28/9/12

300 μέτρα ανικανότητας ²


Του Θόδωρου Σκυλακάκη

Για τους αναγνώστες που απορούν ο τίτλος του άρθρου αυτού ολογράφως είναι: «300 μέτρα ανικανότητας εις το τετράγωνο» και αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου άρθρου (χωρίς το τετράγωνο), που είχα γράψει στο Capital τον περασμένο Αύγουστο. Αιτία του συγκεκριμένου κειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η σύνδεσή του με το λιμάνι του Μπουργκάς, για την μεταφορά container που θα παρακάμπτουν σιδηροδρομικά τον κορεσμένο Βόσπορο και θα δημιουργούν μια νέα δίοδο που θα μετατρέπει τα δύο λιμάνια (Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς), σε διαμετακομιστικά κέντρα (hub) για την ταχέως αναπτυσσόμενη εμπορικά ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.  Μια σύνδεση που προσφέρει άμεσα στην χειμαζόμενη τοπική οικονομία εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στον Έλληνα φορολογούμενο υγιή εξωστρεφή έσοδα για τον ΟΣΕ, φορολογικά και λιμενικά έσοδα κ.λπ. 



Τι χρειάζεται για το φιλόδοξο αυτό έργο: Σιδηροδρομική γραμμή υπάρχει διαθέσιμη εδώ και πολλές δεκαετίες. Λιμάνι έχει ολοκληρωθεί και αυτό επαρκώς προ πολλού μέσω του Β’ και Γ’ ΚΠΣ. Συμφωνία μεταξύ των λιμένων Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης υπάρχει επίσης. Το μόνο που λείπει είναι 300 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής που να συνδέσουν το νέο λιμάνι με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε αρμόδιος υπουργός Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υποσχόταν ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2012 θα έχει παραδοθεί η μελέτη για να υλοποιηθούν στη συνέχεια τα απαιτούμενα έργα «με ταχύτατους ρυθμούς... και να χρηματοδοτηθούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς το κόστος είναι πολύ μικρό».

Πριν λίγες ημέρες ο νέος αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε στη Βουλή ότι η μελέτη για το έργο έχει ολοκληρωθεί, το έργο θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης και η ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι θα γίνει το Φεβρουάριο του 2014. Ότι θα χρειαστούν δηλαδή (αν όλα πάνε «καλά») δύο χρόνια από την παράδοση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Που πάει να πει 40 εκατοστά σιδηροτροχιάς την ημέρα**


Ρυθμός υλοποίησης που δεν χαρακτηρίζει καν τις χελώνες ή τα σαλιγκάρια (κινούνται άλλωστε με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, τα σαλιγκάρια με 12 μέτρα την ώρα και οι χελώνες με 300 μέτρα την ώρα), αλλά μόνο την ανικανότητα και την έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος και της πραγματικότητας που διέπει το σημερινό πολιτικό σύστημα και το αντίστοιχο κράτος που έχει δημιουργήσει.  

Δύο χρόνια για μια δουλειά που έπρεπε να τελειώνει το πολύ σε δύο ή τρεις μήνες, αν οι χειριστές του προβλήματος συνειδητοποιούσαν τι σημαίνει να είσαι άνεργος και να μην βρίσκεις δουλειά, την ώρα που εκατοντάδες υγιείς και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας δεν υλοποιούνται λόγω της ανικανότητας του σημερινού πολιτικού συστήματος.

 

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

** Στις ΗΠΑ του 19ου αιώνα, με τα μέσα και τις προδιαγραφές της εποχής, η σύνδεση της ανατολικής με τη δυτική ακτή των ΗΠΑ έγινε με ρυθμούς κατασκευής σιδηροτροχιών που έφτασαν (το απόλυτο ρεκόρ στις 28 Απριλίου του 1869) τα 10 μίλια σε μια ημέρα.





Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.