1/7/12

Γιάννης Μάζης: Η Τουρκία κατήγαγε μια... "βερεσέ" διπλωματική νίκη


Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε

Η νεο-οθωμανική μεγαλο-ιδεατική αυτή πολιτική του συναδέλφου καθηγητού κ. Νταβούτογλου, θα επιφέρει πολλά δεινά όχι μόνον εις την Τουρκία, αλλά και εις την περιοχήν της Ν/Α Μεσογείου, καθ' ολοκληρίαν

Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας, Γεωπολιτικής, πρόεδρος τμήματος Τουρκικών σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Μάζης "αποκωδικοποιεί", μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής, την πρόσφατη ένταση μεταξύ Συρίας - Τουρκίας.


* Η Άγκυρα συγκάλεσε μεν εκτάκτως το ΝΑΤΟ ωστόσο δεν επικαλέστηκε το άρθρο 5 αλλά το 4... Ήταν κι αυτό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εκφοβισμού της Συρίας και όχι μόνον;
Κυρία Τσερεζόλε, είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία θρηνεί θύματα λόγω των «ατασθαλιών» της στο άμεσο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Η πρώτη φορά ήτο αυτή με το Mavi Marmara όπου εθρήνησε 10 θύματα. Εκεί όλοι είπαν ότι η Τουρκία δεν ήτο σε θέση να αντεπεξέλθει έναντι της ισχυρής πολεμικής μηχανής του Ισραηλινού κράτους και των συμμάχων του, δηλ. των ΗΠΑ. Οι λεονταρισμοί του κ. Νταβούτογλου και ιδιαιτέρως του κ. Ερντογάν ο οποίος απείλησε ότι την επόμενη φορά θα πάρει πολεμική τουρκική φρεγάτα και θα επαναλάβει την δράση του, ξεχάστηκαν από όλους. Οι αιτηθείσες από τουρκικής πλευράς και μηδέποτε δοθείσες από ισραηλινής πλευράς, συγγνώμες... ξεχάστηκαν και αυτές! Τώρα η Τουρκία υποκύπτει δια των διεθνών διαμαρτυριών της και δεύτερη φορά έναντι ενός αντιπάλου ο οποίος στερείται δυτικών ερεισμάτων και ο οποίος σπαράσσεται από μια εσωτερική εμφύλια διαμάχη, υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία, κράτη τα οποία ευρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ των. Και μάλιστα η Τουρκία είναι εκείνη η οποία δια των εδαφών της τροφοδοτεί με όπλα τους Σύρους αντικαθεστωτικούς δια των εδαφών της.

Το σκάφος RF-4 εβλήθη με όπλα βεληνεκούς 2 ναυτικών μιλίων όπως απέδειξαν τα θραύσματά του τα εντοπισθέντα μάλιστα...στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Εκεί, και μόνος ο νόμος της βαρύτητος μπορεί να αποδείξει αδιασείστως, εάν το τουρκικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας ή όχι. Επίσης, το άοπλον ή ένοπλον του RF-4 δεν ελαφρύνει τη θέσιν της γείτονος. Τα αεροφωτογραφικής αποστολής άοπλα αεροσκάφη κατασκοπείας, δεν είναι λιγότερον «παρεξηγήσιμα» ή επικίνδυνα από τα ένοπλα αντίστοιχα. Κάτι μπορεί να μας θυμίσει κι εμάς η περίπτωση του ήρωα Έλληνα πιλότου Ηλιάκη!

