27/1/13

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Τι είδε, τι άκουσε και τι είπε ο Αλέξης στην Αμερική

Παρακολουθώντας κανείς από κοντά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και μελετώντας τις δηλώσεις του, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι βασική επιδίωξή του ήταν η «αποδαιμονοποίηση» του κόμματός του, το οποίο στα μάτια των ξένων είναι ένα «ριζοσπαστικό κίνημα», έντονα αντιδυτικό και αντιαμερικανικό που στοχεύει στην έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωζώνη.

Τι είδε, τι άκουσε και τι είπε ο Αλέξης στην Αμερική
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει φτάσει ποτέ στην Ουάσιγκτον, ούτε στην αμερικανική κυβέρνηση, ούτε στο ΔΝΤ οποιαδήποτε θετική αναφορά για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του. Τα τηλεγραφήματα και τα σημειώματα βρίθουν αρνητικών αναφορών και σχολίων και οι συγγραφείς τους δεν χρειάζονται πληροφοριοδότες για να τα συντάξουν, αρκεί μόνο να διαβάσουν τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Μερικοί εκ των στελεχών του κατέθεσαν στη δίκη των μελών της «17Ν», και αυτή η πράξη και μόνο είναι ανάθεμα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Βεβαίως, η Αμερική, ενώ δεν ξεχνά ποτέ, έχει τον τρόπο να συνομιλεί, αλλά και να συνεργάζεται ακόμα και με τον... διάβολο, φτάνει να εξυπηρετούνται τα στρατηγικά της συμφέροντα.
«Βρήκαμε ανοιχτά αυτιά»
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι το κόμμα του και η πολιτική του πρόταση «αποδαιμονοποιήθηκαν», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος και οι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ξοδέψουν πολύ χρόνο και να συνεχίσουν να είναι πειστικοί για να αναδειχθούν σε «αξιόπιστους συνομιλητές» των Αμερικανών. Και πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι όποιος αποκτά την εμπιστοσύνη τους, δύσκολα τη χάνει.
Με ομογενείς που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ συναντήθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Ρένα Δούρου.
Με ομογενείς που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ συναντήθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Ρένα Δούρου.
«Οι συνομιλητές μας», είπε, «είδαν ότι (η πρόταση) έχει πολιτική βάση. Βρήκαμε ανοιχτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα (του ΔΝΤ) δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».
Οπως είπε και ο ίδιος, ειδικά στην Ουάσιγκτον όπου οι επαφές ήταν πολιτικές, αποκόμισε πολύ χρήσιμες εμπειρίες.
Συναντήθηκε με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν «να του ανοίξουν μεγάλους δρόμους», κατά την έκφραση βετεράνου διπλωμάτη, ο οποίος θύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε να ανακοινώσει την πολιτική των «ήρεμων νερών», όταν ήταν πρωθυπουργός, ενώ θα έπρεπε να το πράξει πριν εκλεγεί.
Με τη λογική αυτή, ο κ. Τσίπρας καλώς έπραξε που επισκέφθηκε την Αμερική και καλώς θα πράξει εάν συνεχίσει αυτή την τακτική των ταξιδιών στην Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλητές του ικανοποιήθηκαν επειδή ξεκαθάρισε το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ενώ -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς όπως είναι η νατοϊκή παρουσία στην Ελλάδα. Ο βετεράνος διπλωμάτης είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι εάν εκλεγεί ο κ. Τσίπρας θα ασχοληθεί με το θέμα της οικονομίας και δεν θα ανοίξει κανένα μέτωπο με τους Αμερικανούς.
Αλλωστε, όπως αντιλήφθηκαν οι συνομιλητές του, είναι ευτυχής που πρόεδρος της Αμερικής είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και όχι ο Μιτ Ρόμνεϊ.
Οι αναφορές του στο Ινστιτούτο Brookings για τον Αμερικανό ηγέτη θεωρήθηκαν μήνυμα φιλίας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ και έμμεση αποδοχή των πολιτικών του, που αφορούν την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης.
Κρας τεστ
Η επίσκεψη ήταν και ενημερωτική και «εκπαιδευτική». Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας άκουσε τους εκπροσώπους του αμερικανικού και οικονομικού κατεστημένου να παρουσιάζουν τις σκέψεις τους για την Ελλάδα. Μερικοί παρέθεσαν τις θέσεις τους με «ωμό» τρόπο, όπως ο κ. Λίπτον του ΔΝΤ, κάποιοι άλλοι, όπως ο Ερικ Ρούμπιν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέλεξαν τον κομψό τρόπο - άλλωστε είναι ένα από τα προτερήματα του Αμερικανού αξιωματούχου, που θεωρείται ο καλύτερος γνώστης των ελληνικών θεμάτων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα, με τον κ. Ρούμπιν συμφώνησαν να συναντηθούν και στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο, όταν θα επισκεφθεί τη χώρα μας, για να συζητήσει όλα όσα άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ΑΟΖ.
