11/12/12

Τουρκία: μια δικηγόρος η οποία κατήγγειλε το γάμο των μικρών κοριτσιών κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των γάμων παιδιών, των αναγκαστικών γάμων και των εγκλημάτων τιμής. Στην Τουρκία, το ποσοστό δολοφονιών των γυναικών έχει αυξηθεί 1.400% μεταξύ 2002 και 2009. Οι γάμοι των κοριτσιών σε ηλικία έξι ετών δικαιολογούνται από το παράδειγμα του Μωάμεθ, δηλώνει η κ. Canan Arin. 
Οι τουρκικές αρχές, για τις οποίες η φήμη του Μωάμεθ είναι πιο σημαντική από τη ζωή και την ασφάλεια των μικρών κοριτσιών, θέλουν να την φιμώσουν. 

Η κ. Arin, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους, δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλή. Μπράβο κυρία!

Η κ. Canan Arin, δικηγόρος και ακτιβίστρια πρώτης γραμμής για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, συνελήφθη στις 23 Ιουνίου 2012 επειδή κατήγγειλε τους γάμους των παιδιών. Ενώ η δίκη της συνεχίζεται, ζει υπό διαρκή απειλή, αλλά αρνείται να σιγήσει. 

Ο Bingul Durbas (πανεπιστήμιο Sussex) της πήρε συνέντευξη.

Bingul Durbas: Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αττάλειας σας κάλεσε ως δικηγόρος και εκπαιδεύτρια για να μιλήσετε για τη βία κατά των γυναικών. Μετά την παρουσίασή σας, σας συνέλαβανΤι είχε συμβεί;
Canan Arin: Είμαι συν-ιδρύτρια του Κέντρου για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των γυναικών στο Δικηγορικό Σύλλογο της στην Κωνσταντινουπόλεως και εργάστηκα εκεί ως εκπαιδεύτρια. 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αττάλειας άνοιγε ένα κέντρο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των γυναικών και οι δικηγόροι χρειάζονταν εκπαίδευση. Ως μέρος αυτής της εκπαίδευσης, έδωσα μια διάλεξη με θέμα τους πρόωρους γάμους και τους αναγκαστικούς γάμους ως μορφές βίας κατά των γυναικών. 
Χρησιμοποίησα δύο παραδείγματα για να εξηγήσω την άποψή μου. 
Το πρώτο είναι του προφήτη ο οποίος παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι επτά ετών.
Το δεύτερο είναι αυτού του Πρόεδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας: η σύζυγός του, η Πρώτη Κυρία, ήταν 14 ετών κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας τους και 15 ετών στο γάμο τους. Αυτά είναι γεγονότα.

Ενώ μιλούσα, σηκώθηκαν νεαροί άνδρες και άρχισαν να μου φωνάζουν. Είπαν ότι οι παρατηρήσεις μου ήταν προσβλητικές και εκτός θέματος. Αρνήθηκα, και τους είπα ότι ήταν ελεύθεροι να αποχωρήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων, πράγμα που έπραξαν. 
Την επόμενη μέρα, μια άλλη ομάδα νέων ανδρών (δεν είμαι σίγουρη αν ήταν δικηγόροι) οργάνωσαν μια συνέντευξη τύπου και με κατήγγειλαν στο δικαστήριο, κατηγορώντας με ότι προσέβαλα τον προφήτη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αυτή η ομάδα των δέκα ανδρών οι οποίοι έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον μου δεν είχαν παραστεί στη διάλεξη μου.
Καταδικάστηκα για το γεγονός ότι απαξίωσα τις θρησκευτικές αξίες μέρους του πληθυσμού (Τουρκικός Ποινικός Κώδικας, άρθρο 216/3) και για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας (Τουρκικός Ποινικός Κώδικας, άρθρο 299/1). ... 
Στο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «ΕΣΑ» (ειρήνη σε αυτόν), όταν γράφει το όνομα του προφήτη Μωάμεθ σε ένα νομικό έγγραφο. Ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιο χαρακτηρισμό σε νομικά έγγραφα. Αυτό δείχνει την έλλειψη αμεροληψίας του στη περίπτωση μου.

Bingul Durbas: Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η ηλικία του γάμου είναι 17 ετών για τα κορίτσια και τα αγόρια, και σύμφωνα με το Ποινικό Κώδικα οι θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται.
Ωστόσο, σύμφωνα με το τουρκικό Ινστιτούτο της Στατιστικής (TurkStat) υπάρχουν περισσότερα από 181.000 νύφες-παιδιά στην Τουρκία και το ποσοστό της γονικής συναίνεσης για νομικούς γάμους πριν από την ηλικία των 18 αυξήθηκε 94,2% το 2011. 
Πώς εξηγήστε την επικράτηση των γάμων παιδιών και των καταναγκαστικών γάμων στην Τουρκία;
Canan Arin : Ορισμένοι δικαιολογούν τέτοιους γάμους από το παράδειγμα του Προφήτη και υποστηρίζουν ότι ένα κορίτσι μπορεί να παντρευτεί σε ηλικία έξι ετών και ο γάμος να ολοκληρωθεί όταν έχει έμμηνο ρύση. Για ορισμένους, αυτό βασίζεται στη θρησκεία. Τα κοριτσάκια αναγκάζονται να παντρευτούν νωρίς, επειδή οι ​​γυναίκες δεν θεωρούνται ανθρώπινα όντα, αλλά ιδιοκτησία της οικογένειας τους.