Αλλά η Τουρκία εδώ, εζήτησε απλώς την προβλεπομένην από το άρθρον 4 του ΝΑΤΟ σύγκλησιν του Οργανισμού και όχι την επίθεσιν του ΝΑΤΟ εναντίον της Συρίας που προέβλεπε το άρθρον 5 για τους εξής λόγους: θα έπρεπε να αποδείξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς της εναντίον της Συρίας. Οι ισχυρισμοί αυτοί άλλαξαν μορφή και περιεχόμενο τρεις περίπου φορές αδιερχόμενοι από τα χείλη των κ.κ. Γκιούλ, Νταβούτογλου και Ερντογάν και συνεπώς εκεί ενώπιον διεθνών οργάνων διαιτησίας και κυρίως των πολλών διεθνών οργανισμών οι οποίοι καραδοκούν, η αλήθεια θα ήρχετο εις το φως, το άρθρον 5, του καταστατικού χάρτου του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι εάν ένα κράτος της Συμμαχίας υποστεί ένοπλον επίθεσιν εξ άλλου τρίτου, εκτός συμμαχίας κράτους, τότε αυτή εκλαμβάνεται ως επίθεσις του τρίτου αυτού κράτους εναντίον ολοκλήρου της Συμμαχίας και επισύρει τα θερμά αντίποινα αυτής. Κάτι ανάλογον όμως, δεν επρόκειτο να γίνει δεκτό από τη Συμμαχία για τον απλούστατον λόγο ότι θα επέφερε άμεσον και σκληράν αντίδρασιν από τη Συρίαν ενισχυομένην παντοιοτρόπως από τη Ρωσία και, πιθανώς και την Κίνα.

Συνεπώς η Τουρκία θα εξετίθετο ανεπανορθώτως εάν ηττάτο εις το διπλωματικόν επίπεδον καταφανώς και μάλιστα ενώπιον του συνόλου των Νατοϊκών συμμάχων της. Τοιουτοτρόπως, επροτιμήθη από την Άγκυραν η επίκλησις του άρθρου 4, που εις απλήν ελληνικήν γράφεται «θείε αυτός με βαράει, ελάτε να σας πω τον καημό μου»! Η σύγκλησις επετεύχθη, άρα η Τουρκία διεξήγαγε... μίαν «βερεσέ» διπλωματική νίκη και δυσφήμισε την Συρία ως πολεμοκάπηλον και πολεμοχαρή!

* Σε ποιο βαθμό η ελεγχόμενη τουρκική επιθετικότητα εξυπηρετεί τα σχέδια της Ουάσινγκτον;
Κατ' αρχήν, κατόπιν νηφαλίου αναλύσεως, δεν δύναμαι να αντιληφθώ κατά ποίον τρόπον η επιθετικότης αυτή της «φίλης, γείτονος και συμμάχου» Τουρκίας εξυπηρετεί τον ίδιον της τον εαυτό! Αλλά επ' αυτού φαντάζομαι θα επανέλθομε...

Αναφορικώς τώρα με τις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι τις εξυπηρετεί μια ανάλογος πολιτική. Η διοίκησις Ομπάμα δεν θα επιθυμούσε, και μάλιστα εν όψει εκλογών, να εμπλακεί σε θερμές ρήξεις στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και να καταβάλει τεράστιον πολιτικόν κόστος. Η χαίνουσα πληγή του Αφγανιστάν, το Ιράν και το Παλαιστινιακό της είναι υπέρ αρκετά, δεν νομίζετε; Απλούστατα η Άγκυρα, παίζουσα εν ού παικτοίς, προσπαθεί να συμπαρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα θερμό παίγνιον, εις το οποίον θα δύναται να αναδείξει τας «πολυτίμους υπηρεσίας της» διά το ΝΑΤΟ, τη «Δύσιν» και φυσικά να καταστεί απαραίτητη, λόγω γεωγραφικής θέσεως για τις ΗΠΑ οι οποίες εκβιαστικώς θα έχουν «καταπιεί το δόλωμα». Μετά, φυσικά θα έλθουν και τα τουρκικά αιτήματα για πάσης φύσεως γεωστρατηγικά και οικονομικά ανταλλάγματα στην περιοχή εις βάρος όλων των γειτόνων της και με την αναγκαστική υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Διατηρώ όμως την πεποίθηση, αγαπητή κ. Τσερεζόλε, ότι εις την Ουάσιγκτον υπάρχουν, τουλάχιστον, εξίσου ευφυείς επιτελικοί, ώστε να μην πέσουν εις την καλοστημένη αυτή νταβουτογλιανήν παγίδα! Η Τουρκία φοβείται μέγαν φόβο για τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα, το οποίο έχει προ καιρού έλθει εις το προσκήνιον, ασχέτως εάν ημείς εις την «πολιτικώς ορθοτάτην» χώραν μας θέλομεν να αγνοούμε τα δικαιώματα ενός λαού 32.000.000 ψυχών και ορθώνομε τείχη σιωπής στο ντόμινο της ούτω καλουμένης «αραβικής ανοίξεως» όταν πρόκειται δια τους Κούρδους. Θα μου ειπείτε, ότι δεν είναι Άραβες! Άρα, φαίνεται ότι θεωρούνται «κατώτεροι... ανθρωπολογικώς (!)» από τους, δικαίως αγωνιζομένους, οπωσδήποτε, Παλαιστινίους και φυσικά ουδέν δικαίωμα δύνανται να έχουν περί πολιτικών και πολιτιστικών διεκδικήσεων ούτε και περί οιασδήποτε φύσεως ελευθεριών! Και φυσικά, ούτε λόγος για «Δικαίωμα των Λαών στην Αυτοδιάθεση».

