9/10/12

Κάντο όπως η Ισλανδία - Διδακτικά μαθήματα από τη χώρα των πάγων

του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
2012-10-09_01_full-iceland-cp-5884319Όλη η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση. Όλη; Μία μικρή χώρα στον σκανδιναβικό βορρά πάει κόντρα στο ρεύμα. Ο λόγος για την Ισλανδία, τη μικρή χώρα ψαράδων που κατέκλεισε τα πρωτοσέλιδα με την κατάρρευση των τραπεζών της το 2008 αλλά πρωτίστως με την σθεναρή αντίσταση των πολιτών της που είπαν ένα ηχηρό «δεν πληρώνω» στους Βρετανούς και Ολλανδούς πιστωτές που ήθελαν ο ισλανδικός λαός να πληρώσει το δικό τους φαγοπότι…
Η Ισλανδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έπληξε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Το τοπικό χρηματιστήριο κατέρρεε με πτώση 90%, η ανεργία αυξανόταν εννιά φορές επάνω, ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 18% και οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέρρεαν με την κυβέρνηση να προχωρά στην εθνικοποίησή τους. Στα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2008 το εξωτερικό χρέος της Ισλανδίας ανέρχονταν σε 9,553 τρισ. κορώνες(50 δισ. ευρώ), με περισσότερο από το 80% να αφορά τον τραπεζικό τομέα. Το εξωτερικό χρέος ήταν εννέα φορές μεγαλύτερο από το ισλανδικό ΑΕΠ το οποίο ανερχόταν το 2007 σε 1,293 τρισ. κορώνες(8,5 δισ. ευρώ). Το ενεργητικό των τριών ισλανδικών τραπεζών που πέρασαν στο δημόσιο ανέρχονταν σε 14,437 τρισ. κορώνες στα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2008.
Η χρηματοπιστωτική κρίση είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ισλανδική οικονομία. Η αξία του εθνικού νομίσματος καταρρακώθηκε και οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα ανεστάλησαν για αρκετές εβδομάδες. Το ισλανδικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,5% τους έξι πρώτους μήνες του 2010.
Εκτός Ισλανδίας περισσότεροι από μισό εκατομμύριο καταθέτες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος των 320.000 κατοίκων της χώρας, είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να παγώνουν, καθώς η ισλανδική κυβέρνηση υπό το βάρος πρωτοφανών για τη χώρα διαδηλώσεων αρνούνταν να πληρώσει τους ξένους πιστωτές, στους οποίους θα έπρεπε να καταβάλλει το μισό από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, το 7,5% του ΑΕΠ.
Βασική αιτία της κρίσης ήταν η απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα από το 2001 και μετά. Με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς, οι τρεις βασικές ισλανδικές τράπεζες δεν μπορούσαν πια να χρηματοδοτήσουν το υψηλό εξωτερικό τους χρέος το οποίο υπερέβαινε τα 50 δισ. ευρώ, αναλογούσε δηλαδή σχεδόν 160.000 ευρώ ανά Ισλανδό.
Οι ισλανδικές τράπεζες δανείζονταν για να μετατρέψουν μία χώρα που ζούσε παραδοσιακά κυρίως από την αλιεία, τη βιομηχανία αλουμινίου και τον τουρισμό, σε «real estate». Τα ισλανδικά νοικοκυριά υπερχρεώθηκαν, με το χρέος τους να φθάνει στο 213% του διαθέσιμου εισοδήματος. Για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός τα επιτόκια είχαν φθάσει τον Σεπτέμβριο του 2008 στο 14%, προσελκύοντας κερδοσκοπικά κεφάλαια που δανείζονταν με τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια της FED (και της τράπεζας της Ιαπωνίας), όχι για να τα ρίξουν στην αμερικανική οικονομία αλλά στις τράπεζες της Ισλανδίας, που έδιναν υπερβολικά ελκυστικό επιτόκιο. Βρετανοί και Ολλανδοί καταθέτες ανακάλυπταν και αυτοί τα υψηλά ισλανδικά επιτόκια και έστελναν μέσω ηλεκτρονικών τραπεζών τα λεφτά τους.

