31/10/12

Ο ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου έφευγα προβληματισμένος από το πνευματικό μνημόσυνο του Νεοκλή Σαρρή, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα. Σκεφτόμουν ότι δεν έχουμε πλέον ειδικούς τουρκολόγους όπως ήταν ο Σαρρής, που να γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, την ιστορία, την ψυχοσύνθεση και τις στρατηγικές βλέψεις των Τούρκων. Μετά από λίγες ημέρες κατάλαβα ότι ευτυχώς υπάρχουν συνεχιστές. Είχα την ευκαιρία στις 25 Οκτωβρίου να παρακολουθήσω στην Παλιά Βουλή την παρουσίαση του βιβλίου «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι», το οποίο συνέγραψε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλης Φράγκος.
Ο Στρατηγός είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου και όπως είπαν οι ομιλητές το βιβλίο αποτελεί μία πιο εκλαϊκευμένη μορφή της διατριβής του.
Σε μία αίθουσα που ήταν εντυπωσιακά  υπερπλήρης με τον κόσμο μέχρι τα σκαλιά του Εθνολογικού Μουσείου- το έργο του σεμνού Στρατηγού παρουσίασαν η Λιάνα Κανέλλη, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιώργος Λιάνης, ο καθηγητής  Ιωάννης Μάζης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφεύς. Ο Στρατηγός διετέλεσε Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Άγκυρα κατά τη δεκαετία του 1990 και τότε ταξίδεψε σε πολλά μέρη της γνωστής άγνωστης, της γειτονικής μας χώρας. Επισκέφθηκε μέρη με ελληνόφωνους Μουσουλμάνους, με Κρυπτοχριστιανούς, με Αραβόφωνους Ορθοδόξους (στα σύνορα με τη Συρία), με Χριστιανούς ναούς και προσκυνήματα και κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο και σημαντικότερο πόρισμά του είναι ότι μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού σήμερα έχει ελληνικές ρίζες. Άλλοι εξισλαμίστηκαν για πάντα, άλλοι επιφανειακά, άλλοι νιώθουν Τούρκοι, άλλοι  ενθυμούνται τις ελληνικές τους ρίζες.
Ο Φραγκούλης Φράγκος βροντοφωνάζει: Η Τουρκία έχει στην Ελλάδα ένα Προξενείο παραπάνω. Άρα δικαιούμαστε κι εμείς να ανοίξουμε ακόμη ένα Προξενείο εκεί. Ας το ανοίξουμε στην Τραπεζούντα. Πιστεύει ότι κάποια στιγμή στον Πόντο θα δούμε εκπλήξεις όσον αφορά τα πραγματικά εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα των κατοίκων. Επιπλέον ο συγγραφεύς τονίζει ότι η Τουρκία περικλείει περισσότερες από 70 εθνότητες, μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες. Δεν είναι ομοιογενής, γι΄ αυτό και το στρατοκρατικό καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών προσπαθεί μέσω της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ να επιβάλει την ιδεολογία του ενιαίου έθνους. Η εθνική μειονότητα των Κούρδων αριθμεί πάνω από 20 εκατομμύρια και στον ίδιο αριθμό μπορεί να υπολογισθεί και η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Δική μου υποσημείωση: Δεν είναι σωστό να προσθέτει κάποιος τους αριθμούς αυτούς, διότι πολλοί Κούρδοι είναι και Αλεβίτες. Πάντως τα προβλήματα για τη Τουρκία θα είναι  μεγαλύτερα στο άμεσο μέλλον δήλωσε ο ο Στρατηγός και μας θύμισε δύο σχετικές προβλέψεις.
Ο πρώην δικτάτορας (του πραξικοπήματος του 1980) Κενάν Εβρέν προέβλεψε ότι η Τουρκία θα γίνει Ομοσπονδιακό κράτος με 5 διακριτές περιοχές. Η πρώτη πιο ευρωπαϊκή με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη, η παραλιακή-αιγαιακή, με κέντρο τη Σμύρνη, η τρίτη, η πιο ασιατική, με κέντρο το Ικόνιο, η τέταρτη, η κουρδική, με κέντρο το Ντιάρμπακιρ, η πέμπτη, η ποντιακή, με κέντρο την Τραπεζούντα. Ο πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς προχώρησε περισσότερο και σε πρόσφατο άρθρο του προτείνει τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Οι περισσότεροι ομιλητές της παρουσίασης κατέρριψαν τη θεωρία του Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων, αφού η Τουρκία σήμερα έχει προβλήματα με όλους. Μάλιστα ο καθηγητής της Γεωπολιτικής Ι. Μάζης θύμισε ότι η Τουρκία συνεργάσθηκε και με μία πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, πρώτα στη Λιβύη κατά του Καντάφι και τώρα στη Συρία κατά του Άσσαντ.
Όμως για τους Τούρκους πολιτικούς ο Φρ. Φράγκος είναι απόλυτος: Όλοι τους θέλουν να βλάψουν την Ελλάδα. Και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο πιο αριστερός στην Τουρκία είναι φασίστας με τα δικά μας δεδομένα».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3 σχόλια:

  1. -Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ :"Η Σίλβα Καπουτικιάν κομμουνίστρια ποιήτρια έλεγε στο Ναζίμ Χικμέτ: «Δώστε μας πρώτα τα εδάφη και την Ελευθερία μας και μετά θα φιληθούμε»."

    -Τα 89 χρόνια της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας γιόρτασε χτες η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στο περιστύλιο του Ζαππείου, με οικοδεσπότη τον πρέσβη Κερίμ Ουράς. Παρόντες από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας. Η φωτογραφία τους με τον Τούρκο πρέσβη λέει τα πάντα

    Αξίζει και η κάτωθι αντιπαραβολή
    1)http://2.bp.blogspot.com/-V-rkR6KPU-o/Tv3fekNnTmI/AAAAAAAAMsw/nJ4C3oQ-QQQ/s1600/14-12-11_IMG_6164bg.jpg
    2)http://1.bp.blogspot.com/-NfbnRXi0lPo/Tv8fqyZz_YI/AAAAAAAAMy8/sCwhSIhzD8w/s640/davutoglu-sinirda-kendisini-arayan-yunan-bakani-3227720_4563_300.jpg

    Αυτή την πργματικότητα βιώνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τους πολιτικούς, ο κάθε λαός παίρνει και τους στρατηγούς που του αξίζουν. Ο Νεοκλης Σαρρής δεν μίλησε ποτέ για τούρκους που «ενθυμούνται τις ελληνικές τους ρίζες». Το αντιθετο, ειχε πει και γράψει ότι οι σχέσεις μας με τους τούρκους που μιλούν ποντιακά θα πρέπει να είναι όπως αυτή με τους Ιταλούς της Καλαβρίας που μιλούν Ελληνικά. Δηλαδή να έχουμε μια φιλική σχέση μαζι τους αλλα να μην περιμένουμε να ξεσηκωθούν εναντία στην χωρα τους. Ειχε επίσης δωσει παραδείγματα της άτσαλης συμπεριφοράς των Ελληνων προς τους ανθρώπους αυτους που όταν τους ακούσουν να μιλουν Ελληνικα τους δινουν τον σταυρο τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι τους προσβάλλουν σαν μουσουλμάνους.
    Οι θεωρίες για τούρκους ελληνικής καταγωγής βασίζονται πολλές φορές σε ελληνικούς ευσεβείς πόθους και παραβλέπουν αυτό που πραγματικά έχει σημασία, δηλαδή την εθνική συνείδηση. Ιδικά οι περιοχές του ιστορικού Πόντου στα βορειοανατολικά της Τουρκιάς είναι άντρα κεμαλιστων και οι προγονοί των Πόντιων μουσουλμάνων ήταν αυτοί που έσφαξαν τους χριστιανούς Πόντιους (μιλώ για την συμμέτοχη του απλού λαού στην γενοκτονία που βοήθησε τον στρατό στο έγκλημα).
    Το ποιο υποκριτικό από όλα όμως είναι ότι οι θεωρίες για την ελληνική καταγωγή των τούρκων είναι σε ρατσιστική βάση (δηλαδή με βάση το αίμα) αλλά επικαλούνται την καταγωγή αυτή και οι ορκισμένοι αντιφασίστες (ενδεικτικό και το πάνελ του στρατηγού) προκειμένου να μας πείσουν ότι οι τούρκοι δεν είναι ο εχθρός που έχουμε τα τελευταία 700 χρόνια και τα άλλα τα γνωστά και φτηνά, ότι ο απλός τούρκος δεν φταίει σε τίποτα, ότι φταίνε για όλα οι φασιστες στρατηγοί και οι αμερικανοι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οἱ τοποθετήσεις τοῦ Στρατηγοῦ Φραγκούλη ταυτίζονται μὲ τὶς ἐμπειρίες τὶς δικές μου καὶ τῆς οἱκογενείας μου.

    Ἐρώτημα πρὸς τὸ φίλο Stelios ποὺ ἀγαπάει καὶ πονάει τοὺς Ρωμηοὺς:

    Σὲ ποιὰ ἔργα (ἱστορικός, λαογράφος) στηρίζεις τοὺς ἰσχυρισμούς σου; ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, RUNCIMAN;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.