Ας το καταλάβουμε κ. Τσερεζόλε, οι Κούρδοι της Συρίας βλέπουν εις τους χειροτέρους εφιάλτες των την άνοδο στην εξουσία της Δαμασκού, μιας ισλαμιστικής κυβερνήσεως Αδελφών Μουσουλμάνων.

* Σε ποιο βαθμό η εξωτερική πολιτική Νταβούτογλου πετυχαίνει τον στόχο της: να γίνει η Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη;
Όπως έχω πει καθαρά σε αρκετούς Τούρκους φίλους μου, η νεο-οθωμανική μεγαλο-ιδεατική αυτή πολιτική του συναδέλφου καθηγητού κ. Νταβούτογλου, θα επιφέρει πολλά δεινά όχι μόνον εις την Τουρκία, αλλά και εις την περιοχήν της Ν/Α Μεσογείου, καθ' ολοκληρίαν. Η Τουρκία έχασε το παιχνίδι των καλών σχέσεων με την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Ρωσία, και βεβαίως μετά την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων εις την προεδρίαν της Αιγύπτου, χάνει και κάθε πιθανότητα ενισχύουσα τις χαλιφατικές επιδιώξεις της στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, οι οποίες -ούτως ή άλλως- είναι υπερφίαλες. Επίσης, έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος στην Ουάσιγκτον και εις την Ιερουσαλήμ, το οποίο κάποτε «διετήρει ασφαλώς εις τα θυλάκιά της»!

Ωθεί παραδοσιακούς συμμάχους της, οι οποίοι φρόντιζαν για τη συγκράτηση και κατάπνιξη των αποσχιστικών τάσεων στα εδάφη και την περιφέρειά της, να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες με ανυπολογίστους συνεπείας, αφενός μεν για την ιδία και αφετέρου για την ασφάλεια στην περιοχή.

* Ρωσία, Κίνα δεν επέκριναν τη Δαμασκό ενώ συνεχίζουν να τη στηρίζουν στο πλαίσιο του Σ.Α. του ΟΗΕ. Μήπως αυτή η στρατηγική είναι δίκοπο μαχαίρι, με δεδομένο τον επερχόμενο εμφύλιο στη Συρία;
Θεωρείτε, αγαπητή κ. Τσερεζόλε, ότι ο κ. Πούτιν έχει αποφασίσει να ευνουχίσει το κράτος του επιτρέποντας εις το διεθνές ισλαμιστικόν κίνημα να φθάσει μέχρι τoν Εύξεινο Πόντο; Θεωρείτε ότι θέλει να επαναβιώσει η χώρα του, φαινόμενα τύπου Τσετσενίας; Ή μήπως θεωρείτε ότι το Πεκίνον έχει τη διάθεση να ιδεί μια συνολική απόσχιση της επαρχίας Σιν Γιάνγκ λόγω αναλόγων, επαναστάσεων, των ισλαμιστών Ουϊγούρων της περιοχής αυτής υποκινουμένων από το Κατάρ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία;

