31/12/12

Νοθευμένα καύσιμα στον Στρατό

Νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν σε πολλές μονάδες του Στρατού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν ύστερα από ελέγχους κλιμακίων του ΣΔΟΕ. Ενδεικτικά, σε 140 δειγματοληψίες που διεξήχθησαν σε δεξαμενές δεκάδων στρατοπέδων, κυρίως της Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό περί το 20% τα καύσιμα ήταν «μη κανονικά», δηλαδή νοθευμένα, με συγκεντρώσεις θείου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν ακόμα και στον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ για όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες που βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελέων.

Τα στρατόπεδα με το νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης
Τι αποκάλυψαν 139 δειγματοληψίεςΤου Γιαννη Σουλιωτη
Νέα στοιχεία στην υπόθεση νοθευμένων καυσίμων σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει στο φως έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε εξέλιξη. Eλεγχοι στελεχών της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς καταγγελίες για αποθήκευση νοθευμένων καυσίμων σε δεξαμενές στρατιωτικών μονάδων και μάλιστα από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, τα δείγματα καυσίμων του Στρατού ήταν «μη κανονικά», δηλαδή νοθευμένα.
Στέλεχος του ΣΔΟΕ αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 139 δειγματοληψίες από δεξαμενές στρατοπέδων από τις οποίες 26 ήταν «Μη Κανονικές». Σε ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους τα νοθευμένα δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν συγκεντρώσεις θείου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε στρατόπεδα της Μαγνησίας και νομών της Βορείου Ελλάδας, σε Κατερίνη, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη κ.ά. Οι δειγματοληψίες γίνονται στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Σούρλα για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον Στρατό. Ο κ. Σούρλας κατέθεσε, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δ. Δελής. Χαρακτηριστικά, έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ με αποδέκτες τους κ. Δελή και Πεπόνη με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου αναφέρει ενδεικτικά: «Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 25 στρατόπεδα και ελήφθησαν 24 δείγματα πετρελαίου κίνησης. Από αυτά, 6 δείγματα βρέθηκαν μη πληρούντα τις προδιαγραφές ΠΓΕΣ...».

Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται για τα δείγματα νοθευμένου καυσίμου: «Στα μη κανονικά δείγματα πετρελαίου κίνησης έχει διαπιστωθεί ότι υφίσταται εκτροπή στην περιεκτικότητα του θείου, σε μία δε περίπτωση εκτροπή του δείγματος και λόγω περιεκτικότητας σε βιοντίζελ». Ελεγχος της Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης σε δείγμα πετρελαίου κίνησης από δεξαμενές της «851 Αποθήκης Καυσίμων» στο Κολχικό Θεσσαλονίκης (16 Ιουλίου) εντόπισε «δείγμα πετρελαίου κίνησης μη σύμφωνο με την τεχνική προδιαγραφή, γιατί έχει θείο 20 mg/Kg αντί το πολύ 10mg/Kg». Παρομοίως, νοθευμένο βρέθηκε δείγμα πετρελαίου κίνησης από τις δεξαμενές του «958 Λόχου Στρατονομίας» (ΛΣΝ) στη Βέροια, όπως αντίστοιχα προκύπτει από έκθεση του Γενικού Χημείου με ημερομηνία 20 Αυγούστου.

Από συγκεντρωτικό πίνακα του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι έως την 8η Οκτωβρίου νοθευμένα δείγματα είχαν ακόμα εντοπιστεί σε δύο στρατόπεδα του νομού Μαγνησίας, το «194 ΜΠΕΠ» (στρατόπεδο «Ράμναλη») στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το «308 ΠΕΒ» (στρατόπεδο «Παπακυριαζή») και αυτό στη Θεσσαλονίκη. Τον σχετικό κατάλογο συμπληρώνουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις: «315 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού» (ΣΠΤΧ) στη Βέροια, «693 ΠΑΠ» (Στρατόπεδο «Γ. Πούλου») στη Βέροια «856 Τάγμα Πεζικού» στα Γρεβενά, «4ο Τάγμα Εφοδιασμού» στον Eβρο και «557 Μ/Π» στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στο διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στο λιμάνι της Σούδας!

Oπως δήλωσε αρμόδια δικαστική πηγή για καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες που υποβλήθηκαν στις κατά τόπους Eισαγγελίες Πλημμελειοδικών. Οι υπερβάσεις στις τιμές θείου που ανιχνεύονται στα δείγματα Πετρελαίου Κίνησης (F54) ερμηνεύονται ως εξής: «Οι δεξαμενές αποθήκευσης του πετρελαίου κίνησης (F54) είχαν προηγούμενα χρησιμοποιηθεί για την εναποθήκευση του F-76 (περιεκτικότητα σε θείο 1.000 ppm), ο δε καθαρισμός των μεταλλοδεξαμενών είναι οικονομικά ασύμφορος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.