28/10/12

Το PKK απειλεί για επέμβαση στη Συρία

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Ενώπιον της αύξησης του αριθμού των επιθέσεων κατά των Κούρδων της Συρίας, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) δήλωσε ότι θα υποχρεωθεί να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση νέων επιθέσεων.
Οι Μονάδες της Λαϊκής Άμυνας (YPG), ο κουρδικός στρατός στη Συρία, κατηγόρησαν με τη σειρά τους την ταξιαρχία του Salahuddin Al-Ayoubi ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των Κούρδων στο Χαλέπι, ενώ μια άλλη ομάδα που συνδέεται με την Τουρκία επιτέθηκε στις 28 Οκτ σε ένα κουρδικό χωριό στην περιοχή του Αφρίν.

«Οι επιτιθέμενες ομάδες πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του κουρδικού λαού. Δεν πρέπει να είναι οι δολοφόνοι του κουρδικού λαού εμπιστευόμενοι την Τουρκία. Αν επιμείνουν για αυτές τις επιθέσεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι εμείς, ως κίνημα για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν, θα υποχρεωθούμε να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στον λαό μας του Δυτικού Κουρδιστάν», δήλωσε το PKK σε ανακοίνωση.

«Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση και να συμμετάσχουμε στη συριακή σύγκρουση. Ο λαός μας θέλει θα συνεχίσει την ουδέτερη θέση του», πρόσθεσε η οργάνωση που διεξαγάγει έναν ένοπλο και λαϊκό αγώνα για 30 χρόνια έναντι της Άγκυρας για τα θεμελιώδη δικαιώματα του κουρδικού λαού.

Καλώντας τη συριακή αντιπολίτευση να μην πέσει στις παγίδες της Τουρκίας, το ΡΚΚ, δήλωσε: «Αντ 'αυτού, οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εργαστούν για την ενότητα στο πλαίσιο της αναγνώρισης των νόμιμων δικαιωμάτων του κουρδικού λαού».

«’Ολος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το Δυτικό Κουρδιστάν έχει την υποστήριξη ολοκλήρου του κουρδικού λαού και ότι αυτός ο λαός έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποκριθεί στις επιθέσεις», υπογράμμισε το PKK.

Ποιος είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις;

Στις 26 Οκτωβρίου, δεκάδες «αντάρτες» διεισδύσαν στο Achrafiye, κουρδική περιοχή στο Χαλέπι, ανοίγοντας πυρ εναντίον κατοίκους. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, 10 κάτοικοι σκοτώθηκαν και 25 άλλοι τραυματίστηκαν κατά αυτή την επίθεση. Σε αντίποινα, οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια σε αυτές τις ομάδες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 από αυτούς, αιχμαλωτίζοντας ένα μεγάλο αριθμό, κατασχέσαντας μεγάλες ποσότητες όπλων και οχημάτων. Όλοι οι εισβολείς εκδιώχθηκαν από την περιοχή των Κούρδων.

«Δεν θεωρούμε δράστη τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ)», δήλωσε ο Sipan Hamo, ένας κυβερνήτης του YPG. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «φατρίες» από τις οποίες τη ταξιαρχία Salahuddin Al-Ayoubi, που συνδέεται με το πολιτικό κόμμα Azadi που υποστηρίζεται από την Τουρκία.  

Επτά από τους δεκαεννέα «αντάρτες» που σκοτώθηκαν από το YPG κατά τη διάρκεια των αντίποινων ήταν κουρδικής καταγωγής, επιβεβαίωσε ο διοικητής του YPG, προσθέτοντας ότι δύο άλλοι δράστες κουρδικής καταγωγής συνελήφθησαν.

Ζητώντας «διευκρινίσεις» για αυτή την επίθεση, το YPG προειδοποίησε το κόμμα Azadi: «Αν δεν προβεί σε μια καθαρή δήλωση, θα θεωρηθεί ως εταίρος της σφαγής και θα σκληρήνουμε τη στάση μας εναντίον αυτού του κόμματος».

«Το συριακό καθεστώς και οι ένοπλες ομάδες προσπαθούν να μας ωθήσουν στο πόλεμο. Έχουμε πληροφορίες ότι ορισμένες από αυτές τις ένοπλες ομάδες συνδέονται με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε το YPG.