Διότι απλούστατα, μετά την άτακτον πτώσιν του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, σειρά έχει μια «αλλαγή καθεστώτος», τύπου «αραβικής ανοίξεως» εις το Ιράν! Και μετά σειρά έχει η Κεντρική Ασία, το ούτως καλούμενον «εγγύς εξωτερικόν/near abroad» της Ρωσίας και το Σιν Γιάνγκ στην Κίνα.
Η Ρωσία και η Κίνα, μόνον κατόπιν ισχυρών ανταλλαγμάτων, εις την Κύπρον, τον Λίβανον, την ιδίαν την Ελλάδα, ή στην τριχοτομημένην Συρίαν που θα προκύψει μετά την πτώση του Άσαντ, θα είναι διαθέσιμες να χαλαρώσουν την υποστήριξή τους σε αυτόν. Δείτε τι ετοιμάζεται να συμβεί στην «εκδημοκρατισμένη» Λιβύη και στο Ιράκ. Οι τριχοτομήσεις είναι ante portas! Εάν όμως όλα αυτά συμβούν, τότε το Μνημόνιον και η Δανειακή Σύμβασις για τη χώρα μας, θα προσομοιάζουν με τον Παράδεισον του Αλλάχ!

13 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοπει κανεις για τα καταπτυστα ψεμματα του κυριου Μαζη προκειμενου να καλυψει τους πραγματικους υπαιτιους και εργοδοτες του που ειναι πισω απο την εξαπλωση του ισλαμικου φανατισμου στη Μεση Ανατολη, δηλαδη τις ΗΠΑ και το Ισραηλ.Προφανως η CIA εχει παει για τουρισμο στην περιοχη. Και γνωριζοντας οτι η αναλογη Ισλαμικη εξαπλωση ειτε στη Λιβυη ειτε στα Βαλκανια ηταν προιον του Αμερικανικου παραγοντα, οπως αλλωστε και αυτη στη Θρακη παλι μεσω της Τουρκιας.

    Ειδικα αυτο για το οτι η Τουρκια "συμπαρασυρει" την "αθωα" Αμερικη πραγματικα ειναι για γελια υποτιμωντας τοσο τη δυναμη και επιρροη της Αμερικης οσο και την νοημοσυνη των αναγνωστων:

    http://www.youtube.com/watch?v=nR-NVdG2ldI

    Προφανως δεν του βγαινει του Κ. Μαζη να κρατα τη σημαια του "αντι-Ισλαμισμου" και να ειναι ταυτοχρονα εκπροσωπος του State Department και του CFR οποτε καπως πρεπει να διαστρεβλωσει την πραγματικοτητα:

    http://www.infowars.com/the-cia-mi6-mossad-brotherhood-trick-egypt-with-muslim-trojan-horse/

    http://aangirfan.blogspot.ca/2012/06/israel-backs-muslim-brother-for.html

    http://www.newyorker.com/reporting/2007/03/05/070305fa_fact_hersh?currentPage=all

    http://landdestroyer.blogspot.gr/2012/06/us-struggles-to-install-proxy.html

    http://landdestroyer.blogspot.gr/2012/06/confirmed-us-cia-arming-terrorists-in.html

    Aν η εκδοχη που παρουσιαζει ο κ Μαζης ηταν αληθης τοτε οι αποψεις και οι πολιτικες Ρωσιας και Αμερικης θα ηταν απολυτα εναρμονισμενες μεταξυ τους, και βλεποντας το μεγεθος της συγκρουσης των δυο υπερδυναμεων στη γεωπολιτκη σκακιερα αντιλαμβανεται κανεις και το μεγεθος και την ξεδιαντροπια των ψεμματων και της προπαγανδας του κ. Μαζη!

