11/12/12

Η γεωπολιτική παρτίδα σκακιού πίσω από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Mahdi Darius Nazemroaya
Οι πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής σκακιέρας. 
Τα γεγονότα στη Γάζα συνδέονται με τη Συρία και τους περιφερειακούς ελιγμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν και του περιφερειακού συστήματος της συμμαχίας τους.
Η Συρία έγινε αγωγός όπλων προς τη Γάζα, εξαιτίας της εσωτερικής αστάθειας της. 
Το Ισραήλ κεφαλαιοποιήσε αυτό το γεγονός, πολιτικά και στρατιωτικά. 

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν προσπάθησε μόνο να εξασφαλίσει τη δική του εκλογική νίκη στην Κνεσέτ με την επίθεση στη Γάζα, αλλά χρησιμοποίησε την αστάθεια στη Συρία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ως μια ευκαιρία για να προσπαθήσει να στοχέψει τα αποθέματα όπλων των Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου υπολόγισε ότι η Γάζα δεν θα είναι σε θέση να επανεξοπλιστεί ενώ η Συρία και οι σύμμαχοί της είναι εκτός κούρσας. 
Ο βομβαρδισμός του εργοστασίου όπλων του Yarmouk στο Σουδάν, που το Ισραήλ κατηγορεί ότι ανήκε στην Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, ήταν πιθανώς μέρος αυτού του σχεδίου και ένα προοίμιο για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε αυτό το παιχνίδι σκάκι, κάθονται οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς»  -μια παραπλανητική ετικέτα που χρησιμοποιείται από κοινού από τους κ.κ. George W. Bush Jr και τον Τόνι Μπλερ για να ξεπλύνουν τη περιφερειακή σκευωρία υπέρ των τυράννων και αντιδραστικών καθεστώτων-  παράλληλα με την κυβέρνηση Ομπάμα και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι λεγόμενοι μετριοπαθείς περιλαμβάνουν τους δικτάτορες της ερήμου του φεουδαρχικού Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), την Ιορδανία, τον Μαχμούντ Αμπάς και την Τουρκία. Το 2011, οι τάξεις των Μετριοπαθών αυξήθηκαν με την  -εγκατεστημένη από το ΝΑΤΟ-  κυβέρνηση της Λιβύης και με τις αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές που εξάπλωσαν στη Συρία με την υποστήριξη των GCC / ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά της σκακιέρας κάθεται προκλητικά το Μπλοκ της Αντίστασης που αποτελείται από το Ιράν, τη Συρία, την Χεζμπολάχ (και τους συνεργάτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, όπως η Αμάλ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα), τους λεγόμενους απορριπτικούς Παλαιστινίους, και όλο και περισσότερα το Ιράκ. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει αναδειχθεί ως μια νέα περιφερειακή δύναμη, σπρώχνεται όλο και περισσότερο μέσα στο στρατόπεδο των Μετριοπαθών των ΗΠΑ και του ΣΣΚ, σε μια προσπάθεια να παιχτεί τελικά το θρησκευτικό χαρτί κατά του Μπλοκ της Αντίστασης.

Ένας Παλαιστίνιος άνδρας βοηθά να καθαρίσει τα συντρίμμια από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη της Γάζας στις 24 Νοεμβρίου 2012, αφού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στις 16 Νοεμβρίου, στο φόρτε της εβδομάδας σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Γάζας

Έντονες αντιθέσεις μεταξύ της Γάζας και της Συρίας
Η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η λυδία λίθος. 
Όλες αυτές οι φωνές που πιέζουν συνεχώς για αμερικανική McJihad κατά της συριακής κυβέρνησης στο όνομα της ελευθερίας, εξαφανίστηκαν από το βάθρο τους και ξαφνικά σιώπησαν όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα.
Ο τηλε-ιεροκήρυκας της Αλ Τζαζίρα Yusuf Al-Qaradawi και ο Μεγάλος Μουφτής Abdul Aziz,  επίλεκτος του δικτάτορα της Σαουδικής Αραβίας, έχασαν τη φωνή τους.
Ο Adnan Al-Arour  -ο εξόριστος στη Σαουδική Αραβία Σύρος κληρικός, ο οποίος, ως ένας από τους πνευματικούς αρχηγούς των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, απείλησε να τιμωρήσει όποιον λέει ότι η Αλ Κάιντα είναι στις τάξεις τους-  έφτασε να επιπλήξει τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους επειδή πολεμούν το Ισραήλ.
Οι μάχες στη Γάζα τους έβαλαν πραγματικά σε μια καθαρή αποτύπωση. Εδώ βλέπουμε τις αντιφάσεις τους για την «Αραβική Άνοιξη» τους. Βλέπουμε τώρα ποιος μιλά πραγματικά για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων και ποιος όχι. 
Επιπλέον, οι ξένοι υποστηρικτές του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, μια διασκευή του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, είναι κατά σύμπτωση όλοι υποστηρικτές του Ισραήλ.
Αυτός είναι ο λόγος γιατί το να αναφέρεις ότι το Ιράν, η Συρία, και η Χεζμπολάχ έχουν προσφέρει υποστήριξη στη Γάζα έχει γίνει ταμπού μεταξύ των υποστηρικτών των αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία. 
Το μόνο που μπορούν να πούνε είναι ότι οποιαδήποτε αναγνώριση της υποστήριξης της Τεχεράνης, της Δαμασκού, και της Χεζμπολάχ προς τη Γάζα είναι μια προσπάθεια να διαβολίσουν τον «Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους υποστηρικτές του».

