31/8/12

Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις «Ναι» Ισραήλ για φυσικό αέριο με αγωγούς προς Κύπρο

Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.
Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.
Λευκωσία: Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις υπέρ της Κύπρου, πήρε χθες το Ισραήλ, που αποφάσισε ότι τα μεγάλα κοιτάσματα και όσα βρίσκονται κοντά στη γραμμή της Αποκλειστικής Ζώνης της Κύπρου, θα μπορούν ή θα πρέπει να φτιάξουν αγωγούς που θα οδηγούν και προς την Κύπρο.

Οι αποφάσεις της ειδικής κρατικής ομάδας τεχνοκρατών , γνωστής ως «Επιτροπής Τζεμάχ» (Τζεμάχ είναι ο ομόλογος του Σ. Κασίνη, διευθυντής ενέργειας του Ισραήλ) που δημοσιεύτηκαν χθες και επίσημα με τρία διαφορετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, ανοίγουν ουσιαστικά και επίσημα τον δρόμο για συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην κοινή αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης.

Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, κοιτάσματα στη θάλασσα του Ισραήλ, με περιεχόμενο περισσότερο από 200 δις. κ. μέτρα φυσικού αερίου (bcm) θα πρέπει να εξάγουν το 50% του περιεχομένου τους. Κοιτάσματα με 100 - 200 bcm μπορούν να εξάγουν το 60% του περιεχομένου τους και κοιτάσματα από 25 -100 bcm το 75%.

Οι υπόλοιπες ποσότητες επαρκούν για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια κοιτάσματα του Ταμάρ και κυρίως το Λεβιάθαν, μπορούν να εξάγουν τεράστιες ποσότητες και μέσω Κύπρου.

€300 ΕΚΑΤ. ΤΟ 2013
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης, επιβεβαιώνοντας χθες στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ δημοσίευμα του «Φ» για το λεπτομερές τεκμηριωμένο έγγραφο που έστειλε προς την Τρόικα, για τα αναμενόμενα άμεσα έσοδα από τα κοιτάσματα, υπέδειξε πως το 2013 αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της Κ.Δ. 300 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων με τις κοινοπραξίες, που θα επιλεγούν για νέες έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και από τους Γάλλους συμβούλους της Beicyp, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξέτασης των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών από το Γενικό Λογιστήριο. Ο κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας και χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», ανέφερε ότι έλαβε θετική απάντηση από τους ομολόγους του τού Ισραήλ και της Ελλάδας για συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου για το θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα και ίσως προπομπός θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα. Αν παίξουμε τα χαρτιά μας σωστά και τελικά υλοποιηθεί ο αγωγός Ισραήλ – Κύπρου και κατόπιν Ελλάδος σε λιγότερο από μία δεκαετία η κρίση που έχουμε ίσως να την θυμόμαστε σαν ένα αστείο. Αν πάλι δεν αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνετε ίσως να μιλάμε για την τραγικότερη ήττα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ GeorgeTS Ptol

    Έτσι μπράβο! Τώρα μιλάς σωστά. Η Κύπρος μας/μάς δείχνει τον δρόμο.

    Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, απαράμιλλοι στην αναπαράσταση των πάντων, έλεγαν ότι η ευκαιρία (υπάρχει/υπήρχε και το σχετικό άγαλμα, αλλά δεν δεν θυμάμαι πού) είναι μία γυναίκα, που έχει μαλλιά μόνο στο εμπρός μέρος του κεφαλιού. Έτσι, μπορείς να την αδράξεις μόνον όσο έρχεται. Όταν περάσει, δεν μπορείς να την πιάσεις πια, διότι το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι φαλακρό.

    Η Ελλάδα, μόνο το πίσω μέρος βλέπει πάντα. Είμαστε εσαεί Επιμηθείς και ποτέ Προμηθείς.

    ______________________________________

    Άσχετο:

    Ακρίτα, ο εκ Κύπρου φίλος Πανίκος Ελευθερίου μού επεσήμανε πρόσφατο άρθρο του στην "Σημερινή". Σού το επισημαίνω κι εγώ και κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Σ' ευχαριστώ.

    Ο δρόμος της σωτηρίας περνά από τη νίκη επί του σαθρού κατεστημένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GeorgeTS Ptol (11:35μμ): "...σε λιγότερο από μία δεκαετία η κρίση που έχουμε ίσως να την θυμόμαστε σαν ένα αστείο."

    George, για το παραπάνω κρατάω πολλές αμφιβολίες γιατί πρέπει πρώτα να δούμε τι ψίχουλα θα μάς αφήσουν από τούς όποιους υδρογονάνθρακες βρεθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το οτι η Κύπρος θα έχει όφελος από την ύπαρξη φυσικού αερίου είναι αναμενόμενο. Το θέμα είναι πόσο όφελος θα έχει η χώρα και τα εξής ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν:

    α) Πόσο χρήμα θα πάει στα ταμεία του κράτους από την στιγμή που τις πλείστες εργασίες θα τις αναλάβουν εταιρείες του εξωτερικού;
    β) Πόσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν και πόσοι Κύπριοι θα επωφεληθούν απ΄αυτές;
    γ) Εφόσον οι πλείστοι πολιτικοί διατυμπανίζουν οτι από το φυσικό αέριο θα πάρουν και οι λεγόμενοι ¨τουρκοκύπριοι¨ το μερίδιο τους τότε πώς ακριβώς θα διευθετηθεί το θέμα; Θα τα ¨πάρουν¨ ενώ συντηρούν ένα παράνομο καθεστώς επί Ελληνικής γης ή θα τα φυλάξει η Κυπριακή Δημοκρατία σε κανένα θυσαυροφυλάκιο μέχρι να εξεβρεθεί κάποιου είδους (δια)λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρίλαε,

    α) Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμφωνίες να γίνουν με διαφάνεια (όπου δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση, θα πρέπει να ελεγχθούν από τα κόμματα και τον Γ. Εισαγγελέα της Κύπρου) και να γνωρίζουν οι Κύπριοι τι συμφωνείται.

    β) 150-200.000 θέσεις διαβλέπει ο καθηγητής Φώσκολος για τις δουλειές στην Κρήτη. Δεν έχω συγκριτικά στοιχεία, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα είναι λιγότερες για την Κύπρο.

    γ) Οι Τ/κ δεν έχουν λαμβάνειν, διότι είναι υπό κατοχή και θα τα τρώει ο κατακτητής. Είναι αυτονόητο αυτό. Οι συμφωνίες κλείνονται (κλείστηκαν) από την μία, ανεγνωρισμένη και αδιαίρετον Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ένα τμήμα ευρίσκεται υπό κατοχήν. Ξεκάθαρο είναι αυτό, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nativist

    Ναι είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αναμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαδικασίες. Αν δημιουργηθούν τόσες θέσεις τότε δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνεργος στην Κύπρο και μάλιστα θα υπάρχουν αρκετές θέσεις για χιλιάδες Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας.
    Ούτως ή άλλως οι λεγόμενοι ¨τουρκοκύπριοι¨ ήδη λαμβάνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία παρά το οτι ζουν στο κατεχόμενο καθεστώς. Κάποια πράγματα που είναι προφανώς παράνομα γίνονται. Επίσης με βάση τις σημερινές συζητήσεις για λύση του κυπριακού ελλοχεύουν πάρα πολλοί κινδύνοι. Παραδείγματος χάριν, σε μια ομόσπονδη Κύπρο θα υπάρχει τουρκικό κρατίδιο νομικά κατοχυρωμένο, συνεπώς και διεθνώς αναγνωρισμένο. Απ΄ εκεί και πέρα οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά πως να πράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.