23/1/13

Τι ζητούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

Ελίνα Γαληνού  
Ηταν ανέκαθεν αντιληπτό, ότι τα πρώτα θύματα κάθε κρίσης ήταν συνήθως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θεωρούνται (για έναν περίεργο λόγο) ως "έχοντες και κατέχοντες". Αυτή η πεποίθηση όμως, θα μπορούσε να σταθεί σε περιόδους ομαλότερες για την αγορά ακινήτων. Οταν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, μπορούσε να προβεί σε κάποια πώληση για να αντιμετωπίσει φόρους ή οποιαδήποτε άλλη δυσκολία μετρητών του προέκυπτε, θεωρούσαμε ότι ήταν προνομιούχος έναντι των ακτημόνων.
Επειτα, οι ενοικιάσεις ακινήτων, απέδιδαν κάποια έσοδα τα οποία βοηθούσαν την συντήρηση των κτισμάτων και την αντιμετώπιση φορολογικών υποχρεώσεων.
Αυτά βέβαια, ίσχυαν σε καιρούς φυσιολογικούς, όπου παρ΄όλη την αιώνια εμμονή των κυβερνήσεων να βλέπουν την ακίνητη περιουσία ως λαβράκι που θα εξασφάλιζε άμεσα έσοδα, η κατάσταση ήταν βιώσιμη. Τώρα όμως, για όσους δεν έχουν κατανοήσει το δράμα των ιδιοκτητών ακινήτων, ας πήγαιναν μια βόλτα την Πρωτοχρονιά στα συσσίτια των αστέγων του Δήμου Αθηναίων..Πολλοί από τους θαμώνες, ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα, κάτοικοι Κολωνακίου! Η αναφορά είναι πραγματική, όσο υπερβολική κι΄αν μοιάζει. Οσοι ζούν από κοντά τα βασανιστήρια αυτής της οικονομικής τάξης σήμερα, θα έχουν καταλάβει ότι το να περιέλθεις σε κατάσταση απορίας, απέχει μόλις ένα βήμα από τον καθένα.. Το να μην έχεις να στρώσεις ούτε ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, όταν η σεβαστή μας κυβέρνηση, έστειλε εκκαθαριστικά φόρου ακίνητης περιουσίας παραμονιάτικα, επιβάλλοντας να πληρωθούν ως το τέλος του 2012!
Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία σήμερα, καθίσταται από δικαίωμα, βάρος ασήκωτο,καταδικάζοντας στην ανέχεια και την εξαθλίωση, ανθρώπους νοικοκυραίους που μέχρι προτινος, διατηρούσαν την αξιοπρέπειά τους από τις περιουσίες που διατήρησαν με τις δυνάμεις τους. Διότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν πήραν ποτέ από το κράτος επιδόματα, ούτε άλλα ωφέλη. Αντίθετα, συνεισέφεραν στο κράτος από τα έσοδά τους, μέσω της φορολογίας που ουδέποτε τους χαρίστηκε. Συνεισέφεραν επίσης στην γενική ροή της Οικονομίας, στηρίζοντας αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονταν με την ακίνητη περιουσία. Σημειωτέον δε ότι όλες οι παραγωγικές διαδικασίες περνούν μέσα από τα ακίνητα, πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη πριν τον ανάλγητο στραγγαλισμό τους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού για το 2013, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν ανέλθει από το 1,17 δις ευρώ το 2011, στα 2,75 δις ευρώ για το 2012, ενώ για το 2013 προβλέπεται να αυξηθούν στα 3,17 δις! Δηλαδή, ενώ επικρατεί μια κατάσταση αδιέξοδη για την νομή των ακινήτων, ζητούνται από τους ιδιοκτήτες τους τα αδύνατα, προκειμένου να παρουσιάσει το κράτος, πλεόνασμα...Θα θέλαμε να ξέραμε την λογική των μεγάλων εγκεφάλων του αρμοδίου υπουργείου, βάσει της οποίας προυπολογίζουν αυτό το ύψος εσόδων από μια οικονομική τάξη, ουσιαστικά κατεστραμμένη. Δεν γνωρίζουν το "ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"; Και δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε πώς δημιουργήθηκε αυτή η αδιέξοδη κατάσταση μέσα σ΄αυτά τα δυόμιση δραματικά χρόνια; Είναι αφάνταστα απλό. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, ή αναγκάζεται να νοικιάζει σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητά του (σε βαθμό που ούτε κάν προσεγγίζουν τις επιβαλλόμενες δαπάνες), ή δεν μπορεί να τα νοικιάσει καθόλου. Οσο για τις πωλήσεις, ουδείς πλησιάζει κι΄ας προσφέρονται σε απίστευτα χαμηλές τιμές.. Βασικότερα, το εισόδημα από ακίνητα, κάθε άλλο παρά βεβαιωμένο θα πρέπει να θεωρείται, άρα πώς ζητούνται να πληρωθούν τόσοι φόροι και σε τόσο πυκνό χρονικό διάστημα; Το βάρβαρο ΕΕΤΗΔΕ που απομύζησε όλες τις οικονομίες των ιδιοκτητών, εξακολουθεί να τους στραγγίζει ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ζητά να πληρωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2010 μαζί με του 2011 και του 2012! Αν είναι δυνατόν!
Ολα αυτά, αν δεν είναι σύμπτωμα απώλειας λογικής των αρμοδίων προ της αφόρητης πίεσης από την τρόικα, οπωσδήποτε σημαίνουν κάτι άλλο. Μήπως υπάρχει σχέδιο αρπαγής της ακίνητης περιουσίας, μέσω επιβολής μέτρων που σίγουρα θα λυγίσουν και τον πλέον ανθεκτικό ιδιοκτήτη; Διότι αυτή η λυσσαλέα επίθεση που υφίστανται, ήδη σηματοδοτεί την απαρχή της δήμευσης περιουσιών για λόγους "ανεξόφλητων οφειλών". Μπορεί να υπάρχουν φοροφυγάδες στην χώρα μας που εκ συστήματος δεν πλήρωναν φόρους ενώ κατείχαν μεγάλες περιουσίες και κέρδιζαν πολλά. Ομως η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, δεν ανήκει σ΄αυτήν την κατηγορία διότι ούτε να εκβιάσει μπορεί, ούτε να αποκρύψει έσοδα, ούτε να πάρει τα ακίνητα και να φύγει σε άλλη χώρα. Εάν όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις που τους επιβάλλουν, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους και θα καταλήξουν στη φυλακή.  Μήπως τελικά μεθοδεύονται αυτές οι καταστάσεις, επειδή βολεύουν αυτούς που περιμένουν να αρπάξουν τις περιουσίες μας "αντί πινακίου φακής";