Μέλη της οικογένειας και Παλαιστίνιοι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, η Ezzedine αλ-Κασάμ, μεταφέρουν το σώμα του ένας από τους ηγέτες τους, Judah Shamallah, κατά τη διάρκεια της νεκρικής πομπής του στην πόλη της Γάζας στις 24 Νοεμβρίου 2012

Το Ιράν, η Συρία, και η Χεζμπολάχ βοήθησαν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Ο ιρανικός πύραυλος Fijr-5 ενσωματώνει συμβολικά την υποστήριξη της Τεχεράνης για την Παλαιστίνη. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Γάζα δεν είναι από μακράν ίσα, ήταν τα Ιρανικά όπλα και τεχνολογία που άλλαξαν κατά κύριο λόγο την ισορροπία των δυνάμεων. 
Η Τεχεράνη ήταν ο κύριος σύμμαχος και υποστηρικτής της παλαιστινιακής αντίστασης. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, και το ίδιο το Ιράν αναγνωρίσαν όλοι αυτό το γεγονός με διαφορετικούς τρόπους.
Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία φιλο-ιρανική, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι τα πάντα που χρησιμοποιούνται στη Γάζα στον αγώνα ενάντια στο Ισραήλ, από τις σφαίρες μέχρι τους πυραύλους, απλόχερα παρέχονται από την Τεχεράνη. 
Αναφέρθηκε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της μάχης, η Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας μια ειδική μονάδα αφιερωμένη στον οπλισμό των Παλαιστίνιων, ανατροφοδότησε τη Λωρίδα της Γάζας με μερικούς από τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Όλα αυτά έγιναν ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία οπλίζουν αντίθετα τις αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία συνεχίζουν να είναι σημαντικοί εταίροι στην πρόληψη της προώθησης των ιρανικών όπλων προς τους Παλαιστινίους.
Οι Παλαιστίνιοι μαχητές εκπαιδευτήκαν επίσης στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν. 

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αντι-κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία στοχεύουν επίσης μέλη του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Στρατού στη Συρία.
Την υποστήριξη που έχει δώσει το Μπλοκ Αντίστασης στους Παλαιστινίους θέτει αυτούς τους παράγοντες, όπως τη Τουρκία και το Κατάρ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Συρίας σε μια πραγματική κατάσταση. 
Δεν ντράπηκαν αυτές οι αποκαλούμενες «σουνιτικές» χώρες; 

Όχι μόνο αποτύγχαναν να βοηθήσουν πληθυσμό κυρίως σουνιτικό, αλλά εκτέθηκε η ανειλικρίνεια τους. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον υπάρχει τόση ενεργή προσπάθεια να αρνηθεί η υποστήριξη που το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν παράσχει στη Γάζα.

Ένα αγόρι κοιτάζει καθώς περπατά τα ερείπια ενός κατεστραμμένου καταστήματος στην Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στις 26 Νοεμβρίου 2012

Αποσυνδέοντας τη Χαμάς από το Μπλοκ Αντίστασης για να ξεκινήσει ένας μουσουλμανικός Εμφύλιος Πόλεμος
Πίσω από όλη αυτή την ιστορία, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και η μέτρια πολιορκία της Χαμάς είναι κάτι περισσότερο από την απλή εξουδετέρωση της Γάζας. 
Οι ηγέτες της Χαμάς καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του στρατοπέδου της  στάσης των μεριοπαθών και της αντίστασης, και με μεγαλύτερη πίεση, μεταξύ το να κυβερνήσουν με την ισραηλινή κατοχή η να διεξάγουν ενεργή αντίσταση κατά αυτή της ισραηλινής κατοχής. 
Μέσω αυτού, κάποια μορφή καταλύματος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ζητείται από τη Χαμάς. 
Οι στόχοι είναι να αποσυνδέσουν τους Παλαιστινίους, ιδιαίτερα τη Χαμάς, από το Μπλοκ Αντίστασης, προκειμένου να απεικονιστεί το Ιράν και οι σύμμαχοι του, ως μια σιιτική συμμαχία που έχει σκοπό να κυριαρχήσει τους σουνίτες.
Εάν είστε αρκετά ανόητοι να πέσετε θύμα αυτής της κίνησης, καλώς ορίσατε στο υπό αναπτυξη  «American Fitna» (σχίσμα), που έχει ως στόχο να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό μουσουλμανικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών. 
Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να οικοδομήσει και να παρατάξει έναν σουνιτικό άξονα εναντίον των σιιτών μουσουλμάνων της περιοχής.
Πρόκειται για τη κλασική στρατηγική του διαίρει και βασίλευε που οραματίζονται η Αμερική και το Ισραήλ για να κυριαρχήσουν στην περιοχή, καθώς οι μουσουλμάνοι είναι ανίκανοι να απαντήσουν στην αφαίμαξη τους. 

