3/7/12

Όταν ο Σάχης έψαχνε την Σοράγια στην Ελλάδα, εκείνη χόρευε ταγκό με τον Παν. Κανελλόπουλο…

Το δραματικό 15θημερο της θλιμμένης πριγκίπισσας στην Αθήνα
 Η Σοράγια στους Δελφούς με τον … μόνιμο συνοδό της δημοσιογράφο Δημ. Κοκκινάκη
 Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
            Tτέτοιες μέρες, πριν από πενήντα χρόνια, η Αθήνα ζούσε στο ρυθμό της αυτοκράτειρας Σοράγια, η οποία, για δυο εβδομάδες ήταν το μοναδικό θέμα συζητησεως.
Η Σοράγια, η πανέμορφη και γλυκύτατη πριγκίπισσα της Ανατολής, με το εκφραστικό βλέμμα, το συνεσταλμένο μειδίαμα, τα ροδαλά χείλη και τα καταπράσινα μάτια, από τον έβδομο ουρανό, ως αυτοκράτειρα δίπλα στον Σάχη της Περσίας, προσγειώθηκε ανώμαλα από την ατυχία της ατεκνίας της, έχασε το στέμμα και εκτοτε ντύθηκε το πέπλο της κατήφειας,  σέρνοντας πίσω της τον τίτλο της «θλιμμένης πριγκίπισσας». Σήμερα θα αποκαλύψουμε πώς πέρασε  τότε ένα δραματικό αλλα και διασκεδαστικό 15θήμερο στην Αθήνα, με τον Σάχη να την πολιορκεί από την Κέρκυρα.
Η Σοράγια γεννήθηκε το 1932. Παντρεύτηκε στα 19 της τον Σάχη από προξενιό της  δίδυμης αδελφής του Ασράφ ( η γυναίκα με τις ωραιότερες γάμπες στην Περσία), αλλά  η ατεκνία τής έφερε τον χωρισμό μετά από 7 χρόνια έγγαμου βίου. Εγκατέλειψε την Τεχεράνη στις 13-2-1958 κι έμενε  στην πρεσβευτική κατοικία με τον πατέρα της  πρίγκιπα Χαλίλ Εσφεντιάρι, πρέσβη της Περσίας στην Κολωνία.
Ήταν αρχές Ιουνίου του 1960. Ο Σάχης μεταβαίνει στη Γενεύη για μία διάλεξη κι εκεί βρίσκεται και ο  πατέρας της, ενώ η ίδια εγκαταλείπει την πρεσβευτική κατοικία και μένει στο ξενοδοχείο «Μπελβύ». Εκεί δέχεται τηλεφώνημα απο τον πατέρα της που της λέει:  «Φύγε στην Αθήνα,  ο Σάχης θέλει να σε συναντήσει εκεί…». Εκείνη αμέσως παίρνει  βιαστικά τις βαλίτσες της  και με το πρώτο αεροπλάνο φεύγει για την Αθήνα.
Στην Αθήνα  κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Ατενέ Παλλάς», με την φίλη της  Νικολούδη παλιά συμμαθήτρια της στο Κολλέγιο. Την επομένη ο Σάχης  με το προσωπικό του αεροπλάνο  « Βαϊκάουντ»  πηγαίνει στην Κέρκυρα και όχι στην πολυσύχναστη Αθήνα, να τη δει  και να την πείσει να  αφήσει την υπερβολικά κοσμική ζωή της, τα φλέρτ και τις εξόδους της. Ο Εσφεντιάρι τηλεφωνεί στην κόρη του αλλα εκείνη  αρνείται να δει και να ακούσει τις συμβουλές του τέως συζύγου της:
« Δε νομίζω πως πρέπει να συναντήσω εδώ τον Σάχη. Ας με αφήσει ήσυχη, έφτιαξε τη ζωή του, ας αφήσει να κάνω κι εγώ τη δική μου». Αμέσως μετά πήρε τη Νικολούδη κι έφυγαν με το αυτοκίνητο του βιομήχανου Λαναρά στους Δελφούς. Ο Σάχης, μετά από τετράωρη αναμονή στην Κέρκυρα και οργισμένος από την προσβολή, φεύγει για την Κωνσταντινούπολη και πέφτει πάνω στο πραξικόπημα  του στρατηγού Γκιουρσέλ…
Στην Αθήνα οι δημοσιογράφοι πολιορκούν την  Σοράγια, και ο κόσμος της δείχνει  συμπόνια και αγάπη. Μάλιστα στο ξενοδοχείο έφτασε το γράμμα μιας μαίας από  την Κοκκινιά  που της έγραφε τα μυστικά της τεκνοποιίας! ΄Ολοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά να της δώσουν χαρά πότε με δεξιώσεις στο ατμόπλοιο «Νεράϊδα»  του Λιβανού με παρόντες τους Λάτση, Σιστοβάρη και Καρέλια απολαμβάνοντας τραγούδια του Μαρούδα,  πότε κρουαζιέρα στα νησιά με το κότερο του Γαρουφαλίδη, αλλά και σε κέντρα χορεύοντας τσά-τσα με τον υποσμηναγό  Διονύση Λιβανό ( εκδότη αργότερα της εφημερίδας «Νίκη», βουλευτή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ). Πολύ σχολιάστηκε η έξοδος της με τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον οποίο επισκεπτόταν στο γραφείο του στη Βουλή, διασκέδαζαν έως αργά στα «Αστέρια» Γλυφάδας χορεύοντας ταγκό  τσίκ το τσίκ… Η Σοράγια πέθανε στις 26-6-2001 σε ηλικία 69 ετών.
                                           Τα δώρα του γάμου
 Ο Σάχης και η Σοράγια τέλεσαν, τον ανεπανάληπτο  για την χλιδή του γάμο τους, στις 12-2-1951 ενώπιον 2.000 καλεσμένων. Δέχτηκαν πολλά και πλούσια γαμήλια δώρα. Θα αναφέρουμε μόνο των ηγετών των δύο τότε υπερδυνάμεων. Ο στρατάρχης Ιωσήφ Στάλιν έστειλε  για τη Σοράγια ένα βαρύτιμο γούνινο επανωφόρι αξίας 150.000 δολαρίων και «έν γραφείον ( στυλό) διακεκοσμημένον με μαύρους αδάμαντας » για τον Σάχη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν έστειλε με τον πρέσβη Χένρι Γκραίηντι, ένα κυνηγετικό όπλο για τον Σάχη  και μία κοσμηματοθήκη εξ ελεφαντοστού για τη Σοράγια.

