28/10/14

Η μεγάλη παγίδα που έστησε η Τουρκία στην Ελλάδα

Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας τεράστια παγίδα για την Ελλάδα
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία" στις 30 Δεκεμβρίου του 2012
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από την πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία από τη δεκαετία του 1970 με τα ερευνητικά σκάφη, τα οποία αποτέλεσαν το κύριο εργαλείο προώθησης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και εσχάτως -αλλά και στο μέλλον- στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το «επιχειρησιακό δόγμα» της Τουρκίας ήταν απλό. Αφού πρώτα βολιδοσκοπούσε και έπαιρνε τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, έβγαζε το ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, προκαλούσε μια κρίση με την Ελλάδα, η οποία ανέτοιμη και ανίσχυρη πολιτικά -και όχι στρατιωτικά- να την αντιμετωπίσει, υποχωρούσε κάθε φορά, με την Τουρκία να προωθεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Εσχάτως, μάλιστα, δεν χρειαζόταν καν τα ερευνητικά σκάφη, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως εκείνες του Σημίτη και του ΓΑΠ, μέσα από τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές, που υποστηρίζονται -αν δεν αποτελούν ιδέα- από την Ουάσιγκτον, μετέτρεψαν τη μία και μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά, που ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σε δέσμη τουρκικών διεκδικήσεων, με σκοπό να παραπεμφθούν «πακέτο» στο Διεθνές Δικαστήριο, με τραγικές συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Όλο αυτό το διάστημα που διαρκούσαν οι αέναοι κύκλοι των διερευνητικών επαφών, οι δυο χώρες υποτίθεται ότι είχαν δεσμευθεί να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα των ερευνών στις αμφισβητούμενες περιοχές, για να μην τορπιλιστούν οι συνομιλίες, με την ελληνική πλευρά να παγιοποιεί με τη στάση της αυτή το καθεστώς αμφισβήτησης για το σύνολο του Αιγαίου!
Ενώ, όμως, η ελληνική πλευρά τηρούσε στάση του «απόλυτα καλού παιδιού» επί παντός επιστητού, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, η Άγκυρα, όταν είδε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ να την ξεπερνούν και να δημιουργούν ένα περιβάλλον που απειλεί την τουρκική πολιτική, που αγνοεί το διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, προέβη η ίδια σε μονομερείς ενέργειες, προκηρύσσοντας τον Απρίλιο του 2011 διεθνή διαγωνισμό για έρευνες σε οικόπεδα που εκτείνονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σε εκτεταμένη περιοχή ΝΑ του Καστελορίζου. Η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ έκανε συνομιλίες με 13 ξένες εταιρείες, οι οποίες όμως δεν έδωσαν προσφορές, αφού ήταν εξοφθάλμως ορατή η παρανομία της Άγκυρας.

Τη μονομερή αυτή ενέργεια απέφυγε να καταγγείλει με σφοδρότητα η ελληνική κυβέρνηση, γιατί προφανώς το καταστροφικό δίδυμο ΓΑΠ-Δρούτσα δέχτηκαν με κάποιο τρόπο τη θέση του Νταβούτογλου, ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών αφορά το Αιγαίο και όχι τη Μεσόγειο, συγκαταλέγοντας αυθαιρέτως το σύμπλεγμα νησιών της Μεγίστης (Καστελόριζο) στη Μεσόγειο, αν υπολογίζει ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύμπλεγμα νησιών.
Δηλαδή, έστω και αν -ως υπόθεση εργασίας- προσχωρήσουμε την τουρκική λογική, η Ελλάδα θα παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική του καλού παιδιού και ή θα αποφασίσει να μοιράσει το Αιγαίο μέσω του διαλόγου ή θα συμφωνήσει να παραπεμφθεί το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο, και την ίδια στιγμή η Τουρκία θα αμφισβητεί εντελώς ανενόχλητη εμπράκτως με μονομερείς ενέργειες την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου, της Κάσου, της Καρπάθου, της Κρήτης και της Γαύδου, -την τελευταία τη διεκδικεί ολόκληρη και ως έκταση-, να μην το ξεχνάμε κι αυτό!

