28/11/12

Ελληνο-αλβανικό διπλωματικό επεισόδιο

/politiki/item/646-i-ellada-antidra-stis-diloseis-mperisa-peri-megalis-albanias-mataionetai-i-episkepsi-abramopoulou-sta-tirana.html
Η αιφνίδια επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων επιβεβαιώνει την άποψη έμπειρου διπλωμάτη ότι «οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις είναι σαν τον υδράργυρο. Εύκολα θερμαίνονται και δύσκολα ψύχονται...», αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr.Όπως σημειώνεται, ακριβώς με την ίδια ευκολία που ζεσταίνεται ο υδράργυρος δημιουργήθηκε σήμερα ένταση στις σχέσεις Αθηνών - Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.


Κυριολεκτικά λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Διευκρινίσεις της εκπροσώπου του Μπερίσα για τις δηλώσεις

Διευκρινίσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στην Αυλώνα, ο οποίος, με αφορμή την 100η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έκανε λόγο για «…εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα» έδωσε, σήμερα, η εκπρόσωπος του κ. Μπερίσα, Έρλα Μεΐλι (Erla Μehilli), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».
http://www.capital.gr/News.asp?id=1676724


Πηγή:www.capital.gr

7 σχόλια:

  1. Αλλοι μακάκες υπάρχουν να στηρίζουν μια εχθρική χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι Αλβανοί δουλεύουν σιγά και μεθοδικά. Ζητούν πρώτα δικαιώματα,γλώσσα, σχολεία, πανεπιστήμια και μετά αυτονομία πριν την ανεξαρτησία βασιζόμενοι στο δημογραφικό. Σπρώχνουν και χρήμα στις ΗΠΑ. Γνωστό το βίντεο

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ewwhR1Vn7PA


    Έτσι έχασαν οι Σέρβοι το Κόσοβο, έτσι άρχισε το Τέτοβο το 2001 όπου συμμετείχαν Αμερικανοί στρατιωτικοί της'' ιδιωτικής'' MPRI.

    Αυτά θα κάνουν και εδώ.

    Καιρός για μαζική απέλαση των Αλβανών από την Ελλάδα. Όταν λέμε όλοι ,εννοούμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Καιρός για μαζική απέλαση των Αλβανών από την Ελλάδα. Όταν λέμε όλοι ,εννοούμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελληνική τόλμη απαιτείται απλώς.Ένα τεχνητό κρατίδιο του Αίμου είναι,υβριδι(α)κό πέρα ως πέρα,που στηρίζεται,που ερείδεται ‘σε υάλινα πόδια,όπως,ακριβώς,τόσο η ”Τουρκία” όσο και τα ”Σκόπια”.ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ,ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ,ΜΑΦΙΟΖΟΙ,(ΑΥΛΟ-)ΚΟΛΑΚΕΣ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΙ,ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ,ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ,ΣΩΒΙΝΙΣΤΕΣ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ.
    ΤΟ ΚΑΤΩΘΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ ‘ΣΤΗ ΝΕΟΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΗ…”ΣΚΙΠΕΡΙΑ(SHQIPERIA)”.
    http://amethystosbooks.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6140.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έρχονται και εκλογές στην Αλβανία το 2013, πώς θα πάρει ψήφους αν δεν κινήσει και λίγο το εθνικιστικό.Κάτι αντίστοιχο κάνουν και εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παίζουν και απόγονοι των Ιλλυριών οι άσχετοι. Ας μάθουν λίγο ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ή ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ένα γραμματόσημο αποκαλύπτει μια πτυχή της ιστορίας

    Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την γερμανική κατοχή, το 1944, ετέθη το θέμα έκδοσης μίας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για την συμβολή της Ελλάδας στην νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του άξονα. Όλες οι άλλες χώρες που είχαν εμπλακεί με τους συμμάχους, και όχι μόνο, ετοίμαζαν ή είχαν ήδη θέσει σε κυκλοφορία παρόμοιες εκδόσεις. Αποφασίστηκε λοιπόν από την Ελληνική κυβέρνηση η έκδοση να πραγματοποιηθεί στην Αγγλία με την μέθοδο της χαλκογραφίας για ένα πιο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.
    Ένα από τα γραμματόσημα που σχεδιάστηκαν εικόνιζε μια ελληνική στρατιωτική μονάδα σε πορεία κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο.
    Πράγματι στις 24 Οκτωβρίου 1946 ο αγγλικός εκτυπωτικός οίκος Thomas de la Rue στέλνει στην Ελληνική κυβέρνηση το δοκίμιο του σχετικού γραμματοσήμου για έγκριση ώστε να προχωρήσει στην εκτύπωση. Στις 11 Νοεμβρίου 1946 το Υπουργείο των ΤΤΤ εξετάζει το δοκίμιο και αποφαίνεται «Εγκρίνεται ως τελικόν δοκίμιον, υπό τον όρον αλλαγής της ένδειξης ΑΛΒΑΝΙΑ εις τοιαύτην ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ».
    Την 1η Μαΐου 1947 τίθεται όμως σε κυκλοφορία με την ένδειξη «Αλβανία».
    Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε καταθέσει στην διάσκεψη των Παρισίων το αίτημα περί ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου και της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ήταν τότε που οι Η.Π.Α., η Βρεττανία και η Γαλλία είχαν αποδεχθεί το αίτημα και μόνο η Σοβιετική Ένωση, για να μην στενοχωρήσει την κομμουνιστική τότε Αλβανία, είχε ζητήσει να παγώσει το θέμα αυτό, μαζί με το Γερμανικό και το Αυστριακό, αποδεχόμενη παράλληλα της απόδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
    Το ερώτημα, γιατί δεν υλοποιήθηκε από το Αγγλικό εργοστάσιο η εντολή για την αλλαγή της ένδειξης σε Βόρειος Ήπειρος; Αν δεν ευθύνεται ο δαίμων του τυπογραφείου τότε ο δάκτυλος πρέπει να είναι βρεττανικός.
    Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    Δημήτρης Περδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.