29/8/12

Απίστευτο κι όμως αληθινό... Έχουν αποκλείσει τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ!

 Το ΚΥΣΕΑ; Θεωρητικά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Αμύνης-Εξωτερικών. Στην ουσία; Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Επικύρωσης Αρπαχτών-Αυθαιρεσιών! 
 Ρώτησα, προ τριμήνου, τον τότε ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλο: Αν, κύριε υπουργέ, συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο με τους γείτονες, τι θα κάνετε; «Θα εισηγηθώ σύγκληση του ΚΥΣΕΑ». «Γνωρίζετε ότι από το ΚΥΣΕΑ έχει εξοβελισθεί, δεν συμμετέχει ο Α/ΓΕΕΘΑ με απόφαση της κυβέρνησής σας του 2004;». Ο κ. Αβραμόπουλος δεν με πίστεψε, οπότε του επέδειξα τη σχετική απόφαση Υ.Σ. περί σύνθεσης ΚΥΣΕΑ. Διέταξε αμέσως να γίνουν τα δέοντα προς αποκατάσταση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Όπως έμαθα, η απόφαση έφτασε μέχρι τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος, απόλυτα ευθυνόφοβος, την παρέπεμψε στην επόμενη κυβέρνηση. Και η συνέχεια
 Η απόφαση που προανέφερα περίμενε τον νέο πρωθυπουργό (κ. Παναγιώτη Πικραμμένο), ο οποίος προθυμότατα την υπέγραψε (πράξη 18, ΦΕΚ 6 Ιουνίου). Περιέργως, κάποιος έβαλε το χεράκι του στην εισήγηση Αβραμόπουλου και ο Α/ΓΕΕΘΑ πάλι... απουσίαζε!  Κάποιοι, φαίνεται, θέλουν Πολεμικό Συμβούλιο χωρίς Αρχιστράτηγο. Κι όταν μάλιστα καλείται, δεν έχει δικαίωμα ψήφου!  Το «κερασάκι» όμως σας το φυλάω τελευταίο: στο ΦΕΚ 150/19 Ιουλίου 2012 (κυβέρνησης Σαμαρά) ξαναπαρουσιάζεται η απόφαση Υ.Σ. με σύνθεση του ΚΥΣΕΑ, όπως η προηγούμενη, χωρίς Α/ΓΕΕΘΑ! Την υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, γενικός γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου. Διερωτώμαι: Τι προηγήθηκε και τις τελευταίες αποφάσεις υπέγραψαν αβλεπτί οι υπουργοί κ. Φραγκούλης Φράγκος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος; Στο ΚΥΣΕΑ ψηφίζει ο υπουργός Επικρατείας ή Εσωτερικών και όχι ο Α/ΓΕΕΘΑ. ΕΛΕΟΣ!
http://paron.gr/

11 σχόλια:

  1. Πλέον ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι πλήρες μέλος του ΚΥΣΕΑ με δικαίωμα ψήφου. Η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28.08.2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τι εχει να μας ο κ Α/ΓΕΕΘΑ.......στην συσκεψη για τα μισθολογια απουσιαζε και εκανε μπανακια στα ΚΑΑΥ ενω οι αρχηγοι τις Ε.ΑΣ. και πυροσβεστικης ηταν εκει....στο ΚΥΣΕΕΑ δεν τον φωναζουν γιατι των γραφουν κανονικα...τοτε γιατι καθετε και δεν παραιτητε εεεε;;;;; να λεει τις @@@@@@ στις μοναδες και να γυρναει απο μοναδα σε μοναδα και να περνει Η.Η.Ε. καλα ειναι....και στο τουιτερ να πουλαει παπαντζα.... αρα ειναι ενας Α/ΓΕΕΘΑ γιαλαντζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και τι εχει να μας ο κ Α/ΓΕΕΘΑ.......στην συσκεψη για τα μισθολογια απουσιαζε και εκανε μπανακια στα ΚΑΑΥ ενω οι αρχηγοι τις Ε.ΑΣ. και πυροσβεστικης ηταν εκει....στο ΚΥΣΕΕΑ δεν τον φωναζουν γιατι των γραφουν κανονικα...τοτε γιατι καθετε και δεν παραιτητε εεεε;;;;; να λεει τις @@@@@@ στις μοναδες και να γυρναει απο μοναδα σε μοναδα και να περνει Η.Η.Ε. καλα ειναι....και στο τουιτερ να πουλαει παπαντζα.... αρα ειναι ενας Α/ΓΕΕΘΑ γιαλαντζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και τι εχει να μας ο κ Α/ΓΕΕΘΑ.......