1/8/12

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεκίνησαν την «επαναστατική» επίθεση τους

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Θυμάστε αυτή τη φωτογραφία του Σουλτάνου; Είναι ο λόφος Gediktepe...
 Βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του PKK!
Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), άλλαξε τη στρατηγική του μετά την άρνηση και τη κατασταλτική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, ενάντια σε όλες τις νόμιμες διεκδικήσεις του κουρδικού λαού, και ξεκινά την «επαναστατική» επιχείρηση του για την επίτευξη της δημοκρατικής αυτονομίας.
Οδηγώντας έναν αγώνα εναντίον της Άγκυρας για 30 χρόνια, το κουρδικό κίνημα ξεκίνησε νέα επίθεση για τη διεκδίκηση της δημοκρατικής αυτονομίας του κουρδικού λαού. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, η ένοπλη οργάνωση αναλαμβάνει τον έλεγχο μιας περιοχής στο εσωτερικό των συνόρων της Τουρκίας, ήτοι του Κουρδιστάν.




Τρία ελικόπτερα καταρρίφθηκαν

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από το καθεστώς σιωπούν και οι αρχές δεν αναφέρουν τίποτα. Καμία πειστική δήλωση, ενώ η ένοπλη πτέρυγα του κινήματος HPG (οι Δυνάμεις της Λαϊκής Άμυνας) ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει δεκάδες στρατιώτες και καταδρομείς, καθώς και κατέρριψε τουλάχιστον τρία ελικόπτερα από τις 22 Ιουλίου σε δύο παραμεθόριες περιοχές Χακάρι και Σιρνάκ.
Οι μαχητές του ΡΚΚ από τους οποίους οι μισοί είναι γυναίκες, στήνουν τακτικά, σχεδόν καθημερινά, οδοφράγματα για έλεγχο ταυτότητας, απαγάγουν και στη συνέχεια αφήνουν τα άτομα που εργάζονται στην κατασκευή στρατιωτικών σταθμών και στην κατασκευή φραγμάτων, που θεωρείται μια πολιτική καταστροφής που στοχεύει τη φύση και την ιστορία του Κουρδιστάν. Το σχέδιο κατασκευής δεκάδων φραγμάτων στοχεύει επίσης να κλείσει τα σημεία διέλευσης των Κούρδων μαχητών. 


Δικαστήριο του PKK


Το κίνημα απέκτησε επίσης το «Δικαστήριο» του για να δικάσει όσους διαπράττουν εγκλήματα στο Κουρδιστάν. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν από την οργάνωση περιλαμβάνεται ο δήμαρχος του Gurpinar (ΑΚΡ), που απήχθη στις 2 Ιουλίου, σε αντίποινα για τις μαζικές συλλήψεις Κούρδων πολιτικών. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ σιωπά όπως πάντα, όπως και για τους στρατιώτες που βρίσκονται στα χέρια του PKK από το 2011. Η οργάνωση δεν σκότωσε κανένα από τους «αιχμαλώτους» της, ισχυριζόμενη ότι θα δικαστούν δίκαια. Ισχυρίζεται ότι είναι κατά της θανατικής ποινής. 
Το τουρκικό καθεστώς είχε ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση τον Απρίλιο του 2009, συλλαμβάνοντας χιλιάδες ενεργά μέλη του κύριου νόμιμου κουρδικού κόμματος BDP. Τουλάχιστον 35 δήμαρχοι και έξι Κούρδοι βουλευτές βρίσκονται σήμερα πίσω από τα κάγκελα.

Το ΑΚΡ απέτυχε

Το 2011, το κουρδικό κίνημα κήρυξε τον «επαναστατικό πόλεμο του λαού» του, μια νέα στρατηγική για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ποντάρισε αρχικά σε ένα σενάριο Ταμίλ να τελειώσει με το PKK, κατά την ίδια περίοδο. Μετά από κάποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις που στόχευαν να χρησιμοποιήσουν το πλεονέκτημα από την αδράνεια των μαχητών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η οργάνωση είχε δεχτεί σοβαρά πλήγματα και ότι ποτέ δεν θα ανακάμψει.  Παρά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης που πραγματοποιούνται μαζικά παράλληλα με την πολιτική της άγριας καταστολής, το νόμιμο BDP και το ένοπλο κίνημα είναι πιο ισχυρά και αποφασισμένα από ποτέ. Εν ολίγοις, το καθεστώς ΑΚΡ απέτυχε κατά της κουρδικής αντιπολίτευσης που αρνείται να υποκύψει.

