21/9/12

Κούρδος Ιστορικός μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915

Η τουρκική εφημερίδα Taraf πήρε συνέντευξη από έναν διάσημο Κούρδο ιστορικό, τον Kutlay Naci. Η αρμενική ιστοσελίδα News-NEWS.am παρουσίασε ένα απόσπασμα της συνέντευξης όπου ο Kutlay μιλά για τους Κούρδους και τον ρόλο τους στην Γενοκτονία των Αρμενίων.

Διαπράχθηκαν οι σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής έκρηξης;
Πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα  -οι Αρμένιοι ίδρυσαν το κόμμα τους το 1889 και μετακινήθηκαν  στη φάση της αστικής τάξης, ενώ οι Κούρδοι δεν είχαν καν επίγνωση του ανεπτυγμένου φεουδαρχικό συστήματος. Σε αυτή την περίοδο άρχισαν να είναι τα πάντα δύσκολα για τους Αρμένιους. Και οι Νεότουρκοι άρχισαν να τρομάξουν τους Κούρδους με τους Αρμένιους.

Έπαιξαν ρόλο οι Κούρδοι στις σφαγές των Αρμενίων;
Έπαιξαν σημαντικό ρόλο, διότι η πλειοψηφία των Αρμενίων σφαγιάστηκε από τους Κούρδους.

Μετά από αυτά τα γεγονότα δεν αφέθηκε σχεδόν κανένας Αρμένιος στην Ανατολία, ενώ όσοι παρέμειναν έκρυψαν την ταυτότητά τους.

Γιατί οι Κούρδοι εξακολουθούν να φοβούνται τους Αρμενίους;
Λυπάμαι, αλλά το ερώτημα εξακολουθεί να ισχύει. Οι Νεότουρκοι είπαν στους Κούρδους ότι αν δεν συνεργάζονταν μαζί τους στον απελευθερωτικό αγώνα τους, οι Αρμένιοι θα επίστρεφαν και θα δημιουργούσαν τη χώρα τους. Αυτό ακουγόταν σαν μια ετυμηγορία για τους Κούρδους.

Είναι δυνατόν να συνδέεται η κλοπή της περιουσίας των Αρμενίων με τη συνεχιζόμενη σιωπή των Τούρκων και των Κούρδων για τις σφαγές των Αρμενίων;
Αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εάν καταφέρετε ποτέ να είστε καλεσμένος σε σπίτι του Ντιγιαρμπακίρ, θα σας σερβίρουν αποκλειστικά και μόνο αρμενικά φαγητά.


3 σχόλια:

 1. Χαμένη στη Μετάφραση.
  Καλή η αρχή του απολογισμού αλλά τι εννοείται με την απάντηση στην
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δυνατόν να συνδέεται η κλοπή της περιουσίας των Αρμενίων με τη συνεχιζόμενη σιωπή των Τούρκων και των Κούρδων για τις σφαγές των Αρμενίων;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εάν καταφέρετε ποτέ να είστε καλεσμένος σε σπίτι του Ντιγιαρμπακίρ, θα σας σερβίρουν αποκλειστικά και μόνο αρμενικά φαγητά.
  Τι μπορεί να εννοεί;
  Α)Το κατοικούμενο από Κούρδους Ντιγιαρ Μπακίρ, Θέλει να υπονοήσει πως είναι οι Αρμένιοι οι κυρίαρχοι πληθυσμοί;και ως απόδειξη χρησιμοποιεί την Κυρίαρχη Μαγειρική;
  Β)Τους κατασφάξαμε και κάναμε πυραμίδες με τα κόκκαλά τους ΑΛΛΑ τους Σεβόμαστε και κρατήσαμε για πάρτη μας την Μαγειρική κουλτούρα τους;

  ΚΥΡΙΟΣ ΟΙΔΕ!
  Ανατολίτικα Μαγειρέματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Georgia Eleonor είπε...
  Η μετάφραση μου είναι ακριβής, να πω την αλήθεια, δίσταξα μεταξύ «αρμενικά φαγητά» και «αρμενικά πιάτα».

  Το αρθράκι αναφέρει εξάλλου ότι πρόκειται για απόσπασμα της συνέντευξης του Kutlay Naci στην εφημερίδα Taraf, και σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζω τι περικόπηκε, επειδή δεν γνωρίζω τούρκικά.

  Πάντως, θα συμφωνούσα με τη ερμηνεία Α) που δίνεις, πολλοί που δηλώνουν «Κούρδοι» είναι κρυφο-Αρμένιοι, ακόμη και ο Κούρδος δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ το αναγνώρισε και κάνει μεγάλη προσπάθεια για προσέγγιση με το αρμενικό κράτος και την αρμενική εκκλησία, μέχρι και πινακίδες στα αρμενικά έχει γεμίσει τη πόλη, αλλά αντιδρά το τουρκικό κράτος και νομίζω ότι τις ξήλωσαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Κριστιάν
  Δεν ήταν προσωπική η ερώτηση, αορίστου χαρακτήρα ήταν, σε ευχαριστώ για την απάντηση, αν και κλίνω πρός το Β, τουτέστιν κυρίως καπήλευση των πολιτισμικών στοιχείων των πρότερα κατοικούντων. Αν και όπως λές όχι πλήρως απαληφθέντων πληθυσμών.
  Μοιάζει λίγο με τους κρυπτο- Πόντιους εξισλαμισθέντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.