30/10/12

Στρατηγική Εξόδου της Τουρκίας απο την Συριακή Κρίση

Tα πρώτα σημάδια μετατόπισης της πολιτικής που ακολουθεί στην Συρία αρχίζει να δείχνει η τουρκική Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.Πλέον η Τουρκία  στρέφεται προς το Ιράν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Συριακή Κρίση και τα όσα αυτή προκαλεί. Η συνάντηση Ερντογάν -Αχματινεζάντ στο Μπακού στην οποία η Άγκυρα πρότεινε στο Ιράν  τριμερείς περιφερειακές συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης  στη Συρία  με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου.(Η Αίγυπτος είχε σχηματίσει την ομάδα αυτή με το Ιράν, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ωστόσο η τελευταία απείχε από την τελευταία συνάντηση στο Κάιρο).Παράλληλα πρότεινε  την  θέσπιση ενός δεύτερου τριμερή μηχανισμού για τον ίδιο σκοπό του οποίου η σύνθεση θα μπορούσε να είναι Τουρκία,  Αίγυπτος και  Ιράν και ενός τρίτου μηχανισμού ο οποίος θα αποτελείται από  Τουρκία, Αίγυπτο και  Σαουδική Αραβία.».Η στάση τους Ιράν και της Ρωσίας οι οποίες σθεναρά αντιτίθενται στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ φέρεται να είναι η αιτία της αλλαγής της τουρκικής στάσης
 
Την στρατηγική εξόδου από την Συριακή κρίση την οποία και αναζητά εναγωνίως το καθεστώς της Άγκυρας καθώς αυτή πλέον παράγει επικίνδυνες καταστάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στα σύνορα της, επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι. Από την άλλη πλευρά  χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει (επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο) προσπαθεί να  απεμπλακεί από τον υποστηρικτικό ρόλο της προς την Συριακή αντιπολίτευση (το οξύμωρο είναι ότι όσο η Τουρκία προσπαθεί να απεμπλακεί οι Δυτικές δυνάμεις προεξάρχοντος των ΗΠΑ την εμπλέκουν περισσότερο.)
 
Η Τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται πλέον καθαρά ότι αντί να αποτελέσει μέρος της επίλυσης του προβλήματος έχει καταστεί σημαντικό μέρος του προβλήματος , ανακαλύπτοντας εκ νέου το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων στρέφεται σε μια ειρηνική και διπλωματική λύση του προβλήματος

Ίσως η Τουρκική διπλωματία να μην περίμενε την εξέλιξη της Συριακής κρίσης ίσως πάλι να πίστευε ότι δεν θα  τραβούσε σε τόσο μεγάλο χρονικό βάθος.Παράλληλα ΗΠΑ,Δυτικές χώρες και ΝΑΤΟ δεν δείχνουν διατεθειμένες να εμπλακούν στρατιωτικά και το΄λυτο γιατί μια τυχόν εμπλοκή τους θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στην Μέση Ανατολή με απροσδιόριστες συνέπειες, κατά συνέπεια η Συριακή αντιπολίτευση από μόνη της δεν φαίνεται ικανή να ανατρέψει το καθεστώς Ασαντ.
 
Η αναζωπύρωση του Κουρδικού Εθνικισμού, η δημιουργία Κουρδικής Οντότητας στην Βόρεια Συρία (Δυτικό Κουρδιστάν) αποτελεί το πρώτο παράγωγο της Συριακής κρίσης για την Τουρκία.
 
Το δεύτερο παράγωγο είναι η Σύροι πρόσφυγες των οποίων η διαχείριση (και οικονομική) καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη (Συνεχή είναι τα επεισόδια στους καταυλισμούς με πρόσφυγες να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας ενώ αυξάνει και η πίεση των Μ.Κ.Ο.)Η διαχείριση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Τουρκία .
 
Τρίτο παράγωγο  είναι η  πιθανότητα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία αλλά και πράκτορες του Συριακού καθεστώτος να βρίσκονται ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, κάτι που σε συνδυασμό με τις  αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις  την επόμενη διετία στην Τουρκία , δύναται να προκαλέσει  έξαρση της τρομοκρατίας, της οποία το σημαντικό πολιτικό κόστος θα το καρπωθεί εξ ολοκλήρου το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Τέταρτο παράγωγο αποτελεί το ότι η Τουρκία βλέπει πλέον καθαρά  οτι η παραμονή των Σύρων Προσφύγων  δεν θα είναι μια προσωρινή κατάσταση αλλά θα αποτελέσει χρόνιο ζήτημα χωρίς να είναι ορατό το ενδεχόμενο επιλυσης του. Το κλείσιμο των προσφυγικών στρατοπέδων θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, με την Τουρκία να καθίσταται υπόλογη στην Διεθνή Κοινή Γνώμη , το μόνο που απομένει είναι ο επαναπατρισμός τους στην Συρία καθώς είναι η αδύνατη η απορρόφηση τους απο την Τουρκική Κοινωνία.Για να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους απαιτείται ειρηνική επίλυση της Συριακής κρίσης.

Πέμπτο παράγωγο είναι η ισχυρή αντίδραση του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών αλλά και του κλεισίματος εμπορικών δρόμων πρός την Μέση Ανατολή (καθώς  το Ιράκ πλέον λειτουργεί ως δορυφόρος του Ιράν και αναπτύσσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα )
 

1 σχόλιο:

  1. Καλά ρε Ταγίπ. Τζάμπα μετακινήσεις τα στρατά στα Συριακά σύνορα; Και σας έγραψε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει φονικό εσωτερικό πόλεμο; Τελικά Ταγίπ, μόνο στην Ελλάδα σε παίρνει... Πού να 'ρθει κι ο Μπαλάφας στα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.