6 σχόλια:

  1. Το άρθρο είναι νηφάλιο και πολύ ήρεμο. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις θέσεις που παρουσιάζει λανθασμένες ή κατά κάποιον τρόπο προκατειλημμένες.

    Αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθ' όσον προ πολλού η αγοραία αξία των ακινήτων βρίσκεται πλέον κάτω από την αντικειμενική τους.

    Για να αντιληφθεί κάποιος πως σκέπτονται οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι μανδαρίνοι των οικονομικών υπουργείων, οι οποίοι κατά τον Καθηγητή Πληροφορικής ο οποίος τους απεκάλυψε, έχουν και "παράπλευρες" προσόδους, θα σας αναφέρω μια περίπτωση που μου αφηγήθηκε Σύμβουλος του Ελεκτικού Συνεδρίου.

    Την δεκαετία του 1970, έγινε συζήτηση στο Υπουργίο Οικονομικών, να εφαρμοσθή στην Ελλάδα ο Αμερικανικός Νόμος περί φοροφυγής.

    Ήγουν, όταν δηλώσει κανείς εισόδημα κάτω από US $ 20.000 ενώ είχε στην πραγματικότητα, ας πούμε, US $ 30.000, να πηγαίνει φυλακή.

    Τότε ο Σύμβουλος του Ελεκτικού Συνεδρίου, ο οποίος είχε μελετήσει την Αμερικανική Νομοθεσία, είπε πως ο Νόμος προβλέπει και ποινή φυλάκισης και για τον Εφοριακό, αν τυχόν κατηγόρησε τον φορολογούμενο, κακώς χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την φοροδιαφυγή!

    Τότε, ο αείμνηστος Νικόλαος Τοότσης, Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, γέλασε λέγοντας - Τι λές τώρα, θα πηγαίνει ο Εφοριακός φυλακή επειδή δεν δικαιολογησε επαρκώς την κατηγορία του; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά!