    Η θεση της Ελλαδας πρεπει να ειναι κοντα στον αξονα Ρωσιας-Κινας-Ιραν-Ασαντ εναντια στους σαλαφιστες-wahhabis τρομοκρατες της Σοδομικης Αραβιας, του Καταρ, της Τουρκιας, της Mossad, τoυ Μουσουλμανικου Αδελφατου και της Hitlery Clinton.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλες αλήθεις απο τον Κο. Μάζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα υπεισέλθω σε σχολιασμό επί της ουσίας της κριτικής κατά της συνέντευξης του συναδέλφου Μάζη. Ο λογικός αναγνώστης βγάζει μόνος τα συμπεράσματά του, για παράδειγμα, την προφανή μεγάλη αγωνία για το κουρδικό ζήτημα που εν τούτοις δεν κατονομάζεται. Την προφανή επίσης άγνοια του τρόπου που λειτουργούν οι μεγάλες δυνάμεις στις περιφερειακές διενέξεις και που ποτέ δεν είναι ευθύγραμμη. Μελέτη του John Mearsheimer, Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων θα βοηθούσε να γίνει αντιληπτό αυτό το καίριο γεγονός.

    Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι όταν κανείς επιτίθεται με υπονοούμενα κατά κάποιου που γράφει επώνυμα είναι δεοντολογικό και τίμιο να μιλά επώνυμα. Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η δεύτερη και συναφής είναι ότι το μεγάλο αυτό μέσο επικοινωνίας που είναι το διαδίκτυο δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί σε μέσο δημοκρατικού διαλόγου αν δεν μάθουμε να μιλάμε επώνυμα.

    Π. Ήφαιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kε Παναγιώτη

    1)Επισημαίνεται ορθά ότι για δεύτερη φορά η Τουρκική πλευρά υποχωρεί και μάλιστα αυτη την φορά απέναντι σε μια χώρα που δν διαθέτει ερείσματα στον Δυτικό Κόσμο

    2) Η αποστολή ενός τέτοιου αεροσκάφους αποτελεί εν δυνάμει απειλή και έτσι αντιμετωπίστηκε απ οτο συριακό καθεστώς

    3)Καταγράφεται ο απόλυτος πανικός της Αγκυρας απέναντι στο γεγονός αυτό καθεαυτό

    4) Η προσφυγή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε και διπλωματική της ήττα

    5) Η Αγκυρα προσπαθεί να εφαρμόσει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των ΗΠΑ να την σύρει δηλαδή προ τετελεσμένων γεγονοτων

    6) Καταγράφονται τα αποτελεσματα της πολιτικής Νταβουτογλου

    7) Πρόσφατος ο χάρτης της τριχοτομημένης Συρίας

    Τέλος δεν έχω το υπόβαθρο να αναλύσω το Κουρδικό ζήτημα , το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καταγράφω το τι συμβαίνει και αυτό πράττω, τίμια και καθαρά.

    Παράθεση επιχειρημάτων, τούτη θεωρώ οτι βοηθά την εξέλιξη της σκέψης.Προσωπικές επιθέσεις και προσωπικοί μειωτικοί χαρακτηρισμοί δείχνουν νοσηρότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι θα βοηθούσε πολύ αν κατανοούσαμε αυτό που αποκαλούν ''πολλές Αμερικές''.

    Ποιος κυβερνά την Αμερική; Ο Ομπάμα;

    Θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να υπήρχε ένα άρθρο για τους ανθρώπους γύρω/πίσω απο τον Ομπάμα.

    Οι Αμερικανοί Πρόεδροι αρκετές φορές δεν γνωρίζουν που βρίσκεται στο χάρτη η χώρα που βομβαρδίζουν.

