6/7/12

Ανατροπή στην υπόθεση Εργενεκεόν της Τουρκίας


Του Νίκου Στέλγια
Στα πλαίσια της νέας τροποποίησης της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αφορά τον Ποινικό Κώδικα της Τουρκίας, σήμερα, στην γειτονική χώρα λαμβάνουν χώρα ιστορικής σημασίας εξελίξεις. Φυλακισμένοι βουλευτές και φυλακισμένα υψηλόβαθμα πρώην στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη και ζητούν την άμεση απελευθέρωση τους.

Οι δικηγόροι του πρώην επιτελάρχη του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, των εκλεγμένων βουλευτών Μουσταφά Μπαλμπάϊ, Μεχμέτ Χαμπέραλ, Ενγκίν Αλάν, των φυλακισμένων δημοσιογράφων και στελεχών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι εμπλέκονται στην Υπόθεση Εγκενεκόν και Βαριοπούλα, υποστηρίζουν ότι η νέα τροποποίηση της τουρκικής κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για την άμεση απελευθέρωση αυτών των ατόμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει τον κατ'οίκον περιορισμό των υπόπτων. Οι δικηγόροι πιστεύουν ότι οι δικαστές ενδέχεται να αποφασίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Το ειδικό δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει την Υπόθεση Εργκενεκόν συνεδριάζει σήμερα. Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις προσφυγές των δικηγόρων.
 

Σε περίπτωση που οι Τούρκοι δικαστές αποφασίσουν για την απελευθέρωση των φυλακισμένων εκλεγμένων βουλευτών, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ιστορική πολιτική εξέλιξη. Αμέσως μετά την απελευθέρωση των βουλευτών, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ορκωμοσίας τους. Σε περίπτωση που οι εκλεγμένοι βουλευτές τεθούν υπό κατ'οίκον περιορισμό, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα πολιτική κρίση. Σε αυτή την περίπτωση, η τουρκική αντιπολίτευση θα πιέσει την κυβέρνηση για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για την ορκωμοσίας των βουλευτών και συνεπώς την απελευθέρωση τους, με βάση την βουλευτική ασυλία τους. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να μην συμφωνήσει με αυτή την πρωτοβουλία.
 

Αντιμέτωπη με τις νέες εξελίξεις, η τουρκική κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται διχασμένη. Μια μερίδα εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βάλλει κατά της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έρθει σε άμεση συνεννόηση με τους κεμαλιστές. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.