    Ο Σύμβουλος του Ελεκτικού Συνεδρίου του είπε τότε πως όχι μόνον προβλέπεται από τον Αμερικανικό Νόμο τέτοιο πράγμα, αλλά του υπέδειξε την παράγραφο του ισχύοντος Νόμου.

    Έτσι, μονά ζυγά δικά τους, θεωρούν οι Εισηγητές του υπουργείου όσα καταστρεπτικά για την οικονομία του τόπου, κατά καιρούς εισγηγούνται.

    Εν τω μεταξύ, το αλισβερίσι όλων των επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνεχίζεται ασυγκράτητο, αν κρίνουμε από τους τελωνιακούς στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, οι οποίοι υποθάλπουν το λαθρεμπόριο το οποίο όπως διάβασα μας στοιχίζει την απώλεια ένος Δισεκατομμυρίου Ευρώ (αριθ. 1.000.000.000.000 Ευρώ) κάθε χρόνο σε φόρους!

    Τέτοιο κράτος δημιούργησαν διακομματικά οι ζάπλουτοι πολιτικάντες, των οποίων οι βλαστοί σπουδάζουν στα καλλίτερα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, δαπάναις ημών.

    Ένα κράτος που έχει ρημάξει την μεσαία τάξη των έντιμων φορολογουμένων πατριωτών νοικοκυραίων και το οποίο προσπαθεί ο Σύριζα να το μετατρέψει σε ... Κούβα!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως κύριε Ευμένη μου, οι μεγάλοι πόνοι εκφράζονται ήρεμα.
    Οσο για την μετατροπή μας σε Κούβα, άσε και μην το ψάχνεις. Εχει πολλούς ενδιαφερόμενους το παιχνίδι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια κυρία Γαληνού για το καταπληκτικό αυτό άρθρο.

    Είμαι συνταξιούχος που διαρκώς μου ψαλιδίζουν τη σύνταξη από τη μια κι από την άλλη μου προσθέτουν νέους φόρους.

    Εδώ και αρκετό καιρό, μου είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορώ να πληρώσω τους φόρους και τα χαράτσια.

    Και επομένως ορατός ο κίνδυνος να μου πάρουν το σπίτι.

    Έχω κόψει τα πάντα, το μόνο που μου μένει είναι να καταργήσω το αυτοκίνητό μου, για να μπορώ να συνεχίσω να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. (Υποχρεώσεις μου....τέλος πάντων)

    Προφανώς ο σκοπός τους είναι να μας πάρουν τα σπίτια.

    Και στο ερώτημα κάποιων, τι θα τα κάνουν, η απάντηση είναι: Ότι κάνουν και με τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού. Θα τα χαρίσουν στα ξένα αφεντικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή κυρία Γαληνού,

    Ήδη, πολύ πριν από την Τρόϊκα, η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομικών τότε, πέρασε μια τροπολογία βάσει της οποίας ο Ενοικιαστής μπορεί να καταγγείλη το Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη της Μίσθωσης, όσων ετών και αν είναι αυτή, και υποχρεούται στην καταβολή αποζημίωσης ενός μόνον μισθίου!

    Δηλαδή, ο ενοικιαστής, που του παρέδωσες το μίσθιο σε άριστη κατάσταση, μετά από έναν χρόνο σου το παραδίδει, αν όχι ταλαιπωρημένο έστω και σε καλή κατάσταση και - αν θέλει - σου πληρώνει έναν μήνα ως αποζημίωση. Αλλοιώς τρέχα στα δικαστήρια, πλήρωσε δικηγόρο και τα έξοδα της αγωγής, για να πάρεις μετά από 2 έως 5 χρόνια, ένα ενοίκιο!

    Επί πλέον, για κάθε νέα ενοικίαση ή την πώληση του ακινήτου, πρέπει να πάρεις πιστοποιητικό ενεργιακού επιθεωρητή και πρόσθετη βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχει αυθαίρετο και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις.

    Με λίγα λόγια, φουκαρά ιδιοκτήτη δώσε και ξαναδώσε χρήματα και όταν δεις ενοικιαστή, τότε ετοιμάσου διότι στα 10 ενοίκια τα έξη (αριθ. 6) τα παίρνει με βαρυτάτη την φορολογία του [45% φόρος εισοδήματος, 4% εισφορά αλληλεγγύης, συμπληρωματικός φόρος ακινήτων με συντελεστή 1,5%, ΕΕΤΗΔΕ 20 €/τ.μ., κ.ούτω καθ' εξής] το κράτος.