«Να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση»
Εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός, κατά τη συνάντησή του με τον υποδιευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, για το θέμα του ευρώ. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας και υπογράμμισε ότι είναι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η παραμονή στην Ευρωζώνη.
Την Παρασκευή εξήγησε ότι «για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε.
Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ.
Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ.
Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή». Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στους συνομιλητές του τρεις άξονες των προτάσεών του και φαίνεται ότι αυτή η κίνηση τους καθησύχασε, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν σε όλα.
Συγκεκριμένα: Ο πρώτος άξονας είναι ο τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Ο δεύτερος είναι η αναζήτηση και εξεύρεση συνολικής ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα χρέους, όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία. Ο κ. Τσίπρας ζητά να γίνει αυτό για όλες τις χώρες που έχουν προβλήματα. Ο τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη. Είπε ότι δεν θα βρέξει ξαφνικά ανάπτυξη, και προσέθεσε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα και να σταματήσει η συζήτηση για το νόμισμα.
Οι επαφές με ομογενείς και τη... φίλη της Χίλαρι
Επαφές με Ελληνοαμερικανούς, που έχουν σχέση με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, επέλεξε να έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ απέφυγε την ηγεσία του «Ελληνικού Λόμπι», η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικά τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, και έχει ισχυρούς δεσμούς με πολλούς βουλευτές και γερουσιαστές.
Αρχικά συναντήθηκε με τον Αντζελο Τσακόπουλο και άλλους ομογενείς στο Σαν Φρανσίσκο σε μία επίσκεψη-αστραπή, την οποία αρχικά το επιτελείο του κράτησε «απόρρητη». Ο κ. Τσακόπουλος διατηρούσε «ανοικτή γραμμή» με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τη σύζυγό του Χίλαρι. Η τελευταία, από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, διόρισε τη θυγατέρα του, Ελένη Τσακοπούλου, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.
Η κ. Τσακοπούλου με τον σύζυγό της, Μάρκο Κουναλάκη, παρευρέθησαν στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ινστιτούτο Broookings, και χειροκρότησαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της εκδήλωσης, που οργάνωσε και επιμελήθηκε ο ομογενής Γουίλιαμ Ανθόλις.
Τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ακόμη και τις μετακινήσεις του, ανέλαβε ο κ. Νικ Λαρυγκάκης και το American Hellenic Institute, που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θεωρούνται «εθνικιστές», επειδή επιμένουν σε σκληρή γραμμή στα ελληνικά εθνικά θέματα.
Ο κ. Λαρυγκάκης διοργάνωσε δείπνο προς τιμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών του, έκλεισε τα ραντεβού του κ. Τσίπρα στο Κογκρέσο, και είναι αυτός που τηλεφώνησε στον κ. Ανθόλις και εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Brookings.
Μεγάλη βοήθεια για την οργάνωση των ομιλιών του κ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο City University πρόσφερε ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης.
Στην εκδήλωση της Παρασκευής, που έγινε σε μία κατάμεστη από Αμερικανούς και ομογενείς αίθουσα, βρέθηκαν και μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, που κάποια στιγμή έδειξαν πρόθεση να δημιουργήσουν επεισόδιο. Υποχώρησαν όταν περικυκλώθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εξυπηρετήσεις από την ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, η οποία έχει υποχρέωση να εξυπηρετεί τους Ελληνες πολιτικούς. Τελικά έπειτα από επιμονή του Ελληνα πρέσβη η αποστολή δέχθηκε αυτοκίνητο της πρεσβείας για τις μετακινήσεις της.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Έθνος

2 σχόλια:

  1. Κάθε επίδοξος πρωθυπουργός, επισκέπτεται τις ΗΠΑ και τελευταία και το Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα για την επόμενη πρωθυπουργία.
    Οπότε σ' αυτούς που ελπίζουν κάτι διαφορετικό, αλλά και σ' αυτούς που φοβόνται κάτι διαφορετικό, ένα έχω να πω:
    Μια απ' τα ίδια "σύντροφοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A self proclaimed left government will introduce even worse measures.

    They all serve the same centers, but the danger is that Greeks will loose any hope that change is possible.

    SYRIZA should remain an outsider until we develop a new political movement with the means to help Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.