27/1/13

Άρθρο του «Φ»: Η τακτική στα ευρωτουρκικά

Η ΑΓΚΥΡΑ σε συνεννόηση με εταίρους μας στην Ε.Ε. αλλά και με τη στήριξη της Κομισιόν, επιχειρεί με διάφορες κινήσεις να ανοίξει τον δρόμο για ξεπάγωμα ενταξιακών της κεφαλαίων. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν οι κινήσεις και οι επαφές Τούρκων αξιωματούχων σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να διαμορφωθεί ένα λόμπι εντός της Ένωσης υπέρ των τουρκικών επιδιώξεων.
Όπως συναφώς αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κλειδί για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μετά από αρκετό καιρό, φαίνεται να είναι η Γαλλία και η στάση που θα τηρήσει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Παρίσι θα διαφοροποιήσει τη στάση του και να ξεπαγώσει εκείνα τα κεφάλαια, τα οποία έχει μπλοκάρει. Και ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι πεποίθησή μας πως το θέμα των κεφαλαίων δεν είναι άσπρο-μαύρο. Όπως και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας γενικά. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι πολιτικές εξελίξεις και οι συγκυρίες διαφοροποιούν τις τακτικές που υιοθετούνται. Αυτό που ενδεχομένως παραμένει η ίδια είναι η στρατηγική, εάν και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα δεδομένα, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία που οδήγησαν τη διαμόρφωσή της.
Θεωρούμε πως δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια η συνέχιση του παγώματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Πρωτίστως τούτο εξαρτάται από την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας. Εάν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μπορεί να προχωρεί και ενταξιακά. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Την ίδια ώρα, εάν ανοίξει ένα κεφάλαιο δεν σημαίνει κιόλας πώς θα κλείσει. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Άγκυρας για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα μπορεί να ελέγχει την πορεία αυτή και θα είναι απέναντι στην Τουρκία, που θα τυγχάνει του ελέγχου.
Η Λευκωσία θα μπορούσε να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο. Να περάσει από το πάγωμα των κεφαλαίων σε μια πολιτική αυστηρότερου ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Να κρατά και το μαστίγιο και το καρότο. Θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η πολιτική του παγώματος. Τι έχει προσφέρει και τι απέδωσε; Εάν αυτό δεν βοήθησε στις επιδιώξεις μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πολιτικές. Εάν εκτιμήσουμε πως θα αποδώσει το ξεπάγωμα κεφαλαίων, να το εξετάσουμε. Φτάνει να γίνει στη βάση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.