31/12/12

Τουρκία: Την δική της "έκθεση προόδου" για την πορεία των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξή της στην ΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα η Άγκυρα

Απογοητευμένη από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την διαδικασία ένταξής της στους κόλπους της, η κυβέρνηση της Τουρκίας δημοσίευσε σήμερα την δική της έκθεση προόδου για την ενταξιακή της διαδικασία, εκτιμώντας πως οι θέσεις που διατυπώνει η ΕΕ είναι «μεροληπτικές» και «αβάσιμες».
«Η κυβέρνησή μας, η οποία συνεχίζει την διαδικασία μεταρρύθμισης παρ' όλα τα πολιτικά εμπόδια, έχει γίνει η πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Ευρώπης», υποστηρίζεται στο προοίμιο του κειμένου 270 σελίδων που διένειμε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ενώ οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν μέσα στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της», προστίθεται στο κείμενο.

Η τουρκική έκθεση καταλογογραφεί, κατά τομέα, της μεταρρυθμίσεις που άρχισαν στην διάρκεια της χρονιάς από την κυβέρνηση ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η έκδοση της έκθεσης αυτής σημειώνεται λίγο καιρό αφότου η Άγκυρα αντιμετώπισε με έντονη δυσαρέσκεια τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην δική της έκθεση προόδου για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

«Είχαμε δηλώσει ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε από θέσεις ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες», υπενθύμισε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.

Η Τουρκία επέλεξε να απαντήσει στην Επιτροπή με την δική της έκθεση «όχι μόνο» για να δείξει ότι «αντιδρά», αλλά και για να κάνει σαφή «την αποφασιστικότητα της χώρας μας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

«Ο αυξημένος αριθμός των δικαστικών υποθέσεων και των ερευνών που αφορούν δημοσιογράφους» καθώς και η «πίεση η οποία ασκείται στα μέσα ενημέρωσης» συνεχίζουν να αποτελούν μια πηγή «βαθιάς ανησυχίας», αναφέρται στην έκθεση προόδου της ΕΕ.

Η Τουρκία άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις ολισθαίνουν, εν μέρει λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην πλήρη ένταξη της ΕΕ, αλλά εν μέρει και λόγω των εμποδίων που θέτει η ίδια η Άγκυρα.

Η Τουρκία αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία —η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, μέλος της ΕΕ, ασκεί ως και σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της— και να παραχωρήσει στους πολίτες της το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνησή της αυτή συνεπάγεται το πάγωμα πολλών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Μπ.Γ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.