Οι σιίτες διασύρονται συστηματικά από το νέο πόλεμο των μέσων μαζικής ενημερώσης: το Ιράν, η Χεζμπολάχ, ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ (ένας αλαουίτης που επισημαίνεται όλο και περισσότερο ως σιίτης προς όφελος όλης της επιχείρησης), και η διοίκηση Νούρι Μαλίκι στο Ιράκ συνεχώς παρουσιάζονται ως νέοι καταπιεστές των Σουνιτών.
Στην θέση τους, η Τουρκία με τη μόλις θνησιγενή νεοθωμανική εξωτερική πολιτική της, και η Αίγυπτος κάτω από την Μουσουλμανική Αδελφότητα παρουσιάζονται ως νέοι πρωταθλητές των Σουνιτών.
Δεν έχει σημασία ότι η Αίγυπτος του Μοχάμεντ Μόρσι συνέχισε τον αποκλεισμό της Γάζας για λογαριασμό του Ισραήλ ή ότι ο Ερντογάν της Τουρκίας έχασε για λίγο τη φωνή του τη στιγμή που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου για να ελέγχει την Χαμάς, επειδή ήταν το Κάιρο που πέτυχε τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας. 
Ενώ το Ιράν προσφέρει στρατιωτική τεχνολογία, υλικοτεχνική υποστήριξη, και χρηματοδότηση, οι Αιγύπτιοι παρουσιάζονται ως εισιτήριο της Γάζας για κάποια μορφή ομαλότητας και το ΣΣΚ ως εναλλακτική λύση χρηματοδότησης.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Εμίρης του Κατάρ Αλ-Θανί  επισκέφθηκε τη Γάζα για να δελεάσει τη Χαμάς με τη προσφορά του για πετρο-δολάρια.

Κύματα καπνού μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κοντά στις σήραγγες λαθρεμπορίου ανάμεσα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, στις 21 Νοέμβριου 2012 στη Ράφα

Η σιιτική και σουνιτική διαίρεση είναι πολιτικά κατασκευάσματα
Στο εσωτερικό της Χαμάς υπάρχουν διαφορές πάνω σε αυτό. 
Ενώ  η Δαμασκός, η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ επιθυμούν κάποια μορφή δημόσιας αναγνώρισης για τη ζωτικής σημασίας βοήθεια τους προς τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους, οι αξιωματούχοι της Χαμάς ήταν προσεκτικοί σχετικά με τις δηλώσεις τους. 
Όταν ο Καλέντ Μεσάαλ ευχαρίστησε την Αίγυπτο, το Κατάρ, και την Τυνησία σε μια σημαντική συνέντευξη Τύπου, πολύ δειλά ανέφερε και το Ιράν.

Η πολιτικολογία του Μεσάαλ έγινε αντιληπτή από τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος ανταποκρίθηκε ώρες αργότερα, ζητώντας ρητορικά ποιος παρείχε και μετέφερε με χίλιους κόπους τους πυραύλους Fajr-5 στη Γάζα; 
Ο Νασράλα ζήτησε από τον κόσμο να κοιτάξει τους παλιούς φίλους της Γάζας του καλού καιρού, όπως το Κατάρ και τους Σαουδάραβες που νομίζουν ότι μπορούν να αγοράσουν την εύνοια των Παλαιστινίων, αλλά και να κοιτάξει προς τους δοκιμασμένους φίλους της Γάζας που επέτρεψαν στη Γάζα να σταθεί στα δικά της πόδια. Στη συνέχεια, ο Λιβανέζος ηγέτης επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Μπλοκ Αντίστασης για τον παλαιστινιακό λαό.
Παρά τη θέση του πολιτικού γραφείου του για τη Συρία, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι μέρος του Μπλοκ Αντίστασης. Υπό νέα μορφή τώρα. 
Αν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στα μαχαίρια η μια με την άλλη ως δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε η Χαμάς μπορεί να έχει τις διαφορές της για το συριακό ζήτημα και να εξακολουθεί να συμμαχήσει με το Μπλοκ Αντίστασης ενάντια στο Ισραήλ.
Το χάσμα στη Μέση Ανατολή δεν είναι μια θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών, αλλά ουσιαστικά πολιτικό.
Η συμμαχία των κυριάρχων σουνιτικών μουσουλμανικών παλαιστινιακών κινημάτων αντίστασης και του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, του μεγαλύτερου χριστιανικού πολιτικού κόμματος του Λιβάνου, με τους σιίτες μουσουλμάνους του Ιράν και της Χεζμπολάχ θα πρέπει να διαψεύσει την αντίληψη που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να καλλιεργήσουν.

Mahdi Darius Nazemroaya
Ο Mahdi Darius Nazemroaya είναι κοινωνιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση (CRG), στο Μόντρεαλ και ο συντάκτης του βιβλίου «Η παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.