19/9/12

Χάγκεν Φλάισερ:Η Ελλάδα δίκαια απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Το ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις κατεχόμενες από τη ναζιστική Γερμανία μη σλαβικές χώρες (μετά την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ενωση) η οποία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημίες, τονίζει ο διάσημος, αυστριακής καταγωγής, ιστορικός και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Χάγκεν Φλάισερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Απαριθμώντας αυτές τις απώλειες, επισημαίνει πως, πέρα από τους 60.000 Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν, δεκάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες εκτελέστηκαν, τουλάχιστον 100.000 πέθαναν από πείνα, ένας στους τρεις Έλληνες υπέφερε από επιδημικές ασθένειες μετά τη γερμανική οπισθοχώρηση, πολλοί ήταν άστεγοι, καθώς είχαν καταστραφεί περί τις 100.000 κατοικίες, ενώ ολόκληρη η οικονομία και οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν στη διάρκεια της κατοχής και η Ελλάδα, από τότε, ποτέ δεν συνήλθε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς το 1945, η ζημία ανερχόταν σε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια προπολεμικά δολάρια, από αυτά η Ελλάδα πήρε ως αποζημιώσεις περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια, σε σημερινές τιμές, κυρίως σε μορφή αποσυναρμολογημένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τη Γερμανία που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και αυτά τα 25 εκατομμύρια δολάρια δεν πληρώθηκαν στην Ελλάδα από τους Γερμανούς, αλλά από την Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Συμμάχων.

Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και κάτω από την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το ζήτημα των αποζημιώσεων πρακτικά «πνίγηκε» για να καταστεί η Γερμανία προγεφύρωμα κατά των ανατολικών χωρών και μπορεί να ειπωθεί πως η Ελλάδα έχει στο θέμα των αποζημιώσεων τη μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης.

Όπως σημειώνει ο κ. Φλάισερ, η τωρινή χρονική στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς η γερμανική πλευρά διατείνεται πως η Ελλάδα θυμήθηκε ξαφνικά το θέμα επειδή είναι τώρα χρεοκοπημένη, όμως αυτό δεν αληθεύει, διότι το ζήτημα ετίθετο κάθε τόσο, επί δεκαετίες, από την ελληνική πλευρά, παρά το επίσημο μπλοκάρισμα του θέματος.

Πριν από τη γερμανική επανένωση χρησιμοποιούνταν το επιχείρημα πως ολόκληρη η Γερμανία είχε διεξάγει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μπορούν να ζητούνται αποζημιώσεις από το ένα τμήμα της Γερμανίας, ενώ μετά το 1990 το επιχείρημα ήταν πως, έχει περάσει τόσος πολύς χρόνος από τότε και στο μεταξύ τα ζητήματα έχουν λυθεί από μόνα τους.

Ο ίδιος θεωρεί ουτοπικό ότι η γερμανική πλευρά θα δεχθεί να πληρώσει επανορθώσεις για την Ελλάδα, γιατί αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο και ως εκ τούτου θεωρεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο λεγόμενο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο μάλιστα είχε αναγνωριστεί, τόσο από τις ναζιστικές δυνάμεις όσο και από τον ίδιο τον Χίτλερ, ως δάνειο που θα αποπληρωνόταν, αλλά χωρίς τόκους.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως οι πρώτες δόσεις επιστράφηκαν και το «υπόλοιπο χρέος» είχε υπολογιστεί σε 476 εκατομμύρια χιτλερικά μάρκα ως «χρέη του Γ΄ Ράιχ προς την Ελλάδα», σε σημερινές τιμές περίπου έξι έως επτά δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τους τόκους, που αν συνυπολογιστούν, τότε το ποσό είναι αστρονομικό. Τέτοια δάνεια, όπως αυτό που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα στη ναζιστική Γερμανία, δεν είχαν επιβληθεί αλλού, γι' αυτό και δεν υπάρχει προηγούμενο.

