5/8/12

Θα έπεφταν τα τουρκικά F-16 σαν τις πάπιες, αν επιχειρούσαν στη Συρία

Εθνική άμυνα και «τουρκική απειλή»
Του Σάββα Καλεντερίδη
Όπως θυμόμαστε όλοι μας, στις 22 Ιουνίου ένα τουρκικό φωτογραφικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ (RF-4E), καταρρίφθηκε -με άγνωστο μέχρι σήμερα τρόπο- στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό αεροσκάφος ήταν χωρίς όπλα και καταρρίφθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση από τη συριακή αεράμυνα.
Εντύπωση προκάλεσε σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό αλλά και στον περίγυρο της Τουρκίας η απολύτως παθητική στάση που τήρησε μετά την κατάρριψη η τουρκική κυβέρνηση και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), αφού η Τουρκία, που επιδιώκει να επιβληθεί ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ο «καρπαζοεισπράκτορας» της Μεσογείου. Και το λέμε αυτό γιατί η περίπτωση του καταρριφθέντος αεροσκάφους είναι η δεύτερη που αφήνει να περάσει έτσι, χωρίς αντίποινα η Τουρκία, μετά το Μαβί Μαρμαρά, όπου το Ισραήλ σκότωσε εννιά Τούρκους σε διεθνή ύδατα, χωρίς να στάξει η ...ουρά του γαϊδάρου, που λέει ο πάνσοφος ελληνικός λαός.
Πάντως αυτόν που θα έπρεπε να απασχολήσει -και να απασχολεί στο διηνεκές- το ζήτημα της παθητικής στάσης της Τουρκίας στις δυο προαναφερθείσες περιπτώσεις, είναι η Ελλάδα, αφού πίσω από τις αιτίες της συγκεκριμένης στάσης κρύβεται η πραγματική δυναμικότητα των ΤΕΔ, οι οποίες και αποτελούν την προβολή της τουρκικής απειλής στη ζώνη Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη.
Με άλλα λόγια, εάν με αφορμή την παθητική στάση της Τουρκίας ανακαλύπταμε το πραγματικό πολεμικό δυναμικό και τον «αλγόριθμο» που καθορίζει την ουσιαστική πολεμική ισχύ της Τουρκίας, ίσως να μπορούσαμε να καθορίσουμε και το πραγματικό μέγεθος της τουρκικής απειλής, απογυμνωμένο από άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η επί δεκαετίες σκανδαλώδης υποστήριξη των ΗΠΑ στις τουρκικές θέσεις, με εξαίρεση την περίπτωση της γεώτρησης στο Οικόπεδο 12.
Γιατί το λέμε αυτό;
Γιατί σε περίπτωση που η Ελλάδα κατορθώσει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο τι ακριβώς συνίσταται η περίφημη «τουρκική απειλή», θα έχει αποκτήσει ένα ασύγκριτο πολιτικό πλεονέκτημα στη διαχείριση των Ε-Τ κρίσεων, όπου υπό το φόβο της τούρκικης απειλής, η Ελλάδα αναγκάζεται να υποχωρεί σε πολιτικό επίπεδο, με επώδυνες και στρατηγικού χαρακτήρα συνέπειες για την επιβίωση της χώρας και του έθνους.
Οι προδοσίες της μη επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., της Μαδρίτης, των Ιμίων και του Οτζαλάν, που και στις τέσσερις περιπτώσεις η Ελλάδα ταπεινώθηκε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα, έγιναν υπό την απειλή χρήσης βίας, η οποία ίσως λειτούργησε και ως άλλοθι στους πολιτικούς μας ηγέτες για να υποχωρήσουν. Κατά την άποψή μας, δε, οι ως άνω επαίσχυντες πράξεις των Ελλήνων ηγετών είναι στην κυριολεξία η κορυφή του παγόβουνου στο τεράστιο αυτό ζήτημα, που καθόρισε τη φυσιογνωμία της Ελλάδος από το 1950 και εντεύθεν, αφού η «τουρκική απειλή» επηρέαζε και καθόριζε το πολιτικό σκηνικό, πέραν του ότι για την «αντιμετώπισή» της κατασπαταλήθηκε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αυτά τα εξήντα χρόνια, και μάλιστα χωρίς η Ελλάδα να αποκτήσει αμυντική βιομηχανία, που θα την βοηθούσε να αντιμετωπίσει από θέσεως ισχύος την όποια απειλή.
Το ξαναλέμε, το θέμα είναι τεράστιο και δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι σε θέση ή θέλουν να το ανιχνεύσουν και να το εντάξουν με εθνικούς όρους στον προβληματισμό και στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας.
Εμείς, απλά για να βάλουμε ένα λιθαράκι στον προβληματισμό για το θέμα, θα παραθέσουμε σε μετάφραση κείμενο για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της κατάρριψης του RF-4E, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ισβέστια, που είναι γνωστό ότι απηχεί τις θέσεις του ρωσικού κράτους:
«Μετά την κατάρριψη του RF-4E, μια μοίρα τουρκικών F-16 στο Ιντζιρλίκ έλαβε εντολή να είναι σε ετοιμότητα μέχρι τις 5 Ιουλίου να λάβει διαταγή “Αρχίσατε επιχείρηση στη Συρία”. Τα αεροσκάφη ήταν με τις μηχανές αναμένες. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την εύρεση του κυρίου σώματος του καταρριφθέντος αεροσκάφους. Με βάση τις ληφθείσες πληροφορίες, η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να χτυπήσει τη Συρία. Ένα πράγμα εμπόδισε την Τουρκία να κάνει πράξη αυτήν την απόφαση. Το ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν είχε σαφείς πληροφορίες για τις θέσεις και τη δυναμικότητα των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας. Τελικώς, ήταν πολύ σωστή η απόφαση της Τουρκίας να μην αρχίσει η επίθεση. Κι αυτό γιατί η Ρωσία προμήθευσε τη Συρία με πυροβολαρχίες τελευταίου τύπου βλημάτων εδάφους αέρος “Buk”. Τα συστήματα αυτά θα κατέρριπταν τα τουρκικά αεροσκάφη μόλις έμπαιναν στον εναέριο χώρο της Συρίας, όπως ρίχνουν τις πάπιες τα αεροβόλα που βρίσκονται στα λούνα παρκ. Έτσι η Τουρκία, ενώ θα επιχειρούσε να πάρει εκδίκηση για το αναγνωριστικό αεροσκάφος που κατερρίφθη, θα έχαναν μια μοίρα πολεμικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια η Τουρκία θα παρασυρόταν σε ένα πόλεμο χωρίς γυρισμό με τη Συρία».
Νομίζουμε ότι το ως άνω κείμενο είναι αρκετό για να συμβάλλει στον προβληματισμό που λέγαμε, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλύτερα συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως οι S-300 και οι TOR-M1.
Αμφιβάλλει κανείς;
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

