7/8/12

Κύπρος: Προσδοκίες για νέο δάνειο από τη Ρωσία


Προσδοκίες ότι η Λευκωσία θα καταφέρει να συνάψει νέο δάνειο από τη Ρωσία με μόνο όρο το ύψος του επιτοκίου, εξέφρασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, καλώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο ζήτημα.
Το αίτημα της Κύπρου για σύναψη νέου δανείου από τη Ρωσία αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής ημίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφιας με τον ομόλογο του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης στο ΡΙΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβεί τώρα σε οποιαδήποτε εκτίμηση. Αναφέρθηκε πάντως στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως η κατάληξη να είναι θετική.
Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε, εξάλλου, τα κόμματα που εκτιμούν ότι ένα δεύτερο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα διαφοροποιήσει τα οικονομικά δεδομένα και τους όρους για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης, «να μην παίζουν κλεφτοπόλεμο και να πουν ευθαρσώς στο λαό τις απόψεις τους, εάν θα πρέπει να απευθυνθούμε για οικονομική στήριξη μόνο στην τρόικα».
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι το ρωσικό δάνειο απλώς θα προστεθεί στα υπόλοιπα δάνεια που έχει η Κύπρος, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: «Η δική μας η εκτίμηση είναι πως αυτό που ενδεχομένως να διαφέρει σημαντικά θα είναι οι όροι με τους οποίους θα παραχωρηθούν αυτές οι οικονομικές στηρίξεις. Και οι όροι είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το ύψος του ποσού. Και επειδή οι όροι έχουν να κάνουν με τους όρους πληρωμής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι κρίσιμο το ύψος του ποσού που θα χρειαστούμε από το μηχανισμό στήριξης. Γι' αυτό και εμείς δίνουμε σημασία στους όρους του δανείου χωρίς προϋποθέσεις, εκτός από το επιτόκιο από το εξωτερικό. Και αν κάποιοι έχουν διαφορετική πολιτική θέση να την καταθέσουν ξεκάθαρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.