στην συσκεψη για τα μισθολογια απουσιαζε και εκανε μπανακια στα ΚΑΑΥ ενω οι αρχηγοι τις Ε.ΑΣ. και πυροσβεστικης ηταν εκει....στο ΚΥΣΕΕΑ δεν τον φωναζουν γιατι των γραφουν κανονικα...τοτε γιατι καθετε και δεν παραιτητε εεεε;;;;; να λεει τις @@@@@@ στις μοναδες και να γυρναει απο μοναδα σε μοναδα και να περνει Η.Η.Ε. καλα ειναι....και στο τουιτερ να πουλαει παπαντζα.... αρα ειναι ενας Α/ΓΕΕΘΑ γιαλαντζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ποια άλλη χώρα ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει αποκλειστεί απο αντίστοιχο συμβούλιο;

    Κρίσεις δεν τους αφήνουν να κάνουν,στο ΚΥΣΕΑ δεν συμμετείχε,το μόνο που έμεινε είναι να βγάλουν τη φιγούρα του σε μπρελόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aυτά βλέπουν οι "γύρω" μας και γελάνε μαζύ μας.
    Ποιός ήταν αλήθεια σε αυτήν την κορυφαία θέση, όταν οι πολιτικάντηδες εξευτέλιζαν με αυτόν τον αισχρό τρόπο τις ΕΔ;
    Γιατί δεν χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι;
    Γιατί δεν παραιτήθηκε κι αυτός και οι τότε Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων;
    Πού ήταν το φιλότιμό τους;
    Πού καταντήσαμε, Θεε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναβαθμίζεται ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ
    Θα συμμετέχει εφεξής στο ΚΥΣΕΑ
    ΣΤΗμόνιμη σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) επιστρέφει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό ΠΥΣ 29, από 28/8/2012. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν περιορισμένος στη λήψη αποφάσεων που λάμβαναν τα κυβερνητικά μέλη κατά τις συνεδριάσεις τους ΚΥΣΕΑ, πλέον ο αρχηγός θα έχει εκ νέου το δικαίωμα ψήφου και έτσι θα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν την εθνική άμυνα.

    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/08/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Ελλάδα ανέκαθεν στο τομέα "διαχείριση κρίσεων" έχουμε τις δικές μας "λύσεις".Λύσεις χειρότερες κι από το αντίστοιχο ΚΥΣΕΑ των "ούγκα ούγκα" σε τριτοκοσμική μπανανία.
    Πέρα από το θέμα με τη συμμετοχή ή όχι του ΓΕΕΘΑ σε ΚΥΣΕΑ κτλ αρκεί να δούμε ένα βίντεο για να αντιληφθούμε το επιχειρησιακό πνεύμα και πόσο καλύτερα ενημερωμένοι και με επιχειρησιακή σκέψη για τα θέματα της αρμοδιότητας τους είναι κάποιοι υπουργοί άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας όπως η Ελλάδα.
    Κατά την επίσκεψη λοιπόν του Ισραηλινού υπουργού κ.Ehud Barak στο κέντρο ειδικών δυνάμεων μαζί με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αβραμόπουλο μετά το πέρας της άσκησης-επίδειξης οι δυο υπουργοί πέρασαν και ενημερώθηκαν σχετικά με τον εξοπλισμό κτλ των ειδικοδυναμιτών.
    Σε ένα σημείο του βίντεο ο Ισραηλινός έχοντας σχηματίσει ήδη από μέσα του μια προσωπική γνώμη για το επίπεδο της μονάδας(σε συνδυασμό φυσικά με τις πληροφορίες που θα είχε από αρμόδιες υπηρεσίες που συλλέγουν πάσης φύσεως πληροφορίες) κάνει χειραψία με έναν δικό μας καταδρομέα. ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΑΕΙ στα αγγλικά: "Πόσο καιρό είσαι σε αυτή τη μονάδα? Πόσα χρόνια?".