15 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια, το άρθρο είναι άριστο και οι επισημάνσεις είναι επίκαιρες.
    Ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσει η Ελληνική κυβέρνηση οτι
    "Λόγω της δεινής μας οικονομικής κατάστασης δια λόγους οικονομίας καυσίμων (κεροσίνης)
    από τα πολεμικά μας αεροσκάφη, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσουμε
    τις αναχαιτήσεις και τις αερομαχίες με τα τουρκικά αεροσκάφη, θέτοντας αντ'αυτών σε αυτόματη
    λειτουργία όλα τα αντιαεροπορικά μας συστήματα τα οποία θα στοχοποιούν και θα καταρρίπτουν
    όποιο πολεμικό αεροσκάφος παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο."
    Όποιος θέλει να πληροφορηθεί πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη στο Αιγαίο ας ανατρέξει/αναζητήσει
    τα καψόνια που είχε κάνει στην Τουρκία ο τεως ΥΠΕΘΑ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ενεργοποιώντας
    τους φονικούς TOR M1.
    Ο πανικός που δημιουργήθηκε στους γείτονες δεν περιγράφεται.

    Χάρης Ν. Γκατζιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί είχε κάνει ο Σπήλιος ρέ παιδιά; Πρώτη φορά τό ακούω. Μέχρι τώρα όλο κατηγορίες άκουγα εναντίον του.