Bingul Durbas: Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο τύπων των γάμων και των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα θύματα των αναγκαστικών γάμων πριν από τη νόμιμη ηλικία τελικά σκοτώνονται, είτε επειδή τράπηκαν σε φυγή, ατιμάζοντας τις οικογένειές τους, είτε επεστράφησαν στους γονείς τους από τον ανεπίσημο σύζυγό τους επειδή ήθελαν να φύγουν αφού υπέστησαν ακραία βία. 
Οι δικαστές αναγνωρίζουν το παράνομο των ανεπίσημων γάμων και δεν λαμβάνουν υπόψη τη νομιμότητα των πράξεων των θυμάτων. Οι ανεπίσημοι γάμοι αναγνωρίζονται έμμεσα από τους δικαστές που επιβάλλουν μειωμένες ποινές στους δράστες της βίας με το πρόσχημα της πρόκλησης. Θεωρώ ότι η πατριαρχική συμπεριφορά της κοινωνίας και των δικαστών και η μη επιβολή του νόμου αποτελούν σημαντικά προβλήματα στην Τουρκία.
Canan Arin: Απολύτως. Η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική βούληση για να σταματήσει τη βία κατά των γυναικών. Όπως γνωρίζετε, στην περίπτωση της NC, η οποία ήταν 12 ετών όταν βιάστηκε από 32 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, ενός δάσκαλου και ενός γέροντα του χωριού, οι άνδρες κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε μειωμένες ποινές ενώ οι δύο γυναίκες που κατηγορούνταν στην υπόθεση καταδικάστηκαν σε σκληρότερες ποινές.

Bingul Durbas: Στην πρόσφατη υπόθεση της Ο.Σ., οι 34 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για σεξουαλική επίθεση και βιασμό ενός κοριτσιού 14 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι από το δικαστήριο. 
Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το ποσοστό δολοφονιών των γυναικών έχει αυξηθεί 1.400% μεταξύ 2002 και 2009  –η γυναικοκτονία είναι ενδημική στην Τουρκία.  Οι κυβερνητικές απειλές εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης στέλνουν ένα μήνυμα στους ακτιβιστές στην Τουρκία: σιωπάτε για τη βία κατά των γυναικών.
Πιστεύετε ότι θα είστε σε θέση να συνεχίσετε την εργασία σας και να καταγγείλετε αυτές τις απόψεις και πρακτικές, χωρίς το φόβο της σύλληψης;
Canan Arin: Φυσικά, θα συνεχίσω τη δουλειά μου. Κανείς δεν μπορεί να μου κλείσει το στόμα.


Πηγή

Ινδονεσία

Σαουδική Αραβία
Γάζα, μαζικός γάμος κοριτσάκιων


3 σχόλια:

  1. ..για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία,

    ΤΩΝ ΠΟΙΩ΄ΩΩΩΝ????

    ... συνελήφθη στις 23 Ιουνίου 2012 επειδή κατήγγειλε τους γάμους των παιδιών..

    ΠΑΙΔΙΆ???..
    ΤΑ ΠΟΙΆΑΑΑΑ???
    (Να προσδιορισθεί ηλικία, και παρακαλώ όχι με Ολανδικά Πρότυπα, ενδέχεται να Συνηγορήσουν!).

    Canan Arin: ΑΞΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρεπιπτόντως η φωτό από ΓΑΖΑ είναι πολύ προχωρημένη.
    Δεν φανταζόμουν τέτοια Ταχεία Εξέλιξη.
    Γνώριζα για τα πρότυπα Μίκυ Μάους με παιδιά ζωσμένα εκρηκτικά, Ισλαμικές Αστυνομίες Γυναικείων Ηθών κλπ, αλλά εδώ εξεπλάγην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα! πραγματικά δεν έχω κάι άλλο να πω. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τούρκοι μέσα από σειρές-σιριαλ κτλ είναι τελειως διαφορετική από την πραγματικότητα. Αυτά βέβαια που λέει το άρθρο, δε συμβαίνουν στα παράλια αλλά από τν Άγκυρα και πέρα. Όσες φορές έχω πάει και λέω οτι ειμαι ρωμιά μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι η "βασιλισσα" του μαγαζιου και ειδικα στη Σμύρνη. Από τους γνωστούς μου τούρκους κανεις δεν έχει παντρευτει με ανηλικη και μαλιστα ειναι αρκετες τουρκαλες που εχουν τον δυναμισμο των ελληνιδων. οσους ξερω δεν ειναι φανατικοι με την θρησκεια τους. Στην Πολη τα πραγματα ειναι πιο "σφιχτα" αλλά δεν εχουν καμια σχεση με οσα λεει το άρθρο σχετικα με τους γαμους κ την βια των γυναικων. όσες φορες έχω πάει κ εχω παει πολλές δεν παατηρησα κατι ασχημο προς τους ελληνες ή τους ρωμιους και ειδικα προς τις γυναικες. Μάλιστα σε μια παρτιδα ταβλι στη Φωκαια ο τουρκος σηκωθηκε και με συνεχαριν πρωτος γιατι τον ειχα κερδισει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.