31/10/12

Γκίντερ Φερχόϊγκεν:"Αισθάνομαι εξαπατημένος απο την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα του δημοψηφίσματος"

...Για τη στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα του 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εκείνοι που μειοψηφούν πρέπει να σέβονται την πλειοψηφία. Δεν θα δίσταζα να απολογηθώ. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι υπήρχαν αδυναμίες στο σχέδιο Ανάν -όμως εάν εφαρμοζόταν θα ήταν κάτω από τις εγγυήσεις της Ευρώπης»...

Ερντογάν: Λάθος η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ε.Ε. – μου το είπε και η Μέρκελ

Την άποψη ότι η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα λάθος, οι συνέπειες του οποίου αυξάνονται, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προσθέτοντας μάλιστα πως η γερμανίδα καγκελάριος του είχε πει κατά το παρελθόν πως η ένταξη της Μεγαλόνησου πριν την επίλυση του Κυπριακού ήταν όντως μία λάθος κίνηση.

«Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος και το λάθος συνεχίζεται με αυξανόμενες συνέπειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει την περιστρεφόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ στάθηκε την ανάγκη συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε., λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ερντογάν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «χάσει την Τουρκία» σε περίπτωση που δεν τη δεχθεί στους κόλπους της έως το 2023.

«Οι διαπραγματεύσεις [Ε.Ε. - Άγκυρας] θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνίσουμε», σχολίασε η γερμανίδα ηγέτιδα, αναφερόμενη στα προβλήματα που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου που συνέταξε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας έντιμος διαπραγματευτικός εταίρος», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Παρά ταύτα, η γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με την αρνητική στάση που τηρεί το κόμμα της απέναντι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας παλαιότερα) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε., αντιπροτείνοντας ένα στάτους προνομιούχας συνεργασίας.

«Το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι αντιληπτό εντός του κόμματός μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο», σχολίασε η κ. Μέρκελ. «[Γερμανία και Τουρκία] έχουν μάθει να ζουν με αυτή τη διαφορά και ακόμα να έχουν καλές σχέσεις», συμπλήρωσε.

11 σχόλια:

  1. Η δικαίωση του Τάσσος συνεχίζεται

    Το όραμα του Κρανιδιώτη πραγματώνεται

    Ας ευχηθούμε ο Κος Αναστασιάδης να αντιληφθεί τι παραλαμβάνει έστω και τωρα και να μην παραδόσει κάτι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/12/in-memoriam.html#more

    In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη
    Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης
    Δημοσιευμένο στο Στ. Περράκης (Επιμ.), In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη (Εκδ. Σιδέρη, Αθήνα 2010)

    Παναγιώτης Ήφαιστος
    Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτω από την φωτογραφία διαβάζουμε λόγια του υποψήφιου προέδρου της Κύπρου Νίκου Ανασταδιάδη: .Για τη στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα του 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εκείνοι που μειοψηφούν πρέπει να σέβονται την πλειοψηφία. Δεν θα δίσταζα να απολογηθώ. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι υπήρχαν αδυναμίες στο σχέδιο Ανάν -όμως εάν εφαρμοζόταν θα ήταν κάτω από τις εγγυήσεις της Ευρώπης»...
    Μόλις απέστειλα αναφορά σε δοκίμιο για το θέμα αυτό.
    Απλά ο κ Αναστασιάδης δεν έχει κατανοήσει τι είναι η ΕΕ. Το κεντρικό επιχείρημα που πάντοτε υποστηρίζαμε δεν ήταν ότι η ΕΕ θα λύσει το Κυπριακό αλλά ότι ως πολιτικός νάνος και νομικός γίγαντας αναπόδραστα θα δεχόταν την Κύπρο ως πλήρες μέλος. Αυτό, είχαμε υποστηρίξει ήδη από το 1989-90, θα δημιουργούσε συνέπειες τις οποίες σε συνδυασμό με παράλληλες στρατηγικές επιλογές –τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο και μια ισχυρή αποτρεπτική στρατηγική στο Αιγαίο http://www.ifestosedu.gr/63GreekStrategy.htm– θα παρείχαν ευκαιρίες, ενδεχομένως, για διαπραγματεύσεις ευρύτερου και στρατηγικού χαρακτήρα στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία.
    Αν ο κ Αναστασιάδης νομίζει ότι η ΕΕ έχει αρμοδιότητες στο στρατηγικό πεδίο κάνει πολύ μεγάλο λάθος.
    Χωρίς την παραμικρή προκατάληψη εναντίον μου και ως ακαδημαϊκός θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι χρειάζεται επειγόντως μαθήματα για την στρατηγική δομή της Ευρώπης.
    Θα ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά να το δω να προσέρχεται στα μαθήματα δευτεροετών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων όπου διδάσκω. Ποτέ δεν είναι … αργά.
    Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, τονίζουμε ότι με δεδομένες τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις η Κύπρος χρειάζεται ως πρόεδρο κάποιο που να γνωρίζει το αλφαβητάριο της ΕΕ και της διεθνούς πολιτικής

