29/7/12

«Απόβαση» Τούρκων τουριστών Αποτελούν «ανάσα» για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μιας και οι άλλες εθνότητες έχουν μειωθεί


Της Ιωαννας Φωτιαδη

Η επικοινωνία μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών συσφίγγεται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Επειτα από συστηματικές προσπάθειες της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εκπληρώθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διευκόλυνση της έκδοσης βίζας από πολίτες εκτός Ε.Ε. Ετσι, αφού μετά δυσκολίας εξασφαλίσθηκε το «πράσινο» φως από την Ε.Ε., από τις αρχές Ιουνίου εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) η έκδοση βίζας στα λιμάνια από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πολυαναμενόμενο μέτρο δεν απέδωσε όσο ήλπιζαν. Επισημαίνεται ότι η κατασκευή της υποδομής χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την περιφέρεια και τοπικούς φορείς. Στη Λέσβο, μάλιστα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με συνέπεια συχνά οι εξυπηρετούμενοι να ταλαιπωρούνται λόγω στενότητας χώρου και καθυστερήσεων. «Το αρνητικό είναι ότι με 65 ευρώ δίδεται μια βίζα ισχύος 15 ημερών, που εξασφαλίζει μια μόνο είσοδο στο ίδιο νησί» σημειώνει ο κ. Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μυτιλήνης. Με τα ίδια χρήματα, μπορούν να αποκτήσουν μια βίζα ισχύος έως και 6 μηνών από το ελληνικό προξενείο ή την πρεσβεία. Ωστόσο, καθώς οι τουρκικές περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τη Λέσβο (Αϊβαλί, Δικελί, Φώκαια κ.ά.) απέχουν πολύ από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, η έκδοση βίζας επί ελληνικού εδάφους διευκολύνει.

Στη Μυτιλήνη, λοιπόν, έως τώρα εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 400 - 500 βίζες. Οι τουρίστες, όμως, από το Τσεσμέ που γειτνιάζει με τη Σμύρνη επιλέγουν να εκδώσουν τη βίζα τους στο εκείπροξενείο με συνέπεια στο τελωνείο της Χίου να έχουν εκδοθεί μόνο 100 βίζες. Ακόμα πιο απογοητευτική φημολογείται ότι είναι η ανταπόκριση στη Σάμο, καθώς τα ναύλα για το βαπόρι είναι «τσιμπημένα», με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναζητούν την οικονομικότερη λύση για τη βίζα. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι «μουσαφίρηδες» από τη γείτονα «αυξάνονται και πληθύνονται».

«Η μοναδική μας «ανάσα» προέρχεται από τους Τούρκους» λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λαζαρής, πράκτορας εισιτηρίων στη Μυτιλήνη. «Η κίνηση από τις άλλες εθνικότητες τουριστών έχει μειωθεί πάνω από 50%, ενώ η προσέλευση Τούρκων έχει αυξηθεί 100%. Κάθε Σάββατο έρχονται 900 - 1.000 άτομα, ενώ αθρόα προσέλευση έχουμε και τις καθημερινές». Η μεγάλη αλλαγή είναι η παραμονή τους έως και 10 μέρες. «Από 18 Αυγούστου και μετά, που τελειώνει το Ραμαζάνι, είναι όλα κλεισμένα» προσθέτει με ικανοποίηση ο κ. Λαζαρής. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Χίο. «Εως και πέρυσι, οι Τούρκοι έρχονταν ημερήσιες εκδρομές και τριγυρνούσαν στη Χώρα» θυμάται ο ξενοδόχος κ. Πέτρος Φεγγουδάκης, «τώρα συναντούμε Τούρκους ταξιδιώτες και στην περιφέρεια του νησιού». Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Τάσο Χατζηελένη, κάθε Σαββατοκύριακο αποβιβάζονται στο λιμάνι της Χίου 500 με 600 τουρίστες.

5 σχόλια:

  1. Αντί σχολίου!

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=49188&Itemid=83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ nik.x,

    αντιγράφω το ρεζουμέ:

    Φυσικά το βασικότερο είναι η αποκάλυψη ότι έρχονται ελάχιστοι Τούρκοι τουρίστες, παρά το γεγονός ότι μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου περί δεκάδων χιλιάδων που θα έρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα για να υποστηριχθεί το γεγονός ότι πρακτικά καταργείται ο έλεγχος στις εισόδους τους. Το δεύτερο είναι ότι θέλουν να μπαίνουν και ... δωρεάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Ιωάννα Φωτιάδη,

    Οποία κατάντια, να εκλιπαρούμε να έρθουν Τούρκοι τουρίστες!

    Καλύτερα, οι Λεσβιοι και οι λοιποί να μάθουν να κάνουν και καμιά άλλη δουλειά εκτός από γκαρσόνι.

    Να λυπάσαι τον λαό που δεν κατασκευάζει μόνος τους αυτά που τουλάχιστον τρώει.
    Από τουρισμό δεν έζησε κανένα έθνος.

    Εφτασε η ώρα μας να σκεφτούμε πού επενδύσαμε όλες μας τις δυνάμεις τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο ο γενοκτονος Τουρκος κατεχει πατροπαραδοτα εδαφη της Μικρας Ασιας και Κυπρου, το τιμημα της "επισκεψης" πρεπει να ειναι αναλογο. Να ζητησουν οι προοδευτικοι μας ζητιανοτζαμπατσηδες για καθε βιζα που παρεχουν στο ισλαμοφασιστικο καθεστως, να περνει πισω 100 λαθραιους που περνανε παρανομα, και να ζητησουν αποζημιωση / αποκατασταση των γενοκτονιων.

    "8. The Turks can not regain the confidence and respect of the civilized world until they repent sincerely of their crimes and make all restitution in their power."
    (Horton 1926, http://www.hri.org/docs/Horton/hb-39.html)

    - dhimmi no more, "History Turkish style"
    Reader comment on item: Islam vs. History
    http://www.danielpipes.org/comments/197100

    - Ianus, "Your inventions for a change
    Reader comment on item: Does Turkey Still Belong in NATO?
    in response to reader comment: Stuermer invention
    http://www.danielpipes.org/comments/197459

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σου είναι όμως! Κι΄από την κλειδαρότρυπα ακόμα, καραδοκούνε να τρυπώσουν. Δεν αφήνουν καρφίτσα να πέσει χάμω...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.