Η Τουρκία, την πρακτική των ερευνητικών σκαφών και των κανονιοφόρων που ακολουθούσε με επιτυχία στο Αιγαίο, επιχείρησε να δοκιμάσει στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας εκεί το Σεπτέμβριο του 2011 για «έρευνες» το Πίρι Ρέις, ένα σαράβαλο κατ’ όνομα ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, με στόχο να ανατρέψει τις εξελίξεις στο «Οικόπεδο 12», πέφτοντας στον αμερικανο-ισραηλινό τοίχο της Noble Energy και της Delek.
Αυτή η νέα κατάσταση που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο, που -υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις- μπορεί να επεκταθεί και στις άλλες θαλάσσιες περιοχές, προς Δυσμάς αλλά και στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με την απροθυμία ξένων εταιρειών να συμμετέχουν σε εξοφθάλμως παράνομες, με βάση το διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, ενέργειες, οδήγησε στην Άγκυρα να αναθεωρήσει τις πρακτικές της και να προχωρήσει η ίδια σε κατασκευή δικού της υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, που θα ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ερευνών (ΜΤΑ), σε συνεργασία με το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης, στα ναυπηγεία της Τούζλα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τα τέλη του 2014.
Επειδή, όμως οι εξελίξεις τρέχουν, η ΤΡΑΟ αποφάσισε να προχωρήσει εσπευσμένως στην αγορά του νορβηγικού υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους «Polarcus Samur», αξίας 165 εκατ. δολαρίων, το οποίο, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα παραδοθεί στην Τουρκία το πρώτο τετράμηνο του 2013. Επί πλέον, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Τουρκία θα αποκτήσει και τη σχετική τεχνογνωσία, αφού στη συμφωνία αγοράς του σκάφους συμπεριλαμβάνεται και η ενοικίαση του εξειδικευμένου προσωπικού, μέχρι την απόκτηση σχετικής εμπειρίας από τους Τούρκους επιστήμονες.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία με το νέο έτος, αν τελικά αγοράσει το νορβηγικό σκάφος, θα μπορεί να κάνει τρισδιάστατες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου, της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης, ενώ αναμένεται να αποκτήσει τη δυνατότητα να κάνει και γεωτρήσεις, με θαλάσσιες πλατφόρμες που σχεδιάζει να αγοράσει.

Άραγε έχει αξιολογηθεί σωστά η κίνηση αυτή της Άγκυρας και είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία, για παράδειγμα στην περιοχή που σκοτώθηκε ο Ηλιάκης και λίγο νοτιότερα, εκεί που τέμνονται "τα όρια της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης", όπως μας προϊδέασε εσχάτως ο κ. Αμπντελαζίζ και μάλιστα ενώπιον του κ. Αβραμόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη;

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

10 σχόλια:

  1. ''ενώπιον του κ. Αβραμόπουλου''.
    Ποιός είναι ο κύριος;
    Υφίσταται; Ποιά είναι τα έργα του απο όπου πέρασε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πολύ το κυρ'ελεήσον το βαριέται και ο Θεός αυτη την παροιμία κατέχω .Γνωρίζουν και γνωρίζουμε άπαντες τα περί του Κου Αβραμόπουλου δεν ωφελεί η συνεχή αναφορά βλάπτει πρώτα την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της.

    Οσο για τα περί Τουρκίας και ΑΟΖ

    -Ο εκνευρισμός της Τουρκίας για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη είναι έκδηλος

    -η άρνηση ενεργειακών κολοσσών σε οικόπεδα που οι Τούρκοι προσέφεραν κοντά στο Καστελόριζο

    -Αλλο η ανακήρυξη Αλλο ο καθορισμός ΑΟΖ

    -ώς έδειξε η εμπειρία απο το Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ δεν ήταν η ισχύς της Εθνικής Φρουράς η οποία αφόπλισε την Τουρκία κα ιτην έκανε να βάλει την Ουρά στα σκέλια.Δυό παράγοντες ήταν : ο Ενας λέγεται Σόλων Κασίνης (η ρωσική διπλωματία έκανε τα πάντα για την απομάκρυνση του) και ο δεύτερος ή εμπλοκή Ενεργειακών Κολοσσών απο πολλές χώρες,

    Εμείς και οι Κούρδοι έχουμε ξεχωρίσει σε αυτόν τον Κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Αρίσταρχος «Ποια είναι τα έργα του Αβραμόπουλου από όπου πέρασε;»

    Σαν Δήμαρχος Αθηναίων:
    «ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ», τα οποία – εκτός από τα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα -μελοποίησε με Βουλγαρίσιο Μέλι Ανθέων (προφανώς εισαγωγής) ο δαιμόνιος Τζίμης Πανούσης, βάζοντας και στρατιωτικο-αλυτρωτικά υπονοούμενα στους στίχους, όπως π.χ. «15000 και 1 στραβάδια απολύομαι»).

    Σαν Υπουργός Υγείας:
    Κάμποσες χιλιάδες εμβόλια - κατά της «Γρίπης του Σκαντσόχοιρα» - πεταμένα στα σκουπίδια του «Ινστι(ντέσμοντ)τούτου Παστέρ» στη Βάρη.

    Συνέχεια (του έργου!) επί της οθόνης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nick σταθμός στην πορεία του Κου Αβραμόπουλου
    "Όταν ο τούρκος πρωθυπουργός, είχε φυλακιστεί για 10 μήνες με την κατηγορία πρόκλησης του λαού για ένα ποίημα το οποίο είχε απαγγείλει, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως δήμαρχος Αθηνών είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε ζητήσει να επισκεφθεί τον Ερντογάν στη φυλακή. Δεν ήταν εφικτό καθώς δεν του το είχαν επιτρέψει. Όμως αυτή η προσπάθεια του Αβραμόπουλου είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον Ερντογάν που θεωρεί σημαντική προσωπικότητα "
    ...Τουρκικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Ερντογάν για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους- επέβαλε ποινή δέκα μηνών φυλάκισης, από τους οποίους εξέτισε τέσσερις μήνες το 1999.

