28/1/13

Κομισιόν: Ο βίαιος εξτρεμισμός απειλή για την ασφάλεια

Διαπιστώνει επιρροή των λαϊκίστικων κινημάτων στα κοινοβούλια της ΕΕ
Οι ευρωεκλογές του 2014 μπορεί να αναδείξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπους εξτρεμιστικών και βίαιων κινημάτων, αν η ΕΕ δεν κινητοποιηθεί για να αγωνιστεί εναντίον της επιρροής τους, προειδοποίησε η επίτροπος αρμόδια για την Ασφάλεια, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Την Τρίτη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες διάσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Δεν θα νικήσουμε το βίαιο εξτρεμισμό αν αποφύγουμε να απαντήσουμε στη λαϊκιστική και δημαγωγική προπαγάνδα που αποτελεί το ιδεολογικό εύφορο έδαφος της βίας στην Ευρώπη», δήλωσε τη Δευτέρα η Μάλμστρομ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ποτέ από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις δεν είχαν τόση επιρροή στα εθνικά κοινοβούλια. Πρέπει περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες να υψώσουν το ανάστημά τους κόντρα στην άνοδο του εξτρεμισμού. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να σχηματίσουμε μέτωπο για να προστατεύσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας», υπογράμμισε ακόμη η επίτροπος.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές ομάδες και πολιτικές φωνές, ακόμα και μέσα στα Κοινοβούλια ή και στις κυβερνήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν το μίσος και τον εξτρεμισμό κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε.

«Ήρθε ο καιρός για να αναγνωρίσουμε πως ο βίαιος εξτρεμισμός έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια», επέμεινε η επίτροπος.

«Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν», προειδοποίησε ακόμη, και έθεσε τα κράτη προ των ευθυνών τους ενώ υπενθύμισε ότι «πρόκειται για εθνικές αρμοδιότητες».


Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο η πολιτική λιτότητας ευθύνεται για την έξαρση του εξτρεμισμού σε ορισμένα κράτη μέλη, η Μάλμστρομ παραδέχτηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η λιτότητα τροφοδοτεί το λαϊκισμό και τα εξτρεμιστικά κινήματα, ωστόσο τόνισε ότι τέτοιου είδους κινήματα υφίσταται και σε πλούσιες χώρες, όπως στη Νορβηγία.

Πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς και οι ομόλογοί του της Ιταλίας Άννα Μαρία Καντσελιέρι και της Σουηδίας Μπεατρίς Ασκ, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία οργανώνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε μέγαρο των Βρυξελλών.

Στη διάσκεψη θα παρουσιαστούν εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από τις ομάδες εργασίας, οι οποίες σχηματίστηκαν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευαισθητοποίησης έναντι της Ριζοσπαστικοποίησης (RAN) που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 στους κόλπους της ΕΕ και στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του συγκεκριμένου τομέα.

Η επικαιρότητα θα είναι στην καρδιά αυτής της διάσκεψης, με το λαϊκιστικό τόνο της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγεται στην Ιταλία από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την αναταραχή που προκλήθηκε από τον έπαινό του προς τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.