28/7/12

Μήνυμα στήριξης από Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Γκόρντον
Ο Φ. Γκόρντον συναντήθηκε χθες με τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. Δήλωσε ενθαρρυμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για επιμήκυνση Ισχυρό μήνυμα «στήριξης και αλληλεγγύης» της Ουάσιγκτον μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος είχε χθες σειρά συναντήσεων στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Ο κ. Γκόρντον, που το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ευρασία, σε συνάντηση που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους δήλωσε ενθαρρυμένος από τις επαφές του στην Αθήνα σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όπως είπε είναι αναγκαίο όχι μόνο για τους δανειστές, αλλά για την ίδια την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του προγράμματος χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση και επεσήμανε πως θα πρέπει να προηγηθεί της όποιας συζήτησης η επίδειξη εκ μέρους της Ελλάδας της δέσμευσής της να προχωρήσει με την υλοποίηση των δύσκολων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αμερικανική θέση ο κ. Γκόρντον είπε ότι μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως δείχνει η εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών.

Χωρίς να κρύψει την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο κ. Γκόρντον δήλωσε ότι από τις επαφές του στην Αθήνα είναι πεπεισμένος ότι οι εταίροι κατανοούν πλήρως πως πρέπει να εφαρμοσθούν δύσκολα μέτρα και να υπάρξουν αποτελέσματα, ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η ΕΚΤ, οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης είναι ζωτική και για την αμερικανική οικονομία, και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόρντον «θα θέλαμε η αντιμετώπιση της κρίσης να είχε γίνει χθες, αλλά κατανοούμε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε τους λόγους που σήμερα η Ελλάδα είναι «μη φιλική» για επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν «σταθερότητα και διαφάνεια», επισημαίνοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν: αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, επιτάχυνση των διαδικασιών για πραγματοποίηση μιας επένδυσης και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

Η ατζέντα

Στις συνομιλίες που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκαν και όλα τα ζητήματα της περιοχής, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Γκόρντον για την προτεραιότητα που έχει θέσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ, καθώς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με «μονομερείς ενέργειες» και σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ πρέπει να γίνουν οι κινήσεις σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την οποία όπως είπε υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός, τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουν οι δύο χώρες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και η Κύπρος.Διακριτική αποδοκιμασία για το δάνειο από Ρωσία
Στη συζήτηση για την Ευρωζώνη και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Γκόρντον εξέφρασε διακριτικά την αποδοκιμασία του για την προσπάθεια της Κύπρου να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι θέμα της Κύπρου να επιλέξει την πηγή χρηματοδότησής της επισημαίνοντας με νόημα όμως ότι η «οικονομική εξάρτηση μπορεί να οδηγεί και σε πολιτική εξάρτηση».Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Συρία και για το γεγονός ότι το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας εμπόδισε την παρέμβαση με την ομπρέλα του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν σε συνεργασία με τους «Φίλους της Συρίας» την πίεση σε ένα καθεστώς που έχει «χάσει πλήρως τη νομιμοποίησή του».
Ο κ. Γκόρντον μετά την Αθήνα μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η επαναλειτουργία της οποίας αποτελεί σταθερό αίτημα των αμερικανικών κυβερνήσεων τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
http://www.e-go.gr

3 σχόλια:

  1. Ναι, μας στηρίζουν να δώσουμε μέρος της περιουσίας μας στον "προστάτη" Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αισιόδοξο μήνυμα ποιο ακριβώς είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπαν ότι θα μας στηρίξουν ή θα μας πίσωστηρίξουν ? Γιατί αυτά τα δύο έχουν τεράστια διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.