14/1/13

Τι κρύβεται πίσω από τις συνομιλίες Άπο-Τουρκίας;

Σχετικά άρθρα:
1. Αποκαλύπτουμε γιατί κυβερνά ο Ερντογάν: Για να εφαρμόσει τις πολιτικές των ΗΠΑ στο Κουρδικό
2. Ο Ερντογάν, η Exxon, o Ρότσιλντ και οι συνομιλίες με τον Άπο!
3. Κατόπιν εορτής 2 και "Ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ΑΟΖ"
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την εμπλοκή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας στην περιοχή του Κουρδιστάν, λόγω της δραστηριοποίησης εκεί του ενεργειακού γίγαντα που ακούει στο όνομα ExxonMobil και της νεοσυσταθείσας Genel Energy PLC.
Η εμπλοκή των ως άνω χωρών, σε συνδυασμό με την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών από πλευράς Κούρδων με εταιρείες ρωσικών και γαλλικών συμφερόντων, είναι που έδωσε το θάρρος στον Μπαρζανί, στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, να στείλει σχεδόν το σύνολο των στρατευμάτων του να αντιπαραταχθούν σε τέσσερις ταξιαρχίες του ομοσπονδιακού στρατού του Ιράκ, οι οποίες εκινούντο προς κατάληψη της περιφέρειας του Κιρκούκ, για να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων από πλευράς ExxonMobil.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός γίγαντας συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του στα τρία οικόπεδα που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες περιοχές του Κιρκούκ, θυσιάζοντας την επένδυση στη Δυτική Κούρνα, αξίας τουλάχιστον 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Ήδη κουρδικές πηγές μας ενημερώνουν ότι η γραμμή αντιπαράταξης των κουρδικών στρατευμάτων, που έχουν καταλάβει περιοχές που βρίσκονται ακόμα και έξω από την Περιφέρεια Κιρκούκ, είναι τα ντε φάκτο σύνορα του ανεξάρτητου Κουρδιστάν με το Ιράκ, και ότι δεν υπάρχει δύναμη που θα τα απωθήσει από τις θέσεις που κατέχουν.
Όπως αναφέραμε στο άρθρο της Παρασκευής, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει λάβει ήδη μερίδιο και της υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ, για να στηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και να του παρέχει δουλεία, δηλαδή διέξοδο «δρόμο» προς την Αν. Μεσόγειο.
Αυτό όμως προϋποθέτει τη διευθέτηση του δικού της Κουρδικού, δηλαδή την έναρξη συνομιλιών με τον Οτζαλάν και το ΡΚΚ, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, συνομιλίες που άρχισαν τις ίδιες ημέρες που τα στρατεύματα της Ερμπίλ κινήθηκαν εναντίον των στρατευμάτων της Βαγδάτης, κάνοντας ένα πελώριο βήμα προς την ανεξαρτησία. Να τονίσουμε ότι και το 2009, με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν αρχίσει και πάλι -τότε ήταν μυστικές- συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ στο Όσλο, που διήρκεσαν 2,5 χρόνια, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω υπαναχώρησης του Ερντογάν, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στις εκλογές του Ιουνίου του 2011. Να τονίσουμε επίσης ότι την πρωτοβουλία για την έναρξη των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων που άρχισαν το Νοέμβριο του 2012 έλαβε η τουρκική πλευρά, γεγονός που δεν της επιτρέπει να βάζει όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, πολύ δε περισσότερο να θριαμβολογεί για ήττα και αφοπλισμό του ΡΚΚ.
Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, γιατί ξαφνικά οι Έλληνες αναλυτές, που για χρόνια τώρα τηρούσαν κι αυτοί, μαζί με τους πολιτικούς, μια βαριά ένοχη σιωπή για το Κουρδικό, λες και ήταν συμμέτοχοι στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στους διώκτες του -εκτός κι αν όντως ήταν-, ανακάλυψαν ότι υπάρχει Κουρδικό Ζήτημα και ξεκινούν τις αναλύσεις και τα άρθρα τους από το ατιμωτικό και απολύτως ανακριβές «Ο Άπο και το ΡΚΚ παραδίδουν τα όπλα», να διαβεβαιώσουμε τους αναγνώστες μας ότι οι Κούρδοι θα τιμήσουν τις χιλιάδες νεκρούς και τα ιερά όπλα του αγώνα τους, ότι ο 28χρονος πόλεμος για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν γίνεται ακριβώς για να επιτευχθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό και ότι ο δρόμος για την επίτευξή της θα είναι μακρύς.
Άλλωστε, αυτό το συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς αβίαστα από τη μελέτη του βιβλίου «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν, αλλά και από τη συνέντευξη του ιδίου που δημοσιεύεται σήμερα στην «κυριακάτικη δημοκρατία», που είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει Κούρδος παράγοντας σε ελληνικό μέσο, από την ημέρα παράδοσης του Άπο στους διώκτες του, τις 15 Φεβρουαρίου του 1999. Αρκεί να ξέρει να ‘διαβάζει’ και να μην αρκείται στην αναπαραγωγή ειδήσεων που διακινούνται από δω κι από κει!
Συνοψίζοντας, να πούμε ότι η Τουρκία επείγεται για λύση, και λόγω των εξελίξεων στη Συρία, όπου το Δυτικό Κουρδιστάν, που εκτείνεται στο μαλακό της υπογάστριο, αποτελεί μια εναλλακτική -αν όχι την κύρια- λύση για τη διέξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο, καθώς και ότι η κατάσταση που ιχνογραφίσαμε στα δυο άρθρα μας δημιουργεί συνθήκες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν γεωπολιτικά τις εξελίξεις στην Κύπρο, την Κρήτη και το Αιγαίο.
Με άλλα λόγια, το θέμα αφορά τον Ελληνισμό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

