5/7/12

Οι επανορθώσεις Αβραμόπουλου στα καμώματα του εθνοφοβικού Γιωργάκη, οι θεωρίες περί πατρίδας


http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/HISTORY/cache/ELLI-474x279.jpg Στο ΥΠΕΞ υπήρχε ο πίνακας «Η ναυμαχία της Έλλης» του Βασιλείου Χατζή. Τον ζωγράφισε κατά παραγγελία, ενώ διαρκούσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, και θεωρείται  ότι είναι μια από τις πιο διάσημες πολεμικές θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη.
Ο γιος της Μάργκαρετ, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τον Ισμαήλ Τζεμ, όταν αυτός επισκέφθηκε το υπουργείο, παραπέταξε κάπου τον πίνακα, για να μη δει ο κολλητός του, εικόνα από την ιστορική νικηφόρα ναυμαχία της Έλλης κατά του οθωμανικού Στόλου.

Τα ίδια είχε κάνει και στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όταν ζήτησε να βγουν πίνακες με παραστάσεις από την εθνεγερσία του 1821. Δεν ξέρω αν ζήτησε να μπουν στη θέση τους πίνακες με το Αμερικανικό Ιππικό να σφάζει τους Απάτσι. (Αλήθεια, η κόρη του Τζεμ, που είχε προσληφθεί από τον Γιωργάκη ως σύμβουλος -τι συμβούλευε;- πληρώνεται ακόμη από την τσέπη μου;)

Τώρα ο Δ. Αβραμόπουλος επανέφερε τον πίνακα που «ξήλωσε» ο Παπανδρέου. Μπορεί να μη είμαι ενθουσιασμένος από τις μη πολιτικές ικανότητες του Αβραμόπουλου, αλλά οφείλω να τον επαινέσω για την επανόρθωση ενός εκ των πολλών εθνοφοβικών ενεργειών του Γιωργάκη.

Τώρα περιμένω παρόμοια ενέργεια από τον Σαμαρά -αν και οι νεοπατριώτες σύμβουλοί του έπρεπε να είχαν προτρέξει- και να επανατοποθετηθεί στο Μαξίμου και ο άλλος πίνακας, που ο κατά κακή τύχη της χώρας πρώην πρωθυπουργός παραπέταξε επίσης, κι έβαλε στη θέση του ένα χαρτί με μπλε χρώμα για να καλύπτει το κενό. Πρόκειται για τον πολύ γνωστό πίνακα του Θ. Βρυζάκη "Η Ελλάς ευγνωμονούσα".

Ο Σημίτης τον είχε διατηρήσει, επειδή νόμιζε ότι ο τίτλος ήταν «Η Ελλάς ευγνωμονούσα τις Ηνωμένες Πολιτείες». Έτσι παρασύρθηκε και τις ευχαρίστησε μέσα στη Βουλή.

Αυτά τα ανοσιουργήματα του Γιωργάκη, δεν φρόντισε η Ν.Δ. που συγκυβερνούσε επί μήνες να τα επανορθώσει. Αλλά και δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», ούτε η «πατριωτική αριστερά» όπως άκουσα προχθές τον Κουβέλη να αποκαλεί την ΔΗΜ.ΑΡ. Αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί όταν λένε «πατριωτικό» τι εννοούν;

Πάντως, ο αδελφός του Σημίτη, όταν είχε ερωτηθεί σε συνέντευξη τι είναι γι’ αυτόν «πατρίδα», είχε πει «η θάλασσα… τα  νησιά…». Πολύ σπουδαίος ορισμός ενός «πατριώτη». Βέβαια, εγώ στενοχωρήθηκα, επειδή είμαι βουνίσιος και ο Σημίτης αδελφός με καθιστούσε άπατρι.
http://voria.gr/i

4 σχόλια:

  1. Και από το ΥπΕξ είχε κατεβάσει τον Πίνακα του Κολοκοτρώνη για τον "αδελφό Ισμαήλ" (Αλλάχ σχωρέσει του), που τού χόρευε και ζεϊμπέκικο (δεν ξέρω για χορό της κοιλιάς).

    Τι γίνεται με το αντίγραφο του Ντελακρουά στον δήμο της Χίου; Και με το οστεοφυλάκιο που είχε κλείσει εκεί;

    Τελικά, είχαν αφήσει τίποτε στην θέση του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὁ ἐθνικισμὸς εἶναι ἐμπόδιο στὰ σχέδια τῶν ἡγεμόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαρτάται ποιων ηγεμόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄αυτά ο Γιωργάκης είχε παράδοση. Τον Νοέμβριο του 2000 επί υπουργείας του στο ΥΠΕΞ, υποδέχτηκε τον Τζέμ και τον πήγαν στο ξενοδοχείο Βρεττάνια. Οταν ο Τζέμ μπήκε στη ρεσεψιόν και είδε μπροστά του δύο πορτρέτα του Κολοκοτρώνη και του Καραισκάκη (αυτά προ ανακαίνισης της Μ. Βρεττανίας), είπε ότι τον ενοχλούν πολύ. Εγινε θέμα με το ΥΠΕΞ και σιωπηλά, αναγκάστηκαν στο ξενοδοχείο να τους κατεβάσουν για να μην τους βλέπει ο Τζέμ!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.