30/9/12

Ρωσική κίνηση «ματ» στο Αιγαίο υπέρ Ελλάδος

Απέρριψε τις τουρκικές NOTAM για τα νησιά 
H ρωσική ομάδα επιθεωρήσεων στη Λήμνο, την οποία οι Τούρκοι θέλουν αποστρατικοποιημένη, ενώ οι ίδιοι έχουν στρατικοποιήσει Ίμβρο, Τένεδο και Στενά των Δαρδανελίων
Με μία απλή αλλά πολύ έξυπνη κίνηση, η Ρωσία έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία σε ότι αφορά τις συνεχείς ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα περί δήθεν παραβιάσεων των Συνθηκών του 1914 και του 1923, από την Ελλάδα με την στρατικοποίηση των νησιών του Α. Αιγαίου.
Η Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας στα νησιά και ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν παραβίαση των συνθηκών.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την έκδοση των τουρκικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που αμφισβητούσαν το ελληνικό δικαίωμα αυτοάμυνας, η Mόσχα έστειλε ομάδα αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να επιθεωρήσουν, σε εφαρμογή του Κειμένου Βιέννης 2011 από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2012, τα περισσότερα νησιά στα οποία η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας, αποδεχόμενη έτσι, στην πράξη το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά..
Η επιθεώρηση αυτή καθ’ αυτή μικρή σημασία έχει (αφορά το Κείμενο της Βιέννης 2011 ένα πολιτικά, δεσμευτικό έγγραφο το οποίο συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και επιτρέπει ανταλλαγές αντιπροσωπείων), αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε έχει τεράστια πολιτική-διπλωματική σημασία.
Σύμφωνα με το κείμενο της Βιέννης 2011, προβλέπονται επισκέψεις επιθεωρητών, με σκοπό την επαλήθευση των ετησίων στοιχείων τα οποία ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες. Υποτίθεται ότι ελέγχονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδος στις περιοχές αυτές αν πληρούν τα όσα προβλέπει το Κείμενο Βιέννης 2011 για τα όπλα που χρησιμοποιούν.
Με την επιλογή όμως αυτών των περιοχών, η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που αμφισβητεί η Τουρκία, και όχι μόνο: Είναι γνωστή η άρνηση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στις ασκήσεις του νησιά όπως η Λήμνος, για τα οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας.
Η ομάδα αξιολογητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την 98 ΑΔΤΕ (Μυτιλήνη), 88 ΣΔΙ (Λήμνος), ΤΔ/41 ΣΠ (Σαμοθράκη) του ΣΞ και 130 ΣΜ (Λήμνος) της ΠΑ αντίστοιχα, όταν η Τουρκία ακριβώς πριν από ένα μήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ υποστήριζε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α. Αιγαίου του 1914 (“THE 1914 SIX POWERS DECISION”) και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα “παράνομου κράτους” και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση.
Ας δούμε τις δύο τουρκικές ΝΟΤΑΜ:
Περίπαρανόμων δραστηριοτήτων”:
A2929/12 (Issued for LTBB LGGG) – THIS NOTAM ISSUED TO CLARIFY THE A1275/12 NOTAM ISSUED BY GREEK
Περί ορίων FIR:
A2928/12 (Issued for LTBB LGGG) – AS REGARDS TO THE GREEK NOTAM A1275/12 WHICH GIVES REFENCE TO THE
Η μετάβαση της ρωσικής ομάδας στα νησιά έστειλε ακριβώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει καθε δικαίωμα να φροντίζει για την αυτο-άμυνά της και δεν παραβιάζει καμία συνθήκη…
Και όταν το λέει η Ρωσία, που έχει κάθε συμφέρον στην έξοδο από τα Στενά να μην αντιμετωπίζει “εχθρικές” δυνάμεις, έχει μεγάλη σημασία. Γιατί εκτός των άλλων είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ…
Πηγή

11 σχόλια:

  1. H ορθή ανάγνωση, η ειλικρινής αντιμετώπιση του καθε γεγονοτος και της κάθε κατάστασης είναι αυτή η βασική παράμετρος που θα μας οδηγήσει- όπως οδήγησε και κάθε λαό που θέλει να διατηρεί την ιστορικότητα του- στην κατάλληλη εξαγωγή των συμπερασμάτων που με την σειρά τοπυς θα συμβάλλουν στο να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να θυμίσω ότι με την συνθήκη της Λωζάνης τα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη από την Ελληνική πλευρά και τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος, Λαγούσες καθώς και τα Στενά από τουρκικής πλευράς τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Όμως με την συνθήκη του Μοντρέ το 1936 η Τουρκία κατάφερε να αλλάξει το καθεστώς της αποστρατικοποίησης στα προαναφερθέν νησιά και στα Στενά χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αναφορά για το καθεστώς που θα υπάγονται τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκουν πάτημα οι Τούρκοι και εγείρουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Εμείς βέβαια υποστηρίζουμε ότι με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης στο Μοντρέ η χώρα μας απαλλάχθηκε από κάθε υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών…

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα των λανθασμένων διπλωματικών χειρισμών τα τελευταία 100 χρόνια. Και εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GeorgeTS Ptol δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένη νοτροπίας και λογικής που διαχέει την Ελληνική Κοινωνία σε όλα τα επίπεδα της.

    Εξεγείρομαι όταν βλέπω τέτοιους πηχαίους τίτλους και θριαμβολογίες -που ουσιαστικά τι κάνουν προκαλούν και νέα διάσπαση της Ελληνικής Κοινωνίας-όταν υπάρχουν δίπλα μας υπάρχουν Εθνη τα οποία πασχίζουν να επιτύχουν τον μεγαλύτερο βαθμό ενότητας και κλείνουν τα αυτιά τους στα κελεύσματα "τρίτων" κα ιαυτό γιατί; Γιατί διάβασαν την Ιστορία τους με ορθό και ειλικρινή τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ακρίτας
    "γιατί διάβασαν την Ιστορία τους με ορθό και ειλικρινή τρόπο."
    Και φυσικά, έτσι αναγνώρισαν τα λάθη του παρελθόντος τους και αποφάσισαν ότι θα ήταν γελοίο να τα επαναλάβουν.

    Οντως η ριζική αλλαγή, ξεκινάει από την νοοτροπία και ύστερα επεκτείνεται σε όλα τα άλλα.
    Με παλιό γάιδαρο, δεν μπορείς να κάνεις καινούρια περπατησιά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. That's what happens when you take out common sense and creativity from foreign and defence practices. With Turkey's deployments in Asia Minor and Thrace we are still looking for a treaty to validate our concerns and defences????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακρίτα εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας διπλωμάτης λόγω της νοοτροπίας που επικρατεί σε μία κοινωνία δεν διαπραγματεύτηκε. Διπλωμάτες είναι άτομα με ανώτερες σπουδές, με γεωπολιτικές γνώσεις και ικανότητα διαπραγμάτευσης. Θεωρητικά είναι η ελίτ μίας χώρας. Αυτά τα οποία παθαίνουμε είναι είτε λόγω ανικανότητας των εκάστοτε διπλωματών να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας είτε λόγο εσκεμμένων ενεργειών από αμφιβόλου πατριωτισμού διπλωμάτες. Να σου θυμίσω την Συμφωνία του Νταβός και το mea culpa του Α. Παπανδρέου στην βουλή? Αυτό ήταν λόγω νοοτροπίας ή λόγω ανικανότητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναί αλλά οι υπηρετούντες διπλωμάτες, λαβαίνουν "γραμμή" από την εξωτερική πολιτική που ασκείται στη χώρα την οποία εκπροσωπούν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. GeorgeTS Ptol
    Η Συμφωνία του Νταβός και το mea culpa που ακουστηκε στην Ελληνική Βουλή ήταν απόνερα της κρίσης του 1987 κατά την οποία ο Α.Ππανδρέου απείλησε με κλείσιμο της Βάσης της Σούδας της καρδιάς του αμερικανο-Νατοικού αμυντικού συστήματος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για να έρθει η αποπειρα δολοφονίας του και τέλος να παρακαλεί να γίνει δεκτός στην Ουάσιγκτον για να μπορέσει να επανεκλεγεί.Φυσικά με την αλλοπρόσαλη εξωτερική του πολιτική εκτεθήκαμε σε πολλαπλούς κινδύνους κιαν κάτι διασώθηκε οφείλεται στον Γιάννο Κρανιδιώτη

    Το 1994 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.
    φέρεται να δήλωσε «Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευτεί. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει». Η «δήλωση» αυτή δημοσιεύθηκε το 1997 στο περιοδικό «Νέμεσις» είτε αληθής είτε όχι αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη του Εθνους μας και μας περιγράφει διαχρονικά.