    Υπάρχουν πολλά και πανίσχυρα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Ακρίτα
    Το σχόλιό μου πάντως δεν αφορούσε την δική σας παρέμβαση
    Π. Ήφαιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνωμη αν αφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο Κε.Παναγιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tι εννοειται κ. Ηφαιστε "ευθυγραμμη", για να καταλαβουμε δηλαδη? Το γεγονος οτι οι ΗΠΑ τοσο απευθειας οσο και μεσω τοπικων τοπορητητων (Σαουδικη Αραβια, Τουρκια, Καταρ, ενω και το Ισραηλ εχει λαβει σαφη θεση υπερ των σουνιτων τρομοκρατων εναντια στα κοσμικα καθεστωτα τυπου Ασαντ) χρηματοδοτουν και οπλιζουν σαλαφιστες τρομοκρατες (ειναι οι αντιστιχοι προτεσταντες του Ισλαμ και αποτελουν το πιο φανατικο τμημα του και οι μονοι που θελουν ιδρυση παγκοσμιου Χαλιφατου) δεν ειναι "ευθυγραμμο" αρκετα?

    Εχετε καταλαβει την ατζεντα της Ουασινγκτον, η οχι? Στοχος ειναι ο κατακερματισμος, η Βαλκανιοποιηση, και η απωλεια εθνικης κυριαρχιας καθε ανεξαρτητου κρατους προκειμενου μετατραπει σε πεδιο μονιμης εμφυλιας διαμαχης αναμεσα σε αντιμαχομενες σεκτες και τοπικους φυλαρχους. Ειναι επισης και ο τροπος τους για να τροφοδοτησουν μεσω της ενισχυσης του Ισλαμικου φονταμενταλισμου την κατα τον Huntington και τον Βernard Lewis "Συγκρουση των Πολιτισμων" ακριβως επειδη τετοια "Συγκρουση των Πολιτισμων" στην πραγματικοτητα δεν υφισταται παρα μονο στη φαντασια ορισμενων.

    Γνωριζετε απο που πηγαζει αυτη η πολιτικη και τι σκοπο εχει? Γνωριζετε τι ειναι ο μεταμοντερνισμος και γιατι οι ΗΠΑ δεν εχουν ονομαστει τυχαια μεταμοντερνα αυτοκρατορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (συνεχεια)

    Η μεταμοντερνα ιδεολογια που υποστηριζει οτι καθε ειδους ενοτητα και συνοχη (εθνικη, πολιτικη, θρησκευτικη κλπ) ειναι προσωρινες και οτι θα πρεπει να διαλυθουν εκδηλωνεται μεσω της εκστρατειας των ΗΠΑ να ξανασχεδιασουν το χαρτη της Μ. Ανατολης συμφωνα με σεκταριστικους και εθνοτικους διαχωρισμους ανατρεποντας τα ημι-κοσμικα καθεστωτα, που κρατανε τα ανομοιογενη στοιχεια υπο ελεγχο και προσφερουν μια στοιχειωδη ενοτητα, με σκοπο να εξαπλωσουν το ευαγγελιο του διχασμου στις κοινωνιες. Εχουμε δει να το κανουν και εδω στην Ελλαδα και σε ολη τη Δυση με της προωθηση της πολυπολιτισμικοτητας, της πολιτικης ορθοτητας, των "δικαιωματων" των διαφορων μειονοτητων, ειτε εθνικων ειτε των ομοφυλοφιλων των γυναικων, κλπ. Οταν λοιπον καποιος λεμε οτι ειναι φιλο-Αμερικανος σημερα η υποστηριζει τη δημοκρατια και τα ανθρωπινα δικαιωματα, τον χωρις ριζες κοσμοπολιτισμο και τη διαλυση καθε ταυτοτητας περα απο αυτη που η Αμερικη θελει να επιβαλλει παγκοσμιως, εννοουμε οτι υπηρετει αυτη την ιδεολογια.

