6/7/12

Δάνειο και από Ρωσία η Κύπρος

EurActiv.gr  
Η Κύπρος θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα (5 Ιουλίου) ο Δ. Χριστόφιας. Με τους όρους της ΕΕ να είναι «σκληροί», η βοήθεια από τη Μόσχα «δεν απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο» και δεν έχει περιοριστικούς όρους, τόνισε.
«Ζητήσαμε από τη Ρωσία και την ΕΕ ταυτόχρονα», είπε ο Χριστόφιας.
Είπε ότι δεν «είναι κακό» να παίρνεις δάνειο από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει «πολύ καλές παραδοσιακές σχέσεις» με την Κύπρο και είναι έτοιμη να βοηθήσεις «χωρίς όρους».

Είπε ότι η χώρα του περιμένει την απάντηση της Μόσχας.
Η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει 6δις € δάνειο διάσωσης από τη Ρωσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος στρέφεται στη Μόσχα- πέρυσι πήρε δάνειο 2.5δις €.
Εκείνη την περίοδο, οι αρχές είπαν ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί όροι. Ερωτηθείς να σχολιάσει ένα πιθανό νέο ρωσικό δάνειο, αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν χρηματική βοήθεια από την παγκόσμια αγορά.
Ο Χριστόφιας καταδίκασε τα αρνητικά στερεότυπα για τη Ρωσία και είπε ότι συζήτησε την πρόθεσή του να ζητήσει βοήθεια από τη Μόσχα με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες στην σύνοδο 28-29 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι «φήμες».
«Ρώτησα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν ήσασταν στη θέση μου, εάν έχεις ένα πρόβλημα όπως έχουμε εμείς με το τραπεζικό μας σύστημα, και εάν απευθυνθείς σε μιας χώρα που έχεις πολύ καλές σχέσεις… και εάν πετύχεις καλούς όρους, άνευ όρων και χωρίς συμβιβασμούς στην ανεξαρτησία και κυριαρχία σου για να πάρεις το δάνειο, θα πείτε όχι;
Ο κύπριος πρόεδρος, είπε ότι η «Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση του χθες ή του προχθές», αλλά μια χώρα που προσπαθεί να αναπτύξει ένα καπιταλιστικό σύστημα.
Αντίθετα με το περσινό δάνειο από τη Ρωσία που δεν είχε πολιτικές προϋποθέσεις, ο Χριστόφιας έδειξε ότι αναμένει σκληρούς όρους για το δάνειο από την ΕΕ.
«Ωστόσο, απευθυνθήκαμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Τρόικα είναι εδώ. Θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις με εκπροσώπους της Τρόικα, για τους όρους της βοήθειας εκ μέρους του ΕΜΣ, και δεν είναι κακό κατά τη γνώμη μου», τόνισε.
Πουθενά οι συνομιλίες για επανένωση του νησιού
Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, ο Χριστόφιας χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις, συμβουλεύοντας την Τουρκία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως «αποικιακή δύναμη», κατηγορώντας την παράλληλα για εποικισμούς τούρκων υπηκόων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το βόρειο τμήμα έχει σήμερα 280.000 κατοίκους ενώ ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 1 εκ.
Ο Χριστόφιας επέμεινε ότι βόρειοι και νότιοι μοιράζονται την ίδια κουλτούρα και πολιτισμό, και είναι πολύ εγγύτερα μεταξύ τους από ό, τι οι κύπριοι του βορρά με του τούρκους της ηπειρωτικής Τουρκίας.
Οι κάτοικοι στο βόρεια τμήμα του νησιού, πρόσθεσε, ανησυχούν ότι θα χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης του πληθυσμού από την Τουρκία.
Πηγή

5 σχόλια:

  1. Οι ανίκανοι κυβερνώντες χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να μετατρέψουν την κυπριακή οικονομία από πλεονασματική οικονομία, την καλύτερη ανάμεσα στις χώρες της διεύρυνσης του 2004 και μία από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία εξευτελισμένη κατάσταση, που ζητιανεύει δανεικά.....
    pontiki cy

    Οχι γάτα,πούμα ο τύπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βαριέστε, στο είδος αιλουροειδούς θα κολλήσουμε τώρα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, καλά λέει για την εναλλακτική δανεισμού στους Ευρωπαίους. Ας το λέγαμε και εμείς, που μας πήγανε σαν πρόβατα επί σφαγή στη δέσμευση μονομερούς δανεισμού.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.