24/8/12

Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών στα αστικά κέντρα της Τουρκίας Πολεμικό σκηνικό δημιούργησαν οι συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων - Κούρδων ανταρτών.


Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της επαρχίας Γκαζίαντεπ, στην γειτονική Τουρκία, οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους Κούρδους αντάρτες πλέον τείνουν να εξαπλωθούν στα νοτιοανατολικά αστικά κέντρα.την Πέμπτη το βράδυ, γύρω στις 20:30, μια ομάδα Κούρδων ανταρτών εισέβαλλε στο κέντρο του δήμου Σεμντίλλι (Σεμζίναν στα Κούρδικα) της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακκάρι (Τσολεμέργκ στα Κούρδικα). Οι Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις και κτίρια του τουρκικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων της τουρκική αστυνομίας με βαρύ εξοπλισμό.Οι συγκρούσεις στο κέντρο της επαρχίας Χακκάρι διήρκεσαν μέχρι τις 22:40. Για πολλές ώρες, οι Κούρδοι αντάρτες έδωσαν μάχες σώμα με σώμα με τους Τούρκους αστυνομικούς και στρατιώτες. Οι κάτοικοι του Χακκάρι παρέμειναν στα σπίτια τους και παρακολούθησαν με έντονο προβληματισμό τις οδομαχίες.

Σήμερα, ο τουρκικός τύπος δημοσιεύει φωτογραφίες στις οποίες καταγράφεται το πεδίο μάχης και το πολεμικό σκηνικό που άφησαν οι χθεσινοβραδινές συγκρούσεις στο κέντρο της επαρχίας Χακκάρι. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν για «μια πολύ μεγάλη σύγκρουση». Από την πλευρά του, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, με ένα νέο επίσημο ανακοινωθέν του, χαιρετίζει την χθεσινή επιχείρηση των ανταρτών και τονίζει ότι εδώ και ένα μήνα οι αντάρτες ελέγχουν τα περίχωρα του Σεμντίλλι.
Τις προηγούμενες ώρες στην Άγκυρα έφτασαν πληροφορίες από την νοτιοανατολική Τουρκία σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες.
Οι τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για «εξουδετέρωση» τουλάχιστον 16 ανταρτών. Το κουρδικό κίνημα απαντά στο τουρκικό κράτος και ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 15 στρατιώτες, ένας ισχυρισμός, ο οποίος δεν βρίσκει αντίκτυπο στον σημερινό τουρκικό τύπο.  
Του Νίκου Στέλγια
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

3 σχόλια:

  1. Θα εκφράσω για άλλη μια φορά τον σκεπτικισμό για την χρησιμότητα των επιθέσεων ΕΝΤΟΣ αστικών κέντρων Το Κουρδικό εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις εντός των αστικών κέντρων με τον Τουρκικό στρατό.Αντιθέτως, οι ενέδρες στα πέριξ των αστικών κέντρων και σε απομονωμένα φυλάκια θα οδηγήσουν σταδιακά στην εγκατάλειψη της υπαίθρου στα χέρια των ανταρτών και στην απομόνωση των Τουρκικών δυνάμεων εντός των αστικών κέντρων και στρατιωτικών υποδομών.Φοβάμαι πως οι Κούρδοι θα υποστούν απώλειες δυσαναπλήρωτες. Η κατάληψη ενός αστικού κέντρου όπως το Σεμντινλί θα αποφέρει μόνο προπαγανδιστικά κέρδη στους Κούρδους, εφόσον η αμείλικτη αντίδραση της Τουρκίας θα συνεπάγεται την ισοπέδωση της πόλης και εξόντωση των μαχητών.Εκτός βέβαια κι αν οι Κούρδοι αντάρτες ενισχυθούν ή έχουν ήδη ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό από γείτονες χώρες (π.χ. Συρία) ώστε να έχω κατορθώσει να αποκτήσουν το τακτικό πλεονέκτημα.Προς ώρας, φρονώ πως το επιχειρησιακό πλεονέκτημα ανήκει στους Κούρδους, το τακτικό όμως στους Τούρκους.Ως προς την στρατηγική χροιά, πιστεύω πως οι Κούρδοι ορθώς εκμεταλλεύονται τους περιφερειακούς κραδασμούς για να επιτύχουν την ελευθερία τους.Η Τουρκία προς στιγμήν αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και να κατααστρώσει την κατάλληλη στρατηγική. Δεν θα πρέπει όμως και οι Κούρδοι μαχητές να παρασυρθούν και να προβούν σε πράξεις που θα τους κοστίσουν ακριβά, όπως την δεκαετία του 90.Πιστεύω πως τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί υπέρ των Κούρδων. Η συνέχεια θα δείξει τι θα συμβεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Spyridon,αν σε ενδιαφέρει η γνώμη μου,νομίζω ότι πρώτον θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα εξέγερσης και δεύτερον θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση,διότι οι εικόνες απο επίθεση του Τουρκικού στρατού μέσα σε πόλεις,δεν είναι και ότι καλύτερο την περίοδο αυτή.

    Στην πραγματικότητα,λόγω αραβικής άνοιξης και της στάσης της Τουρκίας απέναντι στους εξεγερμένους,ο Τουρκικός στρατός θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν επιχειρήσει σε αστικό περιβάλλον.

    Κάμερες παντού,άμαχοι επίσης,όπως και γυναικόπαιδα,και μάλιστα δίπλα στη Συρία.

    Επομένως,υπο αυτές τις συνθήκες,μάλλον ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητέ Χρήστο, αναφέρθηκα σε αυτές ακριβώς τις επικοινωνιακού τ'υπου (χρησιμοποίησα τον όρο "προπαγανδιστικές") νίκες των Κούρδων ανταρτών. όμως η Τουρκία δεν είναι Συρία ούτε σε συμβολικό ούτε σε πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ δεν θα προστρέξουν προς βοήθεια του Κουρδικού λάου, ούτε το Al Jazeera θα αφιερώσει εκπομπές για τα δίκαια της καταπιεσμένης Κουρδικής μειονότητας.Οι Κούρδοι προς ώρας μπορούν μονο να ανακόψουν την ανδοική πορεία της Τουρκικής οικονομίας. Πλήγματα στον τουρισμό και μεταφορές θα κοστίσουν ακριβά στην Τουρκία και θα την υποχρεώσουν, σε συνδυσασμό με την υφέρπουσα πολιτική κρίση, να αναθεωρήσει απόψεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.