30/8/12

Ρωσικά «κανόνια» για τις Βάσεις Η Μόσχα σαφώς ενοχλημένη για την κατασκοπευτική δράση των Βρετανών


ΕΝΤΟΝΗ ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην κατασκοπευτική δράση των Βρετανών, μέσω των Βάσεων στην Κύπρο. Η δράση των Βρετανών αφορά στη συριακή διένεξη και είναι προφανές ότι έχει ενοχλήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία προχώρησε σε προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο, υπενθυμίζοντας και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δύο σχεδόν εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ (www.mid.ru) αναρτήθηκε σχόλιο, σχετικά με πληροφορίες για χρήση των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, προς όφελος του «Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού».
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή τις πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί σχετικά με το θέμα αυτό και κάνει ειδική αναφορά στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας SundayΤimes. Όπως αναφέρεται συναφώς από τους Ρώσους με νόημα, «μεταξύ των πληροφοριών αυτών, υπάρχουν ισχυρισμοί, περί συγκέντρωσης στοιχείων για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία, τα οποία στη συνέχεια, παρέχονται στον «Συριακό Ελεύθερο Στρατό» ο οποίος αγωνίζεται εναντίον του καθεστώτος του Μπάσαρ Άσαντ». Στη συνέχεια, καταγράφεται η θέση της Μόσχας επί του ιδίου θέματος υποδεικνύοντας ότι η παροχή βοήθειας με οικονομικούς πόρους, τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, με στρατιωτική ή πληροφορική υποστήριξη, προς μια από τις πλευρές της ένοπλης διαμάχης, εγκυμονεί την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Συρία, με σοβαρές αποσταθεροποιητικές συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής.
 
 Τέτοιου είδους βοήθεια, σημειώνει, δίνει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση ως προς τη συμμετοχή της στον πανεθνικό διάλογο, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ειρηνικό σχέδιο του Κόφι Ανάν και με το Τελικό Ανακοινωθέν της υπουργικής συνάντησης της «Ομάδας Δράσης» για τη Συρία, στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διάβημα και στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σχετικά με το θέμα αυτό. Το διάβημα έγινε προχθές από τον πρέσβη της Κύπρου στο Λονδίνο, Αλέκο Ζήνων. Είναι προφανές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της βρετανικής πλευράς, η θέση παραμένει όπως διατυπώθηκε αρχικά. Ότι δηλαδή δεν σχολιάζονται θέματα πληροφοριών. Στη διπλωματική γλώσσα η αναφορά «δεν σχολιάζω» παραπέμπει τις πλείστες φορές στην επιβεβαίωση του γεγονότος.

Θέμα Βάσεων και στη Βουλή Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗδράση των Βρετανών μέσω των Βάσεων τους στην Κύπρο θα εγγραφεί προς συζήτηση στη Βουλή. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας, «η πρόσφατη αποκάλυψη βρετανικής εφημερίδας ότι μέσω των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο διενεργείται κατασκοπεία προς όφελος των Σύρων αντικαθεστωτικών, με προφανείς τους κινδύνους για την ασφάλεια της Κύπρου και των πολιτών της και από τη στιγμή την οποία η μέχρι σήμερα στάση της Βρετανίας στα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών είναι η πλήρης συσκότιση και σιωπή, ως Κ.Σ ΕΔΕΚ θεωρούμαι ότι δημιουργείται επιβαλλόμενη και επιτακτική ανάγκη για έμπρακτη αντίδραση του κυπριακού κράτους».

Γι’ αυτό το λόγο, σημειώνεται, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Σ ΕΔΕΚ «έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητώντας την άμεση εγγραφή και συζήτηση του θέματος «Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των Βρετανών και η ανάγκη της επιβαλλόμενης νόμιμης αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας» στο Κεφάλαιο Δ΄ της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θεωρούμε, αναφέρεται, ότι η Βρετανία επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και αδίστακτα να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κυπριακού λαού.

Ενοχλημένη η Ρωσία από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Ενοχλημένη παρουσιάζεται, σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα, η Μόσχα από τις πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τη “Sunday Times”, και υποστηρίζουν ότι η Βρετανία μέσω των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο παρέχει βοήθεια στους Σύριους αντικαθεστωτικούς.

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανάρτησε σχόλιο στην ιστοσελίδα του απευθυνόμενο τόσο στη Βρετανία όσο  και σε όσους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως «η παροχή βοήθειας με οικονομικούς πόρους, τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, με στρατιωτική ή πληροφορική υποστήριξη, προς μιαν από τις πλευρές της ένοπλης διαμάχης, εγκυμονεί την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Συρία».
Onlycy.com

2 σχόλια:

  1. ehoun ta arh... oi kyprioi na katalavoun tis vaseis kai na teleionei to thema ?
    Ola ta alla einai gia esoteriki katanalosi kai ohi mono.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την στιγμή που υπάρχουν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν μπορεί κανείς να τους επιβληθεί. Ή μένουν ή φεύγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.