29/7/12

Der Spiegel: Μεταφορά χημικών όπλων στη Συρία

Οι συριακές αρχές μετέφεραν πυρομαχικά που περιείχαν φονικό αέριο νεύρων από την πόλη Χομς και από άλλα μέτωπα συγκρούσεων με τους αντάρτες, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει την Κυριακή το περιοδικό Der Spiegel.Το περιοδικό επικαλείται έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας που αναφέρει ότι τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου μεταφέρθηκε από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Χομς --προπύργιο των ανταρτών-- σε πιο ασφαλή τοποθεσία για φύλαξη.
Οι πληροφορίες της BND αναφέρουν ότι τα όπλα περιέχουν VX και σαρίν,  δύο τύπους αερίου που προκαλούν παράλυση και τον θάνατο. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το καθεστώς μεταφέρει χημικά όπλα στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι σωματοφύλακες του προέδρου Άσαντ από την κοινότητα των Αλαουιτών έχουν λάβει θέσεις κοντά στους χώρους όπου τοποθετήθηκε το χημικό οπλοστάσιο.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο συριακός στρατός έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 τόνους από αυτά τα χημικά.

Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου αυτού φυλάσσεται στη στρατιωτική βάση Σαφίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις συριακές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα επέμβει στρατιωτικά αν η σύμμαχος της Συρίας, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, εξασφάλιζε αυτά τα όπλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, δεν θεωρείται πιθανό η Χεζμπολάχ να έχει κάνει κάτι τέτοιο
http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.