16/9/12

Η έκπτωση της πολιτικής στην Ελλάδα και η έννοια του «όλοι μαζί»

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ένας φίλος δημοσιογράφος, διαβάζοντας το βιβλίο «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν, που μετέφρασε και επιμελήθηκε ο υπογράφων, μου είπε ότι μεταξύ εκείνων που εντόπισε και του προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κουρδικός λαός, παρότι ζει κατακερματισμένος και υπόδουλος σε τέσσερα ξένα κράτη και παρότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί έχουν στοιχειώδη μόρφωση, είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι. Δηλαδή, ενώ δεν έχουν την ελευθερία τους, δεν έχουν δική τους εθνική παιδεία και δεν έχουν καλό επίπεδο μόρφωσης και σπουδών, έχουν υψηλό επίπεδο πολιτικής μόρφωσης και οργάνωσης της κοινωνίας.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της εσωτερικής κρίσης που μαστίζει τη Συρία, όπου οι Κούρδοι, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας αλλά και σε επίπεδο λαού, ακριβώς επειδή είναι καλύτερα πολιτικοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι από τις άλλες εθνικές ομάδες που κατοικούν στη μαστιζόμενη από τις εμφύλιες συγκρούσεις χώρα, έκαναν την καλύτερη διαχείριση της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει ήδη σε κάποιο βαθμό την αυτονομία τους και μάλιστα χωρίς να χυθεί αίμα.
Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει την τεράστια δύναμη της πολιτικής, είναι ο τριακονταετής ένοπλος αγώνας του κουρδικού λαού εναντίον του τουρκικού κράτους, ένας άνισος αγώνας που γίνεται εναντίον της πανίσχυρης Τουρκίας και των γιγάντων συμμάχων της, με μοναδικό όπλο το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα ενός λαού που επί δεκαετίες δέχεται να πληρώσει βαρύτατο τίμημα -είναι γνωστή η αγριότητα του τουρκικού κράτους-, για να αποκτήσει τα δικαιώματα και την ελευθερία του.
Χωρίς να έχουμε καμία διάθεση να εξιδανικεύσουμε τη μια κατάσταση και να ευτελίσουμε την άλλη, στον αντίποδα του παραδείγματος που προαναφέρουμε βρίσκεται η περίπτωση της πατρίδας μας.
Με αφορμή το «Μαζί τα φάγαμε» του πρώην υπουργού εξωτερικών κ. Πάγκαλου, αλλά και τα αμέτρητα προβλήματα που αναφύονται καθημερινά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική κρίση, προκαλούνται δημόσιες συζητήσεις γύρω από τις ευθύνες των κομμάτων και των πολιτικών από τη μια πλευρά και των πολιτών από την άλλη, πάντα για το βάθος, το μέγεθος και την εμφάνιση της κρίσης.
Οι δημόσιες αυτές συζητήσεις, που επίσης είναι ενδεικτικό του επιπέδου του πολιτικού πολιτισμού της χώρας μας, συνήθως καταλήγουν στο αδιέξοδο, αφού είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς σε ερωτήματα του τύπου «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα».
Εμείς δεν θα πέσουμε καν στην παγίδα να αναζητήσουμε την απάντηση στο διλημματικό ρώτημα αν φταίνε οι πολιτικοί ή οι πολίτες για τη διάλυση της πατρίδας μας και τον καθημερινό εξευτελισμό που υφίσταται η λέξη Ελλάδα και Έλληνας σε διεθνές επίπεδο, με ειδήσεις του τύπου «οι Έλληνες άστεγοι της Στοκχόλμης, που καθαρίζουν τις τουαλέτες στη Σουηδία» ή «οι Έλληνες που πηγαίνουν ως τουρίστες στην Αυστραλία, οδηγούνται σε Κέντρα Προσωρινής Κράτησης και στέλνονται ‘πακέτο’ πίσω στην Ελλάδα με την πρώτη πτήση».
Απλά θα επισημάνουμε την καταστροφική επίδραση που είχε στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στο κράτος ο κομματισμός και η κομματικοποίηση, που έριξε στα τάρταρα το επίπεδο της πολιτικοποίησης των Ελλήνων, συμπαρασύροντας εκεί στο βόρβορο της απαξίας το εθνικό φρόνημα και την ηθική υπόσταση των πολιτών μιας πραγματικά ένδοξης χώρας, της Ελλάδος.
Κάπου σ’ αυτήν τη διαπίστωση κρύβεται και η διέξοδος και η λύση του προβλήματος, η οποία φυσικά δεν θα έλθει από έξω, από καμία δόση, καμία επιμήκυνση και καμία ΕΚΤ.
Οι πολίτες της Ελλάδος θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Πολιτικής. Μόνο έτσι θα αποβάλλουμε την ανηθικότητα, τη φαυλοκρατία, την οικογενειοκρατία και την αναξιοκρατία από την πολιτική ζωή, έτσι θα βγάλουμε τη χώρα από τα βάραθρα της ανυποληψίας, έτσι θα ανακαλύψουμε την Πολιτική και την έννοια της λέξης «όλοι μαζί», για να ξαναδώσουμε στις λέξεις Έλληνας και Ελλάδα το φως και την αίγλη που τους αξίζει
Εφημερίδα Δημοκρατία

