13/12/12

Στα κράτη τα δικαιώματα των ΑΟΖ

Αυτός ο χάρτης είναι ο εφιάλτης της Τουρκίας.Προέρχεται από μια εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Μάζη και του Δρ.Γεωργίου-Αλέξανδρου Σγούρου και αποτυπώνει το αυτονόητο που αρνείται πεισματικά η Άγκυρα: τις Αποκλειστικές Οικονομικέ Ζώνες που δικαιούνται οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου!ONALERT

Εθνικές κοινότητες ή μειονότητες στο εσωτερικό ενός κράτους δεν ασκούν κυριαρχία 
Τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανήκουν σε διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις και όχι σε εθνικές κοινότητες ή μειονότητες στο εσωτερικό ενός κράτους, τόνισε ο πρώην πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, προσφωνώντας εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών για επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με βάση τη διακήρυξη της ΑΟΖ και τις σχετικές συμφωνίες οριοθέτησης, ανάφερε ο κ. Ιακωβίδης, η Κύπρος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε σχέση με τις περιοχές πέραν και παρακείμενα της αιγιαλίτιδας ζώνης για σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 56 της Σύμβασης. Πρόσθετα «η Κύπρος έχει, ως ζήτημα διεθνούς δικαίου, συμφυή κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτουν την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 στης Σύμβασης».

Ο πρέσβης Ιακωβίδης, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο και κατά την ιστορική υπογραφή της Σύμβασης πριν από 30 χρόνια, υπογράμμισε πως «αποτελεί το πιο σημαντικό πολυμερές νομικό επίτευγμα από την υιοθέτηση του Χάρτη του ΟΗΕ το 1945». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κύπρου και την ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τρεις γειτονικές χώρες. Τόνισε ότι «όλα τα κράτη πρέπει να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό στην άσκηση των δικαιωμάτων των γειτόνων τους στις θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκούν δικαιοδοσία, σύμφωνα με τη Σύμβαση». Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι «η Κύπρος προωθεί ήδη την ειρηνική συνεργασία για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με την Σύμβαση, με όλα τα κράτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για ολόκληρη την περιοχή». Η συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Ιακωβίδης, μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ολοκλήρωση και την επίλυση των συγκρούσεων και καλούμε όλα τα κράτη της περιοχής να απέχουν από ενέργειες ή απειλές κατά παράβαση του Άρθρου 2.4 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τη σπουδαιότητα της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας για την προώθηση της σταθερότητας και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, σε παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ακεραιότητας της Συνθήκης και του προεξάρχοντος ρόλου της ως νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση όλων των σχετικών με τους ωκεανούς διεθνών ζητημάτων. Ο κ. Τζιράς εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδας με απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς περί αδυναμίας της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η πειρατεία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αλλά και ανθρώπων.

Συλλογική δέσμευση από το Σύνταγμα των Ωκεανών ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ Έθνη τίμησαν τη Δευτέρα την 3οή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν να ζητά -στην παρέμβασή του προς τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού- μία παγκόσμια συλλογική προσπάθεια, ώστε όλα τα κράτη να δεσμευτούν στη συνθήκη, η οποία αποκαλείται «Σύνταγμα των Ωκεανών».

«Είμαι ενθαρρυμένος από τη σταθερή αύξηση της υποστήριξης προς τη Συνθήκη, όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ένα σύνταγμα, αποτελεί σταθερό θεμέλιο, ένα μόνιμο έγγραφο το οποίο παρέχει τάξη, σταθερότητα, προβλεπτικότητα και ασφάλεια, όλα βασισμένα στο Κράτος του Δικαίου», τόνισε στην παρέμβασή του ο Μπαν Κι Μουν. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η Συνθήκη πλησιάζει στην κάλυψη του στόχου της οικουμενικότητας και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να εργαστούν ώστε όλα τα έθνη να προσφύγουν στη δικαιοδοσία, την προστασία και καθοδήγηση αυτής της καθοριστικής Συνθήκης. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε στον εορτασμό της τριακοστής Επετείου της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας στη Γενική Συνέλευση, από τους πρώην Πρέσβεις Ανδρέα Ιακωβίδη, Δημήτρη Δρουσιώτη και Αθηνά Μαυρονικόλα, οι οποίοι ήταν μέλη της αρχικής αντιπροσωπείας που εκπροσώπησε την Κύπρο κατά την υπογραφή της Σύμβασης πριν 30 χρόνια.
http://www.philenews.com/digital/ 

7 σχόλια:

  1. Να διαγραφεί άμμεσα ο χάρτης του παρόντος άρθρου. Η Ελληνική ΑΟΖ, όπως παρουσιάζεται, είναι σύμφωνα με τις τουρκικές παράλογες και παράνομες απαιτήσεις. Επίσης δεν υπάρχει ξεχωριστή ΑΟΖ των κατεχομένων, η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ενιαία ανεξάρτητα την όποια παράνομη οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ακριβώς θελουμε να δείξουμε ότι οι Τουρκικές αξιώσεις περί ΑΟΖ των κατεχομένων και οι Αγγλικές αξιώσεις περί ΑΟΖ των Βρετανικών Βάσεων αντίκεινται στο Δίκαιο της Θάλασσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι που επανέρχομαι αλλά το άρθρο είναι εντελώς θεωρητικό και δεν έχει σχέση με τον χάρτη. Τουλάχιστον βάλτε κάποια υποσημείωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνήθως τα άρθρα θεωρητικά είναι.Θα βάλω Υποσημείωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως με το νέο χάρτη. Ευχαριστώ. Ο Ινφογνώμων είναι απόλυτα αξιόπιστο site και οτιδήποτε δημοσιεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το άρθρο να διαβασθεί ΑΜΕΣΩΣ από τους γελοίους πολιτικάντηδες που μιλάνε για διαμοιρασμό των κερδών του φυσικού αερίου σε Έλληνες και Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.