Νέα άνευ προηγουμένου επίθεση του κινήματος

Η νέα επίθεση του ένοπλου κινήματος, που ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου στο Şemdinli κοντά στο Σιρνάκ, έχει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, διότι η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής, μεταξύ άλλων, των Gediktepe και Τεκελί, δύο στρατηγικών λόφων. 
Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει περίπου 30.000 στρατιώτες και παραστρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς επιτυχία. Το ΡΚΚ ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 100 στρατιώτες, κυρίως μισθοφόρους. Ο θάνατος αυτών των στρατιωτών δεν αποκαλύπτεται, αλλά η ύποπτη αύξηση των νεκρών στο στρατό ενισχύει την υποψία ότι πρόκειται για στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ένας διοικητής της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, ο Κεμάλ Garzan, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ ότι αυτό που συμβαίνει στην Şemdinli είναι μια νέα τακτική: «Είναι μια επαναστατική επιχείρηση και δεν πρόκειται για συνηθισμένη δράση. Πρόκειται για νέα τακτική. Οι αντάρτες έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες επιχειρήσεις πριν να επιστρέψουν στις βάσεις τους αμέσως. Αλλά στη Şemdinli τα πάντα είναι διαφορετικά».

Μαζικοί βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με το HPG, οι μαχητές του ελέγχουν την περιοχή άνευ οπισθοδρόμησης και αναστείλουν όλες τις επιθέσεις του στρατού. Στις 29 Ιουλίου, δεκάδες αεροσκάφη βομβάρδισαν μαζικά τις περιοχές Gostê, Hecîbeg, Nêrkola, Ranya Pîrê, Genîştepe, Girê Karker και Masîro. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί και η περιοχή απαγορεύτηκε από τις αρχές για τους αμάχους. Ο δήμαρχος BDP του Şemdinli Σεντάτ Tore, δήλωσε ότι ο στρατός αναγκάσε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο στρατός εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εισέλθει στην περιοχή από την ξηρά, ενώ το κίνημα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε δύο ελικόπτερα, στις 24 και 29 Ιουλίου.
Κάθε μέρα από την αρχή αυτής της επίθεσης, οι μαχητές του ΡΚΚ στήνουν οδοφράγματα για έλεγχο ταυτότητας στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Στις 30 Ιουλίου συγκρούσεις έλαβαν χώρα 1 χλμ. από τη Şemdinli.

Η Τουρκία σε αδιέξοδο

Ενώ η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε φάση αλλαγής, το τουρκικό κράτος, που εξακολουθεί να βασίζεται σε μια μοναδική ράτσα, μία μοναδική γλώσσα και μια μοναδική σημαία, συνεχίζει να καταστείλει όλες τις διεκδικήσεις του κουρδικού λαού.
Τα τεχνητά σύνορα που χαράχτηκαν με την άρνηση και τη καταπίεση του κουρδικού λαού και των άλλων μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής δεν αντέχουν πλέον. Η αντι-κουρδική συμμαχία μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Συρίας κατέρρευσε μετά τη συριακή σύγκρουση. Μετά το Ιράκ και τη Συρία, έρχεται η σειρά του Ιράν και της Τουρκίας. Είτε ριζική αλλαγή με την αναγνωρίση των νομίμων δικαιωμάτων του κουρδικού λαού σε μια πραγματική δημοκρατία, είτε ολική διακοπή.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Τουρκία και τα άλλα καταπιεστικά καθεστώτα στην περιοχή δεν θα μπορούν πλέον να μείνουν όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα αν διατηρούν την ίδια νοοτροπία. 
Οι αυτοκρατορικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ανέφικτες. Βυθισμένοι βαθιά μέσα στο ρατσισμό και σε μια ηλίθια αλαζονεία, ο Ερντογάν και η κλίκα του δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