12 σχόλια:

  1. Ο Ελληνικός λαός δεν έχει μάθει να συμμετέχει στα κοινά,εκτός κομμάτων,προτείνοντας νέα πράγματα.

    Έχει μάθει απλά να ακολουθεί σαν πρόβατο το κόμμα που ''κληρονόμησε'' απο την οικογένεια του,να υιοθετεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ λέει και πράττει το κόμμα του,και σαν να μην έφταναν όλα αυτά,είναι και έρμαιο της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ.

    Έπαψε να σκέφτεται και να ενδιαφέρεται.

    Θεωρεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει,και πιστεύει πως είναι αδύνατον να επιβληθεί.

    Μεγάλο μέρος της κοινωνίας,ειδικά κατά το παρελθόν,συμμετείχε στα κομματικά γρανάζια αποσκοπώντας σε προσωπικό όφελος.

    Ολόκληρη η δομή των κομματικών μηχανισμών βασίζεται σε συναλλαγές,οι οποίες αναπόφευκτα πλέον περιορίστηκαν σημαντικά,με αποτέλεσμα τους κραδασμούς που απειλούν να διαλύσουν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

    Μέχρι στιγμής,αντικαταστάθηκε με εκβιασμούς προς το λαό και τους βουλευτές όπως επίσης και με ψυχολογικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο.Αυτό όμως μόνο λίγο χρόνο μπορεί να δώσει,και σίγουρα όχι να καλύψει το κενό.Ένα σημαντικό ανάχωμα φαίνεται πως είναι οι πολίτες μεγάλης ηλικίας,οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση και τις πάσης φύσεως μεθόδους των κομματικών μηχανισμών.

    Το σίγουρο είναι ένα,το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας διαλύεται,και απειλεί να συμπαρασύρει και ολόκληρη τη χώρα στην καταστροφή.

    Το μέλλον της χώρας θα πρέπει να αποσυνδεθεί απο εκείνο των κομμάτων.Πρωταρχικός στόχος όλων,απο τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον Πρωθυπουργό πρέπει να είναι ένα πολιτικό μοντέλο που να προάγει την συνεργασία και όχι το διχασμό των πολιτικών δυνάμεων.