    Επίσης σας γνωρίζω, ότι όλοι οι φάκελοι οικοδομικών αδειών προ του έτους 1955, έχουν καταστραφεί, πολτοποιηθεί, μετά την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.
    Δηλαδή, το ίδιο το κράτος, ανίκανο να αρχειοθετήσει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, τα κατέστρεψε όλα.

    Αν γίνει ένας σεισμός και υποστεί ζημίες ένα κτίριο, δεν θα υπάρχουν οι σχετικές στατικές μελέτες για να μελετηθεί η επισκευή του ή ότι ιστορικό αρχείο αρχιτεκτονικών σχεδίων υπήρχε, με την εντολή ενός πολιτικάντη και την σύμφωνο γνώμη ενός οσφυοκάπτη υπαλλήλου, πολτοποιήθηκε!!!

    Αυτά όλα τα αναφέρω ενδεικτικά, για να δείτε τις ενέργειες αυτού του φρικτού κράτους που δημιουργήθηκε μεταπολιτευτικά.

    ΚΟΥΒΑ: Η νομενκλατούρα βασιλεύει. Οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες.
    Το Guantanamo το διετήρησαν, έχουν ότι θέλουν στο νησί. Διατηρούν την τιμωρία, για να γνωρίζουν όλοι οι άλλοι τι τους περιμένει, αν τυχόν τολμήσουν να ανεξαρτοποιηθούν από τις εντολές!

    Ως μόνος ζημιωμένος βγαίνει ο κουβανικός Λαός που υποφέρει επί δεκαετίες.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλος πάντων, ας πάμε όλοι το Σάββατο στο Ακροπόλ που γίνεται το Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, για να δείξουμε συσπείρωση όλοι οι ιδιοκτήτες. Είναι σημαντικό, να δείξουμε ότι είμαστε μεγάλο σώμα και έχουμε οργάνωση για να αγωνιζόμαστε.
    Αλλιώς αν τα παρατήσουμε, πάει το καράβι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην ΠΟΜΙΔΑ δεν μπορώ να παρευρεθώ, καθ' όσον βρίσκομαι εκτός Αθηνών.

    Για την ακρίβεια των γραφομένων μου Σας γνωρίζω ότι, η Τροπολογία Κατσέλη ("Λεφτά υπάρχουνε ...!!") προσφέρει στους Ενοικιαστές την δυνατότητα αποχώρησης από το Μίσθιο, μόλις συμπληρωθή ένα έτος [Από Δύο που ίσχυαν] από την έναρξη ισχύος του Μισθωτηρίου Συμβολαίου.

    Ταυτόχρονα τους παρέχεται η επιλογή, ακόμη και αν έχουν συναινέση εγγράφως σε δέσμευσή τους αύξησης για τα καταβαλόμενα ενοίκια κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Μίσθωσης, να διαπραγματευτούν χαμηλότερο ενοίκιο.

    Ταυτόχρονα, μετά το πέρας 12μήνου, ο ενοικιαστής μπορεί να φύγει από το ακίνητο που ενοικίασε, ενημερώνοντας μόλις τρείς μήνες (αριθ. 3) πριν το πράξει {αντί έξη (αριθ. 6) που ίσχυε μέχρι πρό τινος}, καταβάλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του ακινήτου μόλις ένα (αριθ. 1) ενοίκιο {αντί τέσσερα (αριθ. 4) ενοίκια που ίσχυε μέχρι πρό τινος}.

    Με λίγα λόγια, ήδη τότε προ δύο ετών, η κ. Κατσέλη δέσμευσε με το έτσι θέλω τα ενοικιαζόμενα ακίνητα, διότι, έστω και να βρείς έναν ενοικιαστή, αν αυτός φύγει στους 14 μήνες και σου αφήσει το ακίνητο χρέπι, θα πληρώσεις και από πάνω, για να το ξαναφτιάξεις. Όπερ εποίησε ο υποφαινόμενος με προσωπική εργασία, γλυτώνοντας περίπου 12.000 με 15.000 €.

    Αφήστε τους τρομερούς φόρους που επέβαλε το κράτος για να εισπράξει όσα δεν εισπράτττει από τους φοροφυγάδες και την παραοικονομία, καθώς και το κομματικό παρακράτος.

    Ε.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.