3/7/12

Ρωσία: Η Δύση διαστρεβλώνει τη συμφωνία της Γενεύης

Για «διαστρέβλωση» της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας κατηγορεί τη Δύση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Δηλώσεις Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Συρία
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι «η συμφωνία έχει ακριβώς το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες και τίποτε άλλο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ατυχώς μερικοί συμμετέχοντες εκ μέρους της Δύσης άρχισαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων».
Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κόφι Ανάν, μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία. Στις δηλώσεις αυτές, ο Αχμάντ Φαουζί έκανε λόγο για «σημαντική μεταστροφή Ρωσίας και Κίνας στο θέμα της Συρίας, που δεν πρέπει να υποτιμάται».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει μεταξύ άλλων μεταβατική κυβέρνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Συρίας, με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη μεταφράζεται από τη Δύση σαν το πολιτικό τέλος του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ Αλ Aσαντ. Στη διάσκεψη της Γενεύης, πήραν μέρος εκρπόσωποι των μόνιμων μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επικεφαλής της διπλωματικής μηχανής της ΕΕ Κάθριν Αστον, καθώς και εκπρόσωποι του Ιράκ, του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Η Ρωσία δεν θα δώσει το παρών στη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», την Παρασκευή στο Παρίσι, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, η Μόσχα δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο.
Η Ρωσία κλήθηκε στη συνάντηση, ωστόσο άφησε να γίνει γνωστό ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μετά από συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Γκ. Βέστερβέλε.
Εν τω μεταξύ, «καμία πρόκληση στις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις» στην τουρκο - συριακή μεθόριο δε διακρίνουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας Τζον Κίρμπυ.

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία
Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Al Arabiya, τα θύματα των μαχών από την πλευρά της αντιπολίτευσης μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης έφταναν τα 41, χωρίς να είναι γνωστές οι απώλειες του συριακού στρατού. Από τις ίδιες πηγές γίνεται λόγος για «άγριο σφαγιασμό» 13 ατόμων στη Μπαμπά Αμρ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Χομς. Για 29 νεκρούς κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 125 οικογένειες έχουν εκκενώσει την πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ, σύμφωνα με τις αντιπολιτευόμενες Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.
Χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 78 άνθρωποι, ανάμεσά τους 44 άμαχοι, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Συρίας, σύμφωνα με τον απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπολίτευση
Στο μέτωπο των εσωτερικών της συριακής αντιπολίτευσης, η Γενική Επαναστατική Επιτροπή της Συρίας αποχώρησε από πολιτική συνδιάσκεψη της αντιπολίτευσης στο Κάιρο. Αιτία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «πολιτικές διαφορές» με τις υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.
Στη συνδιάσκεψη μίλησε εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που σημείωσε ότι «η Τουρκία από την αρχή βρέθηκε δίπλα στο συριακό λαό που ζητά δημοκρατικά δικαιώματα», ενώ τόνισε ότι σύντομα θα είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να χτίσει το «μέλλον της Συρίας».
Εξάλλου, 85 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, με επικεφαλής τους στρατηγό του συριακού στρατού, αυτομόλησαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατόλια. Το γεγονός ανεβάζει στους 14 τους ανώτατους αξιωματικούς του συριακού στρατού που έχουν αυτομολήσει στην Τουρκία από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Αχμάντ Τζιμπρίλ: «Ιράν - Χεζμπολάχ θα υπερασπιστούν τη Συρία»
Για «άξονα Ιράν - Συρίας - Χεζμπολάχ» που θα υπερασπιστεί τη Συρία από μια ευρω - νατοϊκή επίθεση έκανε λόγο σε συνέντευξή του σε λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Γενικός Διοικητής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ο Αχμάντ Τζιμπρίλ μίλησε για «κομβική μάχη» για την υπεράσπιση του συριακού καθεστώτος, ώστε να ηττηθούν τα «αμερικάνικα και σιωνιστικά σχέδια για μια νέα Μέση Ανατολή».
Αφησε, τέλος, να εννοηθεί ότι τα παραπάνω του έχουν επιβεβαιώσει τόσο ο αρχηγός της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα, όσο και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Δε διευκρίνισε ωστόσο πότε και πού πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του με τους δυο ηγέτες.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.