    Δεν υπάρχει καμιά ανικανότητα λοιπόν, υπάρχει δοσιλογισμός και εξάρτηση απο τον Ξένο παράγοντα. Η Ελλάδα απο την ανεξαρτησίας της και έπειτα υπήρξε πάντα προτεκτοράτο.Η Ελίτ της χώρας μας είτε πνευματική είτε πολιτική είτε κοινωνική είτε οικονομική στην πλειοφηφεία της κατέφευγε σε ξένες αγκαλιές.Ετσι η εθνική μας ιδιεταιρότητα εξαφανίστηκε κυριολεκτικά, ο πολιτισμός μας έγινε κακέκτυπο του ευρωπαικού, ξεχάσαμε τις παραδόσεις μας , ακόμα και την θρησκεία μας απο συνδετικό κρίκο την εκάμαμε πεδίο αντιπαράθεσης, για την γλώσσαμ ας ας το αφήκουμε καλύτερα

    Πιστεύεις λοιπόν οτι απέναντι σε αυτό το κοινωνικό γίγνεσθαι και να υπήρχαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις ήταν δυνατόν να υπάρξει μια συλλογική στάση; Πως να σταθούν ομάδες χωρίς την στήριξη και την υποστήριξη μιας ολάκερης κοινωνίας; Οι όποιες πολιτικές είχαν λοιπόν ξένο περιτύλιγμα και θα έχουν

    Σε οτι αφορά την Ρωσία μας χρησιμοποίησε (ελληνικό εμφύλιο) ως αντάλλαγμα στην εισβολή στις ανατολικές χώρες, ήταν η παγκόσμια δύναμη η οποία δημιουργησε το τεχνητό μακεδονικό ζήτημα, Εδωσε την συγκατάθεση της στην Εισβολή στην Κύπρο,σσην προσπάθεια της να επεκταθεί στα Βαλκάνια αναβαθμίζει με κάθε τρόπο την ΠΓΔΜ, χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Μόσχας σε μια προσπάθεια να μειώσει την επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης το οποίο με την σειρά του λειτουργεί ως βραχίονας των ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα

    Παρότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πλήθος ενοχλήσεων απ οτην Τουρκία (Γεωργία, Ισλαμική τρομοκρατία στις χώρες του Καυκάσου,Κίνημα Γκιουλέν) ποτέ δεν έχει θέσει σε απειλή τουρκικά γεωστρατηγικά συμφέροντα;

    Πως να είμαστε Ρωσολάγνοι; Οπως και Αμερικανολάγνοι, κ,λ.π. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τον Ξένο παράγοντα οσο το δυνατόν γίνεται για την διασφάλιση των δικών μας Εθνικών συμφερόντων ενω και ταυτόχρονα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη της μεγαλυτερης δυνατής ανάπτυξης της Εθνικής μας συνείδησης και της ιστορικότητας μας

    -Ξενοκρατία, μισελληνισμός και υποτέλεια Συγγραφέας: Σιμόπουλος Κυριάκος Εκδότης: Στάχυ
    Αν τυχόν πέσει στα χέρια σου ρίξε μια ματιά έχει ενδιαφέρουσα οπτική

    Δεν είχε και πολλά θέματα η επικαιρότητα και έριξα το βάρος στο σχόλιο σε ζάλισα ίσως.Θέλω να σου πώ οτι είσαι απο τους σχολιαστές που εκτιμώ βαθύτατα.Τα όσα αναφέρω δεν συνεπάγεται ότι είναι και σωστά, την οπτική μου καταθέτω και πιστευω πως μέσα απο τον επικοδομητικό διάλογο μπορουμε να κερδισουμε πολλα σαν λαός και σαν Εθνος

    Ελίνα :Το ψεύδος, έγραφε ο Μαξίμ Γκόρκυ, είναι η θρησκεία των σκλάβων και των αφεντικών, η αλήθεια ο Θεός των ελεύθερων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Let´s stop accusing others for our own misseries and short falls. Granted, powerful nations have their own agendas when it comes to foreign policy and serving their interests.

    The problem is we don´t have any agenda. A former US Deputy Minister of Defence once told me,¨...we know what Turkey wants and what red lines they have put,... when it comes to Greece, we don´t really know what our counter-parts want or believe...¨

    We enter negotiations with Turkey with the only claim from our side the Theological School of Chalki. Is this foreign policy and diplomacy? Among ourselves we analyze and discuss more than a dozen issues with Turkey, but when the moment comes to ask and make demands, we stop short opening Turkey´s appetite even more.