2 σχόλια:

  1. Μπρε κατεβάσετε αυτή την ανάρτηση κι έχω βαλαντώσει στο κλάμα από χθες :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δίδυμη αδελφή του Σάχη Ασράφ δεν ήταν μόνο η γυναίκα με τις ωραιότερες (ξυρισμένες) γάμπες στην Περσία, αλλά και ... “σπιούνα” της CIA, σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο «Τα δραματικά γεγονότα του 1953» του Reuters (σε μετάφραση του in.gr):

    Το 1949, με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Ιράν άνοιξε τις ορέξεις τόσο της Δύσης όσο και της ΕΣΣΔ που εποφθαλμιούσαν τα πετρελαϊκά του αποθέματα. Τον Ιούνιο του 1950, όμως, πρωθυπουργός εκλέγεται ο στρατηγός Αλί Ραζμάρα με πρόγραμμα την εθνικοποίηση της αγγλοϊρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ένα χρόνο αργότερα δολοφονείται κάτω από περίεργες συνθήκες και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Μ. Μοσαντέχ που εξοργίζει τους Βρετανούς, όταν ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει στα σχέδια εθνικοποίησης. Έπειτα από συνεχείς πιέσεις του παλατιού προς τον Μοσαντέχ, η κυβέρνησή του παραιτείται τον Ιούλιο του 1952 και ο Σάχης διορίζει τον Αχμέντ Γκαβάμ στην πρωθυπουργία. Πέντε ημέρες αργότερα, όμως, κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων αποκαθιστά τον Μοσαντέχ στην εξουσία. Το Μάιο του 1952 πράκτορες της CIA και της SIS συναντιούνται στη Λευκωσία και οριστικοποιούν το σχέδιο πραξικοπήματος.

    Η αναποφασιστικότητα και η δειλία του Σάχη Παχλεβί να υπογράψει τα υπαγορευμένα από τη CIA βασιλικά διατάγματα για την απόλυση του Μοσαντέχ έφεραν τα αμερικανικά σχέδια πολύ κοντά στην κατάρρευση. Ο Παχλεβί φοβόταν ότι αν αποκαλυφθεί ο ρόλος του στη συνωμοσία θα έχανε το θρόνο του και για το λόγο αυτό δίσταζε να υπογράψει. Η CIA τότε πλησίασε τη δίδυμη αδελφή του Σάχη, πριγκίπισσα Ασράφ Παχλεβί, μέσω του Αμερικανού στρατηγού Νόρμαν Σβάρτσκοπφ -πατέρα του διοικητή της επιχείρησης "Καταιγίδα της Ερήμου" στον πόλεμο του Ιράκ- και της ανέθεσε να πείσει το μονάρχη να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις.

    Αυτός, τρέμοντας από το φόβο, υπογράφει και φεύγει για τη Βαγδάτη και από εκεί για τη Ρώμη, λίγες ημέρες πριν να πραγματοποιηθεί το πραξικόπημα στις 15 Αυγούστου του 1953.

    Όταν ξεκίνησε το πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός το αντιμετώπισε με επιτυχία και ο Ζαχεντί κρύφτηκε για να αποφύγει τη σύλληψη. Τότε, η CIA με πληρωμένα δημοσιεύματα στον ιρανικό Τύπο έστρεψε την κοινή γνώμη κατά της κυβέρνησης και συνέβαλε στην επιτυχία του δεύτερου πραξικοπήματος που έφερε τον Ζαχεντί στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.