Βέβαια, η Γερμανία ισχυρίζεται με ευκολία, πως αποζημιώσεις πληρώνουν μόνον οι ηττημένοι ενός πολέμου, «τώρα είμαστε εταίροι και φίλοι», όμως, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Φλάισερ, «χρέη πληρώνουν και οι φίλοι».

Σε γερμανικά αρχεία της δεκαετίας του 1950 αναφέρεται ρητά ότι κύριος στόχος της γερμανικής πολιτικής προς την Ελλάδα ήταν «η εξαφάνιση του πολεμικού παρελθόντος», δηλαδή ήταν συνειδητή επιλογή η αποσιώπηση του θέματος των αποζημιώσεων, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα έναντι των Ελλήνων «ξεχάστε τις απαιτήσεις για επανορθώσεις, αφού θέλετε να ενταχτείτε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».

Όταν το 1995, μετά την απεμπλοκή της Συνθήκης του Λονδίνου στο θέμα των χρεών, ως επακόλουθο της γερμανικής επανένωσης, η Ελλάδα έθεσε επίσημα το θέμα των επανορθώσεων, προσπαθώντας να διαβιβάσει ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που βρισκόταν τότε στη Βόννη, αυτό αρνήθηκε να την παραλάβει, ακόμη και ο θυρωρός, διότι σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, είχε παρέλθει ο χρόνος διευθέτησης του θέματος, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι 65.000 αγωγές ιδιωτών που ζητούσαν αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση του αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο κ. Φλάισερ τονίζει ότι η επιτροπή αυτή ήταν μια αντίδραση στην πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ωστόσο το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, εφόσον δεν αντιδρά η γερμανική πλευρά.

Και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοιες επιτροπές, και πάλι όμως δεν αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο δεν θα το κάνει τώρα που η Ελλάδα δεν θεωρείται ισότιμος εταίρος.

Όπως καταλήγει στη συνέντευξή του ο διάσημος Αυστριακός ιστορικός, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1990, διακήρυτταν επίσημα πως δεν παραιτούνται από τις απαιτήσεις, τις οποίες θα θέσουν σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή, στιγμή όμως, που ποτέ δεν ήλθε και τώρα είναι φυσικά η πλέον δυσμενής στιγμή για να τεθεί αυτή η ιστορικά και ηθικά θεμελιωμένη αξίωση.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

14 σχόλια:

  1. >Η Ελλάδα δίκαια απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία<

    Μήπως ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν...

    "Η Ελλάδα αδίκως δεν απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο υπάρχουν τέτοια παιδιά, τίποτε δεν έχει χαθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λόγια, λόγια, λόγια. Ἐὰν ἔχουμε τὰ κότσια ἂς πᾶμε νὰ τὶς πάρουμε.
    Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης. Η ερώτηση των ΑΝΕΛ στην Βουλή πήγε χαμένη, διότι οι τελευταίοι αρκέσθηκαν σε μία νεφελώδη απάντηση της κυβέρνησης, η οποία δεν έλεγε απολύτως τίποτε. Δεν επανήλθαν πιεστικά, απ' όσα γνωρίζω. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1)Όπως σημειώνει ο κ. Φλάισερ, η τωρινή χρονική στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς η γερμανική πλευρά διατείνεται πως η Ελλάδα θυμήθηκε ξαφνικά το θέμα επειδή είναι τώρα χρεοκοπημένη.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΑΠΟΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.

    2)Βέβαια, η Γερμανία ισχυρίζεται με ευκολία, πως αποζημιώσεις πληρώνουν μόνον οι ηττημένοι ενός πολέμου, «τώρα είμαστε εταίροι και φίλοι»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΕΑΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ.
    ΟΤΙ "ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ" ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!

    3)ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ) ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡAΛΕΙΠΤΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΑ- ΩΣ ΧΡΕΟΣ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ- ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΩΣ.

    4) ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ ΑΝ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ.

