22/11/12

ΡΩΣΙΑ- ΚΙΝΑ Στρατιωτική συνεργασία και προβλήματα

Διήμερη επίσημη επίσκεψη (21 - 22 Νοέμβρη) στην Κίνα πραγματοποιεί ο νέος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου. Ο Ρώσος υπουργός παίρνει μέρος στις εργασίες της 17ης συνεδρίασης της κοινής ρωσο-κινεζικής διακυβερνητικής επιτροπής για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής θα καθοριστούν οι προτεραιότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικο - τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ο αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Σιούι Τσιλιάν, σημείωσε πως μετά την καθιέρωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «διατηρείται η θετική δυναμική στις σχέσεις».

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας - Πεκίνου στον τομέα της στρατιωτικο - τεχνικής συνεργασίας δεν είναι μονοσήμαντες. Για τη Ρωσία, η Κίνα πραγματικά αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες έναν από τους βασικούς εταίρους. Η Ρωσία εισπράττει από την πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πεκίνο έως 1,8 - 2 δισ. δολάρια ετησίως, λαμβάνει έως το 40% του όγκου των εσόδων από τις εξαγωγές. Ομως, τον τελευταίο καιρό στη στρατιωτικο - τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν προβλήματα. «Ναυαγεί» το συμβόλαιο για την προμήθεια στην Κίνα των 34 αεροσκαφών IL-76MD και των 4 αεροπλάνων εφοδιασμού συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολάρια. Υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια ρωσικών κινητήρων αεροσκαφών για τα κινέζικα μαχητικά αεροπλάνα. Τη Ρωσία ανησυχεί το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να αντιγράψει το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς άδεια της Μόσχας, καθώς και ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται με την Κίνα για τις πωλήσεις όπλων κι οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική.

Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.