21/11/12

Ισραήλ vs Χαμάς: Μαίνεται ο πόλεμος και στο Διαδίκτυο

Ισραήλ και Χαμάς συγκρούονται επίσης στο Διαδίκτυο. 
Η Τσαχάλ στο Twitter
Για πρώτη φορά, εκτός από τα συμβατικά όπλα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, για να επικοινωνήσει.

Οι ομάδες μας (euronews) είχαν πρόσβαση σε μία από τις ειδικές μονάδες της Τσαχάλ που εγκαταστάθηκαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Αδύνατο να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των αξιωματικών της Τσαχάλ, των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας που εργάζονται εκεί, αλλά αυτοί οι νέοι πολεμιστές των νέων μίντιων πρέπει να είναι δεκάδες.

«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε πραγματικά να πλησιάσουμε ένα κοινό σε όλο το κόσμο, ένα κοινό που δεν λαμβάνει ίσως ηλεκτρονικές πληροφορίες από τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το ακροατήριο και να του ασκήσουμε επιρροή όσο το δυνατόν περισσότερο ποτίζοντας το με πληροφορίες και οπτικά περιεχόμενα και άλλα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τσαχάλ.

Για να συναρμολογήσει αυτά τα ειδικά κύτταρα, ο ισραηλινός στρατός προσέλαβε εδώ και τέσσερα χρόνια έμπειρους φοιτητές στη πληροφορική σε όλη τη χώρα και στην εβραϊκή διασπορά. Η Τσαχάλ επιβεβαιώνει τη παρουσία της από δω και στο εξής σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες που υπάρχουν στο Internet.

«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε μια στρατιωτική οργάνωση και τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί; Ένας στρατιωτικός είναι πιο τετράγωνος, η γλώσσα είναι πιο σκληρή, είναι διαφορετική. 
Το κοινωνικό δίκτυο είναι ακριβώς το αντίθετο, καλεί για αλληλεπίδραση, είναι ανοιχτό, επηρεάζει πολύ περισσότερο συναισθηματικά. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι ότι έχουμε ανθρώπους σαν τον Topaz και τους φίλους του. Είναι 18 και γεννήθηκαν με αυτό το είδος πραγματικότητας. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να είναι πολύ δημιουργικοί και μπορούμε να επωφεληθούμε από τη δημιουργικότητά τους», λέει ο Avital Leibovich, εκπρόσωπος της Τσαχάλ .

«Όλα τίθενται on line ταυτόχρονα στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Εδώ είναι ένα παράδειγμα των κειμένων που θα διανέμουμε στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένα παράδειγμα του τι κάνουμε, φυσικά σας το δείχνω όπως μπορείτε να το δείτε στη σελίδα του facebook στα γαλλικά», μας λέει ο νεαρός Topaz.

Στο Twitter της Τσαχάλ υπάρχουν επίσης βίντεο που παρουσιάζονται σαν να είναι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, καθώς και φωτογραφίες ισραηλινών παιδιών που τραυματίστηκαν.

Και τα δύο μέρη επιστρέφουν χτύπημα για χτύπημα στον Διαδίκτυο, χτυπήματα twit.  

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις πράγματι δεν μένουν πίσω. Οι ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δημοσιεύουν επίσης στο twitter. 
Τα παλαιστινιακά παιδιά που σκοτώθηκαν από την επιδρομές της Τσαχάλ, προβάλλονται παράλληλα με την απευθείας αναφορά των βολών εναντίον του Ισραήλ.


Τα τείχη της Ιερουσαλήμ ήταν μάρτυρες μαχών εδώ και αιώνες. Αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σήμερα γίνεται με τα συνήθη όπλα, συν ένα, πολύ διαφορετικό, το Internet.

Σε αυτή τη νέα έκδοση του πολέμου, το Ισραήλ θέλει να αμφισβητήσει την πεποίθηση σύμφωνα με την οποίαν κερδίσει τις μάχες, αλλά χάνει τον πόλεμο της επικοινωνίας.

Η Euronews συναντήθηκε με τον Yuval Dror, έναν Ισραηλινό ειδικό για τα νέα μέσα επικοινωνίας από το Management College του Rishon Lezion, κοντά στο Τελ Αβίβ. 
Αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της νέας στρατηγικής.

«Τα κοινωνικά μίντια έχουν δύο μηνύματα. 
Το πρώτο εστιάζεται στην συνομιλία. Δεν είναι μονόδρομος, είναι μια συζήτηση και στις δύο κατευθύνσεις και ο ισραηλινός στρατός θέλει να πάρει μέρος. 
Το δεύτερο είναι ότι, εσείς τα κλασικά μέσα ενημέρωσης,  θέλετε να μας αποφύγετε.
Θέλουμε τώρα να μιλήσουμε απευθείας με το κοινό, επειδή νομίζουμε ότι ο ενδιάμεσος μερικές φορές δεν παρουσιάζει την ιστορία της Τσαχάλ όπως θα έπρεπε να είναι», μας εξηγεί ο Yuval Dror.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.