    Πάντως τόσα χρόνια δέν αξιώθηκα νά δώ έναν άντρα πολιτικό. Μετά τόν Πλαστήρα τό χάος...


    ^Σάββα τό email σου λειτουργεί ή τό κατέρριψαν οι TOR M1;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις πάσχουν από διουρητικό σύνδρομο (ξέρετε, το σύνδρομο να τα κάνουν πάνω τους) σε κάθε κρίση με την Τουρκία από την Μικρασιατική Εκστρατεία κι εντεύθεν. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω πως η ενεργοποίηση των αντιεροπορικών συστημάτων θα αποτελούσε ένα τολμηρό βήμα.Ας ελπίσουμε να μην είναι άλμα στο κενό. Παρένθεση μικρή ανοίγω: στο Κουρδιστάν από ό,τι διαβάζω, ρέει άφθονο το Τουρκικό αίμα. Κάθε χρόνο οι Τούρκοι στρατηγοί μας φλομμώνουν στο ψέμμα πως όπου να΄ναι τελειώνει το ΠΚΚ, όπου να'ναι το διαλύσαμε το ΠΚΚΚ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα της Ελλάδας Σάββα δεν ήταν η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.Το πρόβλημα είναι οι δυνατότητες απόβασης στα νησιά μας.

    Θέλετε έστω και να υποθέσουμε ότι κλιμακώνεται η ένταση,τι πρόκειται να συμβεί;

    Ποια η οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε σε παρατεταμένη στρατιωτική κρίση(όχι πόλεμο);

    Ποια θα είναι η αντίδραση των δάνειων δυνάμεων και ποια η σχέση τους με την Τουρκία;

    Ποια θα είναι η αντίδραση των εταίρων μας στην ΕΕ,όπου απο τη μια θα έχουν ένα κράτος μέλος χρεοκοπημένο και απο την άλλη μια χώρα ισχυρή οικονομικά,με την οποία έχουν αναπτύξει πολυεπίπεδες σχέσεις;

    Ποια θα είναι η θέση των ΗΠΑ,του Ισραήλ,της Ρωσίας;

    Μήπως όλοι οι παραπάνω θα μας πούνε να κάτσουμε στα αυγά μας;

    Δεν αναφέρομαι καν σε πόλεμο,παρά μόνο σε παρατεταμένη στρατιωτική κρίση.

    ΑΝ ήμασταν Κυρίαρχο και Ανεξάρτητο Κράτος,θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο,αλλά φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουμε πως δεν ήμαστε ένα τέτοιο κράτος.Σε λίγο θα χρειάζεται έγκριση του Τόμσεν ακόμη και για αναχαίτιση πάνω απο την Ακρόπολη.

    ΥΓ
    Απ'όσο γνωρίζω,στα πολεμικά συμβούλια συμμετέχει και ο Υπουργός των Οικονομικών,ο οποίος πληροφορεί τα υπόλοιπα μέλη για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας να αντέξει,για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστό το σχόλιο του Χρήστου. Διαφορετικά, αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθούν τα αντιαεροπορικά συστήματα, είναι εξίσου κατάλληλη να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ, να τελειώνουμε μ' αυτή την ιστορία μια και καλή.

