7/7/12

ΗΠΑ: «Σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» το Αφγανιστάν

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ
Το καθεστώς του «σημαντικού - εκτός ΝΑΤΟ - συμμάχου» στο Αφγανιστάν, παραχώρησε η Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν.
Η παραχώρηση του καθεστώτος αυτού προβλέπεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στις αρχές Μαΐου.
Το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ», το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί σε περίπου 15 χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, επιτρέπει στις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση σε μια ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την αγορά όπλων.
Όπως ανακοίνωσε από την Καμπούλ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, το μεγαλύτερο μέρος των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού θα αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2014.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εν όψει της αυριανής συνόδου των δωρητριών χωρών στο Τόκιο.
Οι διεθνείς δωρητές αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα δώσουν 15 δισ. δολάρια ως βοήθεια στο Αφγανιστάν ως το 2015 αύριο.
Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν αρχικά, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.