Μια ομάδα που συνδέεται με την Τουρκία επιτέθηκε σε κουρδικό χωριό

Μια άλλη ομάδα που υποστηρίζεται από την Τουρκία, η Ammar Dadika, που είναι γνωστή ως «Αμπού Ομάρ Νταντικά», επιτέθηκε στις 28 Οκτωβρίου εναντίον του κουρδικού χωριού Qestel στην περιοχή του Αφρίν, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Πρόκειται για μια ομάδα Τουρκομάνων που οπλίζεται από την Τουρκία. Η απάντηση του YPG ήταν γρήγορη.  Οι επιτιθέμενοι απωθήθηκαν χωρίς τραυματισμούς.

150 Κούρδοι απελευθερώθηκαν  

Επιπλέον, περισσότεροι από 150 Κούρδοι άμαχοι όμηροι από τις ομάδες που λένε ότι έχουν σχέση με τον ΕΣΣ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις με το YPG. Συνολικά, 300 Κούρδοι συνελήφθησαν από αυτές τις ομάδες σε ένα σημείο ελέγχου μεταξύ των πόλεων Χαλεπίου και Αφρίν. Η απελευθέρωση όλων των Κούρδων πολιτών αναμένεται.

Βομβαρδισμός από τον συριακό στρατό

Την παραμονή της επίθεσης κατά της κουρδικής γειτονιάς στο Χαλέπι, στις 25 Οκτωβρίου, ο στρατός του Μπασάρ αλ-Άσαντ βομβάρδισε την περιοχή Achrafiye, σκοτώνοντας 15 άτομα μεταξύ των οποίων 3 Αράβων και ένος Τουρκμένου. Πάνω από 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Κούρδου τηλεοπτικού δημοσιογράφου Ronahi, Κένταλ Welat και του ανταποκριτή του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat, Cudi Ronahi τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση.

Το YPG δήλωσε ότι το Achrafiyé όπως και η κοντινή γειτονιά Σέιχ Maqsood, είναι και θα παραμείνουν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του.

Οι Μονάδες της Λαϊκής Άμυνας, των οποίων ο αριθμός των μαχητών εκτιμάται σε περισσότερα από 10.000, δημιούργησαν μέχρι στιγμής τέσσερις ταξιαρχίες στην κουρδική περιοχή. Βρίσκονται στο Αφρίν, Καμισλό, Κομπανί και Σερέ Κανιγιέ.

Ο συριακός κουρδικός πληθυσμός εκτιμάται σε 3,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15% του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων μισό εκατομμύριο στη Δαμασκό και 600.000 στις δύο περιοχές του Χαλεπίου, Sheikh Maqsood και Achrafiye. Η ασφάλεια των δύο αυτών περιοχών εξασφαλίζεται από τις κουρδικές δυνάμεις, όπως στο Συριακό Κουρδιστάν.

Η Ταξιαρχία Salahuddin Al-Ayoubi

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η ταξιαρχία Salahuddin Al-Ayoubi Saleh, της οποίας ο επικεφαλής Σαλήχ Abdoulkadir κατοικεί στην Τουρκία είχε επιτεθεί σε ένα σπίτι που ανήκει σε μέλος του YPG στο χωριό Iska στην περιοχή του Αφρίν, υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Το μέλος του YPG και δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Σε ανακοίνωση του, το YPG είχε καλέσει την ομάδα αυτή να αφοπλιστεί, προειδοποιώντας: «Δεν θα ανεχτούμε την παρουσία καμίας δύναμης που υποστηρίζονται από ξένους. Αν αυτή η ομάδα δεν παραδοθεί, θα ξεκινήσουμε μια νομιμοποιημένη επιχείρηση εξαθλίωσης».

Τα κουρδικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει τον Ιούνιο 2012 ένα μυστικό έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που απευθυνόταν στο τουρκικό προξενείο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, για την αποσταθεροποίηση της περιοχής των Κούρδων. Το έγγραφο μίλαγε για συναντήσεις μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του Saleh Abdoulkadir για να αναγκάσει τις ένοπλες κουρδικές δυνάμεις να ενταχθούν στην αραβική αντιπολίτευση.



1 σχόλιο:

  1. Ένα πανέμορφο όσο και συγκινητικό βιντεάκι από το Ιρακινό Κουρδιστάν, με τις σημαίες των Κουρδων να ανεμίζουν παντού, το μουσείο του ολοκαυτώματος από τα χημικά του Σαντάμ το 1988, και την πανταχού παρούσα Κουρδική πολιτοφυλακή..
    Νομίζω θα σας αρέσει ...
    http://drflight.blogspot.gr/2012/10/paramotor-flying-in-iraqi-kurdistan-in.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.