    Θα πρέπει να καταλάβουμε καλά όλοι μας,ότι το τελευταίο που θέλουμε είναι να διαδεχθεί το παρόν πολιτικό μοντέλο,ένα άλλο που δημιουργήθηκε απο ''συμμάχους'' και εταίρους,και όχι απο εμάς τους ίδιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οικογένεια – Παιδεία – Θρησκεία

    Αυτές ήταν οι τρεις συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 2000 χρόνια και χάρις αυτών καταφέραμε τρομερά κατορθώματα και πάνω απ’ όλα την επιβίωσή μας ως σήμερα. Συνιστώσες οι οποίες θεράπευαν κάθε φαυλότητα και παρεκτροπή του ελληνικού γένους. Συνιστώσες η οποίες συμπλήρωναν η μία την άλλη και αντικαθιστούσε η μία την άλλη όταν η έκφραση της μίας γινόταν απαγορευτική. Για παράδειγμα η θρησκεία αντικατέστησε την παιδεία στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Αυτές είναι και οι τρείς συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας που πολεμήθηκαν αλύπητα τα τελευταία 30 χρόνια. Η αρχή έγινε με την οικογένεια, συνέχισε με την θρησκεία και τώρα βλέπουμε και την τελευταία σκηνή του δράματος, τον εξευτελισμό της παιδείας. Το αποτέλεσμα το ζούμε κάθε μέρα. Αλλά μας έκαναν να πιστεύουμε ότι έχουμε μόνο οικονομική κρίση. Δυστυχώς η οικονομική κρίση είναι το παραπέτασμα καπνού για την ηθική, πνευματική και πολιτισμική κρίση που βιώνουμε σταδιακά εδώ και 30 χρόνια. Ζώντας μέσα στην ανομία, στον ηθικό και πνευματικό εξευτελισμό προσπαθούμε να διορθώσουμε την φαυλότητα της ελληνικής οικονομίας…..

    Χωρίς αυτές τις τρείς συνιστώσες δεν υπάρχει ούτε εθνική συνείδηση, ούτε και Ελλάδα. Αυτό να το καταλάβουμε σύντομα. Ήδη χάσαμε το πρώτο (εθνική συνείδηση), σε λίγο έρχεται και η απώλεια του δεύτερου (Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν δεν επιθυμούσαν οι ΗΠΑ & το Ισραήλ την δημιουργία του Κουρδιστάν οι Κούρδοι θα ήσαν σε καθεστώς διαίρεσης όπως ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
    Ως αναφορά τον Ελληνικό λαό αλλά και τον κάθε λαό διοικούνται από εκπροσώπους της Π.Τ και για του λόγου μου το ασφαλές σας θυμίζω την χθεσινή ψηφοφορία για την καταδίκη της Χ.Α είδαμε ότι ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ ψήφισαν λευκό με την δικαιολογία ότι δεν ήταν καλή η περιγραφή του κατηγορητηρίου.
    Δεν νομίζω ότι η ανθρωπότητα έχει ζήσει τέτοια κατάσταση διαφθοράς σε όλα τα μήκη και πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα μια σειρά άρθρων σε ιστότοπους αναφέρουν πως το Νότιο Κουρδιστάν λόγω του πλούτου του θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους Κούρδους των Υπόλοιπων Ομοσπονδιών με αποτελεσμα να υπάρξει προστριβή μεταξύ τους

    Οπως καλύτερα γνωρίζεις οι Κούρδοι με τον τόπο τους είναι άρρηκτα συνυφασμένοι εξού και το οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους έχουν τα βουνά

    Ενας λαός του οποίου η ιστορικότητα χάνεται στα βάθη των αιώνων και διαθέτει λαμπρή Ηγεσία και Εθνική Συνείδηση δεν χάνεται και δεν νικιέται

    Ολα συτα τα χρόνια έμεινα έκπληκτος με τον αγώνα να διατηρήσουν την γλώσσα τους, να προστατέψουν τα πολιτιστικά τους μνημεία, να διατηρήσουν ανέπαφους τους ιστορικούς τόπους τους, να έχουν δικούς τους λειτουργούς

    Εντύπωση μου προκάλεσε ότι δεν τρέφουν καμιά εχθρότητα για λαούς θύτες τους,δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις παρά σε οτι αφορά ιστορικά χώματα τους και σε αυτά δεν κάνουν καμιά έκπτωση