    Εκτιμώ ότι δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως είναι λίγο "ενθουσιωδώς αισιόδοξο" το αρθρο ?
    Την δεκαετία του 80 στις αναχαιτίσεις συμμετείχε μεταξύ αλλων η 350 ΣΜ. Νίκη, τότε με Nike Hercules τώρα με Patriot.
    Aρκεί ομως η ενεργοποίηση αντε και ο εγκλωβισμός ? Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα εάν ο εγκλωβισμένος χειριστής αντιδράσει με αντίμετρα και συνεχίσει την παραβίαση - παράβαση ?
    Είμαστε ετοιμοι να πατήσωμε το κουμπί ?
    Και κυρίως οι Τούρκοι το ξέρουν η "κάποιοι" τους εχουν πεί "μήν ψαρώνετε" ?
    Στήν περρίπτωση της Συρίας "κάποιοι" - αλλοι βεβαίως αυτοί - ηθελαν να στείλουν ενα μήνυμα και οι Σύριοι το "ταχυδρόμησαν"...
    Εμείς εδώ ?
    Επίσης να πούμε οτι εγκλωβισμοί γίνονται, κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο σχετικό βίντεο με εγκλωβισμό Τουρκικού ΑΦ απο στοιχείο ΟSA - AKM (SA - 8 Gecko)αλλά "κάτι" πείθει τους Τούρκους οτι πρόκειται περί παιγνίου.
    Ακόμη μια φορά, ισχύει οτι περισσότερο απο τα οπλα, μετρά η βούληση να τα χρησιμοποιήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. wotan398
    αεροπόρος δεν είμαι, νομίζω όμως ότι όταν σε εγκλωβίσει ραντάρ πυραυλικού συστήματος, ανάβει στο καντράν του χειριστή ένα κόκκινο λαμπάκι, που σημαίνει ότι είσαι νεκρός.
    Από κει και πέρα, αν θέλεις συνεχίζεις, όμως, είσαι "νεκρός".
    Απλά υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν γίνεται αναχαίτιση με ραντάρ πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Skal ανάβει οντως το κόκκινο λαμπάκι, είναι το RWR, o δέκτης εγκλωβισμού ραντάρ.
    Σε καμμία ομως περίπτωση δεν"σημαίνει πως είσαι νεκρός", αλλοιώς κάθε εγκλωβισμός θα σήμαινε βεβαία κατάρριψη. Τότε πρός τι τα αντίμετρα, τα chaff, οι ελιγμοί "break lock" εάν ηταν ετσι τελεσίδικο ?
    Αυτό που συμβαίνει - και συνέβαινε τότε με την 350 Νίκη είναι οτι τρόπον τινά ο αντίπαλος "προειδοποιείται"για συνέπειες...
    Χρειάζεται ΑΛΛΗ πολιτική βούληση, ΑΛΛΟΙ κανόνες εμπλοκής ωστε ο εγκλωβισμός να καταλήξει σε διαδικασίες βολής και ΤΟΤΕ ΠΙΘΑΝΟΝ να εχωμε ... ριζικό αποτέλεσμα.
    Ας σκεφθούμε οτι ακόμη και τελευταίου τύπου Κ/Β εδάφους- αέρος βάλλονται ανά ζεύγη πρός επαύξηση του "kill probability", πάντα ομως "probability".
    Τώρα επί της ουσίας, μία μεταστάθμευση ΑΑ συστοιχιών σε "ευαίσθητα" σημεία του Αιγαίου ΜΕΤΑ ΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΩΝ, οχι εν κρυπτώ και... ζητώντας συγγνώμη, καθώς και μια διαρκής πρακτική - συστηματική και πολύ ρεαλιστική - εγκλωβισμών των παρανόμως κινουμένων ΑΦ ασφαλώς και θα είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