Μια μεσανατολική συνομοσπονδία;

Οι Κούρδοι είναι πλέον αποφασισμένοι να οικοδομήσουν τη δημοκρατική αυτονομία τους στο πλαίσιο μιας μεσανατολικής συνομοσπονδίας, ένα σχέδιο που πρωτο-αναπτύχθηκε από τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο στην Τουρκία από το 1999 σε πλήρη απομόνωση. 
Το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος «συνομοσπονδιακής οργάνωσης της κοινωνίας», μέσω της αυτονομίας, απορρίπτοντας την έννοια του έθνους-κράτους, που θεωρείται η πηγή των προβλημάτων για τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια. Για τον Οτσαλάν, μια δημοκρατική, οικολογική και ισόνομη όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών συνομοσπονδία θα ήταν η καλύτερη λύση για να μπορέσει η περιοχή να βρει την πραγματική της ταυτότητα. 
Αν οι χώρες που αποικίζουν το Κουρδιστάν εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε κοινή λύση με τους Κούρδους, ένα κουρδικό έθνος-κράτος θα μπορούσε να επιβληθεί ως τελική λύση.

Maxime Azadi


10 σχόλια:

  1. Μέχρι στιγμής τα επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας (τα αγγλόφωνα) δεν κάνουν μνεία στην πολιορκία της πόλης, αλλά αναφέρουν μικρές απώλειες σε διάφορες επαρχίες κοντά στα σύνορα.Το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Από στρατιωτικής πλευράς πάντως, η κατάληψη μιας πόλεως ενέχει κινδύνους για τους αντάρτες. ΄Πέρα από την αξία μιας τέτοιας επιτυχίας ως όπλο προπαγάνδας, ο εγλωβισμός των ανταρτών σε αστικό περιβάλλον και η απεμπόληση της αντάρτικης τακτικής και επιχειρησιακής τέχνης ενέχει τον υψηλό κίνδυνο να υποστούν απόλυτη καταστρφή από τον υπέρτερο ποιοτικά και ποσοτικά τουρκικό στρατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάσανε τον λόφο Gediktepe;
    Κριστιάν αν δεν φάω το βράδυ εσύ θα φταίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. r+w σε παρακαλώ πρόσεχε να μην στο γυρίσει σε κατάθλιψη.
    Σπυρίδωνα
    οι αντάρτες δεν κατέλαβαν την πόλη.
    Πολύ απλά, εφαρμόζουν για πρώτη φορά μια νέα τακτική.
    Αντί του "χτυπάω και φεύγω", την τακτική "χτυπάω και μένω".
    Ο στόχος τους είναι να ελέγξουν έναν εκτεταμένο χώρο και το οδικό δίκτυο για αρκετές ημέρες, εγκλωβίζοντας τις μονάδες του στρατού στα στρατόπεδα και τα φυλάκια και εξουδετερώνοντας τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.
    Μετά από λίγες ημέρες οι αντάρτες θα αποχωρήσουν, έχοντας καταγάγει μια σημαντική νίκη.
    Αυτό θα ενισχύσει το ηθικό τους, το οποίο είναι ήδη αναπτερωμένο με τις εξελίξεις στη Συρία-Δυτικό Κουρδιστάν.
    Δεν ήλθε ακόμα η μεγάλη ώρα αδέλφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. K. Σάββα, πιστεύετε ότι είναι εφικτό να εγκαθιδρυθεί άλλο ένα αυτόνομο Κουρδικό κράτος, αυτή την φορά στην Συρία? Η Τουρκία θα μεταχειριστεί κάθε μέσο να το εμποδίσει το ενδεχόμενο αυτό. Φοβάμαι μήπως συμμαήσει με τους έτερους Ισλαμο-φασίστες (Κράτη του Κόλπου, Σ. Αραβία) και επιτεθούν από κοινού στους Κούρδους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει περίπτωση,η συγκεκριμένη ενέργεια των Κούρδων,να βοηθά τον Άσαντ,διακόπτοντας τίποτα εφοδιασμούς των ''εξεγερμένων'';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πια μεγάλη ώρα να έρθει;
    Κι ως δια μαγείας να μας δίνανε τα Μικρασιατικά παράλια,τον Πόντο και την Πόλη, με ποιούς να τα κατοικήσουμε;Με τους λάθρο ή Αλβανούς,Βούλγαρους και Ρουμάνους;
    Και με δείκτη γεννητικότητας κάτω από τον δείκτη επιβίωσης του έθνους...
    Και με οικονομική πολιτική που δεν δίνει καμμία απολύτως δυνατότητα στη νεολαία να φύγει από το πατρικό και να κάνει οικογένεια...
    Όνειρα θερινης νυκτός...
    Για την ώρα ας "απολαύσουμε" τα βήματα δημιουργίας νέου Κοσόβου στη Θράκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. CNCRHE ηρέμησε, πήρες φόρα.
    Για τη μεγάλη ώρα των Κούρδων μιλάω.
    Χρήστο το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο.
    Σπυρίδωνα, για να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή, πρέπει να διαβάσουμε το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν", Το Χρονικό του 30ετούς Πολέμου των Κούρδων εναντίον του Τουρκικού Κράτους, που κυκλοφορεί από βδομάδα από τις Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.
    Ο Μουράτ Καραγιλάν είναι ο υπαρχηγος του Οτζαλάν και ο διοικητής των Δυνάμεων των Ανταρτών του Απευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν.
    Υπομονή παιδιά ως την Τετάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kριστιάν Αγαπητέ Φίλε και Συνάδελφε η μόνη ένσταση μου αφορα την λεζάντα. Ενας υπαλληλος των Αμερικανών τον οποίο τον κρατούν καλά δεν είναι ποτέ Σουλτάνος απλά εκτελεί πειθήνια τις εντολές των αφεντικών του και χάρις την αφοσίωση του αυτή αντλεί την οποία δύναμη έχει