11 σχόλια:

  1. Ο τίτλος το άρθρου είναι παραπλανητικός. Πουθενά το άρθρο δεν αποδεικνύει ότι ο Εντρογαν κυβέρνα για να εφαρμόσει τις πολιτικές των ΗΠΑ στο Κουρδικό. Αυτό που το άρθρο μας λέει ότι είναι «η Τουρκία φαίνεται ότι έχει λάβει ήδη μερίδιο και της υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ, για να στηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και να του παρέχει δουλεία, δηλαδή διέξοδο «δρόμο» προς την Αν. Μεσόγειο». Που σημαίνει ότι η Τουρκία παίζει παιχνίδι και βρίσκει κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. Ενώ η Ελλάδα φοβάται τον ίσκιο της σε παρόμοιες περιστάσεις και δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της έναντι Αμερικής. Η Ελλάδα πάντα ακόλουθοι τις πολιτικές άλλων. Δυστυχώς (η ευτυχώς) υπάρχει μόνο μια υπερδύναμη στον κόσμο πλέον και αν δεν είσαι ικανός να διαπραγματευτείς με της ΗΠΑ προς το συμφέρων σου τότε πάντα θα είσαι με το μέρος των αδυνάτων που ούτος η άλλως η Ελλάδα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pan Karas
    Ο τίτλος που λες αφορά σε άλλο άρθρο.
    Πάτησε πάνω στο σχετικό άρθρο, για να βρεις τις "αποδείξεις".
    Επί πλέον, δεν είναι υποχρεωτικό να πειστεί κανείς.
    Όποιος πείθεται πείθεται και όποιοςς δεν πείθεται δεν πειράζει.
    Ελευθερία στην κρίση και στη σκέψη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινήσει το θέμα της ΑΟΖ τη στιγμή που οι Τούρκοι διαπραγματεύονται με τον Οτζαλάν,μήπως θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μοχλός πίεσης προς την Τουρκία,ούτως ώστε να βιαστεί να ''κλείσει'' έστω και προσωρινά το Κουρδικό;

    Γιατί,αν οι Τούρκοι καταφέρουν να απενεργοποιήσουν τους Κούρδους,για άλλη μια φορά,για ένα διάστημα αρκετών μηνών,τότε σίγουρα θα έχουν πάρει μια σημαντική ανάσα.Σε αντίθεση με το τελευταίο χρονικό διάστημα που πιέζεται όλο και περισσότερο.