    We have reduced enough in both geographical distribution and culturally. NO MORE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακτρίτα δεν με ζαλίζεις καθόλου, και όσο περισσότερο τεκμηριώνεις την άποψή σου τόσο καλύτερα. Διάλογο κάνουμε και στον διάλογο ο καθένας παραθέτει τις απόψεις του τεκμηριωμένες. Μπορεί η άποψη σου να είναι σωστή. Η διαφορά μας είναι, όπως είπα και στο προηγούμενο μου σχόλιο, ότι άλλες φορές η μη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας οφείλετε σε ανικανότητα και άλλες σε «προδοσία» ενώ εσύ υποστηρίζεις ότι η μη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας οφείλετε καθαρά σε προδοσία. Χρησιμοποίησα εισαγωγικά στον όρο προδοσία για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Επειδή εγώ σαν ένας απλός πολίτης δεν έχω όλα τα δεδομένα εις γνώση μου, βλέπω μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές το αποτέλεσμα αυτό είναι αποκαρδιωτικό για όποιον πατριώτη παρακολουθεί τα κοινά και όπως είναι αυτονόητο μπορεί να κατηγορήσει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για προδοσία. Αυτό όμως που δεν γνωρίζω είναι το πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε επιλέξει το αντίθετο μονοπάτι. Τα πράγματα τότε ίσως να ήταν πολύ χειρότερα. Έτσι δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλοι ήταν προδότες. Μπορεί η θέση μου αυτή να είναι λάθος, δεν αντιλέγω. Αλλά σκέψου μόνο το εξής, πως θα χαρακτήριζες όλους αυτούς τους έλληνες που ψήφισαν και υποστήριξαν φανατικά τους συγκεκριμένους «προδότες» ?

    Ανέφερα τον Α. Παπανδρέου και την Συμφωνία του Νταβός σε προηγούμενό μου σχόλιο. Το mea culpa ο Παπανδρέου το είπε, κατά την άποψή μου, για έναν απλό λόγο. Μέχρι το 1987 τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας περιορίζονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στην υφαλοκρηπίδα των νησιών αυτών. Στην συμφωνία του Νταβός έκανε το λάθος ο Παπανδρέου να κάνει γενική αναφορά των διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο. Δηλ εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε στους Τούρκους το δικαίωμα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος σε διάφορες βραχονησίδες αλλά και μικρά κατοικήσιμα νησιά όπως το Φαρμακονήσι σε όλο το Αιγαίο. Οι Τούρκοι πατώντας σε αυτό δημιούργησαν και επέβαλαν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος βασισμένο στην ανικανότητα και την προχειρότητα. Ο Α.Παπανδρέου, αν και λαϊκιστής και πρόξενος τόσων δεινών στην Ελλάδα, είχε το θάρρος να το ομολογήσει στο κοινοβούλιο έστω και στα λατινικά πράγμα το οποίο κατ’ εμέ αποδεικνύει ότι δεν το έκανε εσκεμμένα αλλά από ανικανότητα.

    Όσον αφορά την Ρωσία τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ένα μεγάλο κύμα Ρωσολατρίας. Υπάρχει μία μερίδα του κόσμου που πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα μας σώσουν. Η δική μου άποψή είναι ότι σαν έθνος δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας σώσει κανείς. Η Ρωσία ουδέποτε στάθηκε σύμμαχός μας. Ποτέ δεν μας βοήθησε. Αντίθετα η Ρωσία είναι αυτή που όπλισε τα στρατεύματα του Κεμάλ για να σφάξει τους Έλληνες. Σήμερα έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε μπροστά ύπαρξη πολλαπλών πόλων δυνάμεως στον πλανήτη. Αν είχαμε χαρισματικούς ηγέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός προς όφελος της πατρίδας μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν…

    Υ.Γ.
    Τώρα σε ζάλισα εγώ. Δεν υπάρχει τίποτα να εκτιμήσεις στον λόγο μου. Δεν έχω γνώσεις ούτε πολιτικές ούτε γεωστρατηγικές ούτε και οικονομικές. Απλά είμαι ένας πατριώτης που σκεφτόμενος ποια ήταν η Ελλάδα ανά τους αιώνες και πως την καταντήσαμε πονάω και τον πόνο μου αυτόν τον μεταφέρω και σε εσάς σαν προβληματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. GeorgeTS Ptol Kοινός Νούς ότι πολυτιμότερο για την Ελληνική Κοινωνία για το Ελληνικό Εθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.