5/7/12

Γ. Στουρνάρας: Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια

Πρώτο «τετ α τετ» Αντ. Σαμαρά-τρόικας
O νέος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια».
Εκτός πλαισίου είναι εν μέρει η εφαρμογή του μνημονίου, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ορκωμοσία του. Παράλληλα, προειδοποίησε πως «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια».
«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά, μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνον πολύ σκληρή δουλειά, βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη συνάντησή του το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «η τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός».
Η τρόικα, την οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «δεν την βλέπουμε ως κατακτητές, την βλέπουμε ως συναδέλφους, εκπροσωπούν τους δανειστές, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», θα ενημερώσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως του είπαν χαριτολογώντας οι επικεφαλής της τρόικας, «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά». Απαντώντας ο υπουργός, τους είπε «το γνωρίζω».
Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιώργος Ζανιάς, ευχήθηκε να βγει η χώρα από την κρίση επί των ημερών του νέου οικονομικού επιτελείου.
Το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε το πρώτο «τετ α τετ» με το κλιμάκιο της τρόικας. Στις 13.00 οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Σαμαρά για μία περίπου ώρα, ενώ το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
Επιδίωξη της κυβέρνησης κατά τις επαφές με την τρόικα είναι, εκμεταλλευόμενη και την ευρωπαϊκή στροφή προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο πολιτικής, να διευρευνήσει τις προοπτικές άμβλυνσης των όρων του οικονομικού προγράμματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται μεταξύ άλλων ως «κόκκινες γραμμές» οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντισταθμιστικά φαίνεται πως προτάσσονται αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και περιορισμός των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές, να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Βολές από το ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.
«H επιλογή του κ.Σαμαρά να συναντηθεί πρώτα με την τρόικα και μετά να παρουσιάσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της. Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα τρία κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αγνοώντας πλήρως το μήνυμα των εκλογών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πολιτικού σχηματισμού.
Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου θα αποστερήσουν από την οικονομία σημαντικά εργαλεία εθνικής ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία.
Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως η μοναδική προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
«Η τρικομματική κυβέρνηση που υποσχέθηκε προεκλογικά επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση και απαγκίστρωση από το μνημόνιο με διαδοχικές μετατοπίσεις και ενέργειες έχει πάει σε μία πολιτική πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και μετάθεσης όλων των αιτημάτων και προτάσεων για επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου», τόνισε νωρίτερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Πυρά κατά του ΥΠΟΙΚ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε η βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Νότη με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το επιτελείο της τρόικας.
Δεδομένου ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν καν αναγνωστεί στη Βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων διερωτήθηκε στη βάση ποιου πολιτικού πλαισίου, ο υπουργός Οικονομικών διεξήγαγε πολύωρες συζητήσεις με την τρόικα και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε απέναντί της. «Την ώρα που ο ελληνικός λαός βιώνει την κοινωνική λαίλαπα του Μνημονίου, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έσπευσε σήμερα αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας αντί να αναμείνει να τεθεί πρώτα στη βάσανο της διαδικασίας παροχής ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από το ελληνικό κοινοβούλιο που ξεκινά αύριο. Εκτός και αν θεωρεί ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης πρέπει να δοθεί από τους ξένους δανειστές και όχι από τη Βουλή των Ελλήνων», πρόσθεσε η βουλευτής.

ΚΚΕ: Συνεργάτες για τα βάρβαρα μέτρα συγκυβέρνηση - τρόικα
Εντονα επικριτικό ήταν και το σχόλιο του ΚΚΕ «Η συγκυβέρνηση και η τρόικα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, συναντιούνται ως συνεργάτες για να συναποφασίσουν το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων ώστε να συνεχίσει να πληρώνει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα αδιέξοδα της ΕΕ. Γι’ αυτό ο λαός δεν χρειάζεται καλύτερους διαπραγματευτές, αλλά οργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα για να βγει ο ίδιος, με τις δικές του δυνάμεις, από το τούνελ του ευρωμονόδρομου της εξαθλίωσης».

Σκληρή απάντηση Σ. Κεδίκογλου στο ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση με εντολή του λαού, έχει επιλέξει την παραμονή μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τα συμφέροντα της δραχμής, ας περιμένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Π. Σκουρλέτης: Το μνημόνιο απομακρύνει τη χώρα από το ευρώ
Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε πως το μνημόνιο οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ: «Η ίδια αστήρικτη και μονότονα επαναλαμβανόμενη κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτό το οποίο απομακρύνει ολοταχώς τη χώρα μας από την ευρωζώνη, είναι η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου». «Όσον αφορά στο ποιος τελικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, αυτό αποδεικνύεται από την επιλογή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Nαυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Η κυβερνηση αυτη ειναι παρανομη. Ειναι προιον ωμου εκβιασμου ευπαθων ομαδων του πληθυσμου (υπερηλικες, αρρωστοι κλπ), απο τον σοιμπλε. Αυτη η κυβερνηση δεν αντιπροσωπευει το 60% που ψηφισε κατα του μνημονιου. Ειναι στην πραγματικοτητα πραξικοπημα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.