6/1/13

Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών στο ΑΠΘ

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ), εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 14-12-12 το βράδυ στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάδειξη της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας της σκέψης του Σταγειρίτη φιλόσοφου, σε παγκόσμιο ακαδημαϊκό επίπεδο.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, παρουσία των πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε γραπτό χαιρετιστήριο μήνυμα που απέστειλε, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το επιστημονικό κέντρο θα αποτελέσει «πόλο έλξης» ανάμεσα σε επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει η διεπιστημονική προσέγγιση του έργου του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο κ. Παπούλιας και αφού συγχαίρει όλους όσους αγκάλιασαν και στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία καταλήγει λέγοντας ότι η μελέτη του αριστοτελικού έργου έρχεται να μας υπενθυμίσει το ενιαίο της σκέψης.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, είπε οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία του ΔΙΚΑΜ, έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του 90, στη διάρκεια επιστημονικού ταξιδιού που πραγματοποίησε τότε, στο πανεπιστήμιο York του Καναδά, μαζί με την καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και πρόεδρο του νεοσύστατου κέντρου, Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου. «Κάναμε πραγματικότητα κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της κρίσης. Η μελέτη του αριστοτελικού έργου μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση και την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων», είπε στην ομιλία του ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Στόχος του Κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή, σε διεθνή κλίμακα, του αριστοτελικού έργου, σε χώρους που εκτείνονται όχι μόνον στους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, αλλά και σε τομείς που σχετίζονται µε ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων, όπως αυτά των ανθρωπιστικών σπουδών, των νομικών - πολιτικών, φυσικών και μαθηματικών επιστημών, της βιολογίας και των επιστημών υγείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ ο καινοτόμος χαρακτήρας του κέντρου, το καθιστά μοναδικό στο είδος του διεθνώς, ενώ οι πρυτανικές αρχές φιλοδοξούν ότι θα καταστεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους αριστοτελιστές παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.