Το Δημοψήφισμα του 2010

Τον Μάρτιο του 2010 οι Ισλανδοί έδωσαν οριστικά τέλος στην διελκυστινδα με τους ξένους πιστωτές (Βρετανία και ΕΕ) που απειλούσαν με θεούς και δαίμονες… Σε δημοψήφισμα με ποσοστό 93% υπέρ και λιγότερο από 2% κατά, αποφάσισαν να απορρίψουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης (icesave) για την αποπληρωμή των ξένων πιστωτών. Αρνήθηκαν δηλαδή να πληρώσουν το χρέος. Αντί όμως να τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, οι Ισλανδοί κερδίζουν σήμερα εύσημα ακόμη και από το ΔΝΤ.
2012-10-09_02_iceland_protest
Ισλανδοί διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία
Η ανάπτυξη της ισλανδικής οικονομίας ανέρχεται φέτος στο 2,5% και είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτήν των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών. Η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό. Ακόμη και οίκοι αξιολόγησης όπως ο Fitch, αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επαινώντας μάλιστα «την ανορθόδοξη πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης».
Ιδού μερικά από τα «ανορθόδοξα» μέτρα. Η κυβέρνηση διέγραψε το χρέος όσων η αξία του ακινήτου ήταν μικρότερη από αυτό που χρωστούσαν, διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό πάνω από το 110% των οφειλών. Η κυβέρνηση στηρίζει επίσης όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και παιδιά.
Τον Ιούνιο του 2010, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα τραπεζικά δάνεια που είχαν συνδεθεί με ξένο νόμισμα χαρακτηρίστηκαν παράνομα. Επειδή η ισλανδική κορώνα είχε υποχωρήσει κατά 80% στη διάρκεια της κρίσης, το κόστος αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους είχε υπερδιπλασιαστεί. Με την απόφαση αυτή οι δανειολήπτες μπορούσαν να εξοφλούν τα τραπεζικά δάνεια σαν να είχαν συναφθεί σε κορώνες. Έτσι διαγράφηκε χρέος ίσο με το 13% της ανερχόμενης σε 14 δισ. δολάρια ισλανδικής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν και να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση, στην οποία οφείλεται άλλωστε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας.
Επιπλέον η ισλανδική κυβέρνηση μείωσε τις δημόσιες δαπάνες αλλά ενίσχυσε τα έσοδα αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις φοροαπαλλαγές οι οποίες ευνοούσαν κυρίως τους έχοντες.
Η Ισλανδία έχει σήμερα δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3%(2011) από 13,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2009. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.
Με άλλα λόγια το παράδειγμα της Ισλανδίας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, παρά τις όποιες εθνικές ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας. 

Πηγή


15 σχόλια:

  1. Ξέρει κανείς ποιο ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας το 2009 και ποιο της Ελλάδος? Από τον Ιούλιο του 2008 και μετά το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας είναι θετικό (το πόσο θετικό μπορείτε να το δείτε στα παρακάτω link) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Ισλανδία μπήκε στην κρίση έχοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, πέραν όλων των άλλων που είχε σαν οικονομία. Αυτά που έβγαιναν από την χώρα ήταν περισσότερα από αυτά που έμπαιναν με απλά λόγια. Δείτε όμως και το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδος. Τα συμπεράσματα δικά σας…

    Εμπορικό Ισοζύγιο Ισλανδίας:

    http://www.tradingeconomics.com/iceland/balance-of-trade

    Εμπορικό Ισοζύγιο Ελλάδος:

    http://www.tradingeconomics.com/greece/balance-of-trade

    Στα διαγράμματα μπορείτε να επιλέξετε την ημερομηνία έναρξης. Δοκιμάστε να βάλετε Ιούλιο 2008, δηλ πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και την αρχή της οικονομικής κρίσης. Με ποιους οικονομικούς δείκτες μπήκε η Ελλάδα στην κρίση και με ποιους η Ισλανδία?
    Μπορούμε να διδαχτούμε πολλά από την Ισλανδία αλλά δεν αποτελεί όμοια περίπτωση και τα μέτρα που πήραν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα με τα ίδια αποτελέσματα. Γιατί? Οι οικονομικοί δείκτες καθώς και η δομή της οικονομίας κάθε χώρας είναι τόσο διαφορετικοί όσο η μέρα με την νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριστιάν, ως γνωστόν οι Ισλανδοί είναι απολίτιστοι, τζαμπατζήδες, λαϊκιστές, αγενείς και τριτοκοσμικά λαμόγια. Εμείς όμως είμαστε πολιτισμένοι, χουβαρντάδες, υπεύθυνοι, ευγενείς τού σαβουάρ βιβρ και καλοπληρωτές. Επομένως δεν μπορούμε να αφήνουμε τούς τοκογλύφους απλήρωτους. Γιατί τι θα κάνουν αυτοί μετά; Θα αναγκαστούν να γίνουν κλέφτες; Ά πα πα, αποκλείεται, δεν θα το αντέχαμε κάτι τέτοιο, να βλέπαμε τούς τοκογλύφους να πέφτουν τόσο χαμηλά.

