2/11/12

ΠΓΔΜ: Ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Πόποσκι απορρίπτει τις κατηγορίες της ηγεσίας της Βουλγαρίας ότι η ΠΓΔΜ διακυβεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Πόποσκι απορρίπτει τις κατηγορίες της ηγεσίας της ΒουλγαΟ υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ηγεσίας της Βουλγαρίας ότι η ΠΓΔΜ διακυβεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι ασκεί πολιτική διακρίσεων έναντι πολιτών της που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή της Σόφιας «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».«Δεν είμαι σε θέση να βρω κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα δράσης (σ.σ.από την πλευρά της ΠΓΔΜ) το οποίο να τεκμηριώνει τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς», συμπλήρωσε ο κ. Πόποσκι. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Νικολάι Μλαντένοφ, κατηγόρησαν τις προηγούμενες ημέρες την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «καλλιεργεί εθνικιστική ρητορική απέναντι στη Βουλγαρία».

Μάλιστα, ο κ. Πλεβνελίεφ, κατά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον Επίτροπο,αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, σημείωσε ότι «η Βουλγαρία δεν μπορεί να παράσχει ευρω-πιστοποιητικό στις ενέργειες των κυβερνώντων στα Σκόπια που συστηματικά καλλιεργούν αντι-βουλγαρικό μίσος», ενώ κατηγόρησε την ΠΓΔΜ ότι ασκεί πολιτική διακρίσεων εις βάρος πολιτών στην ΠΓΔΜ που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, απέστειλε απαντητική επιστολή στον ομόλογό του της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, σχετικά με την πρόταση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας για κοινό εορτασμό ιστορικών επετείων.

Ο κ. Ιβάνοφ,από την πλευρά του αντιπρότεινε, τον κοινό εορτασμό τριών ιστορικών γεγονότων: την Ημέρα της Ευρώπης, την επέτειο της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τη Βουλγαρία και την επέτειο εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι εκτίμησε ως «απολύτως ευρωπαϊκή» την απάντηση του προέδρου της χώρας Γκ.Ιβάνοφ στο βουλγαρικό αίτημα για κοινό εορτασμό ιστορικών επετείων.

«Η Ημέρα της Ευρώπης είναι κατάλληλη ημερομηνία και αποτελεί ήδη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες»,πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ (Dnevnik) χαρακτήρισε την πρόταση αυτή του κ.Ιβάνοφ προς την Βουλγαρία ως «Σολομώντειο λύση για κοινό εορτασμό», ωστόσο βουλγαρικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ειρωνική πρόταση» από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ως γνωστόν η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ έχουν διαφορές για ιστορικά πρόσωπα και διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε ορισμένα ιστορικά γεγονότα στην περιοχή.
http://www.express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.