    Το συγκεκριμενο μεταμοντερνο συστημα δεν προσφερει καμια λυση η συνθεση (απο τη θεση-αντιθεση), και απο τη στιγμη που ο στοχος επιτευχθει ο κοσμος αφηνεται στο χαος και σε μια κατασταση μη-βιωσιμη, οπου κυριαρχουν η αναρχια και το χαος του εμφυλιου πολεμου. Η επακολουθη κατασταση σε χωρες οπως το Ιρακ, το Αφγανισταν και η Λιβυη ειναι αδιαψευστος μαρτυρας ως προν την πληρη εφαρμογη του μεταμοντερνου δογματος. Η καλυτερη συμβουλη που μπορουν να προσφερουν ειναι συνεχης παλη εναντια στην "καταπιεση" (πχ κατα του Ασαντ στη Συρια η, αντιστοιχα, κατα τη λευκης αρσενικης κυριαρχιας στη Δυση) και ειναι ο λογος που οι τρομοκρατες υποστηριζονται και χρηματοδοτουνται απο τις ΗΠΑ χωρις να υπαρχει καποιο σημαδι υποχωρησης μεχρι να φυγει το "καταπιεστικο καθεστως".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον μεταμοντερνισμό αν διαβάσετε ένα οποιοδήποτε βιβλίο μου και ιδιαίτερα το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» (http://www.ifestosedu.gr/104ΕθνικήΚοσμοθεωρία.htm) θα δείτε ότι είναι στο επίκεντρο των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων. Είναι ένα αυτό, όμως, και άλλο οι στρατηγικές όλων των μορφικά πανομοιότυπων στρατηγικών των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με την εξέλιξη των στρατηγικών τους που κύριο σκοπό έχουν να ελέγχουν την κατανομή ισχύος παγκόσμια και περιφερειακά σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
    Ακολουθεί η περιγραφή μορφικά πανομοιότυπων στρατηγικών των μεγάλων δυνάμεων από τον John Mearsheimer, Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμα: Κύρια εισροή στις στρατηγικές: Υπολογισμοί κόστους – οφέλους εναλλακτικών ενεργειών και ως έσχατο κριτήριο ο φόβος να μην επιβιώσουν οι ίδιες από την στρατηγικές των υπόλοιπων μεγάλων δυνάμεων. Καταβάλλουν διαρκείς προσπάθειες μεγιστοποίησης του δικού τους μεριδίου του παγκόσμιου πλούτου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Μεταφέρουν βάρη με το να εξωθούν την αναχαίτιση από τρίτον όχι κατ’ ανάγκη «σύμμαχο», ενώ οι ίδιοι προτιμούν να παραμένουν θεατές.
    Για να επιτύχουν τη κατάλληλη συμπεριφορά από «φίλους» ή «εχθρούς», εκβιάζουν υπογείως ή ευθέως και εξαναγκαστικά ή καταναγκαστικά τους δεσμεύουν να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Προκαλούν κατατριβή τρίτων κρατών ανάλογα με την στρατηγική ευνοϊκού γι’ αυτούς ελέγχου της κατανομής ισχύος για να εξασθενίσουν ανάλογα τους «εχθρούς» ή «φίλους» με πρόκληση μακροχρόνιων συρράξεων και πολέμων (Κύριος είδε τι και πότε θέλουν και πως εναλλάσσουν «εχθρούς» και «φίλους»).
    Κύριος στόχος τους είναι η αποτροπή περιφερειακής ηγεμονίας από μια μεγάλη δύναμη (και δώ επιβάλλεται να πούμε ότι μακροχρόνια θα πρέπει ο Αλλάχ να βοηθήσει πολύ την Τουρκία αν οι μεγάλες δυνάμεις κατάληξαν σε μια τέτοια εκτίμηση). Μεταξύ άλλων διαρκείς μορφικά πανομοιότυποι κεντρικοί σκοποί των μεγάλων δυνάμεων είναι η μεγιστοποίηση του ελεγχόμενου πλούτου και των αναπτυξιακών πόρων (η οικονομική δύναμη είναι η βάση της στρατιωτικής δύναμης) και η παρεμπόδιση άλλων μεγάλων δυνάμεων να έχουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