    Εν τη εννοία ταύτη το αρθρο είναι σωστό. Η πολιτική βούληση λείπει, αλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα αντιαεροπορικά δε χρησιμοποιούνται για τακτικούς λόγους. Αν τα χρησιμοποιούσαμε θα ήξεραν που τα έχουμε και τι δυνατότητες έχουν. Στη Συρία την έφαγαν διότι ακριβώς δεν είχαν αυτές τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ίσως είναι λάθος η άποψη μου αλλά δεν νομίζω ότι σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση θα είχε καμία σημασία η ενδεχόμενη στρατιωτική ανωτερότητα μας καθώς δεν υπάρχει περίπτωση (τουλάχιστον αυτό λέει η εμπειρία μέχρι σήμερα) να πολεμήσουμε "πρόσωπο με πρόσωπο". Αντιθέτως πέρα από τις συμμαχίες-λυκοφιλίες της Τουρκίας που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα (Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία κλπ) θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους αιώνιους προστάτες της Τουρκίας δηλ ΗΠΑ και κατ'επέκταση ΕΕ σαν σύνολο.
    Εκτός και αν έρθουν τα πάνω κάτω στα γεωπολιτικά συμφέροντα της περιοχής (που ενδεχομένως και να γίνει) η τραγική έλλειψη ουσιαστικών συμμαχιών από μέρους μας σε συνάρτηση με την ακόμα τραγικότερη ποιότητα των πολιτικών μας ηγεσιών μάλλον ζοφερό προδιαγράφουν το μέλλον και ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες των ΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον Μάϊο του 2011 ο Σόρος έκανε μία δήλωση ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και βέβαια δεν χρειαζόμαστε την δήλωσή του αφού στην απόβαση της Κύπρου ήσαν αυτοί που την σχεδίασαν και εκράτησαν τα Ελληνικά αποβατικά μακρυά απο την Κύπρο ενώ τα νέα Fantoms δεν είχαν τον εξοπλισμό για να λεοτουργήσουν σαν πολεμικά αεροσκάφη αλλά μόνο σαν πτητικές μηχανές,παράλληλα ο (εθνάρχης)έκανε την δήλωση ότι η Κύπρος είναι μακρυά απο την Ελλάδα,στα Ίμια ο Χόλμπρουκ εκβίαζε καταστάσεις και ανάγκασε τον σημίτη να πει ευχαριστώ ενώ τον Γράψα τον απομάκρυναν γιατί τόλμησε να κάνει αυτά που κάνει κάθε τίμιος αρχηγός στρατού.
    Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αιγαίο είναι τα ίδια με της Τουρκίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα με τους Ελληνόγλωσσους πολιτικούς συνεχώς θα εισπάττει καρπαζές απο την Τουρκία.
    Ως αναφορά με την ισχύ του Τουρκικού στρατού τα γεγονότα λένε ότι είναι μία φούσκα διαφορετικά η Τουρκική ηγεσία και απόβαση θα είχε κάνει στα Ελληνικά νησιά και στην Συρία θα είχε μπει.
    Αμφιβάλλω εάν οι Τούρκοι χειριστές γνωρίζουν να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες των σύγχρονων όπλων.
    Ξέρει κάποιος να μας πει άν ισχύει αυτό που λέγω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω την αίσθηση ότι εκτός από το κόκκινο φωτάκι που ανάβει και την ένδειξη στο RWR υπάρχουν και τα σχετικά μπλιπ (ηχητικό μύνημα)που ξεκινάνε μόλις επιτευχθεί ο εγκλωβισμός από το εχθρικό ραντάρ. Αρχικά με το που θα επιτευχθεί ο εγκλωβισμός,(χωρίς όμως να υπάρξει εκτόξευση πυραύλου}, ο ρυθμός είναι αργός (μεγάλη απόσταση μεταξύ των ηχητικών σημάτων/χαμηλή συχνότητα). Αλλά με το που θα γίνει η εκτόξευση, ο πιλότος προειδοποιείται αμέσως γιατί αλλάζει ο ρυθμός και γίνεται πιο γρήγορος , και φυσικά εξακολουθεί να αυξάνεται,όσο μειώνεται η απόσταση μεταξύ ΑΦ και πυραύλου. Λίγο πριν την επαφή τα μπλιπ τρελαίνονται κυριολεκτικά και ο ρυθμός γίνεται...disco!!! Τότε πλέον δημιουργείται αίσθημα πανικού στον πιλότο,ο οποίος έχει μερικά δευτερόλεπτα στην διάθεσή του, για να τραβήξει το eject και να βγει με το εκτινασσόμενο κάθισμα του έξω...για φρέσκο αεράκι!!! Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα είναι αρκούντως τυχερός ,ότι θα ενεργήσει με το σωστό timing και ότι θα του το επιτρέψουν οι συνθήκες !
    Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στους εξομοιωτές για PC και δεν νομίζω ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
    Συμπέρασμα:Οι Τούρκοι πιλότοι είναι εν γνώσει του γεγονότος ότι τους εγκλώβισαν τα ραντάρ και συνεχίζουν ανενόχλητοι την αποστολή τους γιατί ξέρουν ότι ο πύραυλος δεν θα φύγει ΠΟΤΕ!!!
    Εάν εξακολουθήσουμε αυτή την τακτική και τους δημιουργήσουμε ψυχολογικά προβλήματα ,άγχος και φαγούρα μάλλον στον εξοπλισμό τους θα προσθέσουν και κασμά... έτσι για να έχουν να ξύνονται στα ...δύσκολα! Επειδή δεν είμαι στρατιωτικός και η γνώμη μου δεν έχει κάποια βαρύτητα να ευχηθώ κάποια στιγμή να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία με τις αναχαιτίσεις των μαζικών τουρκικών παραβιάσεων που φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ (γιατί αυτή είναι η πολιτική βούληση των Τούρκων)εάν φυσικά δεν έχουμε την πρόθεση(και φυσικά δεν πρέπει να σκεπτόμαστε τρέλες) να τους παραχωρήσουμε τα πάντα!!!
    Επειδή η οικονομική δυνατότητά μας σαν κράτους έχει σταματήσει προ πολλού και προδικάζει την έκβαση ενός δυνητικού πολέμου αλλά συνάμα επιβάλλεται να κόψουμε μαζί με τις παραβιάσεις τα φτερά των γειτόνων σκέπτομαι ότι η ενδεδειγμένη λύση ίσως να είναι η αλλαγή του αμυντικού μας δόγματος.
    Η υιοθέτηση εκ μέρους μας του αμυντικού δόγματος του ΝΑΤΟ την εποχή του ψυχρού πολέμου ίσως να έκοβε οριστικά τον βήχα των γειτόνων.
    Θα πείτε κάτι λείπει!!! και θα συμφωνήσω!Εάν εκτός του χώρου των άσπονδων συμμάχων και εταίρων ,μπορούσαμε να αναζητήσουμε αυτό το κάτι που μας λείπει θα είχαμε την δυνατότητα εκ του ασφαλούς πλέον να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση(καταρρίψεις) και το κίνητρο στα αδέλφια μας τους Τούρκους να σταματήσουν αυτό το κακό βιολί που έχουν ξεκινήσει.Μετά από μερικές καταρρίψεις που θα κάναμε εκ του ασφαλούς πλέον, είμαι σίγουρος θα έπαιρναν τα ίσα τους και θα επέστρεφε η λογική τους!
    Αυτό επίσης ίσως να έδινε και την δυνατότητα για μερικά προληπτικά χτυπήματα, μετά casuous belli ή άνευ, εάν μερικές καταστάσεις γινόντουσαν πολύ στριμόκωλες.
    Εάν αυτή η λύση φαντάζει ίσως λίγο ακατόρθωτη μήπως η αλλαγή εξωτερικής πολιτικής θα βοηθούσε?
    Οι εξελίξεις στη Συρία μας δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει.
    Η αρκούδα μοιάζει να ξυπνάει.
    Μήπως με τα κατάλληλα κίνητρα θα μπορούσαμε να την κάνουμε φίλο?
    Η εξωτερική μας πολιτική μοιάζει με 214 στο παρθενικό του ταξίδι!
    Γέρνει μονόπατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν ότι στοχοποιήθηκαν.Τα δυτικά αεροσκάφη δεν έχουν αναμετρηθεί με τα Ρωσικά ή Κινέζικα αντιαεροπορικά για να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο.

