25/9/12

Ιταλία: προς απαγόρευση συναλλαγών σε μετρητά άνω των 50 €

Τέλος φόρμας
Μετά την απαγόρευση να αποσύρεις από την τράπεζα πάνω από 1.000 ευρώ σε μετρητά, η Ιταλία ετοιμάζεται να κάνει νέο βήμα στην πορεία του απόλυτου έλεγχου των συναλλαγών των ιδιωτών.

Πράγματι, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την απαγόρευση όλων των συναλλαγών σε μετρητά πάνω από 50 ευρώ. 
Για μεγαλύτερα ποσά, θα γίνεται δεκτή μόνο η χρήση των ηλεκτρονικών τραπεζικών καρτών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ήθελε το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί από το 2013.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της μαύρης και γκρίζας οικονομίας, αυτό το νέο αναγκαστικό μέτρο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα επιπλέον μέσο για τον έλεγχο του πληθυσμού, από δω και στο έξης με ευκολότερη «ιχνηλάτηση» όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων του. 
Για ορισμένους παρατηρητές, αποτελεί επίσης ένα επιπλέον βήμα προς την απλή και καθαρή κατάργηση των μετρητών υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο.

Ενώ η οικονομική ολιγαρχία λειτουργεί ταχυδακτυλουργικά  με δισ. ευρώ στη τελειότατη αδιαφάνεια και με καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, ο «λαουτζίκος (vulgum pecus  παρακολουθεί τον Big Brother που σφίγγει τη θηλιά και τις τράπεζες, που όμως απέδειξαν από την αρχή της κρίσης την ανευθυνότητα την ατιμία τους, να πάρουν ακόμη και λίγο περισσότερη εξουσία.

4 σχόλια:

  1. Τηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για όλα αυτά.

    Το άρθρο κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ως συνήθως, αλλά αλλού γράφει ότι σήμερα το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά είναι € 1000.- και όχι ότι δεν μπορεί κανείς να αποσύρει από την τράπεζα πάνω από € 1000.- μετρητά.

    Ειλικρινά, πρώτη φορά ακούω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ιταλία.

    Αν κάποιος πει σήμερα στην Ελλάδα, ότι από αύριο απαγορεύεται να αποσύρει κανείς πάνω από € 1000.- μετρητά από την τράπεζα, θα γίνει χαμός.

    Αν κοιτάξεις, Κριστιάν και στην πηγή, στα σχόλια, ο Henry, Le 18 septembre 2012 - 7:35:11 (δεύτερος από πάνω προς τα κάτω) έχει λέει ότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τις συναλλαγές που θα περιόριζαν τα μετρητά. Δίνει και δύο συνδέσμους σε ιταλικές ιστοσελίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Νατιβίστ
    Αφού αποσύρθηκε το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι κατατέθηκε. Δεν σου αρκεί; Ο τίτλος είναι σαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο αμφισβητώ, το οποίο δεν μιλά για απόσυρση και παραπέμπω στον σχολιαστή. Επίσης, δεν είναι σαφές αν είχε κατατεθεί νομοσχέδιο. Άρα το όλο είναι ξεκρέμαστο.

    Εγώ αμφισβήτησα και το ότι δεν μπορεί κανείς να σηκώσει από ιταλική τράπεζα πάνω από € 1000.- Ρώτησα, εν τω μεταξύ και πληροφορήθηκα ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ιταλία. Έχω μερικά χρόνια να πάω και δεν ήξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιδού τι ακριβώς ισχύει στην Ιταλία:

    Δεν απαγορεύεται να αποσύρει κανείς πάνω από € 1000 μετρητά, απλώς, όταν το κάνει, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να το αναφέρει στις αρχές.

    NEW RESTRICTIONS ON THE USE OF CASH IN ITALY

    "It will still be, legally possible, to draw out of one`s bank account cash in excess of the said limit of Euro 1,000. However, any such drawing as any other transaction with Italian bank accounts will be reported by the bank to the authorities."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.