    Άλλωστε,αν δεν κάνω λάθος,έχει υποστηριχθεί απο ορισμένους αρθρογράφους ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει παροτρυνθεί ορισμένα μεγάλα κράτη να κάνει το μεγάλο βήμα που λέγεται ΑΟΖ.

    Συγγνώμη που στο άρθρο αυτό αναφέρομαι στην Ελληνική ΑΟΖ,αλλά πιστεύω ότι συνδέεται με το Κουρδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Μιχ. Στυλιανού είπε:

    Το ιχνογράφημα της περαιτέρω πορείας του Κουρδικού από τον
    Κορυφαίο ειδήμονα κ. Καλεντερίδη και επιπλέον η καταληκτική
    σύστασή του ενέτεινε τα σκοτεινά αισθήματα που μου γέννησε
    η είδηση για ειρηνευτικές συνομιλίες Οτσαλάν-ΜΙΤ.
    Στην εικόνα για τις μεσοπρόθεσμες απολήξεις του Κουρδικού που
    ζωγραφίζουν τα τρία σχετικά άρθρα του, προσωπικά διακρίνω τρεις χαμένους
    -εν δυνάμει φίλους και συμμάχους της χώρας μου- και τρείς κερδισμένους,
    -εχθρούς ή κυνικά αδιάφορους απέναντί της.
    Κερδισμένοι προκύπτουν κατά σειράν: οι ΗΠΑ, που επέβαλαν το σχέδιό τους,
    ο Μπαρζανί, που δεν αποτελεί την ιδεώδη απόληξη του κουρδικού
    απελευθερωτικού αγώνα και φυσικά η Τουρκία, που αποκτά δικαιώματα
    τουλάχιστον εταίρου στην κουρδική περιοχή του Ιράκ ,
    λυτρώνεται, για το ορατό μέλλον, από τον εφιάλτη του διαμελισμού
    και αφήνεται απερίσπαστη στις νέο-οθωμανικές εξορμήσεις της από τα
    Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και από την Κεντρική Ασία στην Αφρική.