    Θεματοφύλακας δε ένα αριστερό, μαρξιστικό κόμμα το οποίο χαίρει απόλυτης εκτίμησης απο τον Κουρδικό λαό όπου κιαν κατοικεί όπου κιαν ιδεολογικά ανήκει

    Ενα κόμμα που απέναντι σε όποιον εχθρεύεται τα ιερά και τα όσια του Κουρδικού Εθνους δείχνει το ανηλεή του πρόσωπο ως αρμόζει στον Εθνικό του Αγώνα

    Ηγεσία και λαός σε μια άρρηκτη σχέση επικοινωνίας αμφίδρομη.
    με τον Αδιαμφισβήτητο Ηγέτη του έγκλειστο στην Καλόλιμνο σε απόλυτη απομόνωση και με μια συλλογική ηγεσία να τον αντικαθιστά επάξια σε όλα τα επίπεδα και να παραμένει ΣΥΜΒΟΛΟ

    Τα παιδιά του Δία ζήλευε ο Οτζαλάν και εμείς καλούμαστε δύο δεκαετίες και 3 χρόνια μετά να διδαχθούμε απο τον Κουρδικό Λαό και τους Αγώνες του για να βγούμε απο την Εθνική μας Κρίση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ***δυο δεκαετίες και τρία χρόνια
    το σωστό είναι δεκατρία χρόνια
    -γληρας ου γαρ μονο ερχεται σχωρατε με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>Οι πολίτες της Ελλάδος θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Πολιτικής<<

    Η επιστροφή στο παρελθόν θα μας κάνει να ανακυκλώσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
    Αν αυτή την στιγμή "παράδειγμα προς μίμηση " είναι οι Κούρδοι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έμειναν κολλημένοι με διοικητικές δομές του παρελθόντος ,ούτε περιόρισαν τις ιδέες τους από τα σύνορα που τους επέβαλλαν χωρίζοντάς τους σε διάφορα κράτη ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΈς ΔΥΝΆΜΕΙς.
    Η δυναμική τους οφείλεται στον ριζοσπαστισμό τους και στις ρηξικέλευθες επιλογές τους που εμπνευστής τους όπως προαναφέρθηκε είναι η προοδευτική Αριστερά , ο Μαρξισμός και ο Σοσιαλισμός.

    Γι'αυτό και στην διεθνή ορολογία η λέξη που εκφράζει καλύτερα το "όλοι μαζί" την κοινωνικοποίηση είναι η social

    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mono an apagistrothoume apo tin kommatiki nootropia kai to "dikos mas", "dikos tous", tha apoktissoume sillogiki sineidissi.
    Giati ekei vrisketai to kleidi. Na skeftomaste pos oti aphinoume na pigainei strava paraexo, avrio tha xtipissei kai ti diki mas porta kai mporei me xeirotero tropo.
    Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >>εξ ευωνύμων είπε...
    >>Οι πολίτες της Ελλάδος θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Πολιτικής<<
    Η επιστροφή στο παρελθόν θα μας κάνει να ανακυκλώσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.<<

    Πολυ σωστα - ειναι γνωστο παγκοσμιως πως ξευτιλιζομαστε σαν οι ποιο προοδευτικοι απατεωνες.

    - "ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ (ΕΡΤ 1990)"
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=MOVFGXyI3II

    - "ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ κάτι μου βρωμάει !!!!"
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h7QSQa7l17o

    >>Αν αυτή την στιγμή "παράδειγμα προς μίμηση " είναι οι Κούρδοι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έμειναν κολλημένοι με διοικητικές δομές του παρελθόντος ,ούτε περιόρισαν τις ιδέες τους από τα σύνορα που τους επέβαλλαν χωρίζοντάς τους σε διάφορα κράτη ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΈς ΔΥΝΆΜΕΙς.
    Η δυναμική τους οφείλεται στον ριζοσπαστισμό τους και στις ρηξικέλευθες επιλογές τους που εμπνευστής τους όπως προαναφέρθηκε είναι η προοδευτική Αριστερά , ο Μαρξισμός και ο Σοσιαλισμός.
    Γι'αυτό και στην διεθνή ορολογία η λέξη που εκφράζει καλύτερα το "όλοι μαζί" την κοινωνικοποίηση είναι η social
    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
    15 Σεπτεμβρίου 2012 11:57 π.μ.<<