    (συνεχίζεται)
    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνέχεια
    Σε αυτά παρεμβαίνει σκληρά και η διασπορά των πυρηνικών όπου για τους γνωρίζοντες πάλι μπαίνει θέμα Τουρκίας). Οι ίδιες καταφεύγουν σε πόλεμο μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την στρατηγική τους. Τέλος αλλά όχι το τελευταίο που θα μπορούσε να αναφερθεί, πάγιο χαρακτηριστικό της στρατηγικής μαλακής ισχύος είναι να αποδυναμώνεται το φρόνημα άλλων κοινωνιών και της πίστης τους στην κυριαρχία («κριτικοί κονστρουκτιβιστές» ... Σόρος ... Βιβλία ιστορίας στα Βαλκάνια, σχέσιο Αναν και τα περί «μεταεθνικής Κύπρου» βλ. http://www.ifestosedu.gr/26Chrimatodotiseis.htm, http://www.ifestosedu.gr/30MKOTransnational.htm, http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm).
    Οι κεντρικοί άξονες της στρατηγικής όλων των μεγάλων δυνάμεων είναι μορφικά πανομοιότυποι ενώ οι σκοποί που περιέχουν αλλάζουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την εξέλιξη της κατανομής ισχύος που επηρεάζουν μύριοι ρευστοί παράγοντες. Για αυτούς και πολλούς άλλους ποτέ μια στρατηγική μιας οποιασδήποτε μεγάλης δύναμης δεν μπορεί να αναλυθεί και εκτιμηθεί ευθύγραμμα και κυρίως με όρους σταθερών φίλων και εχθρών. Οι καμπυλότητες είναι η ειδοποιός διαφορά.

    Ο Βίσμαρκ έλεγε: «Δεν με αφήνουν να κοιμηθώ οι εφιάλτες των αντί-γερμανικών συσπειρώσεων». Εγώ αν ήμουν Τούρκος θα έλεγα: «Δεν με αφήνουν να κοιμηθώ οι αμαρτίαις μου κατά τον Κούρδων, των Αρμενίων, των Ελλήνων και τόσων άλλων». Ακόμη, «δεν με αφήνει να κοιμηθώ αυτός ο Νταβούτογλου» και για να παραφράσουμε, αυτή την φορά τον Βίσμαρκ, «δεν χρειάζονται τρεις καθηγητές για να καταστραφεί η Τουρκία αλλά ένα, τον Αχμέτ».

    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ κ.Π.Ηφαιστο
    Για να χάνει κανείς τον ύπνο του από τους εφιάλτες για τις αμαρτίες που έχει διαπράξει, θα πρέπει η διαμόρφωση της συνείδησης του, να βασίζεται σε κάποιο σύστημα αξιών που έχει πιστέψει.
    Εάν όμως το σύστημα αξιών που πιστεύει, θεωρεί την κατάκτηση, και την αρπαγή ως ένδοξα επιτεύγματα (τα οποία και εορτάζει ως θριάμβους), τότε γιατί να χάσει τον ύπνο του; Αντιθέτως, είναι και πολύ περήφανος για όσα έχει διαπράξει, και επιζητεί ευκαιρίες να το επαναλάβει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που λέω είναι μια περιγραφή του πολιτικά πολιτισμένου ανθρώπου και του πολιτικά πολιτισμένου κράτους. Προφανώς το λέω και κάπως ιστορικά γιατί αν και σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην Τουρκία δεν είναι πολλοί και σίγουρα δεν πλειοψηφούν. Η επισήμανση όμως ενέχει και μια άλλη σημασία. Ότι τα αμαρτήματα αυτά που δεν ήταν "στιγμιαία εγκλήματα" θα τους ακολουθούν για πάντα. Ακόμη πιο σημαντικό μπορεί να αποβούν και η καταστροφή τους. Δεν θα διαφωνήσω με όσους εκτιμούν πως αν ξεσπάσει περιφερειακή σύρραξη και αν η Άγκυρα εμπλακεί η βιωσιμότητα του νεοτουρκικού κράτους δεν είναι δεδομένη.
    Π. Ήφαιστος www.ifestoedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.