    Μια πολύ ωραία ερώτηση που δείχνει ότι ο άνθρωπος νιώθει από θέματα άμυνας. Τα κατέχει. Γιατί το ρώτησε? Για να συγκρίνει το αποτέλεσμα που είδε στην επίδειξη-άσκηση με το χρόνο που απαιτείται για να "δεθούν" τα παιδιά ως μονάδα και να δρουν αυτοματοποιημένα και σωστά. Επιχειρησιακή σκέψη υπουργού.
    Αντίθετα η σύγκριση ειδικά με κάποιους δικούς μας υπουργούς τραγική.
    Μπορούμε να ξεχάσουμε άλλωστε τη φωτογραφία κάποιου υπουργού παλαιότερα με το αναμνηστικό στρατιωτικό καπελάκι στο χέρι, χωρίς να το φορά, και να βγαίνει φωτογραφία με παιδιά των ειδικών δυνάμεων έχοντας μια φάτσα του τύπου "Εμένα τώρα με αυτούς τι με βγάζετε φωτογραφία? Μπλιαχ".
    Ακόμα και στην Ελβετία που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας οι αντίστοιχοι υπουργοί είναι πιο ενημερωμένοι σε επιχειρησιακά κτλ θέματα. Το να τα ξέρουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν πόλεμο. Ίσα ίσα έτσι ξέρεις πως να τον αποφεύγεις διότι η μηχανή πολιτικών και στρατιωτικών είναι πιο καλά ρυθμισμένη και ενωμένη άρα ο αντίπαλος το λαμβάνει κι αυτό σοβαρά υπόψιν.

    Το βίντεο που ανέφερα: http://www.youtube.com/watch?v=zKpAlbbBeQE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο νομίζω ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε και αυτός υπηρετήσει θητεία στη χώρα του (πρέπει να έχει και πολεμική εμπειρία) εν αντιθέση με τους δικούς μας που δεν έχουν περάσει ούτε απ' έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1)Υπηρέτησε ως αξιωματικός τη περίοδο 1967 1972. Ο αδελφός του σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο Έντεμπε της Ουγκάντας το 1976. Μια τέλεια οργανωμένη επιχείρηση. Ασχέτως κρατών πρέπει να τα μελετάμε.
    Γυρίστηκε μέχρι και σε ταινία με ηθοποιούς:
    http://www.youtube.com/watch?v=LNdsa7GfM04
    Η μονάδα που έκανε την επιχείρηση ήταν η Sayeret Matkal. Μονάδα Αναγνώρισης του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου.
    Πάντως θα θελα να δω (μια που είπα και για τη ταινία) σε μια μελλοντική ταινία τη περίπτωση των Ιμίων και το πως θα εξηγούσαν τη πτώση του ελικοπτέρου με το θάνατο τριών Ελληνικών ψυχών.
    Όπως και τη περίπτωση παράδοσης του Οτζαλάν. Θα ήταν τέλεια ταινία μετά από χρόνια.

    2) Δεν θέλουμε απαραίτητα(άλλο αν τύχει) πρωθυπουργούς και υπουργούς που να είναι πρώην μόνιμοι ή έφεδροι αξιωματικοί και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.
    Ο πολιτικός δεν είναι Ράμπο.
    Δεν θα κάνουμε και τη χώρα αρχαία Σπάρτη. Βέβαια κάποιοι στη κοινωνία το θέλουν ουρλιάζοντας ενώ κάποιοι άλλοι πετάνε στα σύννεφα αλλά όλα με μέτρο.
    Δεν πρέπει η οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία σε θέματα(Παιδεία, Υγεία, Αγροτική ανάπτυξη, Βιομηχανία κ.α.) άσχετα με την άμυνα, να τον εμποδίζει να έρθει πραγματικά κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους .
    Οι συγγενείς των μονίμων στελεχών πάνω απ' όλα θα οργιστούν για άδικες απώλειες λόγω πολιτικοστρατιωτικής ασυνεννοησίας. Όχι για απώλειες σε περίπτωση με το ενδεχόμενο της οποίας έχουν συμβιβαστεί στο "πίσω μέρος του μυαλού τους" μια ολόκληρη ζωή. Ειδικά σε κάποιες μονάδες που είναι περήφανοι και γουστάρουν(να το πούμε απλά) που πήγαν εκεί.
