3/7/12

Η Κίνα θέλει πρόσβαση στο αέριο

ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Μισές-μισές οι πιθανότητες να μας δώσει δάνειο
Οι συζητήσεις για εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας σκοντάφτουν στην προνομιακή μεταχείριση που το Πεκίνο απαιτεί σε θέματα ενέργειας

Μικρές είναι τελικά οι πιθανότητες η Κύπρος να πάρει δάνειο από την Κίνα, αφού η χώρα αυτή θέτει ως όρο να τύχει ειδικής προνομιακής μεταχείρισης σε θέματα ενέργειας και δη φυσικού αερίου. Παρά το ότι, όμως, υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων σε σχέση με τις εκατέρωθεν ανάγκες και απαιτήσεις, οι συζητήσεις συνεχίζονται και, όπως είπε χθες ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, αναμένεται μια δεύτερη συνάντηση με τις κινεζικές αρχές είτε με επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κίνα είτε με κάθοδο στο νησί Κινέζων αξιωματούχων.


Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, με την Κίνα συζητήθηκε και η εξαγορά συνολικά της Λαϊκής Τράπεζας ή μεγάλου μέρους της, όπως όμως πληροφορούμαστε, ούτε αυτή η προοπτική φαίνεται να προχωρεί μιας και οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι και η επένδυσή τους στη Λαϊκή θα πρέπει να έχει σχέση με προνομιακή μεταχείρισή τους σε θέματα ενέργειας.
Χλομή η επένδυση στην τράπεζα
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου και του προέδρου της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή στο Πεκίνο, στους Κινέζους συνομιλητές εξηγήθηκε ότι η επένδυσή τους στη Λαϊκή θα σημαίνει αυτόματα και πρόσβασή τους στον τομέα της ενέργειας, μιας και η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει έργα και υποδομές που θα χρειαστεί να γίνουν για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο νησί όσο και για τη διανομή αλλά και την εξαγωγή του.
Τονίστηκε επίσης με έμφαση το γεγονός ότι η Λαϊκή θα ανήκει στο κράτος μετά την ανάληψη της αναδοχής της έκδοσης μετοχών ύψους 1,8 δις ευρώ από την κυβέρνηση. Χθες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Λαϊκή κρατικοποιήθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέκτησε μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, αξίας 1.796.986.439 ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ίδια πηγή ανέφερε πάντως ότι η Κίνα επιμένει σε απευθείας πρόσβαση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στη δεύτερη συνάντηση, η οποία θα γίνει προσεχώς.
Μοιρασμένες οι πιθανότητες
Για το θέμα του κινεζικού δανείου έκαμε χθες δηλώσεις ο Υπουργός Εμπορίου, ο οποίος είπε ότι οι πιθανότητες για εξασφάλιση δανείου από την Κίνα είναι μοιρασμένες, σημειώνοντας πως αν και δεν θέλει να δημιουργεί «υπέρμετρες προσδοκίες», υπάρχουν «κάποια θετικά πρόσημα».
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της επίσκεψής του στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ο κ. Συλικιώτης είπε πως μέσα στο σαββατοκύριακο υπήρχε μια απάντηση από την Κίνα και έχουν ληφθεί και κάποια έγγραφα, ωστόσο όπως είπε, «αυτά τα πράγματα χρειάζονται κάποια διαπραγμάτευση».
«Δεν θα διαπραγματευθώ δημόσια, πρόσθεσε, να πω μόνο ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, γιατί δεν θέλω να δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες. Νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια που υπάρχουν κάποια θετικά πρόσημα. Από την Κίνα δεν μιλούμε μόνο για δάνειο, μιλούμε και για εξαγορά συνολικά ή μεγάλου μέρους της Λαϊκής Τράπεζας και είναι μια συζήτηση που γίνεται από κοινού, γι’ αυτό και η επίσκεψή μου στην Κίνα έγινε μαζί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής».
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί να βρεθεί ξανά στην Κίνα αντιπροσωπία από την Κύπρο ή άφιξη αντιπροσωπίας από την Κίνα στο νησί, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

Υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό, ο κ. Συλικιώτης είπε:
«Υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς, το οποίο συνδυάζεται με το γεγονός ότι η Κύπρος θα μπορεί να έχει σε λίγο καιρό στη διάθεση της φυσικό αέριο, άρα αυτό λειτουργεί ελκυστικά. Δεν είναι όμως σωστό πριν ολοκληρώνεται η οποιαδήποτε επένδυση να τη συζητούμε δημόσια».
«Η Κύπρος, κατέληξε, μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο και στα θέματα διαμετακόμισης πετρελαίου και στα θέματα φυσικού αερίου, προσφέρει μιαν ελκυστική δυνατότητα να επενδύσουν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε τομείς που είναι συναφείς, που έχουν την ανάγκη χρησιμοποίησης φθηνής ενέργειας».

Στο 84% η συμμετοχή του κράτους στη Λαική

Χθες η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέκτησε μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, αξίας 1.796.986.439 ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, ύψους 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ.
Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως «παραμένει σταθερά δεσμευμένη στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος βοήθειας».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, «στο πλαίσιο της άσκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), ώστε τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια (Core Tier 1 capital) να φτάσουν στο 9% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, η Cyprus Popular Bank Public Co. Ltd. και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ., ανακοίνωσαν σχέδιο αύξησης κεφαλαίου τον Μάρτιο του 2012 και τον Νοέμβριο του 2011 αντίστοιχα».
«Δύο από τις κύριες συνιστώσες του σχεδίου αυτού, τονίζεται στην ανακοίνωση, ήταν η άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού της τράπεζας (liability management exercise) και η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των μετοχών που αναλήφθηκαν από ιδιώτες επενδυτές και σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2012, για την αναδοχή της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου και 800 εκατομμυρίων ευρώ (€ 1.800.000.000), από τη Cyprus Popular Bank Public Co. Ltd., η Κυβέρνηση απέκτησε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια ενενήντα έξι εκατομμύρια εννιακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες τετρακόσια τριάντα εννέα ευρώ (1.796.986.439 ευρώ) μετοχών της εν λόγω τράπεζας».

Αλλοι τρεις σύμβουλοι

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, και όπως αναμενόταν, το κράτος γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Λαϊκής με ποσοστό που φθάνει το 84%.
Όπως είναι γνωστόν, η Κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει πέντε συμβούλους στο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής και σύντομα αναμένεται ο διορισμός άλλων τριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και των μεγαλομετόχων της Λαϊκής στην έκδοση περιορίστηκε στο ελάχιστο, αφού η τιμή της μετοχής της Τράπεζας υποχώρησε αρκετά πιο κάτω από την τιμή έκδοσης των €0,10.
Στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται αναφορά και για την Τράπεζα Κύπρου. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Κύπρου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 592 εκατομμύρια ευρώ» και προστίθεται ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αξιολογηθούν, μετά από ενδελεχή μελέτη του ενεργητικού τους και σε σχέση με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις».

Αντλήθηκαν μόνο 3 εκ.

Η ίδια η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι από το 1,8 δις που χρειαζόταν ποσό το οποίο προσπάθησε να αντλήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, άντλησε 3,013 εκατομμύρια ευρώ.
«Το συνολικό ποσό των εγγραφών στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης ανήλθε σε 3.013.561,20 ευρώ, εκ των οποίων 2.843.525,80 ευρώ προήλθαν από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και 170.035,40 ευρώ από αιτήσεις προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα στην ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω και λόγω του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τους όρους του Διατάγματος περί της Αναδοχής των Δικαιωμάτων Προτίμησης της Τράπεζας, του Ενημερωτικού Δελτίου ημερομηνίας 22 Μαΐου 2012 και του Συμπληρώματος ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2012, ενεργεί ως Ανάδοχος στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι αδιάθετες μετοχές που θα παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία με τιμή απόκτησης 0,10 ευρώ ανέρχονται σε 17.960.598.952.
Αναφέρει επίσης ότι κατά την προσφορά για εθελοντική ανταλλαγή Επιλέξιμων Αξιογράφων με συνήθεις μετοχές, έχουν προκύψει 1.769.670.000 νέες συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ.
Η τιμή της μετοχής της Λαϊκής έκλεισε χθες στο ΧΑΚ στα 0,083 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.