28/10/12

Τουρκικές πονηριές… πέφτουν στο κενό

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ JPC ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την κανονική διεξαγωγή τής 70ής Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης (JPC) θα επιδιώξει το Προεδρείο των Ευρωπαίων Ευρωβουλευτών, όταν θα συναντηθεί στις 9 Νοεμβρίου στην Τουρκία με το αντίστοιχο τουρκικό και μάλιστα στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η θέση η οποία υπερίσχυσε συντριπτικά κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική συνεδρίαση της JPC, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, στην παρουσία του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.


Τα κόλπα
Η τουρκική πλευρά με διάφορα διαδικαστικά τεχνάσματα και πονηριές επιδιώκει την αναβολή και στην ουσία ακύρωση της Συνόδου της JPC, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, στην παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας. Το ευρωπαϊκό Προεδρείο έχει νέα συνάντηση με το αντίστοιχο τουρκικό στις 9 Νοεμβρίου, εκτός και αν προβληθούν νέα προσκόμματα από τουρκικές πλευράς. Εφόσον η Σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, θα μπορεί να λάβει χώραν περί τις 20 με 22 Δεκεμβρίου.
Οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην JPC θεωρούν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί στο σύνολό της η διαδικασία, για να μη δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία να ξεγλιστρήσει από τις υποχρεώσεις της, που περιλαμβάνουν και την αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας.

Σύνοδος με κυπριακή Προεδρία
Ο ίδιος ο Επίτροπος Φούλε διατύπωσε τη θέση ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία είναι ζήτημα θεσμικό και πρόσθεσε ότι η αντίθεση της Επιτροπής καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση Προόδου για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους υποστήριξε ότι η 70ή Σύνοδος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά στην Τουρκία, στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπεκφεύγει των ευθυνών της.

Συναφής ήταν και η θέση του Βρετανού ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, ο οποίος, παρότι ανήκει στο φιλοτουρκικό μπλοκ, επισήμανε ότι η τουρκική πλευρά κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικά τεχνάσματα για ν΄ αναβάλει την 70ή Σύνοδο της JPC, επειδή δεν θέλει να είναι παρούσα η Κυπριακή Προεδρία. Γεγονός, που θεωρεί απαράδεκτο. Ακόμη και η Πρόεδρος της JPC Χέλεν Φλοτρ, γνωστή για τη φιλοτουρκική της στάση, θεωρεί ότι η επόμενη Σύνοδος στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει στην παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας, μια θέση βεβαίως την οποία υποστηρίζει και η άλλη Κύπρια ευρωβουλευτής της JPC, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.