    Μην ξεχνάμε η ανακάλυψη Ερντογάν έγινε απο τον Μόρτον Αμπράμοβιτς πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα και ο Κος Ερντογάν εξελέγη -τετραετή θητεία- δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

    Αυτά έχουν καταγραφεί και επίσημα

    Και κάτι τελευταίο για την Ελληνοτουρκική κρίση, την ακούω μια ζωή, πολλοί πιστεύουν- συναισθηματικά και επαγγελματικά- ότι η Ελληνοτουρκική κρίση καραδοκεί στη γωνία, και θα το πιστεύουν αυτό όσες γωνίες και αν στρίψουμε χωρίς να συναντήσουμε αυτήν την κρίση.Το είδαμε στο σχέδιο Αναν, το ειδαμε στην Κυπριακή ΑΟΖ το είδαμε στην αδιαφορία των ξενων ενεργειακών κολοσσών στα τουρκικά καλέσματα
    πλησίον Καστελόριζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για φανταστείτε το εύρος των διεκδικήσεων της Άγκυρας σε δυο με τρία χρόνια όταν θα έχει ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο. Τότε θα έρθει η ώρα της μεγάλης αλλαγής στην εξωτερική πολιτική μας. Η στρατηγική της αποτροπής θα εγκαταλειφθεί και επίσημα γιατί θα σημαίνει πόλεμο με ένα σαφώς ισχυρότερο κράτος. Τότε είναι που θα ξαναδιαβάσουμε τον Θουκυδίδη και συγκεκριμένα τον διάλογο Αθηναίων - Μηλίων. Και επειδή θα παίζουμε τον ρόλο των Μηλίων, θα κληθούμε να πάρουμε μοιραίες αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅταν ἐπὶ δεκαετίες μᾶς τρέφουν ξένοι, μὴν περιμένετε τίποτε καλύτερο.
    Κάποιοι νὀμιζαν ὅτι θὰ μᾶς δανείζουν ἐσαεί. Ἀμ΄ δέ, ὁ ψυχρὸς πόλεμος τελείωσε καὶ δὲν μᾶς ἔχουν τόση ἀνάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν είναι απίθανη μια Ελληνο-τουρκική κρίση,κάθε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουρκική απασχόληση

    http://www.gataros.net/2014/10/blog-post_859.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθώς άκουσα, (Και τα άκουσα για πρώτη φορά, διότι πουθενά σε κανένα ΜΜΕ δεν είχε δημοσιευθεί αυτή η είδηση!), στην αξιόλογη εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ του Δημοσιογράφου κ. Σαββίδη από τον καλεσμένο του Συνταγματάρχη ε.α. κ. Σ. Καλεντερίδη, πως τον Ερντογάν τον επεσκέφθησαν στην φυλακή δύο Αμερικανοί, ο Αμερικανός πρέσβυς στην Τουρκία Μόρτον Αμπράμοβιτς και το αμερικανικό Think Tank ο πολύς κ. Γκράχαμ Φούλερ.

    Προφανώς τον επεσκέφθησαν για να δηλώσουν την ..... Αμερικανική συμπαράσταση στον ταλαιπωρούμενο δυστυχή Ερντογάν, υποψήφιο αντικαταστάτη των Κεμαλικών συνεργατών τους, με τους οποίους είχαν ως φαίνεται αρχίσει να μην είναι ευχαριστημένοι.

    Άλλως τε είχαν για μαξιλάρι, - όπως ίσως νόμιζαν ότι είχαν -, τον ιμάμη Φεχτιουλάχ Γκιουλέν τον οποίο άφηναν να δρα με την οργάνωσή του ανενόχλητος στις ΗΠΑ. Διότι αν δεν ήθελαν τον Γκιουλέν, δεν θα του επέτρεπαν να δρα ανενόχλητος τόσα χρόνια. Ίσως πιστεύουν πω είναι δικός τους!

    Πάντως οι Τούρκοι,- ή τέλος πάντων αυτό που πιστεύουν πως είναι διότι μόνο γνήσιοι τούρκοι δεν είναι -, διαλέγουν πάντοτε την κατάλληλη στιγμή για να μας την «φέρουν».

    Κατά την διάρκεια της Κατοχής με το βαρλίκι, το 1955 όταν ο Παπάγος ήταν ημιθανής και δεν υπήρχε Κυβέρνηση, όταν πέθανε ο Παπανδρέου και μόλις ανέλαβε ο ολίγιστος Σημίτης με τις γνωστές σε όλους απόψεις και τώρα που είμεθα τσακισμένοι οικονομικά και ηθικά μετά από την μακροχρόνια λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική κατάρρευση.

    Τέλεια η Ελληνοτουρκική φιλία. Για φτύσιμο, για να μην την βασκάνουμε!!!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.