    Εδω μιλαμε βεβαια για τους προοδευτικα γνωστους μας Τσαρλατανους,
    σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημοκρατία.
    Ο Έλληνας θέλει να ακολουθήσει ένα σωστό αρχηγό και πολλούς μικρούς σωστούς τοπικούς αρχηγούς, όπως στο Βυζάντιο.
    Η δημοκρατία με τα κόμματα φτιάχτηκε για λαούς που θέλουν να ακολουθήσουν τον ΝΟΜΟ. Για αυτούς δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά αλλά ο νόμος.
    Οι Έλληνες δεν σέβονται τον νόμο, αλλά σέβονται το διπλανό πρόσωπο, αν το γνωρίζουν. Αν δεν γνωρίζουν τον δίπλα, αρχίζουν τα φαινόμενα του τύπου: φακελάκια, διπλοπαρκάρισμα, ας κλέψουμε όσα μπορούμε από το απρόσωπο κράτος, το οποίο δεν είναι ο δίπλα, να διεκδικήσουμε από το απρόσωπο αφεντικό όσα μπορούμε να αρπάξουμε, το αφεντικό να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί τον μη γνωστό εργαζόμενο...
    Φυσικά ένα κράτος που μάζεψε όλη την εξουσία στην Αθήνα, προκαλεί την απόλυτη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.
    Παράδειγμα για να φτιαχτεί η πλατεία στο τελευταίο χωριό πρέπει να υπογράψει ο υπουργός οικονομικών, αν δεν υπογράψει αρχίζουν τα παράπονα στο δήμαρχο, οι δημοτικοί σύμβουλοι τρέχουν να διχάσουν το χωριό με τις κομματικές ιδεολογίες=παραμύθια, μαλώνουν οι κάτοικοι μεταξύ τους, γίνεται η κοινωνία σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Dimitris D

    >Η δημοκρατία με τα κόμματα φτιάχτηκε για λαούς που θέλουν να ακολουθήσουν τον ΝΟΜΟ<

    Σοβαρολογείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μεγαλύτερο ψέμα που συντηρείται στην Ελλάδα είναι οτι 'η Βουλή είναι ο ναός της δημοκρατίας', δηλαδή οτι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία. ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ.

    Η Βουλη ως κομμάτι του κοινοβουλευτισμού είναι η ταφόπλακα της δημοκρατίας. Σου δίνουν την εντύπωση οτι αποφασίζεις για το μέλλον της χώρας ενώ ουσιαστικά ψηφίζεις κάποια άτομα με την ελπίδα οτι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν μπορείς να ανατρέψεις αποφάσεις της Βουλής ούτε και να έχεις λόγο στη διαμόρφωση αποφάσεων. Οι εκλελεγμένοι αξιωματούχοι δεν έχουν την υποχρέωση να τηρηήσουν αυτά που υποσχέθηκαν αλλά ούτε και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Οτι και να κάνουν εναντίον του λαού τυγχάνουν της προστασίας του κράτους, μέσω των ΜΜΕ και της αστυνομίας. Τα ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα και καθοδηγούν τους πολίτες προς τις κατευθύνσεις που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το σύστημα. Έχουν καταντήσει να αποκαλούν τους πατριώτες φασίστες. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ως αξία και τρόπος ζωής έχει αντικατασταθεί από την νομιμοφροσύνη και την ξενομανία. Η αλλαγή προς το καλύτερο θα ξεκινήσει μέσα από το κάθε σπίτι. Όταν αποφασίσουμε να μην ακολουθούμε τον δρόμο που χαράσσουν οι ξένοι αλλά τον δρόμο που μας έδειξαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας τότε θα έχει ξεκινήσει η νέα επανάσταση των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.