    Τα νέα οπλικά συστήματα με τις νέες τεχνολογίες κρύβουν και εκπλήξεις που προφανώς δεν γνωρίζουμε.

    Το Τουρκικό F4 δεν έπεσε απλά δίχως έστω να προειδοποιηθεί,αλλά οι πιλότοι δεν πρόλαβαν καν να εκτιναχθούν.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πιλότοι δεν γνώριζαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο,και το μοιραίο ήρθε ακαριαία,δίχως να τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με τη βάση τους ή να εκτιναχθούν.

    Ακόμη και αν χτυπήθηκαν με πυροβόλα και όχι με πύραυλο,θα είχαν κάποιο χρόνο στη διάθεση τους έστω να φωνάξουν Αλάχ ακμπάρ;)

    Πιστεύω ότι όσο κλιμακώνεται η κατάσταση,τόσο θα βλέπουμε νέες τεχνολογίες οπλικών συστημάτων που δεν γνωρίζαμε.Τέτοιου είδους κρίσεις είναι ευκαιρία για τα επιτελεία,γιατί έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν τις τακτικές και τα μέσα του αντιπάλου.

    Πρόκειται για μια πολύ σημαντική γεωπολιτική διέγερση,απο την οποία θα βγούνε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.Και οι ΗΠΑ πιστεύω ότι εκεί αποσκοπούν κατά βάθος στο θέμα της Συρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα πράγμα που ''προστατεύει'' σημαντικά τα νησιά μας είναι ο τουρισμός.

    Σε τέτοια νησιά,βουλιαγμένα απο Ευρωπαίους,Ρώσους και Αμερικανούς τουρίστες,οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να κοντέψουν,το καλοκαίρι.

    Τα υπόλοιπα νησιά,και ειδικά όσα επηρεάζουν σημαντικά στο θέμα της ΑΟΖ,είναι επισφαλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το άρθρο είναι ενδιαφέρων. Η Βασική προϋπόθεση για να κινηθούμε εκ του ασφαλούς λείπει. Οι πολιτικοί μας, ιδιαιτέρα οι Υπουργοί εξωτερικών που είχαμε και έχουμε δεν κάναν πότε ξεκάθαρο προς φίλους και εχθρούς, πως κάθε κρουαζιέρα στα χορικά μας ύδατα, και πως κάθε πτήση στον εναέριο μας χώρο, χωρίς την άδεια μας, θα σημαίνει βύθιση η κατάρριψη.
    Στο Νατο ειδικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι, δεν θα δεχθούμε ούτε μύγα στο σπαθί μας, ούτε συζητήσει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και συμφέροντα, αν δεν σφυρίξει πίσω των χασάπη Τουρκία, θα ευθύνονται αυτοί για την διάλυση του Νάτο.
    Οι πολιτικοί μας μεχρι τώρα, απέδειξαν ότι κατέχονται από περισσότερα σύνδρομα, της δειλίας, του ραγιαδισμού και της προδοσίας. Ας πούμε ότι οι πολιτικοί μας έκαναν το καθήκον τους και δεν είναι αυτοί που έχουμε, τότε τα πράγματα δεν σταματάνε εκεί. Τα μέσα που διαθέτουμε μπορεί να φτάνουνε τώρα οριακά. Οι Τούρκοι εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται συστηματικά ώστε να διαλύσουνε την αεράμυνα μας http://www.defence-point.gr/news/?p=54946
    Απόδειξη ότι γινεται είναι η Λιβύη, εκεί Γαλλικά ραφαλ, με πιο δυνατά, αντίμετρα διέλυσαν την αεράμυνα,με παρόμοια συστήματα σαν το Γκεγο και ΤΟΡ Μ1 . Η Πύραυλοι δεν είχαν την δυνατότητα να στοχοποιησουν καν τα Γαλλικα μαχητικά, πήγαιναν στο γ... του Καραγκιόζη στο 0,03 / 0,09 (http://www.youtube.com/watch?v=BTF-N5tLuxw&feature=related).Για να μην γίνει αυτό χρειαζόμαστε ισχυρά επίγεια καινούρια ηλεκτρονικά αντίμετρα (αν γίνονταν και καινούργια αντιαεροπορικά ΤΟR M2 kai BUK M2, S400...) http://www.ausairpower.net/APA-REB-Systems.html, http://www.youtube.com/watch?v=btUPiuSHdgY&feature=related από Ρωσία,ώστε ακόμα και τα καινούργια αεροπλάνα επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, να βλέπουν μόνο μύγες, και όταν θα τα καταρριπτουμε, το τελευταίο που θα ακούνε στην ζωή τους, θα είναι ο κρότος της πρόσκρουσης του πυραύλου. Βέβαια αν το κάνουμε αυτό, σίγουρα δεν θα σταματήσει εκεί η υπόθεση. Πρέπει να είναι ο Στρατός έτοιμος για ολικό πόλεμο και όχι μόνο για παραμύθια, περί Θερμού επεισοδίου.

    Θρακιώτης Γερμανια Βερολινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.