    Χαμένοι τελικά είναι οι Κούρδοι της Συρίας -που δεν προβλέπονται ως
    διέξοδος στη Μεσόγειο και άρα θυσιάζονται στην ποδιά της Τουρκίας,
    τα είκοσι εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας -των οποίων το σφριγηλό
    όραμα ανεξαρτησίας εισάγεται στον καταψύκτη και αντικαθίσταται από
    το φάσμα εθνικού διχασμού- και τέλος οι χώρες-στόχοι
    του νέο-οθωμανικού επεκτατισμού , δηλαδή κυρίως εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Στυλιανού
    η αναφορά στο θέμα εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί με τα επόμενα δυο άρθρα, που θα αναφέρονται σε δυο σκέλη το όλου σχεδίου.
    Το ένα είναι το Ιράν και το άλλο Κύπρος-Ελλάδα.
    Θα δουλέψω όλη την εβδομάδα και εκτιμώ ότι όλοι θα φωτιστούμε για το θέμα.
    Πάντως είναι αλήθεια ότι βραχυπρόθεσμα η σοβαρή απειλή για την Τουρκία απομακρύνεται, όσον αφορά το Κουρδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Christos Minagias: Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος Sabah/12-1-2013, o Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να τοποθετηθεί τηλεόραση στο κελί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Επισημαίνεται ότι από το 1999 που είναι φυλακισμένος, ο Οτσαλάν μπορούσε να ακούει μόνο τις ραδιοφωνικές εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας TRT. Σημειωτέον ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνει η τηλεόραση του Οτσαλάν, αποφασίσθηκε όπως οι συγγενείς του να πληρώνουν κάθε μήνα το ανάλογο αντίτιμο. Επίσης αναμένεται να αποφασισθεί και ποία κανάλια θα του επιτρέπουν να παρακολουθεί. Ένα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα παραπάνω στοιχεία είναι και το εξής: "Η κυβέρνηση Ερντογάν όταν πρόκειται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους αντιπάλους της και να συνάψει στρατηγικές συμφωνίες μαζί τους, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι ο εξευτελισμός της άλλης πλευράς". Αυτό ας το έχουν υποψη τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο
    ο Οτζαλάν μέσα από το φυλακή, 14 χρόνια τώρα, κράτησε όρθιο το λαό του και το Απελευθερωτικό Κίνημα του Κουρδιστάν, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
    Τώρα, μία από τις προϋποθέσεις του διαλόγου, είναι η βελτίωση των όρων διαβίωσής του, με πιθανή την μεταφορά του σε ιδιωτικό χώρο (κατοικία) ή και την πλήρη απελευθέρωσή του.
    Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαρπαγματεύσεων.
    Όσον αφορά την τηλεόραση, αυτή του δόθηκε για να έχει καλύτερη ενημέρωση και να μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις.
    Πού είναι ο εξευτελισμός και σε ποιον αποδίδονται τα λόγια που γράφεις και τα βάζεις σε εισαγωγικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββα ο εξευτελισμός έγκειται στο γεγονός ότι βάζουν τους συγγενείς του Οτσαλάν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνει η τηλεόραση του. Αυτό, κατ’ εμέ, είναι πολύ δύσκολο να το συλλάβει ένας κοινός νους, ειδικά για τον Οτσαλάν που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν και ως συνομιλητή για την ενδεχόμενη επίλυση του κουρδικού. Ακολούθως παραθέτω και ένα κομμάτι από ένα πρόσφατο άρθρο μου: «Ας σημειωθεί ακόμη πως ‘’Οι Κούρδοι της Τουρκίας’’ και ‘’Το Κουρδιστάν της Τουρκίας’’ αποτελούν δύο πολιτικές ορολογίες που έχουν ως κοινή συνισταμένη το κουρδικό πρόβλημα. Αν βέβαια το εν λόγω πρόβλημα επιλυθεί έγκαιρα, εκτιμάται ότι αυτό θα περιορισθεί στους Κούρδους της Τουρκίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Άγκυρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Κουρδιστάν της Τουρκίας.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο η λέξη εξευτελισμός μπορεί να παρεξηγηθεί.
    Οι Κούρδοι είναι υπερήφανος λαός και δεν δέχονται τον εξευτελισμό, ιδιαίτερα ο ηγέτης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββα καλημέρα. Το σχόλιο μου δεν αναφέρεται στην ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ των Κούρδων αλλά στον αυταρχισμό και την αλαζονεία των τουρκο-ισλαμιστών. Άλλωστε, πολλές φορές και εγώ και εσύ με άρθρα μας έχουμε επισημάνει ότι η βασική αιτία μη επίλυσης του κουρδικού βαρύνει την Άγκυρα, διότι εκεί ευρίσκονται αυτοί που δεν επιθυμούν τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση αυτού του προβλήματος. Επίσης, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, αόρατη στους τουρκο-ισλαμιστές που συχνά παρέμενε τέτοια επειδή δεν ήθελαν ή δεν τολμούσαν να κοιτάξουν προς τα εκεί. Πρόκειται για τη στρατηγική των Κούρδων, η οποία τελικά ανάγκασε τον Ερντογάν να αποδεχθεί τον Οτζαλάν ως συνομιλητή, τον οποίο πριν λίγο χρονικό διάστημα απειλούσε μέχρι και με θανατική ποινή. Πάντως όποια εξέλιξη και αν έχουν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο: η τελική έκβαση του κουρδικού προβλήματος θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος-Κύπρου, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες απάντησης των ακόλουθων ερωτημάτων να αποτελούν συνεχώς μέρος της επικαιρότητας:
    • Το νέο κράτος των Κούρδων θα έχει διέξοδο στη θάλασσα; Εάν όχι, τούτο θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική πλευρά;
    • Κατά πόσο μια αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κουρδική απειλή θα αποτελέσει το εισιτήριο επιστροφής των στρατιωτικών στο προηγούμενο καθεστώς ύπαρξής τους; Και αυτό τι επίδραση θα έχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήστο
    επειδή τους ξέρω τους Κούρδους, γι' αυτό έκανα την παρέμβαση.
    Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε βάση για λανθασμένες ερμηνείες.
    Κατά τ' άλλα, στα ερωτήματα που θέτεις, πρέπει να ψάξουμε να βρούμε απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.