    Τότε στο Έντεμπε το 1976 το Ισραήλ έστειλε άψογα οργανωμένα σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο μια επίλεκτη μονάδα στρατιωτών για να απελευθερώσουν ομήρους. Δεν υπήρχε περίπτωση διπλωματικής λύσης χωρίς να θιχτούν τα εθνικά του συμφέροντα. Όλοι κι αν πέθαιναν οι συγγενείς θα πονούσαν πολύ. Οργή όμως δεν θα υπήρχε για την ηγεσία διότι θα ξέρανε όλοι ότι ήταν δυνατόν το κάνανε. Ότι το οργάνωσαν ως κράτος άψογα και με εφεδρικά σχέδια διαφυγής, ότι είχαν κράτος με πλήρη συνεννόηση στρατιωτικών με τους πολιτικούς, αλλά ήταν να γίνει το κακό. Όταν όμως υπάρχει συνεννόηση κι ο ένας δεν κατηγορεί τον άλλο, σπάνια γίνεται στραβή. Η αποστολή στο Έντεμπε πέτυχε αν κι ο νεαρός αξιωματικός Νεντανιάχου(αδελφός του σημερινού Ισραηλινού πρωθυπουργού) πέθανε. Χωρίς να είμαι σίγουρος ως προς αυτό που θα πω νομίζω ότι είχαν μόνο 3 απώλειες σε σύνολο περίπου 100 κομμάντο. Υπήρξε απώλεια αλλά οι όμηροι σώθηκαν. Δεν ήταν ηλίθια απώλεια άνευ λόγου επειδή κάποιοι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε ένα γραφείο μακριά από το κέντρο επιχειρήσεων.
    Αυτά τα βλέπουν λοιπόν για να επανέλθω, οι κάμερες σε ασκήσεις με τον εκάστοτε υπουργό. Τα κάνουν ανάλυση αντίπαλες αρμόδιες υπηρεσίες όλα. Πως στέκεται, πως μιλάει, πως κουνάει χέρια, πως κοιτάει τους συνομιλητές του, τι ερωτήσεις κάνει στους αξιωματικούς ο εκάστοτε κύριος με το κουστούμι και το αναμνηστικό στρατιωτικό καπελάκι και πως στέκεται στην αναμνηστική φωτογραφία. Αν αγαπάει τη θέση του και δεν το κάνει ως πολιτική αγγαρεία. Αν επικοινωνεί πραγματικά και ουσιαστικά ή όχι με τη στρατιωτική ηγεσία και τα απλά στελέχη. Βγάζουν συμπέρασμα περίπου πως σκέφτεται ως άνθρωπος, για το πως θα μιλήσει μέσα σε ένα συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων και πως θα επηρεάσει τους υπόλοιπους υπουργούς που συμμετέχουν. Επιπλέον βγάζουν συμπεράσματα και για τον εκάστοτε πρωθυπουργό, διότι οι υπουργοί διορίζονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Άρα εμμέσως μπορείς να κρίνεις πολλά στις αναλύσεις σου ως αντίπαλη υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι στρατιωτικοί είναι χρήσιμα εργαλεία της χώρας. Φυσικά μιλάνε τη δικιά τους γλώσσα αλλά συνεννόηση, αμοιβαία συμπάθεια και άψογη συνεργασία μπορεί να υπάρξει.
    Μπορούν να δημιουργήσουν κρίσιμα τετελεσμένα γεγονότα υπέρ της χώρας αν απαιτηθεί. Μακάρι να μην απαιτηθεί ποτέ και να αρκεστούμε σε συναντήσεις και στα τηλέφωνα χωρίς να χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα.
    Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στα θέματα Άμυνας, πέρα από ιδεολογίες. Αν ο άλλος σου στείλει 100 ελικόπτερα με κομμάντος και βαρύ πολεμικό υλικό τρέχα να του μιλήσεις για ταξικό αγώνα κτλ που σκέφτονται κάποιοι. Θα γελάσει και μετά θα σφάξει.
    Να διορθώνουμε τα σφάλματα μας κάνοντας ανάλυση τι έφταιξε σε παλαιότερες κρίσεις.
    Δεν είναι δυνατόν σε τέτοια συμβούλια να ρωτάμε αν πρέπει να υπάρχει ή να μην ψηφίζει ο Α/ΓΕΕΘΑ ή να μην συμμετέχουν όλοι ο/οι αρχηγός/οί της/των μυστικής/ών υπηρεσίας/ών της χώρας.