    5)Αυτοί που είναι εντεταλμένοι να διεκδικήσουν - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ, ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΕΩΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΒΕΤΟ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως ο Φλαισερ θεωρειται απο τους καλυτερους καθηγητες του Ελληνικου Πανεπιστημιου (καμια σχεση με "καθηγητες" σαν τις Ρεπουση-Δραγωνα και κατι "παιδακια" της Παντειου που συμετειχαν σε αγγλικα τηλεπαιχνιδια) η σαν το Ριχτερ η οποιος στο βιβλιο του "ξεπλυνε" την ναζιστικη προπαγανδα και για οπιον ενδιαφερεται δεν ωεχω προβλημα να παραθεσωτουλαχιστον ενα παραδειγμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Xρήστο μετέτρεψε το πλεονέκτημα του αντιπάλου σε μειονέκτημα μέσα απο μια αντίδτροφη διαδικασία Ισχύει και για τον ΧΑΙΝΤΣ Α. ΡΙΧΤΕΡ Η ιστορική έρευνα κα ιη διαδικασία ανακάλυψης της προσωπικής αλήθειας δεν επιτρέπει αποκλεισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγνωμμη αλλα τεχνηεντως ο εν λογω ιστορικος εβαλε σε μια προκρουστια κληνη τις πρωτογενεις πηγες (μαρτυρια Γκαιρικγκ στην Νυρεμβεργης απομνημονευματα Γκουντεριαν- Μανσταιν κτλ) για να στηριξει την αποωη του η οποια εχει μια τουλαχιστον περιεργη ομοιοτητα σε σημεια με γτην ναζιστικη προπαγσνα της περιιοδου...Κατα βαθος δεν ειναι καλυτερος απο ενα ομοεθνη του ιστορικο των τελων του 19ου αιωνα (δεν θυμαμαι το ονομα του αυτην την στιγμη αλλα οποιοε θελει μπορει να το βρει στο βιβλιο της Οσπρευ για την μαχη του Τανεμπεργκ 1410) ο οποιος "διυλιζε τον κωνοπα" των Πολωνικων βιαιοπραγιων μετα την προαναφερομενη μαχη ωστε να του ειναι ευκολοτερο "να καταπινει την καμηλο" ρης Πρωσσικης-Γερμανικης καταπιεσης των Πολωνων μετα τους διαμελισμους των τελων του 18ου αιωνα.Ευχαριστω και καλημερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ λέω να προχωρούμε με την απαίτηση του Κατοχικού δανείου, που μπορεί να γίνει άμεσα απαιτητό και χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις, καθότι είναι αυταπόδεικτη οφειλή..
    Κάποιοι μάλιστα έχουν σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την οφειλή του κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα, στις ανείσπρακτες οφειλές του προυπολογισμού. Και τότε, ...θα βλέπαμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ελίνα
    "Εγώ λέω να προχωρούμε με την απαίτηση του Κατοχικού δανείου,που μπορεί να γίνει άμεσα απαιτητό και χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις, καθότι είναι αυταπόδεικτη οφειλή."

    Προφανώς εδώ υπεισέρχεται η "ήπια δογματική δράση" του κ. Φλάισερ, που μας λέει να κοιτάξουμε το δάχτυλο (Γερμανική Φιλία) αντί του Στόχου που αποτελεί το Δίκαιο των Αποζημιώσεων.
    Εν ολίγοις καλό το Δένδρο του Δικαίου αλλά υπάρχει και το Δάσος της Ισχύος.
    Προς κατευνασμό και συμμόρφωση, όλα τάχει ο μπαχ-τσές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιάς γερμανικής φιλίας;
    Των κρατών ή των λαών;
    Αν εγώ είμαι φίλη με κάποιους, σημαίνει ότι η χώρα μου είναι φίλη με τη χώρα τους;
    Ας το σκεφτόταν αυτό όποιος το προτείνει για να ξέρει και τι λέει.
    Και προ παντός, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους!!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ελίνα
    Και προ παντός, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους!!

    Έγραψες.
    Απλά και καθαρά.

    Να τα βάλουμε στο Ζύγι βρε παιδί μου, άλλωστε ποιός φοβάται μια χρεοκοπημένη χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.