    Γι αυτό προτιμάμε να θυσιαζόμαστε, να πεινάμε, να βγαίνουμε στην ανεργία, να βάζουμε λουκέτα στα μαγαζιά μας κατά χιλιάδες, να γινόμαστε άστεγοι, να ψάχνουμε στα σκουπίδια για φαΐ, να λιποθυμάνε τα παιδιά μας στα σχολεία απ' την πείνα, ακόμα και να αυτοκτονούμε. Όμως τούς τοκογλύφους θα τούς ξεπληρώσουμε κομπλέ, ακόμα και τα επαχθή χρέη, ακόμα και τα πανωτόκια, ακόμα και τον αέρα μπανά. Είμαστε λαρτζ εμείς ρε φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά να τα διαβάζουν οι πολιτικοί καραγκιόζηδες εν Κύπρω που βιάζονται να σώσουν τις τράπεζες και να υποθηκεύσουν το μέλλον του λαού. Ας ρωτήσει κάποιος δημοσιογράφος τους Αναστασιάδη, Λιλλήκα και Μαλά γιατί πρέπει απαραίτητα να σωθούν οι τράπεζες και όχι να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο ισλανδικό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΕ
    Γεια σου Πιγκουίνε, τουλάχιστον δεν έχασες το χιούμορ σου, εεε, βέβαια για σένα ήρθε η άνοιξη, τέρμα η θέρμανση!
    Πως πήγε η πρωινή συγκομιδή; Βγαίνει πιάτο σήμερα για τα πιγκουινόπουλα;
    Έχεις δίκαιο, δεν το είχα σκεφτεί, σώσαμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, το τίμημα δεν μετράει.
    «δεν μπορούμε να αφήνουμε τούς τοκογλύφους απλήρωτους», όχι μόνο αλλά τους παρέχομε καλό μισθό και στέγη με θεά στο Σαρωνικό, μη μας λένε και λιγούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι η ισλανδική περίπτωση διαφέρει από την ελληνική σε δύο βασικά σημεία:

    α) Στην Ισλανδία χρεοκόπησαν οι τράπεζες και όχι το κράτος. Στην Ελλάδα συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

    β0 Η Ισλανδία, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα, έχει δικό της νόμισμα.

    Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες. Λάθος να συγκρίνει κανείς μήλα με τομάτες, επειδή και τα δύο είναι κόκκινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης λόγω διαφορετικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιδιαιτεροτήτων(γείτονες,σύστασης πληθυσμού...)η Ισλανδία είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες απεμπλοκής απο τα νύχια των τοκογλύφων.Αλήθεια,τελικά πόσο ήταν το έλλειμα του 2009;;;;Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κριστιάν, όχι μόνο στο Σαρωνικό, αλλά και στα βόρεια προάστια (τα πολύ βόρεια, τα grand luxe). Εκεί μένουν διάφορες "ευυπόληπτες" οικογένειες που σύμφωνα με τούς 'αλήτες' - 'λαϊκιστές' οι πρόγονοί τους στην κατοχή ήταν μαυραγορίτες, δωσίλογοι, και άλλα όμορφα κι ωραία. Και τώρα πολλοί από δαύτους ασχολούνται και με τραπεζικές δραστηριότητες. Και που οι τράπεζές τους από την πρώτη στήριξη τού Καραμανλή με τα 28 δις μέχρι τώρα έχουν λάβει (και λαμβάνειν ακόμα) κάπου 200 δις!

