26/2/13

Η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος καταγγέλλει: Αφήνουν στα «αζήτητα» 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Π. Νικολούδης: Αφήνουν στα «αζήτητα» 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής
Στη Βουλή η έκθεση για το μαύρο χρήμα
«Υπάρχει μεν το ΣΔΟΕ που κάνει ελέγχους αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και οι εφορίες που βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Ενας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» είπε στη Βουλή ο κ. Π. Νικολούδης
Σταυρόπουλος Λάμπρος 
Στα «αζήτητα» των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους παραμένουν 497 ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που έχει εντοπίσει η Αρχή κατά του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Π. Νικολούδη, ο οποίος παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οπως είπε με νόημα «εγώ θα κοίταζα αυτές τις 497 περιπτώσεις διότι είναι χρήματα έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται να δηλώνει εισόδημα 7.000 ή 9.000 ευρώ και να έχει στην τράπεζα καταθέσεις ύψους 350.000 ή 500.000 ευρώ.
Μάλιστα ο κ. Νικολούδης τόνισε πως οι σχετικές πληροφορίες που έχει συλλέξει η Αρχή, διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους αλλά όπως είπε, «πέσαμε από τα σύννεφα όταν οι εφορίες μάς έλεγαν τι να κάνουμε την πληροφορία που μας στείλατε».
«Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε: «Υπάρχει μεν το ΣΔΟΕ που κάνει ελέγχους αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και οι εφορίες που βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή το 2012 χειρίστηκε 3.923 υποθέσεις εκ των οποίων 3.191 ολοκληρώθηκαν μέσα στο έτος και 732 παραμένουν προς διερεύνηση.
Οι δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε εντός του 2012 ανέρχονται σε 238 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 97,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως τόνισε στέλεχος της Αρχής, για τα ποσά που δεσμεύονται και είναι σημαντικά, είναι προσωρινή η δέσμευση και μέχρι οι υποθέσεις αυτές να ξεκαθαρίσουν στην Δικαιοσύνη, όπου εκκρεμούν για 10 και 15 χρόνια, τα ποσά παραμένουν στις τράπεζες.
Μάλιστα διερωτήθηκε «μήπως αυτά τα ποσά μεταφερθούν σε έναν κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού», αφού όπως είπε «τι θα γίνει το ποσό που δεσμεύεται, θα παραμείνει επί 10 και 15 χρόνια στις τράπεζες;».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Νικολούδης δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ. «Δεν μου έχει δοθεί σε καμία μορφή μέρος ή σύνολο της λίστας Λαγκάρντ. Αν έχω επιληφθεί επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Κωλύομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι το επίκεντρο των ελέγχων θα έπρεπε να εστιαστεί κυρίως στην λίστα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και αφορά υποθέσεις από το 2009. «Αυτή την λίστα έχω και κάνω συστηματικό και αργό έλεγχο. Αν ήταν αυτή τη στιγμή να κάνουμε επείγουσες δουλειές δεν θα κοίταζα τις άλλες λίστες».
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει.
    Ελα που δεν μπορούνε να τους βρούνε. Δεν θέλουνε, ποιός ξέρει γιατί...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.