6/11/12

Η Τουρκία βομβάρδισε το Βόρειο Ιράκ Πηγές του κουρδικού κινήματος αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες


http://rojhelat.info/en/wp-content/uploads/2012/11/Turkish-flag-burning.jpg
Του Νίκου Στέλγια
Το βράδυ της Κυριακής, μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, επιτέθηκαν κατά διάφορων στόχων της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στο Βόρειο Ιράκ.
Η μεγάλη επίθεση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Πηγές του αυτονομιστικού κινήματος αναφέρουν ότι οι δυνάμεις τους δεν υπέστησαν ανθρώπινες απώλειες από τη νέα επίθεση του τουρκικού στρατού. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την ύπαρξη μικρών υλικών απωλειών.

Η μεγάλη κινητικότητα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε τις βραδινές ώρες της Κυριακής, όταν μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση το Βόρειο Ιράκ. Η νέα κίνηση του τουρκικού στρατού ήρθε την στιγμή που οι ειδικές μονάδες του στρατού έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εντός των συνόρων της Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες, ειδικές δυνάμεις του στρατού πραγματοποιούν επιθέσεις κατά διάφορων θέσεων των ανταρτών στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας.
Την στιγμή που τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατευθύνονταν προς το Βόρειο Ιράκ, μια μεγάλη βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα στον δήμο Σεμντίλλι (Σεμζίναν) της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακκάρι (Τσολέμεργκ στα Κουρδικά). Σύμφωνα με τα τουρκικά και τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο του Σεμτνίλλι ανατινάχθηκε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί από αγνώστους εκρηκτικός μηχανισμός. Από την έκρηξη έχασε την ζωή του ένα παιδί και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 26 πολίτες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πίσω από την νέα επίθεση βρίσκεται το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.
Οι νέες εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας έρχονται στο προσκήνιο των εξελίξεων την στιγμή που στις τουρκικές φυλακές συνεχίζεται η μεγάλη απεργία πείνας των Κούρδων και σοσιαλιστών κρατουμένων. Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, εκατοντάδες Κούρδοι, σοσιαλιστές πολιτικοί και ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η κατάσταση υγείας των κρατουμένων έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Χθες, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα ανακοίνωσε ότι κατά τις επόμενες ώρες, στην μεγάλη απεργία πείνας αναμένεται να δηλώσουν παρών σε ολόκληρη την Τουρκία τουλάχιστον 10.000 κρατούμενοι.
Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της μεγάλης απεργίας πείνας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, χθες, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι η πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.