29/9/12

Σοβαρό το πρόβλημα της τρομοκρατίας στη Ρωσία

Αντρέι Κισλιακόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
Ο κοινός κίνδυνος της τρομοκρατίας πρέπει να φέρει πιο κοντά τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, παρά τη βοήθεια που επανειλημμένως έχουν πάρει από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ουδεμία διάθεση συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, δείχνουν.
Σοβαρό το πρόβλημα της τρομοκρατίας στη Ρωσία
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνήθως σκορπούν τον θάνατο αδιακρίτως. Όσοι πάλι καταφέρνουν να επιζήσουν, γνωρίζουν πως η καρδιά τους δια βίου θα χτυπάει ραγσιμένη. Πηγή: TASS
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα την ετήσια έκθεση του για τη διεθνή τρομοκρατία. Εκεί γίνεται ο απολογισμός για το 2011. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου, μεταξύ των βασικότερων παραγόντων που καθορίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, είναι οι «αποσχιστικές τάσεις, το διεθνοτικό μίσος, η εκδίκηση, η βία από τις οργανωμένες συμμορίες, και η εξτρεμιστική ιδεολογία».

Ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Ορέσκιν, δεν θεωρεί ότι οι απειλές αυτές θα εξαλειφθούν σύντομα. «Θα πρέπει να μιλάμε σε μεγαλύτερο βαθμό, όχι για αποσχιστικές τάσεις, αλλά για μια αυξανόμενη ιδεολογική επιρροή του βαχαμπισμού, μιας αρκετά επιθετικής τάσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Ταταρστάν, όταν δολοφονήθηκε ο τοπικός Μουφτής, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση», λέει ο αναλυτής. Να σημειωθεί ότι στις 19 Ιουλίου, στο Καζάν, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο γενικός Μουφτής του Ταταρστάν, Ιλντούς Φαΐζοφ. Το ίδιο πρωΐ δολοφονήθηκε έξω από την είσοδο της οικίας του, ο βοηθός του Μουφτή, Βαλιούλλα Γιακούποφ. Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι στο διπλό έγκλημα, εμπλέκονται βαχαμπίτες εξτρεμιστές.

Μεγάλες οι απειλές στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Ορέσκιν, οι αμερικανοί αναλυτές έγραψαν την έκθεσή τους βασιζόμενοι στην άποψη που κυριαρχούσε 5-10 χρόνια πριν, όταν οι αποσχιστικές τάσεις στο Βόρειο Καύκασο, ήταν το κύριο σημείο των εντάσεων στη Ρωσία. Από τη μεριά του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών,  Αντρέι Γιασλάβσκι, λέγει: «Σήμερα, δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, από την πλευρά των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών κινημάτων, προέρχεται μόνο από το Βόρειο Καύκασο». Ο Γιασλάβσκι σημειώνει ότι, δυστυχώς, και άλλες περιοχές της Ρωσίας έχουν μετατραπεί σε εν δυνάμει περιοχές – στόχους σοβαρών τρομοκρατικών απειλών. «Τα γεγονότα στο Ταταρστάν ξεφεύγουν του πλαισίου που έχουν σκιαγραφήσει οι συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια ενέργεια που αφορά σε αποσχιστικές τάσεις, διεθνοτικές συγκρούσεις, ούτε καν σε ληστεία. Πρόκειται, απλά, για μια εξτρεμιστική πράξη με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα», κατέληξε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, εκφράζει τη διαφωνία του με την αρκετά διαδεδομένη στη Ρωσία θεωρία συνομωσίας, αυτή του «Γεωργιανού ίχνους» στο Βόρειο Καύκασο. Αν και παραδέχεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας είναι πάντα έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τις αυτονομιστικές τάσεις στην περιοχή, για τους δικούς τους σκοπούς», πιστεύει ότι «δίδεται πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αυτή τη θεωρία απ'ότι πραγματικά έχει».