    Και τώρα μάντεψε:

    Κουίζ 1: Ποιός δανείζεται για να τούς τα δώσει;
    Απάντηση: Το ελληνικό δημόσιο (ξέρεις, αυτό που όταν πληρώνει συντάξεις και φάρμακα για τους καρκινοπαθείς είναι σπάταλο, αλλά όταν τα ακουμπάει στούς τραπεζίτες είναι ορθολογικό και νοικοκυρεμένο...)

    Κουίζ 2: Ποιός αποπληρώνει αυτά τα τεράστια δάνεια τών εκατοντάδων δις;
    Απάντηση: Ο ΜΑΛΑΚΑΣ.

    Κουίζ 3: Ποιός είναι ο μαλάκας;
    Απάντηση: Ένας τύπος που τον δουλέψανε με ατέλειωτη προπαγάνδα και Ψ.Ε., δυόμισυ χρόνια τώρα, ότι και καλά τα έτρωγε μαζί τους και άρα πρέπει τώρα να τα πληρώσει όλα!

    Κουίζ 4: Ποιοί τον δουλέψανε;
    Απάντηση: Οι πολιτικοί υπάλληλοι τών τραπεζιτών (τα χρεωκοπημένα κόμματα τών οποίων χρηματοδοτούν και δανείζουν οι ίδιοι τραπεζίτες) και οι διαπλεκόμενοι μιντιάρχες (τούς οποίους δανείζουν αφειδώς πάλι οι τραπεζίτες, παρόλο που τα σκατοκάναλά τους είναι παθητικά σόλο μέσα και μη βιώσιμα!) που μεταξύ άλλων έχουν στο δημοσιογραφικό τους προσωπικό και τούς καλύτερους παπαγάλους τών τραπεζιτών.

    Και τώρα κοίτα ποιά είναι η μαγκιά τού κάθε μπρούκλη και κιμπάρη τραπεζίτη: Όχι μόνο έχει τσεπώσει πάνω από το μισό τού τρέχοντος χρέους μας, αλλά επί πλέον δεν δίνει καν αντίστοιχο μερίδιο κανονικών μετοχών στο κράτος (γιατί πολύ απλά θα έχανε την τράπεζά του). Και το κερασάκι στην τούρτα: Τού χαρίζουν επί πλέον μεγαλύτερες και υγιέστερες κρατικές τράπεζες για να αυγατίσει κι άλλο τα ήδη κολοσσιαία κλεμμένα (απ' τον κάθε μαλάκα).

    Κατάλαβες τώρα φίλε; Απ' τις τράπεζες ξεκίνησε η διεθνής οικονομική κρίση και μέσω τών τραπεζών εξαπλώθηκε σ' όλο τον κόσμο. Ακόμα κι εδώ, οι τράπεζες έχουν αρπάξει το μεγαλύτερο μέρος τού χρέους. Πρόσθεσε και τις δεκάδες δις που εκλάπησαν μέσω τών υπέρογκων και υπερτιμημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρόσθεσε και τούς 4 και 5 φορές υπερτιμημένους Ολυμπιακούς αγώνες, πρόσθεσε και τις υπερτιμημένες κρατικές εργολαβίες που τσέπωναν όλα αυτά τα χρόνια οι νταβατζήδες κλπ και θα σού φύγει το κλαπέτο. Παρόλα αυτά, με θράσος χιλίων πιθήκων σού λένε απ' το πρωί μέχρι το βράδυ ότι για το τεράστιο χρέος φταίει η συνταξούλα σου και το φαρμακάκι σου και γι αυτό θα σού τα κόψουν!!!

    Φίλε Κριστιάν, συμπέρασμα: Οι τραπεζίτες, οι διαπλεκόμενοι νταβατζήδες, τα παπαγαλάκια τους και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται μπρούκληδες και κιμπάρηδες και να συνεχίζουν να μάς δουλεύουν αγρίως.
    Και το τελευταίο κουίζ: Εμείς που τσιμπήσαμε ότι δήθεν τα φάγαμε μαζί τους και πληρώνουμε τ' άντερά μας, τρελλούς φόρους, χαράτσι - ενοίκιο για το σπίτι μας κλπ κλπ, τι ακριβώς είμαστε;
    Απάντηση: .......
    (συμπλήρωσε μία λέξη τής αρεσκείας σου!>)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πινγουίνε, δεν ξέρω τι μου λες ρε φιλαράκο, πάντως εγώ κάνω τις σούζες μου κάθε νύκτα στη Βουλιαγμένης με τη μηχανάρα μου και λιγούρης δεν είμαι. Το πρωί βγάζω 5-6 κιλά μάρμαρα από το Σύνταγμα, έτσι τη βγάζω. Έχεις αντίρρηση; εσύ που μας κάνεις τον μάγκα από τη γη του Πυρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Πιγκουίνο
    "τι ακριβώς είμαστε;..."
    Και κερατάδες και δαρμένοι. Σου αρέσει η φράση;
    Εγώ τουλάχιστον και όσοι ξέρω, έτσι αισθάνονται.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nativist