    Σε οτι αφορά δε τον ρόλο του στο Κουρδικό ζήτημα έχει προσφέρει τα μέγιστα στο να είναι το PKK η Οργάνωση που χαίρει της απόλυτης εκτίμησης όλων των Κούρδων ασχέτως κομματικών πεποιθήσεων

    Τον μόνο αντίπαλο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι είναι ο Γκουλέν και η κοινότητα του

    Οι Κούρδοι έμαθαν απο την Ιστορία τους και αν σήμερα ζούν αυτές τις στιγμές είναι για δύο λόγους
    α)Διαθέτουν Εθνικούς Ηγέτες β)Εθνική Συνείδηση σε ολα τα επίπεδα

    Οτι λείπει δηλαδή απο τα παιδιά του Δία

    Καλημέρα Κουρδιστάν καληνύχτα Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα ηταν τεραστιο λαθοσ να κανουν αυτο που εκανε ο ζαχαριαδησ το 1948 που μετετρεψε το σταλινοδουλο ανταρτικο σε τακτικο στρατο και εβαλε 26000 ανταρτες να πολεμησουν 300.000 τακτικο στρατο ο ενασ απεναντι στον αλλον και φυσικα συντριφτηκαν και εκμηδενιστηκαν.Ανταρτικο και παλι ανταρτικο για τους κουρδους αγωνιστες και καμια μετατροπη σε τακτικο στρατο και μαχες σε παραταξη αφου οι τουρκοι εχουν υπεροπλια.Μακαρι να τουσ δωσουν οπλα το ισραηλ και ο ασαντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακρίτα, όσον αφορά την τελευταία σου φράση, μια διόρθωση
    "Καληνύχτα Ελλάδα.."
    Εδώ κοιμάται ήδη, τι την θέλουμε την καληνύχτα;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.