    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε καν σε δημοψήφισμα δεν έπρεπε να πάμε. Δεν παίζεις με την εθνική κυριαρχία. Οι πλείστοι των υποψηφίων προέδρων είναι επικίνδυνοι. Μακάρι να βγω ψεύτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρά την οικονομικά πολύ δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε τέτοιου είδους απαράδεκτη ρητορική από τον Ερντογάν. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ τέλος πάντων, τα οποία ο κύριος αυτός τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια με τις δηλώσεις που κάνει, καταργώντας διεθνείς οργανισμούς, απαραίτητους για την παγκόσμια ειρήνη και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και οι Ευρωπαίοι επιτέλους, αλλά αυτό μόνον εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τους δώσουμε να το καταλάβουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε τήν ΕΕ γνωρίζει ο κ.Αναστασιάδης αλλά ούτε καί τήν Τουρκία.
    Μιά φορά χρειάστηκε νά πάρει μιά δύσκολη πολιτική απόφαση καί έκανε τραγικό λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε δρόμο μέχρι τις προεδρικές και ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να αναδείξει τις δεξιότητές του. Ξεκάθαρο πνευματικό και πολιτικό λόγο και ξεκάθαρη θέση για τους προσανατολισμούς της Κύπρου σε συνδυασμό με την (απαράβατα) απόρριψη μιας μη βιώσιμης λύσης. Τώρα, οι κύπριοι ψηφοφόροι έχουν την πολυτέλεια του προεδρικού συστήματος. Είδος άμεσης δημοκρατίας. Δεν είναι πειθαναγκαστικό και πάντοτε να αναγκαίο να κινούνται κομματικά

    Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το τι λέει ο Έρντο για την Κύπρο, λίγο με ενδιαφέρει. Ας πρόσεχαν. Βγάζει χολή τώρα. Eat youw heart out Erdo!!
    YΓ Αντώνη, εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα αν δεχόμαστε την Τουρκία στην ΕΕ ή είμαστε ακόμη στο ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ, της Ντόρας και λοιπών Οθωμανικών δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Αλέξανδρε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από μόνα τους δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία. Τι να τα κάνουμ όταν η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο συμφωνεί με την οριστική παραχώρηση εδαφών στους Τούρκους και βεβαίως την παραμονή εποίκων; Επιπλέον, τα ισχυρά κράτη με ακόμη ισχυρότερους συμμάχους δεν μπορεί να τα υποχρεώσει κανείς να συμβιβαστούν με τον ΟΗΕ. Από την άλλη εμείς οι ηττοπαθείς συμβιβαστήκαμε με τον ακρωτηριασμό της πατρίδος και εφαρμόζουμε κάθε συμφωνία μας στο ακέραιο με την ιδέα οτι μέσω συνομιλιών που βασίζονται στο γεγονός οτι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας ίσως να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα. Είμαστε αφελέστατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε παιδιά, ένα ερώτημα. Εδώ διαιρωτούμε, ένας ΗΓΕΤΗΣ αναδεικτέιεται σε ηγέτη, όταν με την διορατικότητα και τις ικανότητες του είναι σε θέση να ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ τον λαό του, στη γή της επαγγελίας και ΟΧΙ στην καταστροφή. Ο Κ. Αναστασιάδης, με την διορατικότητα και τις αποφάσεις του θα καθοδηγούσε τον κυπριακό ελληνισμό στην καταστροφή καλώντας τον να ψηφήσει ΝΑΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Άρα εκ των πραγμάτων, η ιστορία μας απέδειξε πως ΔΕΝ είναι άξιος ηγέτης για να κρίνει σωστά και να καθοδηγήσει τον λαό του. Η φιλοσοφία του ότι "Εντάξει αφού ο λαός αποφάσισε όχι, τότε το σέβομαι αλλά ζητώ την ψήφο σας για να σας καθοδηγήσω προς το μέλλον" (που αυτό μας λέει ο κ Αναστασιάδης), είναι ΤΕΛΕΙΩΣ άκυρη. Ο ΗΓΕΤΗΣ πρεπει να σκέφτεται απο πριν το καλό του λαού του και να τον καθοδηγεί σωστά. Πραγματικά θα ήθελα να τον δω να απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα αλλά βέβαια κανείς δημοσιογράφος δεν σκέφτηκε να του το υποβάλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Αν κάποιος έχει μετανιώσει για τις πράξεις του τότε το αποδεικνύει και πάλι μέσα από τις πράξεις του. Ο Αναστασιάδης βάσει των πράξεών του κρίνεται ως προδότης. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.