    Γι' αυτό η Ελλάς πρέπει να επιστρέψει σε κάποια φάση σε δικό της νόμισμα. Όχι διότι ξαφνικά θα μπορέσει να αντιγράψει την Ισλανδία αλλά επειδή αυτομάτως πολλαπλασιάζονται οι εκ των έσω τρόποι επίλυσης οικονομικών προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαρίλαε,

    Για να γίνει αυτό, πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει παραγωγικό ιστό, τουλάχιστον για τα βασικά.

    Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, πρέπει να έχει αντίκρυσμα και αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, διότι πήγαμε να παίξουμε εν ου παικτοίς.

    Ας όψεται ο Σημίτης, διότι γι αυτό ο ελληνικός λαός δεν φέρει καμμία ευθύνη. Δεν μπορούσε να ήξερε, διότι δεν είχε ούτε τα κριτήρια, ούτε τις γνώσεις γι αυτό. Τα είχε, όμως η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ), που δεν θυμάμαι να διεφώνησε πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαρίλαε πρόσεξε, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν θα σημάνει αυτόματα και την λύση των προβλημάτων μας. Στο πρώτο σχόλιο παρουσίασα δύο link. Αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας και της Ελλάδος. Στην παρούσα φάση (και όχι μόνο) η Ελλάδα έχει αρνητικό ισοζύγιο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που εισάγονται είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγονται. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι για να συνεχίσει να υπάρχει το συγκεκριμένο βιοτικό επίπεδο πρέπει από κάπου να βρούμε τα χρήματα να καλύψουμε την διαφορά. Όσο το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό το να βγούμε από το ευρώ θα είναι τραγωδία. Γιατί τραγωδία? Μα γιατί δεν παράγουμε ούτε καν τα απαραίτητα για να φάμε. Εισάγουμε από ζάχαρη μέχρι και λάδι. Εφόσον βγούμε από το ευρώ με πιο νόμισμα θα κάνουμε διεθνείς συναλλαγές? Με την υποτιμημένη δραχμή που κανείς δεν θα την δέχεται?

    Άρα τι είναι προτιμότερο? Να μείνουμε στο ευρώ και σταδιακά να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός την ίδια ώρα που ξεπουλάμε την χώρα? Μη γένοιτο. Η άποψή μου είναι να αναδιατάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Να γίνουμε πρώτα αυτάρκης όχι σε τεχνολογία αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής. Σε κάθε άλλη περίπτωση η πείνα θα είναι το μόνο βέβαιο αν φύγουμε από το ευρώ. Και όταν λέω πείνα το λέω κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά.

    Υ.Γ
    Κύριοι δεν χρειάζονται εντάσεις και τσαμπουκάδες. Κάνουμε έναν απλό διάλογο. Ο καθένας παραθέτει τις απόψεις του τεκμηριωμένα ή μη. Προβάλει τα πιστεύω του και θέτει την άποψή του υπό την κρίση των άλλων. Δεν σημαίνει ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια ή ότι αυτό που λέμε είναι το σωστό και όλων των άλλων το λάθος. Αλλοίμονο αν όλοι συμφωνούσαμε και είχαμε κοινές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κριστιάν, να σού πω την αμαρτία μου, κι εμένα δεν με έχει πολυαγγίξει η κρίση ούτε και η τρελλή αύξηση στα καύσιμα. 50 Ευρώ έβαζα στο ρεζερβουάρ πριν από την κρίση, 50 βάζω και τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πιγκουίνε, υποκλίνομαι, στα μαθηματικά δεν παίζεσαι...:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.