Στο ίδιο χαράκωμα ενάντια στην τρομοκρατία
 Ο Αντρέι Γιασλάβσκι είναι πεπεισμένος ότι ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να είναι στο ίδιο «χαράκωμα» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Η τρομοκρατική απειλή που νιώθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επικίνδυνη για τη Ρωσία, και το αντίστροφο. Έτσι, οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, οι εμπειρογνώμονες, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φορείς χάραξης πολιτικής, θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού». Κατά την άποψή του, η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον τομέα αυτό, μπορεί και πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη. «Αλλά, όπως ξέρουμε, δεν είναι όλα καλά στις σχέσεις των δυο χωρών. Και δυστυχώς, αυτό επηρεάζει και την αντι-τρομοκρατική συνεργασία», κατέληξε ο κ. Γιασλάβσκι.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του σημείωσε την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Το 2011, είχε υπογραφεί διμερής συμφωνία μεταξύ των υπουργείων άμυνας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Μάϊο του 2012, στο Φορτ Κάρσον στο Κολοράντο, διεξήχθησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, με τη συμμετοχή μονάδων ρώσων αλεξιπτωτιστών. Μάλιστα, οι ρώσοι «Σπετσνάζ» (Ειδικές Δυνάμεις) έλαβαν ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές από τους αμερικανούς ομολόγους τους. Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν βοηθούν
 Όμως, στην έκθεση ουδεμία αναφορά υπάρχει για την αναγκαιότητα να βοηθήσουν οι ΗΠΑ τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Καυκάσου.

Δεν είναι μυστικό ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή παίρνουν βοήθεια από το εξωτερικό. Οικονομική, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Life News», το οποίο αναφέρεται σε μια πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, εντάχθηκαν στις τάξεις των τρομοκρατών που δρουν στον Βόρειο Καύκασο, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες μισθοφόροι που πολέμησαν στο πλευρό του Καντάφι.

Υπήρχαν αρκετές ευκαιρίες για να παράσχουν βοήθεια οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στις ρωσικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα με πληροφορίες, που εάν δίνονταν εγκαίρως θα σώζονταν πολλές ζωές. Οπως λένε όμως, οι εκπρόσωποι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, δυστυχώς η αντι-τρομοκρατική συνεργασία μεταξύ τις ΗΠΑ εξελίσσεται με μεγάλη δυσκολία.

Αρκεί να θυμηθούμε το επεισόδιο της προσπάθειας να πουλήσουν στις ΗΠΑ ένα φορτίο των φορητών αντιαεροπορικών όπλων, «Igla» και «Strela», το 2003. Τότε, με τη βοήθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, έπεσε στα χέρια της αμερικανικής δικαιοσύνης ο δυνητικός αγοραστής 50 τέτοιων μονάδων, που θα μπορούσαν αν είχαν φτάσει σε χέρια τρομοκρατών και να έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ζωές. Όπως δήλωσε στη συνέχεια, ο περιφερειακός εισαγγελέας Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, Κρίστοφερ Κρίστι, «αυτός ο άνευ προηγουμένου θρίαμβος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί, χωρίς την ανεκτίμητη βοήθεια που μας παρέρχεσαι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο τότε πρόεδρος, Τζ. Μπους ο νεώτερος, απέστειλε επιστολή στον διευθυντή της ρώσικης FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, με την οποία τον ευχαρίστησε «για την ταχεία και υψηλής αποτελεσματικότητας δράση», των ρώσων πρακτόρων κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης με το FBI.

Αλλά, αμερικάνικη βοήθεια σε απάντηση της ρώσικης ενέργειας, δεν δόθηκε. Ο εγωισμός, είναι ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό των αμερικανών εδώ και πολλά χρόνια, λένε με μεγάλη δόση δυσαρέσκειας, οι ρώσοι  πράκτορες. Ίσως κάποια στιγμή, καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Οι ρώσοι «KGBίτες», σε ανεπίσημες συζητήσεις δεν διστάζουν να εκφράσουν την ελπίδα ότι η πολύχρονη εμπειρία και το κύρος της μεγαλύτερης μυστικής υπηρεσίας της Αμερικής, της CIA (αυτές τις ημέρες γιορτάζει την 65η επέτειο από την ίδρυσή της), θα προσθέσει στην επόμενη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μερικές γραμμές για την πραγματική βοήθεια  που θα δώσουν οι αμερικανικές υπηρεσίες στη Ρωσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.