    Από τις πληροφορίες και την ανάλυση τους ξεκινάς την διαχείριση μιας κρίσης. Εδώ εμπορική επιχείρηση έχεις κι αυτό κοιτάς πρώτα. Συλλέγεις πληροφορίες με προσοχή στη λεπτομέρεια, με σχολαστικότητα και με αποφασιστικό πνεύμα πως θα τη φέρεις στον αντίπαλο.
    Αυτά που γίνονται επί χρόνια εδώ είναι τραγικές Ελληνικές πρωτοτυπίες που γίνονται λόγω βλακωδών προσωπικών ιδεολογιών, ασχετοσύνης με οργάνωση και διαχείριση θεμάτων άμυνας, ευθυνοφοβίας, αλαζονείας, σύνδρομο προτεκτοράτου κ.α.
    Ένα κράτος το κρίνεις από πολλά. Απ’ όλα τα κριτήρια λοιπόν φαίνεται αν είσαι ή όχι σοβαρό κράτος. Αν είσαι σοβαρό κράτος, η όποια συμμαχία θα είναι λιγότερο ετεροβαρής και ο αντίπαλος τα υπολογίζει γενικά όλα πιο προσεκτικά. Η ειρήνη ή ο μη πόλεμος (έχει διαφορά) είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί έτσι και να μην πεθάνουν άνθρωποι. Κακά τα ψέματα αν το δούμε ψυχρά πέρα από ρομαντισμούς και πως θα θέλαμε τον κόσμο, η κάθε είδους ισχύ ενός κράτους κι ο φόβος διατηρεί την ειρήνη μεταξύ χωρών με αντίθετα συμφέροντα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια. Αν ο αντίπαλος δεν είναι ρομαντικός αλλά Ούνος, πρέπει να φοβάται. Πρέπει να γίνεις ήρεμο αλλά κι αποφασιστικό θηρίο. Επιβίωση.
    Κανένας δεν είπε να κάνουμε πόλεμο ή να πάμε «στη κόκκινη μηλιά». Τα αυτονόητα λέμε. Συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας με συμμετοχή των:
    1)Πρωθυπουργός
    2) Υπουργός εξωτερικών
    5) Υπουργός Εσωτερικών (στο υπουργείο θα υπάγονται όλα τα σώματα ασφαλείας και η ΕΥΠ). Δεν είναι δυνατόν να έχουμε υπουργεία με τις ονομασίες «Προστασίας του Πολίτη» από τη μια ή «Δημοσίας Τάξεως» σύμφωνα με άλλους. Με το «Εσωτερικών» αποφεύγονται βλακώδεις ή ακραίες παλιές ονομασίες.
    6)Υπουργός Εθνικής Άμυνας
    7) Α/ΓΕΕΘΑ με πλήρη δικαιώματα συμμετοχής .
    8)Αρχηγός ΕΥΠ χωρίς δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο.
    9) Πρόεδρος της Δημοκρατίας . Συνήθως πρόκειται για άτομα με μεγάλη εμπειρία στη πολιτική. Η συμμετοχή του ΜΟΝΟ αν οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να σταλεί μήνυμα έξω από τη χώρα στον αντίπαλο αλλά κι όχι μόνο σε αυτόν.
    10) Αρχηγοί των τριών επιτελείων αλλά συμμετοχή τους μόνο σε τυχόν κατάσταση πολέμου.
    Συμπληρωματικά και χωρίς δικαίωμα ψήφου να μπορούν να συμμετέχουν τρεις σύμβουλοι με μεγάλη εμπειρία επί εσωτερικών, οικονομικών και άμυνας, που θα επιλέγει ο εκάστοτε πρωθυπουργός
    Βασική συμμετοχή δηλαδή 8 ατόμων και σε έκτακτες καταστάσεις για τη χώρα να μπορούν να συμμετέχουν συνολικά από 8 μέχρι 16 άτομα. Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι σε συνδυασμό με την ανάλυση όλων των πληροφοριών. Πρέπει ως χώρα να αποκτήσουμε πραγματικό πνεύμα συνεργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα σοβαρά κράτη είτε μικρά, είτε μεσαία, είτε μεγάλα, είτε υπερδυνάμεις έτσι λειτουργούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.